Molimo se za žene u središnjoj Aziji, na Bliskom Istoku i na sjeveru Afrike

 

CAMENA je kratica koja se u TWR-u odnosi na područje koje čine središnja Azija, Bliski Istok i sjeverna Afrika. U ovom dijelu svijeta može biti nezakonito postati kršćanin. Zbog toga vas mogu uhititi, ispitivati i odvesti u zatvor. Mnogi su izgubili posao, zabranjeno im je školovati se, pa čak i dolaziti po vodu s javnih izvora, a uskraćivane su im i druge usluge. Promjena vjeroispovijesti može dovesti do odbacivanja, prijetnji, napada, pa čak i ubojstva od članova obitelji. Zbog toga mnogi kršćani taje svoju vjeru, čak i od svojih bračnih drugova i roditelja.

 

Kršćani na tom području ne znaju kome mogu vjerovati. Često su izolirani, nemaju crkve u kojima bi se okupljali i međusobno ohrabrivali, učili i jačali se. Pa ipak, ovi vjernici cijene nadu koju su otkrili u Isusu i očajnički žele još bolje upoznati Boga. Radijske emisije vrlo su bitne kao donositelj znanja iz Božje riječi, koje ih snaži u teškim okolnostima koje proživljavaju.

 

Mnoge žene u području CAMENA odgajane su u uvjerenju da su gotovo bezvrijedne. Nitko ne mari za njihove ideje, mišljenja niti osjećaje. Od njih se očekuje da mukotrpno služe druge članove obitelji. Ženske osobe su ponižavane i zlostavljane na na radnom mjestu, u školi i općenito u društvu. Jako je malo žena koje se usuđuju prijaviti policiji da su zlostavljane. Silovane žene su često okrivljavane za to što im se dogodilo, a nitko ne okrivljuje silovatelja. Život im je potpuno bijedan.

 

Slušajući TWR-ovu emisiju Žene pune nade u privatnosti svojih domova, izolirane i zlostavljane žene mogu čuti brižne glasove, korisne savjete i naići na prihvaćanje. Uz pomoć emisije počinju shvaćati da Bog ima moć pomoći im da se izdignu iznad užasnih okolnosti u kojima žive i vratiti im dostojanstvo u Isusovoj milosti i ljubavi.

 

Molimo se…

1.      Da Božja snaga i moć okruže kršćanke koje su progonjene zbog svoje vjere u Isusa Krista. “Pa da i dolinom sjene smrti prolazim, zla se bojati neću, jer ti si sa mnom.” (Psalam 23., stih 4).

 

2.      Za sigurnost, zdravlje i Božje pomazanje nad onima koji produciraju emisiju Žene pune nade na arapskom, farsiju, srednjoazijskom ruskom, kabilskom, kazačkom, kirgiškom, kurdsko-soranskom, tadžičkom, turskom, turkmenskom i uzbečkom jeziku.

 

3.      Da žene koje ne znaju da ih Bog voli i želi im oprostiti mogu čuti više o Božjem spasenju po Isusu. Komunistička ateistička učenja su mnoge zaslijepila pred Božjom istinom. Narodne religije i mitovi o kršćanstvu su mnoge okovali u Sotonine laži. “No kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se koprena. A Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A mi svi koji otkrivenim licem slavu Gospodnju kao u zrcalu gledamo, u isti se mah preobražavamo iz slave u slavu, kao od Gospodnjeg Duha.” (2. poslanica Korinćanima, 3. poglavlje, stihovi 16-18).

 

4.      Da žene na području CAMENA-e mogu doživjeti mir i slobodu, i to ne samo u državi, sredini i domu u kojem žive, nego i u srcu tako što će upoznati Isusa. ... I upoznat ćete istinu, i istina će vas osloboditi... Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni.” (Evanđelje po Ivanu, 8. poglavlje, stihovi 32 i 36).

 

5.      Da žene mogu čuti da ih Bog voli i da su Mu dragocjene unatoč tome što ih očevi, braća, muževi i sinovi ponižavaju. “Sinovi njezini ustaju i nazivaju je blaženom; i muž njezin, pa je hvali: ‘Mnoge su se kćeri pokazale vrsnima, ali ti ih sve nadvisuješ.’ Lažna je dražest i isprazna ljepota, a žena koja se boji GOSPODA - ona će biti hvaljena.” (Mudre Izreke, 31. poglavlje, stihovi 28-30).

 

6.      Za kršćanske majke koje žive u zemljama središnje Azije (Kazahstana, Kirgizstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana), kojima treba mudrost u suočavanju s običajima koji prate obiteljske događaje kao što su vjenčanja i pogrebi.

 

7.      Za žene koje žive u zabačenim selima u vrlo teškim okolnostima. Mnoge od njih nemaju nade za budućnost. Molimo se da mogu čuti radijske emisije i otkriti mir i nadu u Isusu.

 

8.      Za vjernike koji trpe teška progonstva u nekim zemljama CAMENA-e, gdje im zakon ne dopušta da se okupljaju i održavaju bogosluženja. Zbog toga je gotovo nemoguće organizirati bilo kakav misijski rad među ženama.

 

9.      Za kršćane koji putuju u druge zemlje ne bi li se susretali s drugim kršćanima, proučavali Božju riječ, zajedno pjevali Bogu pjesme hvale, krstili se ili imali kršćansko vjenčanje.

 

10.   Za razvedene majke koje su izgubile kontakt sa svojom djecom.

11.   Za arapske žene koje su ostale bez muževa, sinova i kćeri zbog rata. Molimo se da mogu pronaći snagi i nadu u susretu s Isusom.

12.   Da Gospodnja ruka čuva iračke kršćanke i njihove obitelji, koje su morale izbjeći iz Iraka zbog ekstremističkog progona. Molimo se da im kršćani pomognu u prilagodbi na život u novoj zemlji.

13.   Za 25 000 kršćana koji su se vratili u iračku pokrajinu Hamdaniya nakon što su teroristi spalili njihove domove i crkve, što je dovelo do progona 55 000 stanovnika. Molimo se za žene koje se svim silama trude ponovno izgraditi svoj dom i svoju obitelj. https://www.aljazeera.com/blogs/middleeast/2018/03/church-bells-ring-easter-iraq-180329114905837.html

14.   Za brojne nove vjernike u Iranu koje vlasti zatvaraju, oduzimaju im knjige, CD-e, računala i satelitske prijamnike. Nekima od njih prijete čak i susjedi i članovi obitelji.

15.  Da istina o Božjoj ljubavi i daru spasenja dopre do žena na području CAMENA-e koje žive daleko od svog doma. Mnoge od njih razočarane su vjerom svojih otaca i traže odgovore na životna pitanja. http://www1.cbn.com/cbnnews/world/2018/january/exclusive-jesus-is-building-his-church-inside-iran-millions-watching-christian-satellite-tv

16.   Za sve posjetitelje stranice Laki Raja (“Laki raža”- odnosno Žene pune nade), naše arapske Facebook stranice i postavljaju razna pitanja o vjeri i smislu života. Broj pratitelja premašio je 132 000, i uspijevamo doprijeti do mnogo muškaraca i žena koji komuniciraju putem društvenih mreža.

17.   Da majke mogu imati više prilika za proučavanje Božje riječi, kako bi mogle odgojiti djecu da budu snažna u vjeri. “I poučite o njima svoje sinove: govori o njima kad sjediš u domu svojemu i kad ideš putem, i kad liježeš i kad ustaješ.” (Ponovljeni zakon, 11. poglavlje, 19. stih).

18.   Za žene koje žive u kulturološkoj, emocionalnoj i duhovnoj tami, i kojima očajnički treba bezuvjetna ljubav. Mnoge od njih nikad nisu doživjele ljubav niti im je itko ikad rekao da su dragocjene.

 

19.   Za volonterke TWR-ovih Žena punih nade koje dijele hranu, lijekove, osiguravaju smještaj, sklapaju prijateljstva i donose Isusovu nadu osamljenima, uplašenima, bolesnima, osobama s invaliditetom, udovicama, izbjeglicama i majkama. “... Jer u velikoj kušnji kroz nevolje, izobilje njihove radosti i duboko siromaštvo njihovo obilno urodi bogatstvom darežljivosti njihove. Svjedočim da su prema svojoj mogućnosti, i preko mogućnosti, bili voljni davati...” (2. poslanica Korinćanima, 8. poglavlje, stihovi 2-3).

 

20.    Da se crkveni starješine pozabave biblijskim učenjima koja se tiču obiteljskih pitanja kao što su: fizičko zlostavljanje, odgoj djece, financije i dostojanstveno ophođenje prema drugima.

 

21.   Za kršćane u Alžiru, koji se više ne mogu okupljati jer su im crkve pozatvarane. Protiv nekih su podignute optužnice, nekima su izrečene financijske kazne i zlostavljani su.

 

22.   Da svjetski lideri drže državne vlasti odgovornima, kako bi se osiguralo očuvanje vjerskih sloboda u skladu s međunarodnim zakonima.

 

23.   Za udane kršćanke u Alžiru koje žele svjedočiti o Božjoj sili i ljubavi svojim ponašanjem prema svojim muževima koji još nisu povjerovali u Krista.

 

24.   Za žene i djevojčice u Turskoj, gdje muškarci koji premlate, siluju ili čak ubiju žensku osobu ne završavaju u zatvoru. Mnoge žene ne prijavljuju zlostavljanje policiji jer ih je strah da će biti dodatno zlostavljane ili da će navući sramotu na obitelj.

 

25.    Za djevojčice u središnjoj Aziji, koje su postale žrtve užasnoga običaja krađe nevjeste.  Tradicija dopušta muškarcima da ukradu djevojku s kojom se žele oženiti. Krađa nevjesta je službeno nezakonita, ali se u Kirgistanu taj običaj i dalje zadržava.

 

26.   Za žene i djecu u ratom razorenim zemljama poput Sirije i Jemena, koja su ostala bez adekvatne prehrane, zdravstvene skrbi i obrazovanja.

 

27.   Da Bog izlije svoga Duha na žene u arapskom svijetu, kako bi mogle vidjeti Isusa u snovima i vizijama te se spasiti i postati njegovi svjedoci.

 

28.   Da žene mogu u emisiji Žene pune nade čuti korisne zdravstvene i prehrambene savjete koji će im pomoći u vođenju brige o svojim obiteljima. Mnoge žene iz područja CAMENA-e nikad nisu pohađale školu.

 

29.   Za žene koje su mnogo propatile zbog alkoholizma ili narkomanije koji su uništili živote njihovih bližnjih i doveli ih u velike financijske probleme.

 

30.   Za djevojke koje napuštaju svoje domove nadajući se da će u inozemstvu pronaći bolji posao. Mnoge od njih postaju žrtve organiziranog kriminala i bivaju prodane u seksualno roblje.

 

31.   Za žene koje su primile dar spasenja i novu nadu za budućnost nakon što su čule emisiju Žene pune nade na vlastitom jeziku. “Pokazat ćeš mi stazu života; pred licem tvojim punina je radosti, s desne tvoje blaženstva su vječna.” (Psalam 16., 11. stih).