MOLIMO SE ZA ŽENE POGOĐENE ABORTUSOM

Uz oko 56 milijuna abortusa koji se svake godine obave u svijetu, mnoge žene suočavaju se s tjeskobom, osjećajem krivnje, gnjevom i očajem koji prati abortus. I dok zagovornici abortusa tvrde da se zalažu za pravo žene na izbor, činjenica je da mnoge žene koje se suočavaju s neplaniranom trudnoćom zapravo nemaju ni slobode ni izbora. Osjećaju se napušteno i uplašeno, i vjeruju da im je abortus jedino rješenje.

Budući da je abortus legalan i da ga kulturno okruženje odobrava, mnoge žene vjeruju da je to ispravno rješenje. Ipak, mnoge druge su shvatile da ne samo da abortus ubija nedužnu djecu, nego se i negativno odražava na živote žena koje su ih nosile.

Znanstvena istraživanja provedena u Australiji, Danskoj, Kini, Finskoj, Indiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Turskoj i drugim zemljama pokazuju da abortus šteti ženama. Lijekovi koji izazivaju abortus mogu dovesti do komplikacija koje iziskuju hitno liječenja, a u nekim slučajevima izazivaju smrtni ishod. Kirurški abortusi mogu izazvati krvarenja i infekcije opasne po život. Abortus može dovesti do povećanog rizika od neplodnosti, smrtnosti novorođenčadi i spontanih pobačaja. Istraživanja pokazuju da dolazi i do povećanog rizika od pojave raka dojke. Nadalje, mnoge žene nakon abortusa trpe duboku mentalnu i duhovnu bol.


Mnoge žene se odlučuju na abortus zato što su naučene da je beba samo masa tkiva. Neki zagovornici abortusa ne žele da se biološke činjenice o razvoju bebe obrađuju u školama ili da se o njima informiraju žene suočene s teškim odlukama.


Maleno srce bebe počinje kucati 22 dana nakon oplodnje. U sedmom tjednu počinju se razvijati bebine oči, unutarnje uho i glavni organi (srce, pluća, jetra i bubrezi). Osam tjedana nakon začeća svi bebini organi, mišići i živci počinju funkcionirati. Do devetog tjedna cijelo bebino tijelo, osim jezika, osjetljivo je na dodir. Mozak sada ubrzano raste i proizvodi više od 250 000 živčanih stanica u minuti. S deset tjedana mozak je potpuno formiran i beba može osjećati bol.


Izvor: afterabortion.org, mdviews.wordpress.com, baby2see.com/development/week12.html, i theunchoice.com/unsafe.htm#beforeafter


Molimo se…


1. ... Da majke odaberu život za svoju nerođenu djecu umjesto abortusa. Kad je trudnoća slučajna ili neželjena, molimo se da majke daju djecu na usvajanje kako bi netko tko ne može imati djece mogao pružiti toj djeci potrebnu ljubav, zaštitu i skrb.


2. ... Da ljudi znaju cijeniti život kao djelo našeg Stvoritelja. “Kad gledam nebesa tvoja, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde koje ti učvrsti: što je čovjek da ga se spominješ, i sin čovječji da ga pohađaš?” (Psalam 8, stihovi 3-5).


3. ... Da roditelji, društvo, crkva i škole počnu zagovarati spolnu uzdržljivost, kako bi djeca znala da odgađanjem seksualnih odnosa mogu poboljšati svoj život i biti zdraviji i sretniji kad odrastu.


4. ... Da indijski dužnosnici poduzmu više kako bi dokinuli užasan običaj gdje roditelji ubijaju svoje novorođene kćeri zato što žele sina ili zato što ne žele snositi financijski teret kojeg smatraju da bi djevojčica navukla na obitelj. Azijski centar za ljudska prava izvještava da su milijuni ženske novorođenčadi u Indiji žrtve spolno selektivnih abortusa i čedomorstva. stopfemaleinfanticide.org/files/Bihar.pdf


5. ... Za mudrost djelatnika TWR-ovih Žena punih nade koji savjetuju slušatelje emisije Žene pune nade uvjerene da im je abortus jedina opcija.


6. ... Za majke 13 milijuna beba koje bi, prema procjenama, mogle biti abortirane u Kini ove godine.


7. ... Da američki dužnosnici poduzmu više kako bi zaštitile žene od klinika za abortuse koje ne ispunjavaju zdravstvene i sigurnosne propise. Žene umiru zbog toga što osoblje koje obavlja abortuse nestručno primjenjuje anesteziju, dovodi do puknuća u maternici, ne uklanja sve tkivo abortirane bebe ili se služi nehigijenskom opremom, što dovodi do infekcija. Netretirani ugrušci ili jaka krvarenja također mogu dovesti do smrti žene nakon abortusa.


8. ... Da anti-abortusne grupe i pojedinci imaju slobodu govoriti u javnosti i na obrazovnim forumima te dijeliti informativne materijale o razvoju fetusa, opasnostima abortusa, mjestima gdje majke mogu besplatno otići na ultrazvuk i savjetovanje, kao i o mogućnosti davanja na usvajanje. “Otvaraj usta svoja za nijemoga, za pravo sviju što propadaju.” (Izreke, 31. poglavlje, 8. stih).


9. ... Za nerođenu djecu čije majke razmišljaju o abortusu. Kosti moje od tebe ne bijahu skrivene dok sam stvaran u tajnosti, otkan u dubini zemlje. Zametak moj već gledahu oči tvoje, i u knjizi tvojoj svi ovi udovi bijahu zapisani; dani su mi određeni dok još nijednog od njih ne bješe.” (Psalam 139, stihovi 15-16).


10. ... Za provođenje više studija kojima će se utvrditi postoji li kod žena koje su abortirale veća stopa rizika od raka dojke, što je indicirano izvješćem Žurnala američkih liječnika i kirurga iz 2007. godine (jpands.org/vol12no3/carroll.pdf).


11. ... Za žene koje su zatrudnjele nakon silovanja i treba im fizičko i emocionalno iscjeljenje u Kristovoj ljubavi i suosjećanju, u vidu brige i pomoći Njegovih sljedbenika. “A Bog nade ispunio vas svakom radošću i mirom u vjerovanju da obilujete nadom u sili Duha Svetoga.” (Poslanica Rimljanima, 15. poglavlje, 13. stih).


12. ... Za mlade djevojke koje drugi nagovaraju na abortus. Molimo se da kršćanke pokažu Božju ljubav djevojkama u školama i fakultetima, te da ih nauče kako da poštuju sebe i da planiraju živjeti zdravo, umjesto što dopuštaju dječacima i muškarcima da ih iskorištavaju.


13. ... Za sve one koji hrabro i javno štite prava nerođene djece u cijelom svijetu. Molimo se za kampanju “40 dana za život” (40daysforlife.com), koja će se održavati u više od 700 gradova u 44 zemlje od 27. rujna do 5. listopada. Molimo se za spasavanje života brojnih stotina beba, kao i za to da se njihovim majkama pruži pomoć i nada u danima koji ih čekaju.


14. ... Da Bog, koji je kadar mijenjati srca i usmjeravati narode, preokrene stvari i omogući nacionalnim liderima da se zauzmu za nerođene bebe i za njihove majke, koje su dezinformirane o razvoju svojih beba i o opasnostima medicinskih i kirurških abortusa.


15. ... Da očevi mogu voljeti i cijeniti majke svoje djece i pružiti svojoj obitelji dom, hranu, odjeću i druge potrepštine. Molimo se da očevi kojima je sada žao što su sudjelovali u odluci o abortiranju njihove djece nađu iscjeljenje u Kristu.

16. ... Da nas naš nebeski Otac pouči činiti dobro, tražiti pravdu, pomoći potlačena, pribaviti pravo sirotu i obraniti udovicu.” (Izaija 1. poglavlje, 17. stih).


17. ... Za žene koje su abortirale svoje bebe i doživljavaju krivnju, gnjev i sram. Molimo se da zatraže Božje oproštenje i iscjeljenje. Molimo se za one koji upozoravaju druge na strašne posljedice njihovih odluka, poput kampanje “Silent No More Awareness” (silentnomoreawareness.org).


18. ... Za milijune žena koje obitelj, dečko, vlada ili svodnici primoravaju da abortiraju svoju djecu. Molimo se za majke u Kini, koje dužnosnici za planiranje obitelji silom odvode u bolnicu i ubrizgavaju otrov u njihovu nerođenu djecu.


19. ... Da Božji Duh djeluje u sili i zaštiti 56 milijuna nerođene djece koja bi ove godine mogla biti abortirana.


20. ... Da državne vlasti osiguraju stručnu obuku za liječnike i babice s ciljem prevencije nastanka fistula te da izgrade dobro opremljene domove zdravlja u cijeloj državi, kako bi žene mogle stići do klinike prije nego što se dijete rodi. U Etiopiji 94% žena rađa svoju djecu bez pomoći stručnih medicinskih djelatnika, a mnoge žene su sitnog rasta, što otežava porod(hindawi.com/journals/isrn/2014/917058/).

21. ... Da djevojke i žene otkriju da su dragocjene i zaslužuju poštovanje i bolju budućnost.


22. ... Za žene i djevojke koje žele počiniti samoubojstvo nakon što su obavile abortus. Trebaju im prijateljice koje će im pokazati Božju ljubav i brigu. Mnoge žene i djevojke bile su primorane abortirati, a sad trpe, često nepodnošljivu, emocionalnu bol.

23. ... Za majke čije je zdravlje ugroženo uslijed fistula (rana zadobivenih pri porodu), zbog kojih pate od inkontinencije i trpe veliku bol. Muževi su napustili mnoge od njih, a mnoge su primorane ostati u kući, jer nemaju novca za operaciju koja bi im pomogla.


24. ... Da državni dužnosnici shvate kako abortus predstavlja udarac njihovom društvu i državi kad se milijuni ženske djeca abortiraju jer običaji nalažu da su dječaci korisniji za obitelj. Vjeruje se da u Aziji i istočnoj Europi nedostaje oko 117 milijuna žena, što je posljedica ubijanja ženske djece jer se sinovi smatraju boljima. (unfpa.org/gender-biased-sex-selection#).


25. ... Da naš Bog dodirne srca majki u cijelom svijetu svojom milostivom ljubavlju i suosjećanjem, kako bi mogle naučiti cijeniti, štititi, educirati svoju djecu i brinuti o njima neovisno o okolnostima.


26. ... Za sigurnost trudnica koje su u opasnosti od nasilja u obitelji, koje u mnogim slučajevima dovodi do smrti. Molimo se da članovi obitelji, prijatelji i susjedi progovore kad posumnjaju na zlostavljanje te da zaštite one koji trebaju pomoć.


27. ... Da roditelji motiviraju svoje kćeri da se školuju, da nauče korisne poslovne vještine i da donose dobre odluke koje ih neće omesti u ostvarivanju ciljeva te će im omogućiti da osiguraju kvalitetniji život svojoj djeci.


28. ... Za bolju zdravstvenu skrb za žene u cijelom svijetu kojima prijeti opasnost od gubitka života prilikom trudnoće, poroda ili nedugo nakon poroda. Molimo se da žene postanu svjesnije kako se mogu brinuti o sebi i svojoj nerođenoj djeci te da se državni dužnosnici počnu boriti protiv korupcije koja onemogućuje pružanje kvalitetnije medicinske skrbi.


29. ... Za mudrost i ohrabrenje djelatnika TWR-ovih Žena punih nade, koji ne samo da prevode scenarije za emisiju Žene pune nade i molitvene kalendare, nego uz to i održavaju seminare o zdravlju, poučavaju ljude vještinama korisnima za zarađivanje, dijele donirane radijske prijamnike, vode molitvene grupe i biblijska proučavanja, mole se za slušatelje i odgovaraju na pisma.


30. ... Za pružanje kvalitetnije zdravstvene skrbi, čime će se smanjiti brojka od više stotina tisuća smrtnih slučajeva izazvanih sprječivim komplikacija prilikom poroda (data.unicef.org/topic/maternal-health/maternal-mortality/#).


31. ... Za TWR-ove Žene pune nade koje se spremaju za proslavu naše dvadesete godišnjice, zahvaljujući Bogu za sve što čini u životima žena.