Međunarodni Dan žena


Međunarodni Dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, dan je kada se prisjećamo svih postignuća koja su ostvarile žene ili koje su ostvarene za žene. Velik je napredak postignut na području obrazovanja, medicinske skrbi i kvalitete života za žene koje žive u siromaštvu ili koje su izolirane zbog kulture i religije. Bog se služi timovima TWR-ovih Žena punih nade u cijelom svijetu ne bi li donio poboljšanje u živote žena.


Već 21 godinu deseci tisuća molitelja iz TWR-ovih Žena punih nade govore i mole se za širenje informiranosti o zlostavljanju, bolestima, siromaštvu i zanemarenosti žena i djevojčica. Zbog ove educiranosti društvene zajednice, obitelji i kršćani sada drugačije gledaju na žrtve i spremniji su pomoći i podići glas u ime onih koji nemaju glasa.


Mnogi timovi TWR-ovih Žena punih nade doniraju hranu, odjeću i druge potrepštine siromašinma, hrabreći ih i iskazujući im poštovanje. U Tanzaniji tijesno surađuju s drugim kršćanskim organizacijama na educiranju o tome kako okončati rodno nasilje i običaj obrezanja žena. Žene u zabačenim selima Nepala dobivaju životno važne informacije o zdravlju. U Albaniji se Romkinjama koje žive u siromaštvu te ženama koje trpe obiteljsko nasilje govori o Isusu i o tome koliko je Bogu stalo do njih.


Grijeh, razmirice i nepravda uvijek će nastojati uništavati živote ljudi. Nastavimo se moliti da još mnogi vjernici još bolje upoznaju Boga, shvate svoj identitet u Kristu i dopuste Svetom Duhu da djeluje u njima, podižući glas i stajući u zaštitu žena i djevojčica, omogućujući im da napreduju.Molimo se…


 1. Da svi koji se danas u cijelom svijetu okupljaju za Svjetski dan molitve dublje upoznaju Boga, bolje shvate svoj identitet u Kristu i da se i dalje trude proslavljati Boga svojim životom.


 1. Da žene mogu znati da ih Bog, njihov Stvoritelj, voli. Molimo se da odluče prihvatiti Božji dar spasenja po Isusu Kristu i služe Mu tako što će pomagati drugima.


 1. Za žene koje su zbog kulturnog i vjerskog okruženja spriječene doznati da ih Bog voli i da im Isus Krist nudi nadu. Mnoge od njih smjelo slušaju zabranjene kršćanske radijske emisije u svojim domovima.


 1. Za žene koje se muče sa siromaštvom, obiteljskim problemima, društvenim neredima i kulturnim preprekama. “U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!” (Poslanica Rimljanima, 12. poglavlje, 12. stih).


 1. Za produkcijske timove emisije Žene pune nade, koji produciraju emisije na 73 jezika. Molimo se za žene koje poučavaju druge o tome kako živjeti poput Krista u iznimno teškim okolnostima.


 1. Za sve koji se mole s nama. “Zato i molimo svagda za vas da vas Bog naš učini dostojnima ovoga poziva i dovede do punine svako zadovoljstvo Njegovom dobrotom i djelo vjere u sili” (2. poslanica Solunjanima, 1. poglavlje, 11. stih).

 1. Da se žene redovito mole kako bi još bolje upoznale Boga i dopustile Svetom Duhu da mijenja njihove stavove, misli, emocije i postupke, čineći ih sličnijima Isusovim.


 1. Za organizacije i crkve koje i ovog Dana žena pomažu ženama u prevladavanju nedaća kao što su siromaštvo, nezaposlenost, obiteljsko nasilje i prostitucija.


 1. Da žene mogu otkriti kako im je Bog dao hrabrosti da bi mogle ići Njegovim putem. “Jer Bog nam nije dao duha strašljivosti, nego sile i ljubavi i razbora” (2. poslanica Timoteju, 1. poglavlje, 7. stih).


 1. Za kršćane koji poštuju svoje majke, sestre, žene, kćeri, djevojke i kolegice. Molimo se da oni mogu biti pozitivan primjer drugim muškarcima u svojoj sredini.


 1. Za sve koji posjećuju žene i donose radio-prijamnike onima koji si ih ne mogu priuštiti. Molimo se da slušatelji mogu pozvati i druge da im se pridruže u slušanju emisije Žene pune nade, kao i drugih TWR-ovih emisija.


 1. Da žene mogu doživjeti radost u Isusu. “Svagda se molite! Bez prestanka molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. poslanica Solunjanima, 5. poglavlje, stihovi 16-18).


 1. Za žene koje se bave misijskim radom, moleći da im Bog Gospodina našega Isusa Krista, slavni Otac, podari Duha mudrosti i otkrivenja kako bi Ga mogli bolje upoznati (Poslanica Efežanima, 1. poglavlje, 17. stih).


 1. Da Bog pokaže napuštenim ženama da ih voli i prihvaća ih kao svoje dragocjene kćeri. “Sam Duh svjedoči s duhom našim da smo djeca Božja” (Poslanica Rimljanima, 8. poglavlje, 16. stih).


 1. Za klinike i bolnice koje pružaju zdravstvenu skrb ženama, između ostalog i operacijske zahvate za žene koje pate od fistula ili prolapsa materice. Molimo se da im audio-drama “Glas koji iscjeljuje” pomogne strpljivo živjeti s fistulama.


 1. Da žene s tjelesnim nedostacima mogu doživjeti nadu služeći Bogu radosno. “Zato uživam u slabostima, u uvrjedama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak” (2. poslanica Korinćanima, 12. poglavlje, 10. stih).


 1. Da žene koje su traumatizirane zbog svega što su doživjele u ratu dožive mir što ga samo Bog može podariti. “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ga ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši.” (Evanđelje po Ivanu, 14. poglavlje, 27. stih).


 1. Da zatvorenici mogu znati da ih Bog voli i želi da pozovu Krista u svoj život. “Jer ako ustima svojim ispovijediš Gospodina Isusa i srcem svojim uzvjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.” (Poslanica Rimljanima, 10. poglavlje, 9. stih).


 1. Da žene mogu provoditi više vremena upoznajući se s Božjim mislima, karakterom i putovima tako što će proučavati Njegovu riječ.


 1. Da se žene mogu dičiti “nadom slave Božje. I ne samo to, nego se dičimo i nevoljama, znajući da nevolja rađa postojanost, a postojanost prokušanost, a prokušanost nadu.” (Poslanica Rimljanima, 5. poglavlje, stihovi 2-4).


 1. Za djevojke koje su izložene konfliktnim informacijama o tome što znači biti žena. Neke od tih informacija mogu ugroziti njihovo tjelesno i duševno zdravlje.


 1. Za sigurnost i snagu žena koje pomažu drugima da unaprijede vlastiti život. “Ali koji čekaju na GOSPODA, snaga im se obnavlja” (Izaija, 40. poglavlje, 31. stih).


 1. Za organizacije koje pomažu ženama i djevojčicama da se izbave iz seksualnog ropstva i pružaju im siguran smještaj, obrazovanje i zaposlenje.


 1. Za one koji pomažu trudnicama da shvate koliko je abortus razoran, ne samo za njihove nerođene bebe, nego i za njihov vlastiti fizički i emocionalni život.


 1. Da se učini više za poboljšanje zdravlja žena. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od malarije u Paragvaju i Tanzaniji je u opadanju. Trahom, infekcija oka koja izaziva sljepilo, eliminirana je u Gani.


 1. Da se učini više kako bi se pomoglo ženama i djeci prevladati siromaštvo. Manje od 10% svjetskog stanovništva i dalje živi u krajnjem siromaštvu, no posljedice tog siromaštva često su stravične. https://medium.com/future-crunch/global-inequality-is-getting-better-fdbfde215b73


 1. Da žene mogu razumjeti kako ih je Bog stvorio na svoju sliku ne bi li Mu donijele slavu. “I stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.” (Postanak, 1. poglavlje, 27. stih).


 1. Da žene budu spremne promijeniti svoje prioritete i sve drugo što ih ometa u vršenju Božje volje. “Obznani mi, GOSPODE, putove svoje, pouči me svojim stazama! Vodi me u istini svojoj i pouči me, jer ti si Bog spasenja mojega; na te čekam povazdan” (Psalam 25., stihovi 4-5).


 1. Za one koji pomažu udovicama u Albaniji, Kambodži, Indiji, Keniji, Tanzaniji i drugim zemljama, omogućujući im da pokrenu svoje obrte i tako prehranjuju obitelj.


 1. Da lideri društvenih zajednica i roditelji osiguraju djevojčicama obrazovanje, koje će im pružiti znanje, praktične vještine i samopouzdanje kako bi mogle prehranjivati svoje obitelji.


 1. Da se učini više na zaustavljanju nasilja nad ženama i da bi se žene mogle zaštititi od zaraze HIV-om. Tijekom 2017. svakog je tjedna oko 6600 ženskih osoba u dobi između 15 i 24 godina bilo zaraženo virusom HIV-a.


Izvori informacija:

https://worlddayofprayer.net/about.html

https://www.internationalwomensday.com/

https://answersingenesis.org/culture/international-womens-day-what-it-means-be-woman-gods-eyes/

https://ourworldindata.org/extreme-poverty#the-evolution-of-poverty-by-world-regions

http://datatopics.worldbank.org/sdgatlas/

http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/pressreleaseandstatementarchive/2018/july/miles-to-go

http://www.afro.who.int/news/ghana-eliminates-trachoma-freeing-millions-suffering-and-blindness

https://undark.org/article/new-research-suggests-optimism-for-hiv-aids/

https://medium.com/future-crunch/global-inequality-is-getting-better-fdbfde215b73

https://www.borgenmagazine.com/malaria-death-rates-in-tanzania/