Molimo se za žene u Sjevernoj Americi: u Kanadi i SAD-u


Prosinac je za kršćane poseban mjesec, jer se pripremamo za proslavljanje i navješćivanje najboljeg dara u svemiru: Božji dolazak među nas kao novorođenčeta. Tijekom Božića ne volimo misliti o negativnim stvarima, no iako je Isus došao spasiti nas od naših grijeha, žalost i bol neće nestati dok ne odemo u Nebo.


Žene u Kanadi i SAD-u doživljavaju žalost, jer se suočavaju s istim problemima kao i žene u cijelom svijetu: maloljetničkom udajom, razvodom braka, nasiljem u obitelji, trgovinom ljudima, silovanjem i drugim nevoljama. I njima treba nada i iscjeljenje u Isusu.


Iako je zakonska dob za stupanje u brak u obje države 18 godina, dopuštaju se iznimke uz dopuštenje roditelja ili suda. Djevojčice se često primoravaju na udaju kako bi se izbjegle sramota za obitelj, što može dovesti do zataškavanja seksualnog zlostavljanja.


Djevojčice koje pobjegnu od kuće ili su u sustavu udomljavanja često postaju žrtve trgovine ljudima. U potrazi za prijateljima, hranom i skloništem, one su laka meta za one koji im nude alkohol i drogu kao pomoć da zaborave na svoju bol. Trgovci ljudima, koji se često predstavljaju kao prijatelji, namamljuju djevojčice, koje mogu imati i samo 13 godina, primoravaju ih na poslušnost tako što ih posramljuju i uvjeravaju ih da ih nitko nikada neće voljeti.


Deseci milijuna imigranata u potrazi su za boljim životom u Kanadi i SAD-u. Mnogi postaju žrtve trgovine ljudima. Žene iz Kine, Južne Koreje ili Tajlanda često su izrabljivane u salonima za masažu i manikuru. Neke od njih su legalne migrantice koje imaju radne vize, ali im njihovi trgovci prijete deportacijom i uzimaju im zaradu te im kontroliraju život.


Pridružite nam se u molitvi za žene u Kanadi i SAD-u, kad ćemo se moliti da one otkriju nadu u Isusu.http://polarisproject.org/sites/default/files/2017NHTHStats%20%281%29.pdf


https://www.publicsafety.gc.ca/cnt/cntrng-crm/hmn-trffckng/index-en.aspx


http://www.unchainedatlast.org/child-marriage-shocking-statistics/


https://www.ucobserver.org/ethics/2018/03/canada-child-marriage/


https://www.tahirih.org/wp-content/uploads/2016/11/Tahirih-Child-Marriage-Backgrounder-2.pdf


https://www.theguardian.com/inequality/2018/feb/06/it-put-an-end-to-my-childhood-the-hidden-scandal-of-us-child-marriage

Molimo se


 1. Da nam naš Bog i Kralj pomogne obraniti one koji pate, iskazati milost slabima i siromašnima te osloboditi potlačene. (Psalam 72,4)


 1. Da imigrantice koje žive u Kanadi i u SAD-u mogu čuti evanđelje i da požele upoznati Boga. Molimo se da se nađu osobe koje će se sastajati s njima i poučavati ih o Isusu.


 1. Za žene i djevojke koje su postale žrtve manipulacije muškaraca koji hine da su im ljubavnici, a zapravo su ih učinili seksualnim ropkinjama. Molimo se da uspiju pobjeći i pronaći istinsku slobodu i iscjeljenje u Kristu.


 1. Da žene koje traže svoju vrijednost u vezama, majčinstvu, financijskom uspjehu i imovini mogu otkriti kako se njihova stvarna vrijednost krije u Kristu. “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja, onima koji vjeruju u ime njegovo.” (Evanđelje po Ivanu, 1. poglavlje, 12. stih).


 1. Da politički lideri u Kanadi i SAD-u nastave sa svojim naporima u okončavanju trgovine ljudima. FBi je u travnju zatvorio stranicu Backpage.com, najveći portal za trgovinu ljudima (trafficking) u SAD-u.


 1. Za djevojčice koje su primorane na udaju, ali nemaju prava odrasle osobe, zbog čega ne mogu boraviti u skloništu, zatražiti sudsku zaštitu niti podnijeti zahtjev za razvod. Molimo se za poboljšanje zakona koji se tiču tih pitanja.


 1. Da crkve pomognu ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja, dajući im do znanja da mogui naći utočište u Božjoj obitelji.


 1. Za pomoć i sigurnost autohtonih Kanađanki koje su u opasnosti. Veliki broj njih je ubijen ili nestao. Molimo se da državne vlasti pronađu i kazne počinitelje zločina protiv autohtonih žena.


 1. Da kršćani poduzmu više kako bi zaštitili žene i bebe od razornih posljedica abortusa. Molimo se za stotine majki koje su odabrale život za svoje bebe kad im je ponuđena molitva i pomoć ispred klinike za abortus.


 1. Da se kanadski kršćani sprijatelje s građanima rođenima u inozemstvu (gotovo 22% stanovništva) i pomognu novim doseljenicima (60% ih je iz Azije, poglavito iz Kine i Indije) da se skrase u njihovim sredinama. http://worldpopulationreview.com/countries/canada-population/


 1. Da se kršćani sprijatelje s više od 40 milijuna američkih stanovnika rođenih u drugim zemljama; da im pokažu iskrenu brigu, da se educiraju o njihovim problemima i ponude im pomoć. “... (njima) Bog htjede obznaniti što je bogatstvo slave ove tajne među poganima - to je Krist u vama, nada slave.” (Poslanica Kološanima, 1. poglavlje, 27. stih).


 1. Da kršćani podignu glas u korist djece u sustavu udomiteljstva i da otvore svoje domove za nekoga od 400 000 djece koja trebaju sigurno mjesto za život.


 1. Za žene koje se brinu za brojne tisuće beba rođenih s ovisnošću o narkotivima uslijed narkotičke krize u SAD-u. Molimo se da kršćani pomognu ovim ženama nudeći im pomoć u obavljanju kućanskih poslova ili nabavci namirnica.


 1. Za milijune žena koje razmišljaju o abortusu jer vjeruju da nemaju izbora zbog toga što su pod pritiskom svojih roditelja, muževa, ljubavnika, svodnika i karijernih savjetnika. Molimo se da izaberu život za svoje bebe.


 1. Da žene počnu poštovati same sebe, da mogu donositi mudre odluke i imati hrabrosti da inzistiraju na bračnom predanju umjesto izvanbračnog života s čovjekom kojeg vole.


 1. Da stanovnici Kanade i SAD-a shvate kako osobe koje koriste nelegalne droge, bilo iz rekreacije ili iz ovisnosti, posredno podupiru gangsterska ubojstva, rodno nasilje i terorističke napade.


 1. Da kršćani pruže ljubav, nadu i prijateljstvo ženama i muškarcima koji tuguju nakon abortusa koji je ubio njihovo dijete. Mnogi od onih koji pate trebaju nekoga da ih sasluša i pokaže brigu.


 1. Za žene koje su izbjegle u Kanadu i SAD i ondje žive u osamljenosti i strahu. Molimo se da steknu zdrava prijateljstva i da prime pomoć u suočavanju s traumom koju su proživjele.


 1. Da kršćani podrže lokalne centre za trudnoću koji nude besplatne sonograme, dječju odjeću i druge stvari potrebne novim majkama.


 1. Za žene kojima muževi ili ljubavnici prijete da će ubiti njih, njjihovu djecu i njihove najmilije, i koji ih žele kontrolirati tako što će ih odvojiti od prijatelja i obitelji.


 1. Da Bog iscijeli umove i osjećaje djece koja proživljavaju nasilje u obitelji, što kod njih može dovesti do raznih psiholoških poremećaja te zbog toga mogu odrasti kao žrtve ili pak zlostavljači.


 1. Za neobrazovane žene koje su zatočene u životu siromaštva i koje nemaju poslovnih prilika u sredini u kojoj žive. Molimo se za sve one koji upućuju ove žene na dostupne usluge koje im mogu pomoći u unaprjeđenju života.


 1. Za žene i djevojčice kojima se govori da ništa ne vrijede. Molimo se da mogu doznati istinu: “Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni.” (Evanđelje po Ivanu, 3. poglavlje, 16. stih).


 1. Da osobe koje žive u naizgled beznadnim okolnostima mogu otkriti nadu u Isusu Kristu. Molimo se da čuju za Božji veličanstveni dar spasenja po Isusu Kristu. “I reče im anđeo: ‘Ne bojte se! Jer vam, evo, donosim radosnu vijest o velikoj radosti koja će biti za sav puk: Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, koji je Krist, Gospodin.’” (Evanđelje po Luki, 2. poglavlje, stihovi 10-11).


 1. Da kršćanke proglase da je Isus ispunjenje Božjih riječi izrečenih po proroku Izaiji: “Gle, djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel, što je u prijevodu: Bog je s nama.” (Evanđelje po Mateju, 1. poglavlje, 23. stih; Izaija, 7. poglavlje, 14. stih).


 1. Za brakove kojima treba Božja ljubav. “Svaka gorčina i srdžba i gnjev i vika i hula, zajedno sa svom zloćom, neka su ukloni od vas! I budite jedni drugima dobrostivi, samilosni, opraštajući jedni drugima kao što i Bog u Kristu oprosti vama.” (Poslanica Efežanima, 4. poglavlje, stihovi 31-32).


 1. Da kršćanke mogu znati da su njihova tijela prebivalište Boga Svetog Duha i da treba poštovati svoje tijelo i brinuti o njemu. “Ne znate li da ste hram Božji i da Duh Božji prebiva u vama?” (1. poslanica Korinćanima, 3. poglavlje, 16. stih).


 1. Da žene budu spremne promijeniti svoje prioritete, rasporede, poznanstva i sve drugo što ih ometa u vršenju Božje volje. “Obznani mi, GOSPODE, putove svoje, pouči me svojim stazama! Vodi me u istini svojoj i pouči me, jer ti si Bog spasenja mojega; na te čekam povazdan.” (Psalam 25,4-5).


 1. Da ljudi dignu glas kad vide djecu u opasnosti ili kad opaze neznance kako promatraju djecu i možda ih planiraju oteti. Trgovci ljudima i silovatelji drsko otimaju djecu koja čekaju školske autobuse, igraju se u dvorištu ili su u dućanu.


 1. Da roditelji počnu poštovati svoje mlade kćeri i štititi ih od veza koje bi im mogle naštetiti te da ih nauče da poštuju same sebe i počnu planirati zdravu budućnost.


 1. Da žene mogu znati da ih je stvorio Bog koji ih voli i koji im želi ispuniti život nadom. “I stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko.” (Postanak, 1. poglavlje, 27. stih).