MOLIMO SE ZA MAJKE

Majke drže budućnost u svojim rukama. One provode značajan dio svojih života odgajajući buduće učitelje, liječnike, pastore, poslovnjake, političare i druge građane koji će se baviti raznim drugim profesijama. Uz to, njihovi sinovi će većinom postati muževi i očevi, kao što će mnoge njihove kćeri postati supruge i majke.

Majke su uglavnom zadužene da pruže svojoj djeci pravilnu prehranu, savjetovanje, obrazovanje i zdravstvenu skrb, kako bi njihova djeca odrasla u zdrave i uspješne osobe. Od samog začeća djeca primaju hranjive tvari od majke. Kao male bebe, otkrivaju svijet i razvijaju stavove i reakcije koje će ih voditi u budućnosti. Djeca i stariji maloljetnici od svojih majki uče kakvo je ponašanje prihvatljivo, a kakvo nije. Majke imaju nevjerojatno veliku odgovornost, a njihova žrtva, koju podnose pred nepremostivim preprekama, često prolazi nezapaženo.

Svakog jutra milijuni majki i njihove djece započinju dan u prljavoj odjeći, jer nemaju dovoljno vode za pranje. Umjesto zahoda imaju grmlje i posude, što nije samo nezgodno, nego je i nezdravo. Mogu se prati i umivati samo ako im je ostalo vode od prethodnog dana. Priprema doručka i kave za početak dana također ovisi o tome koliko je vode ostalo od jučer. Majke (ili njihove kćeri) vjerojatno će morati kilometrima pješačiti ne bi li otišle po vodu za kuhanje, piće i druge obiteljske potrebe. K tome, voda nije dovoljno čista da bi se mogla konzumirati, zbog čega ju moraju filtrirati kroz tkaninu i potom je 20 minuta prokuhavati kako bi se eliminirali svi crvi i bakterije koji uzrokuju, često smrtonosne, bolesti.

Milijuni majki ne poznaju kršćanske vjernike na koje bi se ugledali i nitko ih nikada nije naučio kako treba brinuti o novorođenoj djeci, pripremati kvalitetnu hranu, paziti na zdravlje obitelji, šivati i podučavati djecu moralnim vrijednostima.


Ovog mjeseca se možemo moliti da još više majki upozna Gospodina i da traže Njegovu mudrost, snagu i ohrabrenje, koje će im pomoći da oblikuju budućnost svijeta odgajajući svoju djecu.Molimo se...


1. Da majke mogu upoznati Boga i da mogu biti sigurne kako ih On voli i kako će ih voditi u njihovim nastojanjima da nauče svoju djecu kako u svemu što čine iskazivati poštovanje prema Bogu.


2. Da majke stave brigu o svojoj djeci na prvo mjesto i da shvate koliko je velika njihova odgovornost za oblikovanje stavova i uvjerenja svoje djece o Bogu, drugim ljudima, običajima i moralnim vrijednostima.


3. Da društveni lideri osiguraju zapošljavanje kvalificiranih zdravstvenih djelatnika i nabavu medicinske opreme koja će pomoći u sprječavanju komplikacija tijekom trudnoće i poroda.


4. Da majke nauče svoju djecu kako planirati za budućnost kad odrastu i kako da pravilno postave prioritete, kako bi svojim odabirom bračnog druga i karijere iskazali čast Bogu.

5. Za majke u Sjevernoj Koreji koje su, prema izvješću Savjeta za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, izložene užasnim strahotama: primorane su utapljati vlastite bebe, bacaju ih u tamnicu zajedno s njihovom djecom, izgladnjuju ih, siluju i muče).


6. Da majke odluče podariti svojoj nerođenoj djeci život umjesto da ih abortiraju.


7. Da samohrane majke i majke koje su očevi njihove djece napustili mogu naći pomoć među kršćanima, koji im mogu donijeti nadu u bolju budućnost pomoću Božje ljubavi i milosti.


8. Da majke i očevi shvate koliko su životi njihovih kćeri dragocjeni i da pokažu ljubav i potporu kćerima koje se odluče ne udati, iako se to u nekim društvima smatra sramotom.


  1. Da majke nauče svoju djecu kako razumjeti Božji dar spasenja i da im pokažu kako Bog može pomoću njih činiti velika djela koja će imati značaj za vječnost.


  1. Da djeca svih uzrasta mogu iskazivati svojim majkama zahvalnost, ljubav i poštovanje, pružajući im bezuvjetnu ljubav i požrtvovno se brinuti za njih.


11. Da sila evanđelja dirne srca i živote majki koje žive u zabludi na koju su ih navele lažne religije i ideologije.


12. Da majke i bake odbace običaj ženskog obrezivanja, koje se i danas prakticira u brojnim afričkim i bliskoistočnim zemljama.


13. Da djevojčice koje su bile primorane udati se te su rodile djecu u tinejdžerskoj dobi, zbog čega mnoge od njih pate od ozbiljnih zdravstvenih tegoba.


  1. Da se žene hrabro ujedine kako bi dale društvenim liderima do znanja koliko je važno zaštititi žene od silovanja i od nezaštićenih spolnih odnosa s bračnim drugovima koji su možda zaraženi HIV-om.


15. Za osiguravanje bolje zdravstvene skrbi koja bi u cijelom svijetu dovela do smanjenja smrtnosti izazvane komplikacijama tijekom trudnoće i poroda.


16. Za žene koje su izgubile svoje bebe u spontanom pobačaju te sada tuguju za djetetom koje nikad nisu uspjele primiti u naručje.


17. Za nezaposlene majke koje se svim silama trude prehraniti djecu.

18. Molimo se da bol, krivnja, gnjev i depresija ne ovladaju majkama koje tuguju zbog smrti svoje djece.


19. Za mjesne organizacije čiji je cilj naučiti mlade majke kako da se brinu o svojim bebama i motivirati ih da nastave sa školovanjem i težnjama za boljom budućnošću.


20. Da majke, osobito nepismene, mogu putem emisije Žene pune nade doznati da ih Bog voli.


21. Da žene otkriju nadu u Kristu, a ne u alkoholu.


22. Da se Bog pobrine i pruži milost ženama koje još uvijek nisu uspjele začeti.


23. Da se žene i djevojčice educiraju i pronađu pomoć kako bi spriječile preuranjene ili prečeste trudnoće. Trebaju naučiti kako se bolje brinuti o svome zdravlju i zdravlju svojih beba.

24. Da roditelji i mjesni dužnosnici motiviraju djevojčice da ne prekidaju školovanje, da ne stupaju u brak prerano te da aktivno promiču stvaranje adekvatnih radnih mjesta kako bi mlade žene mogle izgraditi svoju produktivnost.

25. Da muževi i očevi mogu razumjeti svoju odgovornost i da im bude drago što se mogu brinuti o svojoj obitelji.


26. Za žene koje žele usvojiti dijete i pružiti siročićima ljubav i brigu koju zaslužuju.


27. Za Božji blagoslov i skrb nad svima koji u svoj dom prime djecu koja su ostala bez roditelja uslijed rata, HIV/AIDS-a ili krajnjeg siromaštva.


  1. Za kršćanske majke koje su napustile svoje domove i povele djecu sa sobom jer se plaše da će im rodbina i susjedi koji se protive kršćanstvu nauditi.


29. Za kršćanske majke koje se trude odgojiti svoju djecu tako da ona poznaju i vole Boga unatoč tome što njihovi muževi i rodbina imaju drugačija vjerska uvjerenja.


30. Da majke nauče svoju djecu da bogatstvo neće ispuniti njihove najdublje potrebe, nego da im samo Krist može pružiti istinsku svrhu i ispuniti prazninu koja se u njima nalazi.


  1. Za majke koje su dale svoju djecu na usvajanje ili su ih prodale zbog toga što ih nisu mogle prehraniti i pružiti im dom.