Vrijeme Božića

(dr. Charles Stanley)


Vrijeme Božića je toliko prepuno aktivnosti da je život često užurban. Ponekad su proslave gotove prije nego imamo vremena stati i promisliti što sve to znači. Kupnja, pripreme, zabave i programi nas mogu učiniti fizički, emocionalno i duhovno iscrpljenima.

Stoga, prije nego se udubimo u blagdanske proslave, zaustavimo se i pogledajmo ponovno na taj nevjerojatan događaj koji nazivamo Božić. Shvatite to kao poziv od Boga, kojeg je dostavio Njegov Sin, nudeći spasenje čovječanstvu. Došao je umotan u povoje umjesto šarenog papira za zamatanje i položen je u jasle umjesto ispod okićenog Božićnog drvca. To sićušno djetešce, koje se činilo tako malenim i bespomoćnim, bilo je jedina osoba koja može spasiti grešna ljudska bića od vječne propasti kroz proces koji se zove otkupljenje.

Otkupiti znači kupiti nešto natrag. Primjerice, recimo da ugledate staro obiteljsko naslijeđe u zalagaonici i prepoznajete da je to nekad pripadalo Vašem djedu. Vi biste smjesta to kupili natrag kako bi ga sačuvali u obitelji. Na isti način, čovječanstvo je stvorio Bog na svoju sliku, ali dok su se Adam i Eva pobunili protiv Njega i pali u grijeh, čitava ljudska rasa postala je rob grijeha. Isus je rekao: „Svaki koji čini grijeh, rob je grijeha ” (Ivan 8:34).

Ono što nam je potrebno je Otkupitelj koji je sposoban i spreman platiti cijenu koja god je potrebna. No tko odlučuje o cijeni? Zbog toga što su Adam i Eva prekršili Božji zakon, Bog je taj koji mora primiti plaću za otkupljenje čovječanstva. On je jasno upozorio Adama i Evu da je kazna ako jedu plodove sa zabranjenog drveta – ne samo fizička smrt, već i duhovna smrt i vječna kazna. A Božja cijena za grijeh je bezgrešna krv. “Ta krv je ono što će izvršiti pomirenje za dušu” (Lev. 17:11).

Otkupitelj je morao biti netko tko je mogao savršeno ispuniti Božji zakon živeći bezgrešan, poslušan život i morao je biti spreman platiti cijenu smrću, primajući Božji gnjev za grijehe palog čovječanstva i prolijevajući svoju savršenu krv kao plaću za te grijehe. Niti jedno ljudsko biće ne bi moglo to učiniti jer smo svi grešni i nismo sposobni izdržati Božji gnjev za sve druge.

Ali “pojavila se milost Božja” u inkarnaciji (Titu 2:11). Bog Sin je poprimio ljudsko tijelo i došao na svijet kao beba. On je bio jedini koji može otkupiti palo čovječanstvo jer je bio u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek. Živio je savršen život i dobrovoljno je išao na križ kako bi platio kaznu za grijeh koji smo zaslužili.

Pogledajmo sada što je Njegovo otkupljenje učinilo za nas, prema Titu 2:11-14.


Prije svega, donijelo je oprost.Jer pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi,” (st. 11). Budući da je Isus živio savršeni život, mi nikada ne bismo mogli, i budući da je platio cijenu našeg otkupljenja svojom smrću, Bog sada može ponuditi oproštenje grijeha svima koji vjeruju u Njegovog Sina i vjeruju u Njegovu žrtvu umjesto njih.


Drugo, Kristovo otkupljenje nas pročišćuje. Isus “sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi puk izabran” (st. 14). Bog nas nije samo učinio čistima pred zakonom dajući nam Kristovu pravednost, već nam je dao i Njegovu milost i Duh da nam pomogne da, “odrekavši se bezbožnosti i svjetovnih požuda, poživimo razumno i pravedno i pobožno u sadašnjemu svijetu” (st. 12). To je Božja namjera za naše živote. Pravo spasenje rezultira u rastućoj čistoći života.


Treće, Krist nas je učinio “pukom izabranim” (st. 14). Kad nas je otkupio od ropstva grijehu sa svojom dragocjenom krvlju, mi nismo bili oslobođeni da činimo što želimo, postali smo Njegova dragocjena imovina i naša radost i želja bi trebala biti poslušnost i život za Njega. Iako smo sada Njegovi robovi, mi smo također dio Božje obitelji i nasljednici blaga koje nas čeka na nebu.


Četvrto, Isus nas je otkupio kako bi bili “revni u dobrim djelima” (st. 14). Mi se ne bismo smjeli samo nasloniti i lagano uživati. Kršćanski život je služenje. Pozvani smo da ljubimo i služimo jedan drugome i naviještamo evanđelje onima koji ne poznaju Krista kao svojeg Spasitelja i Gospodina. Kad je Isus uzašao na nebo, ostavio nas je ovdje da nastavimo Njegov rad i kada se vrati, On će nas nagraditi.

U konačnici, dolazi buduće otkupljenje. Iako su naše duše otkupljene, mi još uvijek živimo u tijelima i stvorenje je još uvijek pod kletvom, ali kad se Krist vrati, to će sa promijeniti. Stvorenje će biti oslobođeno svojih okova i u otkupljenju će naš tijela biti otkupljena, zauvijek slobodna od grijeha i smrti. (Rim 8:18-23). No za sada, mi živimo“ iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista” (Titu 2:13).

On je prvi put došao kao mala beba u jaslama i pokrenuo cijeli taj plan otkupljenja. Poput naslijeđa u zalagaonici, mi smo bili odvojeni od našeg Oca zbog naših grijeha. No, Isus nas je otkupio i ujedinio s Ocem. Sada smo primili blagoslove tog otkupljenja i obećanje slavne budućnosti sa Njime.