Članovi udruge

Damir Florjanić predsjednik je udruge Val Evanđelja. Rođen je u Čakovcu gdje je završio osnovnu školu i glazbenu školu za klavir. U Varaždinu je završio srednju školu gdje je stekao zanimanje kompjuterskog elektroničara (hardware). Stručni studij poslovne ekonomije, smjer unutarnja i vanjska trgovina, završio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio je studij financijskog menadžmenta. Jedan je od osnivača Vala Evanđelja u kojem radi od 2000. godine na poslovima računovođe, tonskog realizatora i urednika radio emisija. Od osnivanja udruge stalni je član Izvršnog odbora. Za Izvršnog direktora izabran je početkom 2007. godine, a krajem iste godine za predsjednika udruge. U svome desetogodišnjem punovremenom radu na radiju, tonski je realizirao i uredio nekoliko tisuća radio emisija različitog formata koje su se emitirale na UKV-u, srednjem valu, satelitima Astra i Hotbird te na internetu.

Budući da je dijete vjernih roditelja, od malih nogu pohađao je Baptističku crkvu „Betanija" u Čakovcu. Krista je kao svog osobnog Spasitelja prihvatio sa šesnaest godina, što je kasnije potvrdio biblijskim krštenjem. Od tada aktivno sudjeluje u službama BC „Betanija" kao voditelj slavljenja, voditelj rada s mladima, član i voditelj pjevačkog zbora, audio i video tehničar te nekoliko godina kao član crkvenog odbora. Uz klavir svira još i ritam i bas gitaru, a hobiji su mu ribolov, stolni tenis i biciklizam. Oženjen je i ima dvoje djece.

(English)

Damir Florjanić is the President of the 'Val Evanđelja' Association. He was born in Čakovec, where he attended elementary school as well as the Musical school for piano. In Varaždin, he finished high school specializing in computer electronics (hardware). At the Faculty of Economics in Zagreb, he studied Business Economics, majoring in Domestic and Foreign Trade, and at the Faculty of Economics in Osijek he graduated in the field of Financial Management. He is one of the founders of 'Val Evanđelja' where he has been working since 2000, acting as an accountant, audio engineer and radio program editor. Since the foundation of the Association, he has been a member of the Executive Committee. Early in 2007 he was elected Executive Director, and, at the end of that year, Association President. Over the 10 years he spent working full time on the radio, he has audio engineered and edited several thousands of radio programs in different format that were broadcasted on the UKV, middle wave, satellites Astra and Hotbird, and via Internet.

Being a child of believing parents, he attended the Betanija Baptist Church in Čakovec since he was a little boy. He received Christ as his own personal Savior when he was 16, which he has then confirmed with Biblical baptism. Ever since then he has been active in different services of the Betanija BC: as a worship leader, youth worker, member and director of the choir, audio and video technician, and, for a few years, as the member of the Church board. Besides piano, he also plays rhythm and base guitar, and his hobbies include fishing, table-tennis and cycling. He is married, with two children.NELA MAYER - WILLIAMS rođena je u Zagrebu 28. travnja 1945. Roditelji Josip i Elza Horak bili su u aktivnoj kršćanskoj službi još od svojih roditelja (Horak i Vacek) koji su bili prva generacija baptista na našim prostorima. Otac Josip, uz svoj posao u firmi na mjestu direktora privredno-računskog sektora bio je i pastor Baptističke crkve u Zagrebu u Radićevoj ulici, kao i predsjednik Saveza baptističkih crkava u Jugoslaviji. Uz to, on je početkom 60-ih godina prošloga stoljeća započeo sa širenjem evanđelja preko radija s organizacijom Trans World Radio Monte Carlo, jer se u vrijeme komunizma nije smjelo emitirati vjerske programe preko lokalnih radio postaja. Otac je preko 45 godina pripremao radio poruke, sve do svoje smrti 1999. godine. Te se poruke mogu i danas redovito čuti u emisiji »Propovijedaj Riječ«.

Odrastajući u takvoj obitelji koja je služila evanđelju na mnoge načine, i Nela je, kao starija od dviju kćeri, odlučila krenuti tim putem. U petnaestoj godini predala je život Isusu Kristu kao svom Spasitelju i Gospodinu te se krstila. U crkvi je kao srednjoškolka služila u vjeronauku i sviranju na bogoslužjima. Nakon srednje škole upisala je studij defektologije te je nakon završenoga prvog stupnja studija diplomirala i upisala studij opće lingvistike i njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U to je vrijeme osjetila da ju Bog zove u misijsku službu, ali nije znala kako će to biti moguće ostvariti s obzirom na situaciju u Jugoslaviji i crkvenom radu općenito.

U to je vrijeme došao u Jugoslaviju mladi student kemije James Archie Williams Jr. u programu razmjene studenata. Najprije je radio u Sisku u rafineriji, a budući da je pokazivao veliko zanimanje za jezik i kulturu, poslali su ga u Zagreb da upiše tečaj hrvatsko-srpskog jezika za strance na Filozofskom fakultetu i da radi na Institutu »Ruđer Bošković«. Kao baptist potražio je crkvu u Zagrebu, te počeo redovito pohađati bogoslužja. Tako se upoznao s Nelom pa su se na Uskrs 1969. godine zaručili. Tijekom njihova druženja uključio se u službu na radio emisijama prevodeći pisma slušatelja na engleski jezik i povremeno snimajući emisije koje su se u inozemstvu emitirale preko kratkih valova. Tako je zavolio taj misijski rad i odlučio obučiti se i više u području evangelizacije preko radija. Nakon vjenčanja u lipnju mladi je par upisao studij na International Baptist Theological Seminaryju u Ruschlikonu, u Švicarskoj. Uz obuku o službi preko radija, Jim je marljivo studirao i teološke predmete, te je otkrio i svoju ljubav i poziv za teologiju. Diplomirao je s odličnom ocjenom summa cum laude kao jedan od najboljih studenata u povijesti tog učilišta. S dvoje male djece, Tanjom i Krešimirom, koja su se rodila tijekom četverogodišnjeg studija obitelj je krenula u svoju prvu službu: počeli su raditi kao profesori na Baptističkoj teološkoj školi u Novom Sadu. Jim je predavao biblijske predmete, a Nela novozavjetni grčki jezik, jer je u međuvremenu diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te stekla certifikat iz teologije na seminaru u Ruschlikonu. Jim je nastavio sa službom preko radija te je, uz redovita snimanja govornika, sa studentima organizirao inovativnu radio emisiju za mlade pod imenom »Spektar«. Strategija te emisije sačuvana je u pismenom obliku.

Nakon što je tadašnja generacija studenata diplomirala, obitelj Williams krenula je u Ameriku na Jimov poslijediplomski studij na Southern Baptist Theological Seminaryju u Louisville, Kentucky. Tu je u dvije godine stekao doktorat iz biblijskih znanosti, a iste je godine 1976. i Nela dobila američko državljanstvo. Zajednički su bili primljeni u punovremenu misijsku službu i zaposleni od International Mission Board of the Southern Baptist Convention. Vratili su se u Novi Sad gdje su nastavili sa službom na teološkom obrazovanju i radio emisijama. Godine 1978. rodio im se najmlađi sin Jan Amos u Novom Sadu. Jim je počeo sve više istraživati mogućnosti ekstenzivnoga teološkog obrazovanja za cijelu Jugoslaviju te u tu svrhu počeo pisati inovativne programirane udžbenike za dopisnu nastavu. Obitelj se preselila u Zagreb kao centralnu lokaciju za taj rad. Jim je mnogo putovao te je iznenada smrtno stradao u prometnoj nesreći 1980. U tom strašnom gubitku za obitelj i službu, vjera i čvrsto pouzdanje da Bog zna što radi dali su Neli snage i volju za život. Riječ Božja bila je nasušna hrana, pogotovo riječi iz proroka Jeremije 29,11. Sjetila se da ju je Bog pozvao u službu i prije nego je upoznala svog muža, pa je na to obećanje mogla stati kao na čvrstu stijenu. Uz Božju pomoć, uz zalaganje i brigu roditelja i prijatelja uspjela je podići na noge troje djece. I dalje je do 1991. putovala mjesečno u Novi Sad na nastavu novozavjetnoga grčkog jezika i prevodila knjige s engleskog kao dio svoje službe. Pojedinačne lekcije dovele su do izdavanja udžbenika – početnice pod naslovom »Grčki jezik Novoga zavjeta« u izdanju Kršćanske sadašnjosti, dosad u tri izdanja. Upisala je i studij teologije na Institutu za teološku kulturu laika pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu na kojem je također diplomirala.

Godine su prolazile, djeca su odrasla, završila studij u Americi, zaposlila se i zasnovala obitelji. Nela nalazi smisao i ispunjenje svoga misijskog poziva u raznim vidovima misijske službe, bilo u praktičnom radu s Biblijom u malim kućnim grupama žena, bilo u crkvi kao starješina Baptističke crkve u Radićevoj i vjeroučiteljica, bilo na fakultetu »Matija Vlačić Ilirik« kao jedan od profesora, bilo na «Valu Evanđelja» kao govornica radio emisije »Propovijedaj Riječ« gdje čita radio poruke svog oca.

Također, surađuje s raznim organizacijama na širenju evanđelja kao što su »Doručak za žene«, »Svjetski Molitveni Dan kršćanskih žena«, »Kršćanski Mirovni krug«, »Hrvatsko biblijsko društvo«, »Društvo prijatelja Biblije« i »Udruga za vjersku slobodu«.Vlado Pšenko rođen je 7. siječnja 1963. godine u Soljanima, pokraj Županje. Srednju školu za spikera – voditelja programa završio je u Beogradu. Od 1985. do 2009. godine živio je u Zagrebu, gdje je završio Biblijski institut. Kao vjerski službenik Kristove Crkve u Zagrebu, od 1991. do preseljenja u Vukovar vodio je ekumenske pjesničke susrete. Od 2006. godine zajedno sa suprugom Renatom emitira kršćanske emisije Dolina blagoslova na nekoliko radijskih postaja u Slavoniji, a od 2015. godine i motivacijske poruke Dolina blagoslova na Vinkovačkoj TV postaji. Na Božić 2009. godine sa suprugom, Renatom Jurčević Pšenko, seli u Vukovar, gdje također postaje aktivan u gradnji mostova među pripadnicima različitih vjeroispovijesti. Izdao je knjigu “Božji šapat u Dolini blagoslova”. Služi kao propovjednik Kristove Crkve – Vukovar.


Rođen sam 1956. g. u Bosanskom Šamcu u BiH. Po religioznoj pozadini moj otac je bio iz pravoslavne, a majka iz rimokatoličke vjere. Međutim, oni nisu prakticirali svoju vjeru, a moje odrastanje se odvijalo u susjedstvu koje je bilo pretežno muslimansko. Godine 1968. s roditeljima dolazim u Sisak, gdje nastavljam ići u šesti razred osnovne škole. Kad mi je bilo šesnaest godina zainteresirao sam se za istočnjačke borilačke vještine pa sam počeo intenzivno trenirati karate. Uz to su me vrlo privlačile istočna filozofija i religija. Čitao sam indijske Upanišade, konzultirao se s kineskim I Chingom, vježbao Tai Chi, a onda svladao osnove astrologije te se posvetio izradi horoskopa. U međuvremenu sam se oženio te sa suprugom Slavicom dobio kćer i sina. Pred kraj ovog perioda zainteresirao sam se i za »zapadne« religije kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. Čitao sam Qur'an, dijelove Talmuda i Bibliju.

Moje čitanje kroz Bibliju započeo sam u jesen 1987. i završio u jesen 1990. Vjerovao sam da je to Božja knjiga i da je istinita, ali meni osobno ništa nije govorila, a ja sam imao svoja tumačenja i mišljenje o tome.

Posebice na stranicama Novoga zavjeta nisam razumio problem grijeha. Najprije osobno nisam mogao prihvatiti da sam grješnik za koga bi netko morao umrijeti da bi bio spašen. Pred kraj tog čitanja našao sam knjigu jednoga baptističkog pastora koja je tumačila biblijsku knjigu Djela apostolskih. Iznenada je pred mojim očima Biblija postala živa i počela mi je govoriti na izravan način kao nikad prije. Bio sam uznemiren kad sam shvatio da Biblija gleda na ljude kao na grješnike te otkriva Božju svetost i njegovo rješenje za problem grijeha. Potom sam dana 15. siječnja 1991. u ranim večernjim satima uzvjerovao u Isusa. Sveti Duh me je uvjerio da sam grješnik i iskusio sam strah Gospodnji. Uskoro sam primijetio da je moja nutrina oprana. Prije toga sam, iako religiozan, na trenutke strašno proklinjao, psovao i hulio Božje i Isusovo ime. Isus je jednostavno izbacio to iz mene. Pušio sam oko osam godina do tada, a nakon dva mjeseca osjetio sam veliku mučninu od cigarete te sam molio Gospodina da me oslobodi od toga. Nakon molitve nikad više nisam ni poželio, a ni zapalio cigaretu. Tako sam postao kršćanin, učenik Isusa Krista. Shvatio sam značenje spasenja po milosti, a ne po djelima. Duh Sveti me sada vodi i uči da razumijem Bibliju sve više i da živim nov život u Isusu Kristu. Isus je rekao u Ivanu 8,31-32: »Ako ustrajete u mojoj nauci onda ste moji učenici, upoznat ćete istinu a istina će vas osloboditi. « Odmah po obraćenju dobio sam veliku želju govoriti svojim prijateljima o Isusu, ali sam kod većine naišao na otpor. Ubrzo sam došao do doticaja sa Baptističkom crkvom u Sisku u kojoj mi se pružila prilika polaziti na biblijska predavanja sadašnjih profesora TBA. Ispočetka mi je bilo važno steći biblijsko znanje kako bih mogao parirati svojim poznanicima koji su se protivili evanđelju, ali sam sve više, kako sam počeo služiti u crkvi i radu s mladima, uvidio potrebu za učenjem sa svrhom službe u zajednici. Bog mi je preko TBA pružio potrebno teološko obrazovanje u mjestu služenja i to smatram njegovim darom. Sada služim kao pastor u BC »Betel« Sisak. (M. Komanović)Zovem se Miško Horvatek. Navršio sam 66 godina. Obratio sam se Gospodinu u komunističkoj vojsci, davne 1963. god. Teologiju sam magistrirao 1990. g. na The Masters Seminaryju u Los Angelesu u Californiji. Počasni doktorat, Honoris Causa, primio sam 2007. na Shepherd's Seminaryju u Sjevernoj Karolini.

Živim sa suprugom Mirom u Krapini, u Hrvatskom zagorju. Imamo četvero djece, a svi su obraćeni Gospodinu i služe mu. K tomu, Gospodin nas je dodatno podario sa sedamnaest unuka.

Pastoriram Baptističku crkvu Emanuel koju smo utemeljili 1998. god. Na Teološkoj biblijskoj akademiji u Krapini predajem: evangelizaciju, biblijsku etiku, pastoralne poslanice.

Nisam pisao knjige, samo neke manje knjižice te brošure, ali sam pisao za Leksikon, te teološke časopise. U mirovini još nisam, nemam za to dovoljno staža, a planiram raditi dok sam živ i svakako dok mi za to Gospodin bude dao snage i pameti.

Ljubim Gospodina i njegovu Riječ, te njegovu Crkvu.

Moje srce kuca za evangelizaciju Hrvata, te svijeta.

Vaš, jer sam i Kristov,

Miško HorvatekPastor Damir Pintarić rođen je 2. ožujka 1969. u Čakovcu, a stalno nastanjen u susjednom Nedelišću u Međimurju. Obratio se 1990. godine i bio kršten u Baptističkoj crkvi u Mačkovcu 1992. godine. Nekoliko godina služio je kao voditelj omladinskog rada u istoj crkvi, a nakon toga kao pastor crkve u osnivanju. Pored pastoralne službe u Baptističkoj crkvi 'Betanija' i predavanja na Teološko biblijskoj akademiji, uređuje kršćanske radio emisije 'Sola Gratia'.

Nakon Teološko biblijske akademije u Krapini, završio je postdiplomski studij na sveučilištu University of Wales u Velikoj Britaniji. Oženjen je suprugom Damirom s kojom ima troje djece: Timoteja, Rebeku i Adama.  Omiljeni stih i vodilja u službi dolazi iz Ezrine knjige 7,10:

'Ezra je nastojao svim srcem PRONIKNUTI Zakon Jahvin, VRŠITI ga i POUČAVATI Izraela u zakonima i običajima.'Josip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.


Živim u Zagrebu sa suprugom. Imamo dvoje djece i dvoje unučadi. Srednju školu završio sam u Zagrebu, a zatim i Fakultet prometnih znanosti. Radio sam u poduzeću sve do odlaska u mirovinu 1993. g. Obratio sam se 1974. g. u Baptističkoj crkvi u Zagrebu, a to potvrdio krštenjem 1975. g. S prvom generacijom studenata 1976. g. upisao sam teologiju na "Matiji Vlačiću Iliriku". Nakon nekoliko godina studija dolazi do prekida, a zatim sam diplomirao na Teološkom fakultetu u Osijeku (1. stupanj). Nakon upisa na studij aktivno sam se uključio u rad crkve u Zagrebu (propovijedanje, rad s mladima, kao predsjednik crkvenog odbora).

Tijekom rata radio sam s izbjeglicama koji su bili zbrinjavani preko naše crkve u Zagrebu. 1995. god., odmah nakon vojne akcije "Oluja", otišao sam sa suprugom u misiju na Baniju. Tamo smo proveli 13 godina i za to vrijeme osnovali dvije crkve, u Glini i Kozaperovici. Obje su danas članice Saveza. Također smo pokrenuli i dvije misijske stanice: Veliki Gradac i Ravno Rašće. Za to vrijeme kršteno je oko 80 članova. Pisao sam članke za Glas Evanđelja. Godine 2009. vratio sam se iz misije i uključio u rad Vala Evanđelja kao suradnik u radio emisijama. Želja mi je raditi za Gospoda dok mi daje snage i da sve što radim bude Njemu na slavu, a meni na spasenje, jer Njemu jedinom pripada hvala i slava za sve. AMEN


Članovi tijela udruge u mandatu 2015. - 2019.

Predsjednik Udruge: Damir Florjanić, univ.bacc.oec.

Dopredsjednik Udruge: Miloš Komanović, dipl. teolog

Izvršni Odbor:

mr. Damir Pintarić - predsjednik Izvršnog odbora

Vlado Pšenko

Lidija Edelinski

Damir Florjanić, univ.bacc.oec.

Miloš Komanović, dipl. teolog

Đuro Samac, dipl. ing. teolog

Rujana Čanji

Nadzorni odbor:

prof. Nela Mayer-Williams

dr. sc. Josip Mikulić

dr. Miško Horvatek

Stegovni odbor:

Ferdo Sadak

Emanoel Siqueira Santos

Marijan Šporčić