dr. Charles Stanley

Dr. Charles F. Stanley, osnivač službe »Dodir«, pokazuje gorljivu svijest o ljudskim potrebama time što nudi praktične biblijske istine za svakodnevni život. Oblikujući svoju službu prema Pavlovoj poslanici Efežanima, dr. Stanley vjeruje da:

»... život ne vrijedi ništa ako ga ne koristim za posao koji mi je dodijelio Gospodin Isus – posao naviještanja Dobre vijesti o Božjoj moćnoj dobroti i ljubavi« (Djela 20,24).

Dr. Stanley se prisjeća Božje potpore u teškim okolnostima nakon smrti njegova oca još u danima najranijeg djetinjstva. Kroz savjete i primjer svoje pobožne majke i djeda naučio je vjerovati i slušati Božju riječ. U četrnaestoj godini dr. Stanley je primio jasan poziv u službu propovijedanja, što ga je kasnije vodilo k diplomiranju na sveučilištu Richmond u Richmondu u Virginiji, te na Southwestern Theological Seminary u Fort Worthu u Texasu. Nakon toga je zaslužio magisterij i doktorat na Luther Rice Seminaryju u Atlanti. Uvijek praktičan, dr. Stanley često kaže: »Smatram da vam ne mogu iskreno reći kako vjerovati biblijskim istinama i kako primijeniti te istine da djeluju u vašem životu prije nego što dopustim Bogu da ih sprovodi u mom životu.«

Godine 1972. polusatni program praktičnoga biblijskog poučavanja dr. Stanleya emitiran je na lokalnoj televizijskoj stanici u gradu Atlanti. Već 1978. godine Christian Broadcasting Network je započela prenositi program putem svoga novog pothvata: mreže satelitskog odašiljanja kabelskim sustavom. Gledanost emisije je rasla od 16 000 gledatelja s područja Atlante do gledanosti širom zemlje u samo tjedan dana. Do 1982. godine služba »Dodir« je pravno osnovana i uključena u radio sindikat. Program »Dodir« je ušao na gotovo svako veće tržište u SAD-u tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća dosežući do više od milijun domaćinstava s porukom o Kristovoj dostatnosti za životne zahtjeve.

Poruke dr. Stanleyja dotiču se tema poput roditeljstva, financija, osobnih kriza, osjećaja i odnosa. Poučno učenje za osobni duhovni rast najviše se bavi molitvom, Božjim karakterom, zajedništvom s Duhom Svetim i osobom Isusa Krista. Dr. Stanley čvrsto vjeruje da je Biblija Božja nepogrešiva riječ, uvjerenje koje se snažno odražava u njegovu poučavanju.

Poznate organizacije i izdavačke kuće iskazale su čast dr. Stanleyu. Godine 1988. ušao je u dvoranu slavnih National Religious Broadcaster (NRB) zbog dosljedne vrsnosti njegovih emisija i zbog primjera vodstva na području kršćanske televizije i radija. Religious Heritage of America ga je 1989. godine prozvao pastoralnim radnikom godine što je nagrada kojom se pohvaljuje pastore koji nastoje judeokršćanska načela primijeniti na svakodnevni život SAD-a. Godine 1993. NRB je dodijelio programu »Dodir« nagradu za televizijsku produkciju godine, a 1999. godine nagradu za radijski program godine. 2004. godine izdavačka kuća Thomas Nelson Publishing odala je priznanje dr. Stanleyu za prodaju više od 3,5 milijuna primjeraka njegovih knjiga.

Dr. Stanley je autor više od 45 knjiga uključujući i nekoliko najbolje prodavanih (bestsellera).

Zajednička tema golemog broja pisama slušatelja programa »Dodir« jest koliko je Bog promijenio njihove živote kroz učenje dr. Stanleya. Svaki uspjeh koji je postignut kroz »Dodir« ili dr. Stanleya izravno se pripisuje Božjoj ruci. Dr. Stanley kaže: »Božja riječ i djelo Božje mijenjaju ljudske živote.«

Cilj dr. Charlesa Stanleya najbolje je izražen u misijskoj izjavi programa »Dodir«: pomagati ljudima diljem svijeta da rastu u odnosu s Isusom Kristom i jačati lokalne crkve. Želja dr. Stanleya je dovesti evanđelje što većem broju ljudi, izložiti ga što je jasnije moguće i što je brže moguće – sve na Božju slavu.


Autor: dr. Charles Stanley

Kad Bog govori on uvijek ima nešto specifično za reći. On nikada ne govori u općenitostima. On ne kaže – 'Možda mislim tako'. On uvijek ima nešto jako specifično za reći. Vjerujem da su Bogu tri cilja na umu svaki puta kad nam govori. To znači da su mu na umu točno određene stvari, a ne općenitosti. On ne govori grupi, već svakome od nas pojedinačno i osobno.

Kad razmišljamo o njegovim ciljevima želim da razmišljaš o tome jer će te to potaći na slušanje na jedan drukčiji način nego do sada, bilo da se radi o slušanju mene ili nekog drugog, bilo da čitaš Bibliju, slušaš kasetu ili gledaš televiziju. Bogu su uvijek na umu tri cilja kad nam govori.

Evo prvog od ta tri cilja koja želim spomenuti: Božji je naum da nam kroz svoj govor omogući razumijevanje istine. To znači, da postanemo sposobni uhvatiti istinu, shvatiti i slušati istinu koja će postati dio našeg razmišljanja i našeg životnog stila.

Ako ću shvatiti istinu tj. ako ću razumjeti istinu moram je pozorno slušati. Razmislimo na trenutak o tome kako slušamo. Protresimo dva najčešća načina slušanja.

Prije svega postoji tzv. pasivni slušatelj. On ili dolazi u crkvu ili gleda televiziju ili sluša radio u svom domu, a misli su mu negdje drugdje. On kao da sluša tj. barem tako izgleda. Sluša zbog toga što mu se sviđa to što čuje ili voli slušati tog govornika ili pjevača. No, pasivni slušatelj ne sluša sa određenom namjerom na umu.

Zatim postoji agresivni slušatelj. On dolazi u crkvu s Biblijom i notesom jer je došao sa svrhom nešto primi. Došao je s namjerom da nešto otkrije. Došao je s nakanom da ako je potrebno donese i odluku. Došao je s namjerom da dođe i sluša, te otiđe s nečim što prije nije imao ili s nečim što je bio duboko zakopano u njegovom duhu, nečim što ga je izazvalo, suočilo, utješilo, ohrabrilo, izgradilo ili oplemenilo. Odnosno, on ne želi otići sa sastanka bez nečega što mu je Bog progovorio. To je agresivni slušatelj.

Vidiš, ako je moje srce gladno Boga i istinski želim spoznati Boga kojem služim onda me vrijeme ne zabrinjava. Zabrinjava me da ne propustim ništa od poruke jer Bog  jamačno govori mome srcu.

Božji prvi cilj je da ti i ja shvatimo istinu, te da ju razumijemo. Da bi to mogao učiniti moraš biti agresivni slušatelj, a ne pasivni.

Drugi cilj koji vjerujem Bog ima na umu jest taj da ti i ja budemo 'suobličeni istini'. Jedno je shvatiti istinu, a drugo joj je biti suobličen. Bog želi naš život modelirati i oblikovati prema istini na način da istina počinje djelovati u našem životu te da smo oblikovani istinom riječi Božje. Tada ona počinje utjecati na naš život, počinje nas oblikovati kao istina.

Ako se želimo suobličiti istini moramo je znati. Zbog toga svaki od ranije navedenih ciljeva ovisi o onome prije njega. Da bi me mogao oblikovati moram ga razumjeti. Danima i tjednima dok čitaš svoju Bibliju što Bog čini? Uzima svoju riječ i stavlja je u tvoj život na način da te oblikuje i modelira.

Pavao kaže u Rim.8:29: ''jer koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina, da ovaj bude prvorođenac među mnogom braćom.''

Bog ovdje govori da smo i ti ja slični slici njegova Sina. Na koji on to način postiže? Na više načina nas može suobličiti slici svoga Sina. Jedan od načina je njegova Riječ.

I tako, dok ti i ja razumijevamo i upijamo istinu, nije dovoljno da znamo samo biblijske činjenice, biblijsku statistiku i sve ključne likove i događaje iz Biblije. Jer vidiš, neka osoba može znati sve događaje, citirati pismo, glavne biblijske likove, sva Pavlova misijska putovanja i mnoge druge stvari o teologiji i pismu, a da nema apsolutno nikakav duhovni u vid u sve to jer naprosto ne poznaje istinu. Istina je ta koja na nas utječe, oblikuje nas i formira.

Pavao kaže u Rim12:1-2: ''Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu - kao svoje duhovno bogoslužje. 2Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.''

Zapazi još jednom što kaže u drugom retku – prestanite se suobličavati, formirati, i oblikovati prema ovom svjetskom sustavu, uzorku koji nam daje svijet. Ona nam govori da spriječimo da se to događa, već se ''preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno''.

Što on doista misli kada to kaže? Jednostavno ovo: kad kaže preobrazujte se obnavljanjem svoje pameti to znači da smo primili istinu iz riječi Božje. Tu istinu smo upili. Obnavljanje pameti znači da kako ta istina postaje dio moga razmišljanja počinjem razmišljati na nov način. Počinjem razmišljati na način kako je istina govorena. To znači, evo što Bog govori: Ako počnem razmišljati na način kako to Bog čini i razumijeva stvari to će promijeniti moje razmišljanje. Tako da izvanjski čovjek, izvanjski izražaj života bude promijenjen sa rezultatom da će izvanjski izražaj biti sukladan unutarnjoj osobi. A tko je ta osoba? To je Isus Krist koji živi u nama.

Djelo je Duha Svetog Božjeg u nama da izražava Kristov život izvan nas. Kada shvatimo istinu, a potom dozvolimo Bogu da nas oblikuje prema toj istini, tada se ono što je iznutra počinje sve više i više iskazivati izvana, te se pokazuje u našem svakodnevnom životu.

Na primjer, vidimo osobu koja se upravo spasila. Promatramo je kako raste u Gospodu. I što se događa? Promatramo je kako postaje sve sličnija Kristu po svojem ponašanju i stavu. I ne prođe puno vremena, a Bog je počinje upotrebljavati na prekrasan način.

Što se dogodilo? Započeli su kao i svi mi, kao bebe u Kristu. Znaš li što se dogodilo? U jednom trenutku svoga života postali su agresivni slušaoci. Počeli su ne samo slušati, ne samo shvaćati istinu, već su počeli dozvoljavati Bogu da suobliči njihov hod svojoj Riječi. A to je Božji cilj za sve nas – suobličavanje našeg hoda prema njegovoj Riječi.

Za većinu nas lakše je razumjeti istinu nego biti suobličen istoj. Ali baš to se događalo apostolu Pavlu. U Rim.8:29 on kaže: ''jer koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina, da ovaj bude prvorođenac među mnogom braćom.'' Bog nas je predodredio da budemo suobličeni slici njegova Sina. Primarna metoda za to je upijanje Božje riječi i dopuštanje da ona obnavlja naše misli i mijenja naše razmišljanje.

Dakle, postoje dvije stvari koje ti i ja možemo učiniti kada čujemo riječ koja govori našim srcima. To je izazov da učiniš nešto sa svojim životom. Moraš se odlučiti na jednu od dvije stvari. Ili ćeš se oduprijeti izazovu ili ćeš ga prihvatiti. Ili jedno ili drugo.

Ako se tome opirem onda, u stvari, govorim da tu istinu ne želim. Ako je prihvaćam to je zato jer se želim prema njoj oblikovati. Želim joj se suobličiti. Želim biti oblikovan tom sličnošću Kristu. To znači, da želim da Krist bude toliko vidljiv kroz mene da ga vide oni koji me znaju. To je ono što Bog ima na umu za svakoga od nas.

Pogledaj za trenutak 2Tim.1:5. Prisjeti se da Pavao piše Timoteju osvrćući se na nešto što se događa u njegovu životu i kako je prošlost utjecala na njega. Primijeti što kaže: ''I oživljujem sjećanja na iskrenu vjeru koja je u tebi; na onu vjeru koja se najprije nastanila u tvojoj baki Loidi i u tvojoj majci Euniki, a – siguran sam – i u tebi.''

Ovdje imamo dobar primjer utjecaja prošlosti. Timotejeva baka Loida je shvatila istinu. I evo što se dogodilo. Kad je shvatila istinu dopustila je Bogu da je formira i oblikuje u tu istinu.

Što je potom slijedilo? Njezina kćer Eunika je došla na scenu. I što se dogodilo? Uvidjela je kako je evanđelje djelovalo na njezinu majku te je primila Krista kao Spasitelja, a Bog je počeo djelovati u njezinu životu.

Potom je došao mladi Timotej. I što je vidio? Vidio je kako je ta istina oblikovala život njegove majke i bake. A Pavao kaže da je sad oblikovala i njegov život.

To je prekrasan primjer kako Bog djeluje u našem životu ne bi li utjecao na druge ljude kada dopustimo da riječ Božja oblikuje naš život.

Dakle nije dovoljno je samo razumjeti istinu. Mora postojati i suobličavanje našeg života toj istini bez obzira o kojoj točno strani istine se radi.

Okreni, za trenutak, poslanicu Jak.1:23-25:

''23Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: 24promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše. 25A koji se ogleda u savršenom zakonu slobode i uza nj prione, ne kao zaboravan slušatelj nego djelotvoran izvršitelj, blažen će biti u svem djelovanju svome.''

Evo što je rečeno. Postoje dvije vrste ljudi – slušatelja. Oni koji čuju, odu i zaborave kao i oni koji čuju i namjerno to primjenjuju u svoj život. Što Bog čini? On ih oblikuje, formira i suobličuje u Isusa.

To znači da naš hod sve više postaje poput poruke iz Riječi. Zato u ovom odlomku kaže da moramo shvatiti istinu i biti joj suobličeni.

Treći cilj je veoma jednostavan ali i bitan. On je 'komuniciranje istine'.

Nije dovoljno da se samo suobličimo istini. Razmisli o tome za trenutak. Kad bi se Bog zadovoljio samo mojim shvaćanjem istine i znanjem mnogih stvari koje ne bi utjecale na moj život ili kad bi Bog htio da, ne samo da shvatim istinu, već i da me ona oblikuje bilo bi to dobro, no, ne i dovoljno.

Jer, vidiš, samo oblikovanje istinom nije dovoljno.

Kao prvo, moramo shvatiti istinu, zatim moramo biti njome oblikovani, i treće moramo komunicirati istinu. Nije dovoljno znati je. Bogu nije dosta da nam samo promijeni živote. Bog želi da kroz naše živote dodirne i promijeni živote drugih.

Razmisli o tome. Evo kako to treba izgledati. Prvo trebam shvatiti što je istina, odnosno što to znači? Moram je dokučiti, shvatiti, a potom primijeniti u moje srce. Drugo, potom se moj život oblikuje prema istini i formira se prema njoj. Treće, moram tu istinu komunicirati drugima.

Ako ne shvaćam neću biti oblikovan, ako nisam oblikovan neću imati entuzijazam i hrabrost za komuniciranje istine nekome drugome. Mislim da je jedan od glavnih razloga što mnogi ljudi nisu ushićeni svjedočenjem svoje vjere i govorenjem što je Isus učinio u njihovom životu taj što mnogi misle da ne razumiju dovoljno ili misle da njihov život ne odgovara dovoljno tome uzoru. Zbog toga ne pričaju o tome.

No, razmisli malo. Sve je to proces rasta. Ne moraš čekati do trenutka kada ćeš baš sve razumjeti ili do trenutka kada ćeš dopustiti da te formira prije nego ćeš to nekome reći. Ti i ja razumijemo nešto od istine. Dopuštamo Bogu da primjeni tu istinu u naše živote i što se dogodi? Podijelimo je, komuniciramo je s drugim ljudima jer je Božji savršeni plan za nas 'razumijevanje', suobličavanje i komunikacija'.

Što je Isus rekao svojim učenicima? Proveo je tri godine s njima, izlio sav svoj život u njih, potom je Duh Sveti došao i dao im ispravno razumijevanje svega i stvarnog, osobnog učitelja. Evo što je rekao da moraš učiniti sada kada poznaješ istinu koja počinje djelovati u tvom životu. Mk.16:15: ''Tada im Isus reče: Idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju!'' Znači moraš krenuti u svijet i propovijedati tu istinu svakom stvorenju. Mt.28:19-20: ''19Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga 20i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.'' Isus kaže da će biti s njima svaki korak puta. Ali, u pitanju je komunikacija. Nije dovoljno da ste hodali sa mnom tri godine, da ste me čuli i spoznali istinu.

U Dj.1:8 Isus kaže: ''8Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.'' Nije dovoljno samo znati. Nije dovoljno samo se suobličiti. Mora se prenijeti dalje tj. komunicirati.

Entuzijastični, hrabri komunikator istine je osoba koja razumije i koja ima odnos s Kristom koji se iskazuje kroz njen život. To je osoba koja je njemu suobličena i ushićena zbog toga.

Evo zbog čega je suobličavanje istini veoma važno. Ja mogu znati istinu ali ako ona nije imala utjecaja na moj život neću to baš dobro prenijeti dalje. Prije svega, ako Bog to nije pokazao u mom životu, neću biti siguran. Neću bit sposoban komunicirati hrabro i pouzdano. Oklijevat ću, zastajkivat, sumnjat.

Komunikator će učiniti puno bolji posao ako poznaje istinu koja je djelovala u njegovom ili njenom životu. Jer naša komunikacija nije samo verbalna. Ona se mora ogledati u našem životnom stilu. Ne radi se samo o komunikaciji tj. prenošenju same istine, već i osobnog iskustva. Kad si u stanju nekome reći - evo što se dogodilo u mom životu ili evo što mi je Bog rekao ili evo kako sam ja to primijenio i kako je ispalo – onda će to na našeg sugovornika ostaviti veoma jak dojam. Jer će pomisliti – ako je djelovalo u tvojem životu, možda će i u mom. Božji je cilj da shvatimo istinu, da joj se suobličimo, te da je prenesemo nekome drugom.

Pomisli samo kako si već bogat. Pomisli koliko već istine znaš. Kad bi te netko stavio usred grupe ljudi koji nemaju nikakvog pojma o Bibliji, mogao bi započeti s onim što već znaš i vjerojatno bi za kratko vrijeme počeo shvaćati koliko si bogat u stvarima Božjim.

Mogli bi nabrajati mnoge dogodovštine koje se događaju ili ne događaju u ljudskim životima koje se mogu prenijeti dalje ili ne. Ali ti i ja imamo istinu Božje riječi u srcu. Ako nas ona suobličuje i formira onda će i djelovati na naš raspored. Utjecat će na naše odnose, financije kao i na sve drugo u našem životu. Cilj je Božji da ta istina njegove riječi djeluje na nas na takav način da svaki vid našeg života bude pod njenim utjecajem.

Želim ga više poznavati. Želim tu istinu primijeniti jer je želim podijeliti s nekim. No, samo dijeljenje bez primjene neće imati puno efekta.

Dozvoli mi da te upitam slijedeće. Da li se smatraš pasivnim ili agresivni slušateljem? Ako dolaziš u crkvu bez Biblije ili sjediš i slušaš bez Biblije i notesa i ne postoji ništa što očekuješ, onda si možda pasivni slušatelj.

Jesi li možda agresivni slušatelj? Očekuješ nešto, osluškuješ, a najviše želiš da Bog učini nešto u tvom životu tako da dok odeš kući budeš siguran da ti je Bog progovorio na neki način. Možda će reći neku sitnu stvar. Malo je potrebno za to. Ili će ti možda puno reći. Možda ćeš nešto otkriti i reći da je to sve za tebe. Neki puta će to biti tek jednostavna izjava.

Upamti ovo. Ovdje je sila Božja. Bog može upotrijebiti neku poruku jedne te iste osobe, a opet poslati različitu poruku svakoj osobi koja to sluša jer slušamo prema vlastitom umnom sklopu i prema djelu Duha Svetog u našem životu. Neki će ljudi čuti i razumjeti više od drugih ljudi jer su naučeni na slušanje ili imaju više duhovnog okruženja u sebi. Oni znaju više istine.

Ali ako imamo nekoga tko se je upravo spasio. On ne zna puno istine ali je gladan i žedan znanja riječi Božje tada Duh Božji postaje njegov učitelj.  I malo po malo, korak po korak Bog će ga obogatiti i on će početi rasti u svom duhovnom životu.

Tu i tamo netko će reći: Znaš, ja doista želim znati riječ. Ako samo želiš, to se neće ostvariti. Riječ Božju počinješ razumijevati tek kada se uključiš u nju, provodiš vrijeme s njom, vjeruješ Duhu Svetom, dopuštaš da ti Bog progovori, dozvoljavaš mu da ti daje istinu, primjenjuješ to što si dobio, a onda podijeliš s nekim drugim. To je najbrži način rasta u tvom kršćanskom životu. Moraš imati sva tri čimbenika - razumijevanje istine, suobličavanje istine i komuniciranje istine - ako želiš brzo rasti u svom kršćanskom životu.

Ako si ozbiljan o svom duhovnom rastu moraš ta tri čimbenika spojiti u proučavanju riječi Božje, razumijevajući Riječ, primjenjujući je i prenoseći je nekome drugome. Jer će ono što ćeš prenjeti nekome postati jasnije i u tvojoj glavi. Dijeljenje tvoje vjere s nekim te još više osvjedočava i utvrđuje. Nevjerojatan je taj povratni blagoslov koji se spušta na tebe kad prenosiš istinu koju je Bog prvo podijelio s tobom kroz svoju riječ ili kroz iskustvo.

Zbog toga te jednostavno pitam: da li si pasivni ili agresivni slušatelj? Da li želiš da ti se istina prenese zbog zabave ili želiš biti suobličen u Krista?

Želiš li to da bi se mogao hvalisati ili jer si zahvalan Bogu za privilegiju da možeš istinu prenjeti nekome drugome koji je to prenio nekome drugome, a ovaj drugome, a ovaj drugome sve do trenutka dok i ti i ja nismo čuli evanđelje i bili spaseni po milosti Božjoj.

Božji je cilj slijedeći: Nikada se evanđelje ne smije zaustaviti kod tebe.

Istina koju naučiš nikada ne smije stati kod tebe. Uvijek bi trebala ići kroz tebe na nekog drugog tko očajnički treba čuti istinu.

Bog je spreman komunicirati ako smo ti i ja spremni suobličiti se istini i prenjeti je nekome drugome.