TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Boli me grlo!

Dok su moja djeca bila mala, uvijek sam se plašila da će me tijekom noći probuditi, plačući zbog toga što ih boli grlo. Svakoj majci je teško kad su joj djeca bolesna. Kad je riječ o bebama, uglavnom je teže utvrditi u čemu je problem, jer su bebe premalene da bi znale reći što im je. Starija djeca su samostalnija. Pa ipak, i ona će, kad se razbole, zvati mamu da im pomogne.

Grlobolja je česta pojava, do koje može doći iz brojnih razloga. Za vrijeme zime, kad se u kući grije, grlo mi zna biti suho, jer se zrak isušuje zbog radijatora.

- Suhi zrak isušuje nos i grlo, što dovodi do osjećaja boli u grlu. Najbolji lijek za to je uzimanje velikih količina vode i drugih napitaka.

- Još jedan čest uzrok bolnog grla je slijevanje sluzi iz nosa niz grlo, koje može dovesti do osjećaja suhoće u grlu i do kašlja. Uglavnom nije ozbiljno, ali ipak smeta. Do slijevanja sluzi može doći prije ili nakon prehlade, proljetne hunjavice i alergije. Sve što nadražuje nos i dovodi do stvaranja sluzi može dovesti do slijevanja sluzi u grlo.

- Alergija na pelud, prašinu i životinje poput mačaka i pasa može dovesti do curenja nosa i suza u očima. Ako je moguće, izbjegavajte stvari koje vam izazivaju alergiju i uzimajte lijekove protiv alergije. Posavjetujte se s liječnikom.

Grlobolja izazvana laganom prehladom, suhim zrakom i alergijom nije nešto što nas treba zabrinjavati. Međutim, neke grlobolje su opasnije, osobito one koje se uglavnom javljaju kod djece i mladih. Ako do grlobolje dođe iznenada te ako je stanje popraćeno vrućicom, bolnim gutanjem i otečenim vratom na dijelu ispod čeljusti, trebate što prije otići k liječniku. Kad pogledate u grlo uz pomoć baterijske svjetiljke, primijetit ćete dvije velike crvene kvrge, po jednu sa svake strane. To su krajnici, koji se inače ne vide. Međutim, kad dođe do upale, oni nateknu i pocrvene, a na njima se pojave velike gnojne točke. Kad nas grlo počne boljeti iznenada i kad nije riječ o prehladi, tada se radi o streptokoknoj upali, koju treba liječiti antibioticima. Možete ublažiti bol u grlu grgljanjem tople slane vode (1 žličica soli na čašu vode) više puta dnevno, kao i uzimanjem Aspirina ili Paracetamola za bol. Međutim, to neće ubiti bakteriju streptokoka. Svakako otiđite k liječniku, koji će vam prepisati antibiotike.

Kod djece i mladih je vrlo važno odmah liječiti grlo oboljelo od virusa streptokoka, kako ne bi došlo do reumatske groznice. Reumatska groznica može se pojaviti između jednog i tri tjedna nakon što dijete oboli od streptokokne upale grla. Reumatska groznica je ozbiljna bolest, koja može oštetiti srce. Ako mislite da se streptokokna upala nije pravilno liječila i da je dijete još bolesnije, može doći do reumatske groznice. Ako uočite tri ili četiri od ovih simptoma, odvedite dijete k liječniku:

- vrućica,

- bolni zglobovi, osobito zapešća i gležnjevi, zatim koljena i laktovi; zglobovi postaju natečeni, često i crveni i topli,

- zakrivljene crvene crte ili grudice pod kožom,

- u ozbiljnijim slučajevima može doći do malaksalosti, zaduhe i bolova u srcu.

Ako se radi o mlađoj osobi, vrlo je važno odmah je odvesti k liječniku, jer trebaju joj antibiotici i velike doze Aspirina. Kad se osoba oporavi, liječnik će vam reći kako da spriječite povratak reumatske groznice. Pridržavajte se ovih savjeta, jer u protivnom može doći do oštećenja srca.

Na sreću, bolno grlo najčešće nije toliko ozbiljan problem. Bolno grlo najčešće označava početak prehlade. Često je dovoljno grgljati slanu toplu vodu i uzimati pastile protiv kašlja. Ako kašalj dovodi do grlobolje, dajte djetetu sirup za kašljanje, bilo kupovni ili domaći, koji ćete napraviti od meda i limuna. Bebama umjesto meda dajte šećer. Treba davati jednu žličicu svakih dva-tri sata.

Bolno grlo, prehlada i gripa dio su života na ovom svijetu. Svi ćemo povremeno oboljeti od njih. Ipak, postoji nešto što možemo učiniti kako ne bismo zarazili i druge.

- Čuvajte svoje zdravlje. Pravilno se hranite, dovoljno spavajte i vježbajte.

- Izbjegavajte cigarete i ograničite unos alkoholnih pića.

- Drogiranje i izvanbračni seks također mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Možda mislite da pretjerujem, ali osoba oboljela od AIDS-a može umrijeti od obične prehlade. Isto tako, za osobe koje godinama puše i čija su pluća oštećena, gripa može biti smrtonosna.

Kad netko u vašoj obitelji dobije grlobolju ili prehladu, nastojte spriječiti širenje bolesti na druge članove obitelji:

- Kad morate kašljati, stavite ruku ili papirnu maramicu na usta. Papirnu maramicu bacite i odmah operite ruke. Isto tako, kad kašljete, okrenite glavu dalje od drugih.

- Izbjegavajte kontakt s bebama i starijim osobama dok grlobolja ne prođe.

- Koristite odvojeni pribor za jelo i piće. Sve čaše i posude nakon uporabe perite u vrućoj vodi i deterdžentu i isperite ih vrućom vodom.

- Već čestim pranjem ruku možete u velikoj mjeri spriječiti širenje bolesti u obitelji. To je jednostavno, a vrlo je učinkovito. Samo se treba sjetiti oprati ruke.

Vjerujem da će vam ovi savjeti pomoći. A kad vas zadesi grlobolja ili neka druga nevolja, nadam se da ćete potražiti utočište kod našeg velikog Liječnika i nebeskog Oca. Blisko zajedništvo s našim divnim i brižnim Bogom može nam pomoći da lakše prebrodimo svakodnevne teškoće. Neka vas Bog obaspe silnim blagoslovima.

Bog je svet i vječan

Je li vam teško razumjeti kakav je Bog? Ja sam provela brojne sate i dane čitajući Božju riječ i moleći se, kako bih vam danas mogla reći ono što trebate znati.

Samo je jedan Bog, koji je veći i moćniji od svih drugih bogova. On je jedini Bog, koji postoji cijelu vječnost. Biblija, koja je Božja riječ za sve ljude, otkriva nam u svojoj prvoj knjizi - Postanku - kako je Bog stvorio nebo i zemlju. Stvorio je sva živa bića. Stvorio je travu u polju i velike vode. Stvorio je čovjeka i ženu. Bog je naš Stvoritelj i izvor života.

Bog je svet. U Bibliji ćemo na mnogo mjesta naići na riječi poput ovih: "Sveti budite, jer sam svet ja, GOSPOD, Bog vaš" (Levitski zakonik, 19. poglavlje, 2. stih). Što vama znači riječ "svet"? Razmislimo na tren o tom svetom Bogu. Sad zamislimo da se nalazimo vrlo blizu svetome Bogu. Prolaze li vas trnci od te pomisli? Kad bi sveti Bog sada stao pred vas, biste li pali na koljena i spustili glavu na tlo? Ja bih! Srce bi mi iskočilo iz grudi i vapila bih za milošću!

Neki ljudi tvrde da ne možemo poznavati Boga i biti bliski s Njime, jer On je svet. U Bibliji nalazimo priču o čovjeku koji se jest susreo s Bogom. Taj čovjek se zvao Mojsije, a njegova priča se nalazi u 3. poglavlju Izlaska.

Mojsije je jednom prilikom napasao ovce. Kad je podigao pogled, na gori je ugledao grm koji jako čudno gori. Grm je gorio i gorio, ali nije sagorijevao! Mojsija je to zainteresiralo pa se popeo na goru da vidi što se događa. Dok se približavao grmu, dogodilo se nešto što ga je zaprepastilo! Mojsije je začuo glas koji doziva njegovo ime. Glas je dopirao iz grma u plamenu! Začuo je riječi: "Mojsije, Mojsije!" Dragi prijatelji, bio je to Bog! Bog je postavio taj grm ondje ne bi li privukao Mojsija, a sada ga je pozivao po imenu!

Mojsije se odazvao i rekao: "Evo me!"

Bog mu je rekao: "Ne prilazi ovamo! Izuj svoju obuću s nogu svojih! Jer to mjesto na kojem ti stojiš sveto je tlo" (Izlazak, 3. poglavlje, 5. stih).

Mojsije se uplašio i sakrio lice od Boga. Ipak, Bog je nastavio govoriti s Mojsijem, a Mojsije je počeo odgovarati, sada s manje straha u srcu.

Dragi prijatelji, naš sveti Bog nas poznaje. Zna čak i naše ime. Naš sveti Bog nas privlači k sebi, kao što je privukao Mojsija na gori. Bog nas privlači tako što golica našu maštu, nagoneći nas da postavljamo pitanja i otkrivajući nam sebe. Evo što nam je Bog otkrio o sebi.

Bog je svet i odvojen je od nas. Bog se razlikuje od nas. On je Bog. Mi nismo bogovi niti činimo Božje biće.

Bog je svet i Bog je čistoća. Bog nema grijeha ni nečistoće.

Bog je svet i Bog je dobrota. U Bogu nema zla.

Bog je svet i Bog je savršen. Bog neće pogriješiti. Bog ne griješi. U Bogu nema ničeg lošeg.

Bog je svet i Bog se ne mijenja. Bog će uvijek biti svet. Bog nam je u Bibliji rekao: "Jer ja, GOSPOD, ne mijenjam se" (Malahija, 3. poglavlje, 6. stih).

Bog je svet i Bog je mudrost. Nema nikoga tko je mudar poput Boga. Nikad neće biti nikoga tko bi bio mudriji od Boga. Bog je, u svojoj svetoj mudrosti, stvorio sve što postoji. Bog, u svojoj svetoj mudrosti, sve razumije i sve zna. Nema toga što naš sveti Bog već ne zna.

Naš Bog je svet i naš Bog je pravedan. Naš Bog zna što je ispravno. On je Sudac, koji određuje što je pravda i istina.

Bog je svet i Bog je ljubav. Dragi prijatelji, teško je objasniti ljubav, zar ne? Kad se osjećamo voljeno ili kad osjećamo ljubav prema nekom drugom, znamo da je to zbilja ljubav, ali teško ju je opisati riječima. Što vi mislite? Bog voli svoje stvorenje. Bog nas sve toliko voli, da nas želi primiti u svoju obitelj kao svoju djecu! Nije li to predivno?

Kako to znamo? Tako što u Bibliji često vidimo kako Bog poziva vjernike da Ga upoznaju kao Oca. Da, kao Oca!

Sjećate se što je bilo s Mojsijem? Bog je često govorio s Mojsijem, a Mojsije je, po Božjem nalogu, poučavao i poticao narod, govoreći: "Vi ste sinovi GOSPODA, Boga svojega" (Ponovljeni zakon, 14. poglavlje, 1. stih). Kad se narod pobunio, Mojsije ga je prekorio ovim riječima: "Zar tako uzvraćaš GOSPODU, puče bezumni i nerazumni? Nije li on tvoj Otac koji te kupio? Nije li te on načinio i ustrojio te?" (Ponovljeni zakon, 32. poglavlje, 6. stih).

Veliki prorok Izaija uputio je Bogu ove riječi: "Jer ti si naš otac... ti si GOSPODE, otac naš; 'Otkupitelj naš odvijeka...' " (Izaija, 63. poglavlje, 16. stih). Još je dodao: "Ali sad GOSPODE, ti si naš otac; mi smo glina, a ti si naš lončar. Ta svi smo djelo ruku tvojih" (Izaija, 64. poglavlje, 8. stih).

Dragi prijatelji, poslušajmo ove silne riječi našega svetog Boga. Evo što je Bog rekao onima koji su Mu okrenuli leđa: "Kako da te postavim među sinove i dadnem ti zemlju priželjkivanu, prekrasnu baštinu vojski naroda? Tada rekoh: Ti ćeš me zvati 'Oče moj' i nećeš se odvratiti od mene." (Jeremija, 3. poglavlje, 19. stih).

Dragi prijatelji, vidite li koliko naš sveti Bog želi da Ga upoznamo kao Oca i postanemo Njegova djeca? Naš sveti Bog želi da ostvarimo zajedništvo s Njime. Ali, kako ćemo to učiniti? Kako se možemo zbližiti s Bogom?

U Bibliji čitamo: "Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni" (Evanđelje po Ivanu, 3. poglavlje, 16. stih). Trebamo vjerovati u Božjeg jedino Sina Isusa Krista. U Isusu imamo obećanje o zajedništvu s Bogom za cijelu vječnost. Isus je rekao: "Ako me tko ljubi, držat će moju riječ pa će ga ljubiti Otac moj. I k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti" (Evanđelje po Ivanu, 14. poglavlje, 23. stih). Ja želim poznavati Boga. A vi?

Dragi prijatelji, znam da sve ovo nije lako odjednom probaviti. Zato ćemo se sada pomoliti. Pridružite mi se i pomolite se sa mnom, bilo u tišini svog srca ili naglas:

Gospodine, svemogući i sveti Bože i Stvoritelju, danas smo govorili o Tvojoj svetosti. Toliko toga o Tebi ne razumijemo, Bože. Pomozi nam da bolje razumijemo Tvoju svetost. Pomozi nam razumjeti da nas voliš i da nam želiš biti Otac. Otvori naše srce, sveti Bože, i ispuni nas svojom ljubavlju; ljubavlju Oca koji voli svoju djecu. Gospodine, pomozi nam da budemo djeca kakvu želiš imati. U Isusovo ime, amen.