mr. Damir Pintarić

Pastor Damir Pintarić rođen je 2. ožujka 1969. u Čakovcu, a stalno nastanjen u susjednom Nedelišću u Međimurju. Obratio se 1990. godine i bio kršten u Baptističkoj crkvi u Mačkovcu 1992. godine. Nekoliko godina služio je kao voditelj omladinskog rada u istoj crkvi, a nakon toga kao pastor crkve u osnivanju. Pored pastoralne službe u Baptističkoj crkvi 'Betanija' i predavanja na Teološko biblijskoj akademiji, uređuje  kršćanske radio emisije 'Sola Gratia'.

 

Nakon Teološko biblijske akademije u Krapini, završio je postdiplomski studij na sveučilištu University of Wales u Velikoj Britaniji. Oženjen je suprugom Damirom s kojom ima troje djece: Timoteja, Rebeku i Adama.  Omiljeni stih i vodilja u službi dolazi iz Ezrine knjige 7,10:

 

'Ezra je nastojao svim srcem PRONIKNUTI Zakon Jahvin, VRŠITI ga i POUČAVATI Izraela u zakonima i običajima.'


Autor: mr. Damir Pintarić

Prije 1970 i nešto godina, Isus Krist je u Jeruzalemu, u jednoj raspravi sa Židovima rekao i obećao slijedeće: 'Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju?' (Iv 10:10).

Nakon gotovo 2.000 godina kršćanstva mi se moramo pitati i mi moramo pitati:

Živimo li uistinu? Živite li uistinu?

Slušajući svijet oko sebe sve češće čujemo riječ koju razumiju svi jezici. To je riječ latinskog porijekla - deficit. Latinsku riječ 'deficere' hrvatski prevoditelji uglavnom prevode s 'manjak'. Nažalost većina od nas razumije termin 'defektum pecuniam' ili 'manjak novaca', 'minus na računu', 'nedovoljan saldo'.

Danas i u narednim emisijama govorit ćemo o drugačijem i opasnijem deficitu od deficita novaca, a to je deficit mira, deficit radosti, i deficit ljubavi.

Razmotrimo danas očigledno prisutan deficit mira. Kada govorimo o manjku mira, moramo govoriti o očitom:

1. DRUŠTVENOM  NEMIRU

Ako odete na you tube i otkucate 'world batlleground', u jednoj video prezentaciji možete pregledati povijest ratovanja poslijednjih 1.000 godina u samo 5 minuta. Kada kroz vrijeme pratite sukobe koji su prikazani na karti svijeta u obliku eksplozija, onda primjećujete da se gotovo stalno puca na balkanu i oko Jeruzalema. Gledajući unatrag danas nam je jasno zašto Biblija poziva: 'da molimo za mir u Jereuzalemu!' (Ps 122:6-8)

Na tom spomenutom video uratku morate primijetiti očiti stalan porast ratova kroz povijest, a poglavito u XX stoljeću. U XX stoljeću bilježimo čak 70 večih oružanih sukoba. Ne pretjeruju oni koji kažu da je XX stoljeće bilo stoljeće ratova.

U XX stoljeću ratovalo se u: Afganistanu, Sudanu, Kini, Vijetnamu, Rusiji, na Korejskom poluotoku, Kongu i u drugim državama. Nažalost još se sjećamo rata i na našim prostorima, sjećamo se zatamljenja,Vukovara, Sarajeva, Srebrenice. Kada spomenutim ratovima XX stoljeća dodamo 1. i 2. svjetski rat, dolazimo do nekakve srednje procjene od 200 miljuna žrtava rata. Čovjek je u XX stoljuću bio više ratnik nego ljubavnik. Nažalost i danas pratimo ratne sukobe u raznim dijelovima svijeta.

Ratovi kroz povijest i ratovi XX stoljeća govore o velikom društvenom deficitu mira. Pored ratova, nažalost svjedoci smo sve češćih:

2. SOCIJALNIH NEMIRA

Stručnjaci iz mnogih područja upozoravaju da bi se nemiri koji su zahvatili Grčku, Španjolsku, Italiju mogli proširiti na mnoge zemlje.

Grčka riječ 'eirene', koja se u Novome zavjetu koristi za mir, u jednom širem smislu u helenističkoj kulturi, koristila se za citat: 'mir i sklad među političkim grupacijama' koje su vodile društvo.

Nažalost, pored DRUŠTVENOG i SOCIJALNOG NEMIRA svjedoci smo i sve većeg i sve češćeg:

3. OBITELJSKO NEMIRA

Sve manje sklopljenih brakova i sve više razvoda brakova, jasno nam komuniciraju veliki deficit mira u obitelji. U siječnju 2013. godine u RH sklopljeno je samo  669 brakova, a je pravomočno je rastavljeno 602 braka. Prvi puta u povijesti gotovo jednak broj sklopljenih i rastavljenih brakova. Kasnjije u nadolazećim mjesecima situacija se popravila, no, još uvijek se svaki 4 brak raspada.  Što nam to govori?

To nam govori da se danas iza zatvorenih vrata, iza sve deblijih i sve lijepših fasada, sve češće može čuti kako mlađi brat pita starijeg brata: 'Zašto se mama i tata opet svađaju?'

DRUŠTVENI NEMIR, SOCIJALNI NEMIR i OBITELJSKI NEMIR govore nam glasno da živimo u svijetu enormnog:

4. OSOBNOG NEMIRA

Porast ovisnosti i alarmantni porast proizvodnje lijekova za smirenje govore da ljudi očajnički traže mir. U našoj zemlji registrirano je više od 300 000 osoba koje imaju ozbiljnjih problema s depresijom. Stručnjaci nas upozoravaju da će do 2020. godine depresija biti druga bolest razvijenog svijeta.

Pored ovisnosti i antidepresiva porast religijoznosti, religiozno traženje, prozelitizam sve nam to govori o čovjekovoj potrazi za mirom. Prorok Izaija je poput dobrog sociologa promatrao, slušao ljude svoga vremena i zapisao:

'Al opaki su poput mora uzburkanog, koje se ne može smiriti,valovi mu mulj i blato izmeću. Nema mira grešnicima! govori Bog moj!' (Iza 57:20-21).

Prije 1970 i nešto godina, Isus Krist je u Jeruzalemu, u jednoj raspravi sa Židovima rekao i obećao slijedeće:

'Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju?' (Iv 10:10).

Nakon gotovo 2.000 godina kršćanstva, mi se moramo pitati i mi moramo pitati:

Živimo li uistinu? Živite li uistinu? Imate li mir u srcu, imate li mir u braku, imate li mir u kući?

Kada su Amerikanci na kraju 2. svjetskog rata pobijedili Japance, prilikom potpisivanja kapitulacije, japanski car Hirohito pružio je ruku pomirenja generalu MarCharturu, koji je na to zastao i rekao:

'Prvo skinite i odložite oružje.'

Biblija jasno govori da čovjek ratuje sa sobom, ratuje s drugim čovjekom i ratuje s prirodom jer ratuje s Bogom. Bog nas stalno i kroz cijeli život poziva na kapitulaciju i pomirenje. On to čini po svojoj Riječi, po svojem Duhu. On to čini i ovom emisijom - 'Hevenu shalom Alehem!', Donosimo vam mir, 'U ime Isusa Krista molimo pomirite se s Bogom!' (2.Kor 5:20)

Bog poziva na kapitualaciju i pomirenje na potpuno drugačiji način nego što to čini čovjek. Bog nas poziva na kapitulaciju i pomirenje s ljubavlju. Bog poziva čovjeka na kapitulaciju i pomirenje s križa na kojem je dokazao svoju ljubav i na kojem je pokazao koliko mu je stalo do čovjeka. Ako želite vidjeti koliko vas Bog ljubi, koliko je daleko bio spreman ići zbog vas pogledajte Golgotu, pogledajte križ!

Zašto križ? Čemu ta brutalnost kada govorimo o miru? Prije smomenuti prorok Izaija dati će nam jasni odgovor. Čitam Iza 53:

'A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da  ga Bog bije i ponižava. Za opačine naše njega satriješe. Na njega padne kazna - radi našeg mira...'

Grijeh je taj, poštovani slušatelji, koji nas odvaja od Boga koji je jedini izvor mira i koji ima apsolutni monopol nad mirom. Isus je došao da umre za neše grijehe i na taj je način omogućio da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju.

'Kada Bog proglasi mir, kada nas Bog progalsi pravednim prestaje rat', odlično je sročio reformirani teolog dr. R.S. Spraul.

Kada nas Bog proglašava pravednim? Kada Bog proglašava kraj rata?

Oružje polažemo:

VJEROM u Isusa Krista 'koji je umro za nas još dok smo bili grešnici, koji je umro za nas dok smo još bili neprijatelji Božji' (Rim 5:8-9).  'Opravdani vjerom u miru smo s Bogom,' jasan je apostol Pavao u Rimljanima 5:1.

Oružje predajemo vjerom u Isusa Krista a kapitulaciju potpisujemo:

POKAJANJEM, tj.  spoznajom grijeha, žaljenjem zbog grijeha, priznajem grijeha i traženjem oproštenja od grijeha.

U trenutku iskrene vjere i iskrenog pokajanja Bog nas proglašava pravednim, Bog proglašava kraj rata i nastupa MIR s BOGOM.