dr. sc. Josip MikulićJosip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.

Kako i gdje možete nabaviti knjige dr. sc. Josipa Mikulića "Moj bližnji", "Susret s Isusom", "Živjeti s Isusom", "Uskrsnuti s Isusom" i "Božja ljubav je odgovor"?

Knjige šaljemo pouzećem nakon narudžbe putem elektronske pošte autora:

E-mail: josip.mikulic4@zg.t-com.hrAutor: dr. sc. Josip Mikulić

«Jer kruh je Božji onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.»

«Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, sigurno neće nikada ogladnjeti. Tko vjeruje u me, sigurno neće nikada ožednjeti.» (Iv.6:33,35). Svaki koji traži vjeru, treba slušati Božju Riječ, jer « vjera dolazi od slušanja, a slušanje od Božje Riječi.» Onima koji su uzvjerovali, Gospod je rekao: « Ako ustrajete u mojoj nauci, uistinu ste moji učenici.» (Iv.8:31)

Čovjek može zalutati jedino ako ne poznaje Božju Riječ. « U zabludi ste –odgovori im Isus – jer ne poznajete ni Pisma ni moći Božje.» (Mt.22:29). Onima koji misle da će sići s uma od čitanja Biblije, možemo odgovoriti:

«Ako tko među vama zbilja misli da je mudar po sudu ovoga svijeta, neka bude lud da bude mudar» (I.Kor.3:18). Potrebno je sići s našega svjetskog, prevrtljivog, brzopletog, hladno-ljutog uma na um Kristov, koji nas izgrađuje, odiše ljubavlju, koji je pronicljiv vječnim tajnama.

Što nam daje Evanđelje

Evanđelje nas dovodi Kristu. Dovodi nas živoj vjeri. Rađa čovjeka na novi život radosti i slobode. O tome svjedoči povijesno i naše suvremeno iskustvo. Zar svima nama nije potreban Krist, kao kruh života, kao svjetlo života, kao istina i životni put, kao osloboditelj od grijeha u našem svakodnevnom životu, kao izvor mira i radosti? Nije malo takvih, koji su se sklonili u svojoj siromašnoj sobici, pri svjetlucanju žiška lampe istražujući Evanđelje i hraneći svoju gladnu i žednu i dušu i pri tom ugledali vječno svjetlo, koji su našli izlaz iz mračne prošlosti, iz teških stradanja i našli svijetli život. Znamo neke koji su bili blizu samoubojstva, blizu moralnog pada, koji su tražili vjeru, ili je čak nisu tražili, ali su bili žedni pravde i ljepote. Jednostavno, oni su željeli biti bolji. Prema njihovom svjedočanstvu, Božja Riječ je odgovorila na njihova pitanja, učvrstila njihovu volju velikim rješenjima, osvijetlila put njihova života i otkrila beskonačne horizonte.

« Od toga vremena, kada sam upoznala i uzvjerovala u Krista, te mrtve kosti u našem anatomskom institutu, postale su žive», rekla je medicinarka, našavši kroz Evanđelje smisao života i smisao svoje medicinske znanosti. Užas besciljnosti i nemoći će ostati, za mnoge, blijedi u baklji svijetla Evanđelja, koje im se otkrilo u njihovoj mladosti i koje ih je vodilo u raznovrsnim teškoćama života. U njihovu životnom iskustvu Evanđelje ih je uvjerilo, kako je to vječna i živa knjiga. To je moj svakodnevni mač s kojim mogu ulaziti u susret svim opasnostima, i spokojno gledati u lice budućnosti i ako je potrebno u lice smrti. Kada sam se našao u bolnici nakon infarkta, na stolu u sobi za intenzivnu njegu, prikopčan za mnoge instrumente, i kada mi je liječnik rekao da mi je život u opasnosti, mogao sam mu mirno odgovoriti: « Doktore moj je vječni život siguran, ja znam kuda idem.». Znam, da se mogu osloniti na Božja obećanja u Svetom Pismu.

Zar nije mačem Božje Riječi iz Pisma Isus otjerao iskušenje u pustinji? «Pisano je» rekao je Isus.

Riječ Božja – Evanđelje je jedinstvena nepokolebljiva stijena u moru ljudskih riječi, u ovom svijetu relativnosti, proturječnih teorija i pretpostavki.Nije uzalud na pitanje « Kakvu bi vi knjigu uzeli sa sobom kada bi vas pozvali u samicu» , većina na skupu u Francuskoj je odgovorila « Evanđelje – Bibliju».

S Evanđeljem u srcu pobjeđujem u svakodnevnoj životnoj praksi.

« Sve mogu u Isusu Kristu koji mi moć daje», rekao je apostol Pavao, a bez Njega ne mogu učiniti ništa; ništa istinito, ništa stvaralačko, duboko i lijepo. Ja sam sretan da sam u kritičnim razdobljima svoga života, kada sam bio blizu razočaranju, mogao sam primiti utjehu u tom izvoru, u Božjoj Riječi. To vrijeme svijetli kao radostan oganj u mom životu.

Što je cilj čitanja Evanđelja?

Cilj čitanja Evanđelja nije obavještenje, nije niti književna mudrost, nego susret s Kristom, poznavanje Njega u svakodnevnoj kršćanskoj praksi. Ne samo znati o Kristu, nego našom dušom dotaknuti Njega u životnim okolnostima i problemima. Da bismo zadovoljili žeđ, nije dovoljno samo da znamo o vodi, nego je potrebno da je pijemo. Da bismo se iscijelili nije dosta da čitamo o ljekaru i lijekovima, već je potrebno da odemo k ljekaru i da poslušamo što trebamo učiniti. Prije nego govorimo o sistematskom zajedničkom čitanju i proučavanju Božje Riječi, treba naglasiti potrebu osobnog čitanja za sebe. Evo nekoliko uputa za čitanje Božje Riječi:

- Čitaj Evanđelje uporno i ustrajno. Ne samo pri porivu oduševljenja koje obično ne traje dugo. Daleko silnije raspoloženje dolazi od čitanja, nego čitanje od raspoloženja. Čitaj svakodnevno. Privikni se na čitanje i bez prethodnog raspoloženja – isto tako, kao što uzimaš hranu, kao što duboko udišeš zrak, piješ vodu svakodnevno, svakog trenutka da bi bio zdrav, bez obzira na raspoloženje.

- Čitaj ujutro. U tiho jutarnje vrijeme treba uroniti dušu u čisti rudnik vječne Riječi. Udiši čisti svježi zrak u svježini jutra. Od jutra dok se još nije na prozore tvoje duše prolila sujeta dana, otvori prozore tvoje duše zrakama svijetla i sunca. Samo je jutarnja spoznaja dosegla neke vrhove. Samo su u rane jutarnje sate vidljive freske katedrale kada na njih padaju zrake s oltarskih prozora. Od jutra se naoružaj s mačem Duha, kako Božju Riječ naziva apostol Pavao: « Prihvatite mač Duha, to jest Riječ Božju.» (Ef.6:17). Bez mača ne izlazi na ulicu; inače se nemoj čuditi brojnim ranama i porazima. Čitaj Evanđelje da bi izišao iz zagušljive ćelije tamnice u vrt ljiljana. Divno je u jutro boraviti usred cvijeća, osvježenog rosom, dodirnuti Sveti lik Onoga, koji je divniji od ljiljana, da možemo cvjetne listove naše duše orositi i osvijetliti kod Onoga koji je sunce naše duše.

- Čitaj osobno. To znači, primijeni Evanđelje na sebe. Pri živom čitanju prirodno stavi sebe na mjesto i položaj svakog čovjeka o kojem se govori u Evanđelju. Tu je carinik koji se udara u grudi s usklikom « Bože budi milostiv meni grešniku.»- vidi, to sam ja. Zajedno s njim je stajao farizej, koji me zbunjuje svojim samozadovoljstvom – ali, zar nisam to ja sam? Neka se moja duša pokloni pred nogama Krista, kao bludnica, koja se kajala i oblijevala Isusa suzama i dragocjenim mirom. Juda – koji je predao Krista. «Zar nisam to ja Gospode?» Tu je Petar, te noći iskušenja i grije se na tuđem ognju i odriče se svog Učitelja. I to sam ja. Zar ne? A tu su i oni koji su na sebi isprobali silu Evanđelja, oproštenje, mir, slobodu od grijeha. Zar se i to ne odnosi na mene? Crnac je pitao misionara: « Kako da ništa nije pisano o crncima u Novom Zavjetu?» « Osjećaš li ti da si grešnik?» pitao ga je misionar. «Da». Znači da, onda, i tebi govori: « Ja sam došao da pozovem grešnike a ne pravednike na pokajanje.» «Znači, Evanđelje je napisano za mene», odgovori crnac. Ono je napisano i za tebe. Ako budeš tako čitao Evanđelje, neće ti nikada dosaditi, nego će biti osvježavajuća hrana tvojoj duši, izvor mudrosti tvome razumu i učiteljica i svjetlo tvog svakodnevnog života.

- Božja Riječ je pretežno normativna knjiga, a ne opisna. Ona govori u obliku zavjeta i zapovijesti. « Ištite, molite se, pokajte se, dođite, oprostite, ljubite.» Radi toga, kako bismo poznali istinu Evanđelja, to možemo postići istraživanjem. U protivnom će čitanje biti mrtvo i dosadno. Zar ne bi bilo dosadno čitati knjigu o iskustvima plivanja, izučavati je, govoriti napamet cijele stranice iz nje, a niti jednom se ne baciti u vodu, kako bismo u praksi – na djelu – upoznali radost i korist plivanja? « Tko hoće tvoriti volju Oca, taj će znati o ovom učenju, da li je od Boga.» rekao je Isus.

- Korisno je zapamtiti iz jutarnjeg čitanja «zlatni stih» tj. najbliže riječi mojoj duši i karakteru. Na primjer, ako sam danas pročitao stih: « Ne boj se samo vjeruj.» Koliko slučajeva tuge i zabrinutosti ja mogu odbiti tim mačem i kako će draga za mene postati ta poruka iz Biblije. Postepeno ću ja napamet znati osnovne istine iz Biblije i obogatiti se njenom mudrošću za različite situacije u mom svakodnevnom životu. Tek, kada se te riječi sprovedu kroz ispitni oganj, kroz životno iskustvo, tada će ta Riječ postati živa, i sve će više Sveto Pismo osvajati sadržaj moga života, postajati će mojom knjigom, živom knjigom o životu konkretnog čovjeka.

- Čitaj s molitvom. Pokušaj ispuniti pročitano, tada osjećaš svoju slabost. Iskustvo ispunjavanja me vodi k molitvi. Ali, ne samo spoznaja potrebe, nego i želja za zajedništvom s Isusom – Idealom i upraviteljem moga života, pobuđuje mene da se Njemu molim, da tražim, da razgovaram s Njim. U istinu dolazi do pravog kontinuiranog zajedništva kroz taj «jutarnji čas s Bogom». Kroz Božju Riječ Bog govori meni, a kroz molitvu ja govorim Bogu. Bolje od svega ćemo razumjeti Bibliju, ako osobno poznamo njenog autora. Bog je nadahnuo Sveta Pisma «otkriva naš um da razumijemo Pisma». Uostalom, čitati s molitvom ne znači, obavezno, izražavati svoje želje riječima pred Bogom, nego to općenito znači, čitati s dubokim strahopoštovanjem. To je, kao kada učenik sluša učitelja. Kada imaš takav odnos, ti nećeš kritizirati Riječ, nego će ona suditi: nećeš prema sebi mjeriti Krista, nego prema Kristu mjeriti sebe. Nećeš svojim mislima podčinjavati Njegove riječi, nego Njegovim riječima svoje misli. Nećeš istinu podčinjavati sebi, nego sebe istini.

- Spoznaj iz dana u dan Radosnu vijest, o tome što si ti dužan učiniti. Dozvoli da se u tvoju hladnu i tamnu dušu razlijevaju sunčane riječi o tome, kako te Bog ljubi, kako ti možeš biti sretan, mudar i silan u Njemu.