dr. J. Vernon McGee

Dr. J. Vernon McGee proveo je 37 godina u pastorskom radu, počevši 1933. godine. Temelj tih godina bilo je stalno proučavanje Biblije. Nakon što je bio pastor crkava u Georgiji, Tennesseeju i Texasu, dr. McGee se sa svojom obitelji preselio u Californiju.

1949. godine započeo je svoju pastoralnu službu u Crkvi otvorenih vrata, nedenominacijskoj crkvi u Los Angelesu. Preko dvadeset godina propovijedao je Bibliju tisućama koji su dolazili iz raznih crkava tog područja svakog utorka navečer.

Gospodin je upotrijebio tih dvadesetak godina tjednog proučavanja Biblije u Crkvi otvorenih vrata kako bi usredotočio i pročistio naučavanje dr. McGeeja u njegovoj tridesetsedmogodišnjoj pastorskoj karijeri. To je postala osnova za ono što će postati programom »Kroz Sveto pismo«.

Kako je započela radio služba Kroz Sveto pismo?

Tijekom godina McGeejeva pastorstva mnogi su poželjeli poslušati njegove biblijske poruke, ali nisu svi mogli doći u crkvu kako bi ga čuli. Dr. McGee je dobio ideju da snimi poruke te ih emitira na lokalnoj radio stanici. Ispočetka su se mogle čuti samo u Los Angelesu, no na kraju su i druge radio stanice poželjele emitirati te programe. Tako je rođena služba »Kroz Sveto pismo« ili The Thru the Bible Radio (TTB).

Dr. McGee je iz Crkve otvorenih vrata otišao u mirovinu 1970. godine kako bi se u potpunosti i punovremeno posvetio radio službi koju je započeo kao pastor. Služba je uskoro počela brzo rasti.

Godine 1969. tijekom njegova posjeta misionarskoj radio stanici TWR-a na karipskom otoku Bonaire, dr. McGee je po prvi put shvatio nevjerojatnu silu radija u naučavanju Biblije, i to ne samo u Americi, već po cijelome svijetu.

Link: www.ttb.twr.org


Autor: dr. J. Vernon McGee

POGLAVLJE 24:1-22

 

TEMA:

 

Učenici postavljaju Isusu tri pitanja, a On daje odgovor na dva: o znaku kraja vremena i o znaku Njegovog dolaska.

 

Matej 24 i 25, poznatiji kao eshatološka besjeda, tvore posljednju od tri velike besjede u ovom evanđelju. Radi se o slijedećim besjedama:

 

(1) Ustanovljenje kraljevstva (Besjeda na gori) -

Matej 5 - 7. Etika kraljevstva.

 

(2) Nastavak kraljevstva (Besjeda u prispodobama) -

Matej 13. Proglašenje sadašnjeg stanja kraljevstva.

 

(3) Zaključenje kraljevstva (eshatološka besjeda) -

Matej 24 - 25. Eshatologija (budućnost) kraljevstva.

 

Ove se besjede nazivaju glavnima zbog svojeg obujma, sadržaja i nakane.

 

 

ISUS PREDVIĐA UNIŠTENJE JERUZALEMA

 

Naš je Gospodin sada odbacio vjerske vođe. Okrenuo je leđa Jeruzalemu i rekao im da će njihova kuća (hram) ostati napuštena.

 

Isus iziđe iz hrama. Putom mu pristupiše učenici pokazujući mu hramsko zdanje. (Matej 24:1)

 

Gospodin Isus upravo im je rekao kako će Njegovo kraljevstvo biti odgođeno, i da će hram postati pust. (Hram je bio sastavljen od mnogih zgrada. Ovo je bio hram kojeg je gradio Herod i gradnja je još uvijek bila u toku. Bio je načinjen od bijelog mramora i u ono vrijeme bio je vrlo velik i predivan.) Učenici su bili uznemireni zbog Isusove tvrdnje da će hram ostati napušten. Zato su Mu učenici pristupili želeći Mu pokazati sve zgrade.

 

A On im reče: "Ne vidite li sve ovo? Zaista, kažem vam, ne, neće se ovdje ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen." (Matej 24:2)

 

"Ne vidite li sve ovo?" Učenici su mislili da su sve vidjeli i molili su Njega da i On pogleda. Tako im On govori: "Vidite li uistinu sve ovo?" U našem suvremenom društvu ovo je dobro pitanje za nas da ga promotrimo. Vidimo li uistinu svijet kojim smo okruženi?

 


Kada smo se moja supruga i ja doselili u mjesto u kojem i sada živimo, svaki smo ponedjeljak, kada sam ja bio slobodan, obilazili autom okolicu ovog predivnog mjesta. (U ono doba, kada još nije bilo teške industrije, ovo je uistinu bilo predivno mjesto.) Nakon što smo se divili jednom predivnom mjestu za drugim, rekao bih svojoj supruzi: "Mi ovo ne vidimo onakvim kakvo to uistinu jest. Sve je ovo pod Božjom osudom. Sve će to proći." Dragi prijatelji, svi ovi kulturni centri, ove predivne škole, ovi neboderi, ovi veliki gradovi koje vidimo, jednog će dana u potpunosti nestati. ovo nam ne izgleda mogućim, a upravo su se tako osjećali i Isusovi učenici.

 

Isus je nastavio slijedećim riječima: "Zaista, kažem vam, ne, neće se ovdje ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen." Ako ih je Njegova prva izjava ostavila u šoku, nakon ove su ostali traumatizirani.

 

Kada sam prije nekoliko godina bio pred zidom plača u Jeruzalemu, turistički vodič pokušao mi je pažnju skrenuti na činjenicu kako su kameni bili izlizani tijekom brojnih godina za vrijeme kojih su ljudi odlazili onamo kako bi plakali. Ova njegova primjedba nije mi mnogo značila, međutim, zapazio sam kako je zid bio načinjen od mnogo vrsta kamenja. Povijest nam govori kako je zid plača bio načinjen od kamenova koji su dolazili od različitih građevina iz različitih razdoblja povijesti. Kod vrha hrama, koji je očito bio ugao hramskog područja, nedavna iskopavanja pokazala su ovu istu stvar - postoji svakovrsno kamenje iz različitih razdoblja povijesti. Što to znači? Dragi prijatelji, to znači da niti jedan kamen nije ostao na drugom - graditelji su morali prikupljati kamenje s različitih mjesta zbog toga što je 70. godine Tit rimski do temelja razorio ovaj grad!

 

Iako je ovo za nas drevna povijest, učenicima je ovo bilo šokantno otkrivenje. Siguran sam da su međusobno razgovarali o ovome, pa su Mu pristupili sa tri pitanja.

 

Dok je zatim na Maslinskoj gori sjedio, pristupiše k Njemu učenici nasamo govoreći: "Reci nam kada će to biti i koji će biti znak Tvojega dolaska i svršetka svijeta?" (Matej 24:3)

 

(1) "Kada će to biti?" - kada niti jedan kamen neće ostati na drugom.

 

(2) "Koji će biti znak tvojega dolaska?" - odgovor na ovo pitanje nalazimo u stihovima 23 -51

 

(3) "Koji će biti znak svršetka svijeta?" - odgovor na ovo pitanje nalazimo u stihovima 9 - 22

 

Gospodin Isus odgovorit će na ova tri pitanja, a mi Njegove odgovore na pitanja učenika nazivamo eshatološkom besjedom na maslinskoj gori.

 

 

ISUS ODGOVARA NA PITANJA UČENIKA

 

Prvo pitanje "Kada će to biti?" - kada niti jedan kamen neće ostati na drugom, nije dobilo odgovor u evanđelju po Mateju. Nalazimo ga u evanđelju po Luki, a neke njegove dijelove nalazimo i u Markovom evanđelju. Zašto ono nije uključeno i u Matejevu evanđelju? Zato što je Matejevo evanđelje, evanđelje o kraljevstvu i ono predstavlja Kralja. Uništenje Jeruzalema koje se desilo 70. godine ima veze sa vremenom u kojem mi živimo, međutim, nema nikakve veze sa dalekom budućnosti kada će Kralj doći. Stoga, Matej ne prenosi ovaj dio eshatološke besjede na maslinskoj gori.

 

Promotrimo odgovor našeg Gospodina na prvo pitanje kako je zapisan u Lukinom evanđelju:

 


"Kad ugledate da vojska opkoljuje Jeruzalem, tada znajte: približilo se njegovo opustošenje. Koji se tada zateknu u Judeji, neka bježe u gore; a koji u Gradu, neka ga napuste; koji pak po poljima, neka se u nj ne vraćaju jer to su dani odmazde, da se ispuni sve što je pisano." "Jao trudnicama i dojiljama u one dane jer bit će jad velik na zemlji i gnjev nad ovim narodom. Padat će od oštrice mača, odvodit će ih kao roblje po svim     narodima. I Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana." (Luka 21:20 - 24)

 

Bez sumnje, mnogi od onih koji su čuli Gospodina Isusa kako izgovara ove riječi, bili su u Jeruzalemu i 70. godine, kada su rimske vojske opkolile grad, izvršile opsadu, odsjekle ga od ostatka svijeta, i konačno provalile zid i ušle unutra. Ono što su Rimljani učinili bilo je strašno. Uništili su grad u potpunosti. Bilo je to najjače razaranje u povijesti toga grada, razornije od onoga što je učinio Nabukodonozor, više od šest stoljeća ranije. Kada su Rimljani uništili Jeruzalem 70. godine, prvi dio eshatološke besjede bio je ispunjen.

 

Slijedeća dva pitanja koja su postavili učenici bila su ova: "Koji će biti znak Tvojega dolaska i svršetka svijeta [vremena]?"

 

Gospodin će odgovoriti na pitanja učenika prema njihovom kronološkom i logičnom redoslijedu. Prvo će odgovoriti na njihovo posljednje, a zatim će im dati odgovor na njihovo drugo pitanje. Prvo čime se naš Gospodin pozabavio bili su znakovi svršetka svijeta, ili točnije, svršetka vremena. Svijet nikada neće prestati postojati. Stari svijet će nestati, a na scenu će stupiti nova zemlja. To će biti slično kao kada vi svoj stari automobil zamijenite novijim modelom. Vi ne kažete: "Ovo je svršetak razdoblja posjedovanja automobila za mene. Više nemam auto." Vi imate auto jer ste starog zamijenili za novi, a Gospodin će stari svijet zamijeniti novim svijetom. Svijet nikada neće doći svome kraju, međutim, doći će do kraja doba [vremena] i to je riječ koju su učenici upotrijebili u svome pitanju upućenom Gospodinu Isusu.

 

U ovoj eshatološkoj besjedi u kojoj Krist govori o svome dolasku, On govori o svom dolasku na zemlju kako bi ustanovio svoje kraljevstvo. Na toj slici uopće nema crkve. U stvari, do kraja vremena, crkva će već biti uklonjena i ovo će biti posljednji dani izraelskog naroda. On govori o razdoblju velikih nevolja i tako ga oslovljava u ovoj besjedi.

 

 

ISUS GOVORI O KARAKTERISTIKAMA OVOG DOBA

 

Isus im odgovori: "Pazite da vas tko ne zavede! (Matej 24:4)

 

Izraz: "Pazite da vas tko ne zavede", karakteristika je čitavog ovog doba. Gospodin je izrekao ove riječi upozorenja jer će biti mnogo prevare, poglavito u vrijeme velikih nevolja kada će se pojaviti i Antikrist. Petar nas u 2. Petrovoj 2:1 upozorava: "Bilo je u narodu i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, onih koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi, i navući na se brzu propast." Mi se ne moramo brinuti oko lažnih proroka jer ako u naše doba netko počne prorokovati mi kršćani ga možemo otpuhnuti sa scene jer proroci nisu namijenjeni ovom razdoblju. Bilo kako bilo, moramo biti na oprezu zbog lažnih učitelja, a takvih ima mnogo unaokolo. Moramo ih provjeravati riječju Biblije. U jutrošnjoj pošti primio sam i jedno pismo koje jako dobro ilustrira ovu činjenicu. Došlo je od jedne žene, koja očito drži vrlo istaknuto mjesto u jednoj osiguravajućoj tvrtki. Ona mi je napisala kako ju je jedna dobronamjerna prijateljica željela upoznati sa jednim kultom. Nakon što je godinu dana odlazila u crkvu svoje prijateljice, čula je za naš program poučavanja Božje riječi, i riječi iz Biblije su joj ukazale na pogrešku koju su činili članovi ovog kulta. Zatim, je napisala kako su ona i članovi njene obitelji otišli u jednu dobru crkvu na području na kojem žive. Dragi prijatelji, trebamo biti na oprezu zbog lažnih učenja. Toga ima jako mnogo u današnje doba. Naš Gospodin nas upozorava: "Pazite da vas tko ne zavede."

 

Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: 'Ja sam Krist!' I mnoge će zavesti." (Matej 24:5)

 

Kako će ovo doba ići prema svom kraju, mnogi će ljudi za sebe tvrditi da su oni Krist. Takvih ljudi imamo prisutnih i danas. Jedan je čovjek ustanovio tzv. "sveti grad" u sjevernoj Kaliforniji i očekivao je da će ga tog trenutka netko pozvati u Washington kako bi riješio sve probleme ovoga svijeta. Ne postoji "sveti gradovi" ovdje dolje na zemlji, već će jednog dana Gospodin doći iz Svetinje nad Svetinjama u nebu ovamo na zemlju i riješit će sve probleme. Treba zapamtiti kako već sada postoje mnogi antikristi, međutim, na kraju vremena doći će Antikrist koji će se suprotstaviti Kristu i postaviti sebe kao jedini autoritet.

 

Ja vjerujem kako je naš Gospodin, dok je bio na Maslinskoj gori, pogledao na kraj vremena i na razdoblje velikih nevolja, međutim, na početku svoje besjede premostio je taj vremenski rascjep dajući nam sliku sadašnjeg doba crkve. Vidim da ima mnogo dobrih biblijskih učitelja, mnogo boljih od mene, koji drže kako u stihovima 5 - 8 naš Gospodin također govori o razdoblju nevolja; zato, ako se ne želite složiti sa mnom u ovome, imat ćete veliko društvo istomišljenika. Bilo kako bilo, moje je shvaćanje kako Gospodin ne govori o razdoblju velikih nevolja sve dok ne dođemo do devetog stiha ovog poglavlja.

 

"A čut ćete za ratove i za glasove o ratovima. Pazite, ne uznemirujte se. Doista, treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak. (Matej 24:6)

 

Ratovi i glasovi o ratovima nikako nisu znak da smo stigli do kraja ovog doba. Gospodin nam ovdje premoštava rascjep od vremena u kojem su se nalazili učenici do kraja vremena. Lako je velike ratove smatrati indikacijom da smo došli do kraja doba. Oni to nisu! U proteklih nekoliko tisuća godina bilo je mnogo velikih ratova i samo oko dvije stotina godina mira. Kada sam još bio maleni dječak na kraju I Svjetskog rata, sjećam se kako su moj otac i ostali govorili o tome da se tiskaju knjige u kojima se tvrdi da je to svršetak svijeta. I Svjetski rat uzrokovao je ovakav način razmišljanja. Međutim, nakon rata, došlo je do depresije širom svijeta, II Svjetskog rata i atomske bombe. U to sam vrijeme već bio pastor, pa sam govorio svojoj zajednici kako će se sada tiskati pune tačke knjiga koje će nas uvjeravati da se nalazimo na kraju svijeta zbog II Svjetskog rata. I znate što? Pogriješio sam! Dvoje tačke knjiga bilo je tiskano na ovu temu i sve su one bile senzacionalne.

 

Sada je prošlo već jako mnogo vremena od II Svjetskog rata, a kraj vremena još uvijek ne dolazi. Trebali bismo početi slušati Gospodina i prestati slušati lažne učitelje. Čut ćemo za ratove i glasove o ratovima, međutim, ne bismo se trebali uznemirivati jer se sve to treba dogoditi, i tada još uvijek neće biti kraj vremena. Prijatelji, također bismo trebali znati kako čovjek nikada neće riješiti problem s ratovima. Liga naroda i Ujedinjeni narodi nisu mogli riješiti ovaj problem. Mira neće biti sve dok ne dođe Knez Mira.

 

Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva; bit će gladi i potresa po raznim mjestima.


Ali sve je to samo početak trudova." (Matej 24:7 - 8)

 

Ovo su karakteristike čitavog doba, pa, stoga, nisu znakovi kraja vremena: "Ali to još nije svršetak" (stih 6). Lažni kristi, glasovi o ratovima, gladi, kuge i potresi karakteriziraju čitavo razdoblje crkve, međutim, ti će se znakovi očito pojačati kako se budemo približavali kraju vremena. U ovom trenutku svijet je zaplašen rastom populacije i to s pravom. Tisuće i milijuni ljudi umiru od gladi, a stanje će se još pogoršati. Međutim, crni konj gladi (vidite Otkrivenje 6:5 - 6) još se nije pojavio, međutim, na koncu vremena crni konj i njegov jahač će se pojaviti. Ono što vidimo danas je samo početak trudova.

 

Slijedeći odjeljak započinje s prvom vremenskom riječi -

 

 

POČETAK NEVOLJA SA NJENIM ZNAKOVIMA

 

Sada naš Gospodin počinje govoriti o razdoblju nevolja. Vi i ja _živimo u "vremenu crkve" ili u "vremenu Svetog Duha", kako ih neki ljudi vole nazivati. Biblija svijet današnjice dijeli u tri skupine ljudi: Židove, pogane i Božju crkvu (Vidite 1. Korinćanima 10:32). U ovom vremenu Bog poziva ljude k svojem imenu, jednako od Židova i pogana, kako bi zajedno sačinjavali treću skupinu - crkvu. Ova treća skupina biti će uzeta sa ovoga svijeta kada bude uzdignuće crkve. Tada će započeti razdoblje nevolja, i ja vjerujem kako deveti stih govori o tom početku -

 

"Tada će vas predavati na muke i ubijati vas. I svi će vas narodi zamrziti zbog Imena moga. (Matej 24:9)

 

"Tada će vas predavati na muke" - tko su to "vas"? Očito se Isus ne obraća crkvi, već izraelskome narodu. Nevolja o kojoj ovdje govori je antisemitizam svjetskih razmjera.

 

Na ovome mjestu želio bih ubaciti jednu vrlo važnu činjenicu za kršćane našeg doba. Tako dugo dok se prava crkva nalazi u svijetu, ne može doći do antisemitizma svjetskih razmjera jer bi se crkva tome opirala. Niti jedan pravi vjernik u Isusa Krista ne može mrziti Židove - to je jednostavno nemoguće. Moje je mišljenje kako liberalni dio crkve odražava pogrešan pogled prema Židovima i to će se, na koncu, okrenuti protiv njih. Međutim, tako dugo dok se prava crkva nalazi u svijetu neće doći do antisemitizma svjetskih razmjera. Do provale mržnje prema Židovima doći će nakon što crkva bude podignuta sa zemlje.

 

Mnogi će se tada sablazniti, izdavat će jedni druge i mrziti se među sobom. Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti. (Matej 24:10 - 11)

 

Kao što smo već vidjeli ranije, crkvu se upozorava protiv lažnih učitelja, dok se Izrael upozorava protiv lažnih proroka. Tako ovdje, nakon što je crkva podignuta sa zemlje, ponovno nalazimo upozorenje protiv lažnih proroka.

 

Razmahat će se bezakonje i ohladjeti ljubav mnogih. (Matej 24:12)

 


Ovo je načelo i u ovoj eshatološkoj besjedi na Maslinskoj gori nalazimo mnoga načela koja je moguće primijeniti na naše doba. Prije nekoliko godina susreo sam jednog propovjednika koji je išao u školu zajedno sa mnom. On je u svojim teološkim pogledima postao liberalan. On ispija svoja žestoka alkoholna pića, puši svoje cigarete i živi jednako kao što živi i ostatak svijeta. Rekao mi je: "Dragi moj, nije se moguće boriti protiv vlasti, treba joj se pridružiti." Rekao mi je kako je prakticiranje grijeha ušlo na široka vrata u njegovu crkvu i kako se on ne namjerava boriti protiv toga. Kada postoji obilje prijestupa, tada ohladni ljubav mnogih, a ta će se pojava još više očitovati kako se vrijeme bude bližilo svome kraju.

 

Ovaj slijedeći stih je zapanjujući nekim ljudima -

 

Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen. (Matej 24:13)

 

Pitanje je: "Tko ustraje do svršetka?" Kada proučavam Knjigu Otkrivenja nalazim da će Bog zaustaviti sve prirodne sile i sile zla, pa čak i dobre sile dok On ne zapečati određeni broj ljudi. Dakle, tko će ustrajati do kraja? Oni koje će On zapečatiti na početku, naravno. Dobri Pastir - u svim dobima - svoje će ovce dovesti do kraja. Kada On pođe na put sa stotinu ovaca, dođe i na odredište sa stotinu ovaca.

 

Kada mi netko kaže: "Taj i taj bio je vrlo aktivan u crkvi, međutim, zapao je u grijeh. Je li on spašen?" Jedini odgovor kojeg ja mogu ponuditi je da ne znam. Morat ćemo pričekati kako bismo vidjeli što će se desiti. Ja ljudima običavam reći kako će svinje na koncu završiti u svinjcu, a da će svi izgubljeni sinovi pronaći put povratka u Očevu Kuću. Zbunjujuće je pronaći sina u svinjcu, a svinju u Očevoj Kući. Petar je rekao: "...okupana svinja [vraća se] valjanju u blatu" (2. Petrova 2:22). Recimo da neka malena svinja krene sa izgubljenim sinom prema Očevoj Kući, da je prethodno bila oprana, da su joj zubi bili oprani najboljom pastom za zube i da joj je oko vrata bila svezana ružičasta vrpca. Međutim, ona ne bi mogla ostati u očevoj kući. Prije ili kasnije, ona bi se vratila u svinjac kamo i pripada. "Tko ustraje do svršetka, bit će spašen." Trebat ćemo pričekati kako bismo vidjeli. Ponekad sin, kršćanin, dospije u svinjac, međutim, s obzirom na to da je on ipak sin, jednog će dana izići odande. Zašto? Zbog toga što ima predivnog Pastira "bit će spašen."

 

"I propovijedat će se ovo evanđelje kraljevstva po svem svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada će doći svršetak." (Matej 24:14)

 

Evanđelje o kraljevstvu je bilo ono što je propovijedao Ivan Krstitelj. "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko" (Matej 3:2). Gospodin Isus je svoju službu započeo s tom istom porukom: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko" (Matej 4:17). Također, s tom je porukom razaslao i svoje apostole (Matej 10). Međutim, u poglavlju 11 vidjeli smo kako se poruka našeg Gospodina promijenila u: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti" (Matej 11:28). U poglavlju 20:28 rekao je kako je došao dati svoj život kao otkupninu za mnoge. Međutim, tijekom razdoblja nevolja, evanđelje o kraljevstvu ponovno će se propovijedati. Ono nije namijenjeno našem dobu jer mi moramo propovijedati evanđelje o Božjoj milosti. Je li evanđelje o kraljevstvu neko drugo evanđelje? Ne, dragi prijatelji, ono to nije. To je isto evanđelje, međutim, naglasak je drugačiji. Mi nemamo prava reći da se približilo Bo_je kraljevstvo jer to niti ne znamo, međutim, kada bude započelo razdoblje strašnih nevolja, ljudi će znati da su blizu kraja, iako neće znati ni dana ni časa. Stoga, poruka će biti: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko."

 


Htio bih odgovoriti našim kritičarima koji tvrde da mi koji se držimo dispensacionalističkog pogleda propovijedamo kako postoje dva ili više načina po kojima se čovjek može spasiti. Bog nikada nije imao više od jednog načina na koji se ljudi spašavaju, a taj temelj je Kristov križ. Svaka žrtva koja se prinosila prije gledala je na Kristov križ i svako prisjećanje od onda gleda na Kristov križ.

 

Da bismo ovo ilustrirali, vratimo se u Knjigu Postanka 4 i pogledajmo žrtvu koju je Abel prinio Bogu. On je prinio maleno janje. Da ste bili ondje, mogli biste postaviti pitanje Abelu: "Zašto si prinio ovo janje? Misliš li da će ovo janje odnijeti tvoje grijehe?" On bi vam odgovorio: "Naravno da ne. Ja prinosim ovo janje zbog toga što mi je Bog tako rekao. Prinosim ga u vjeri." Tada biste ga mogli dalje pitati: "Pa, ako ono neće odnijeti tvoje grijehe, zašto Bog od tebe tra_i da ga prineseš?" Abelov odgovor bio bi ovakav: "Ovo janje pokazuje na Onoga koji dolazi kasnije, od roda ženina, od moje majke. Taj će odnijeti naše grijehe. Ja ovo janje prinosim u vjeri, prepoznavajući da sam grešnik i da mi je potrebna zamjena." Vidite, Abel je očekivao Onoga koji je trebao doći.

 

Ivan Krstitelj nije rekao samo: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko", već je rekao i: "Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta" (Ivan 1:29). Ivan ga je identificirao. Prije Kristovog dolaska svatko tko je Bogu došao pod Njegovim uvjetima, bio je spašen na kredit. Bilo im je oprošteno na temelju Kristove smrti. U Starome zavjetu Bog nikada nije nikoga spasio po Zakonu. U srcu Mojsijevog sustava nalazio se sustav žrtvi. Oni su Bogu prinosili janje jer im je Zakon otkrivao da su bili prekršioci Zakona, da nisu bili poslušni Bogu i da im je potrebna zamjena koja bi platila kaznu za njihove grijehe. Zakon je bio dan "da svaka usta umuknu i sav svijet bude krivac pred Bogom" (Rimljanima 3:19). Dragi prijatelji, vi i ja smo prekršitelji Zakona, mi smo grešnici i potreban nam je Spasitelj. Ono što trebate učiniti je prihvatiti Krista za svog osobnog Spasitelja prije nego što On dođe kao Vladar svemira, kada će On biti vaš Sudac.

 

Vratimo se na stih kojeg smo razmatrali: "I propovijedat će se ovo evanđelje kraljevstva po svem svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada će doći svršetak." Ovo ne znači da kada je crkva još uvijek u svijetu, svršetak ne može doći dok evanđelje o Božjoj milosti ne bude propovijedano po svem svijetu. Znam da postoje ljudi koji ovaj stih upotrebljavaju kako bi promovirali svoje tečajeve za učenje Biblije. Kako je god pohvalno željeti da se evanđelje proširi do krajeva zemlje, ovo nije stih kojim se ta ideja može i promovirati. Vidite, dragi moji prijatelji, jako je važno neki tekst iz Biblije interpretirati u njegovom kontekstu. Zapamtimo da naš Gospodin odgovara na pitanje: "Koji je znak svršetka svijeta?" On govori o tom razdoblju svršetka vremena.

 

 

RAZDOBLJE VELIKIH NEVOLJA SA NJEGOVIM PROBLEMIMA I GROZOTAMA

 

Isus nam sada daje znak koji će označiti to razdoblje:

 

"Kada dakle da grozota pustoši, po proroštvu Daniela proroka, stoluje na svetome mjestu - tko čita, neka razumije: (Matej 24:15)

 

Što je to grozota pustoši? Daniel nam govori o dvije grozote. Jedna od njih bila je utjelovljena u osobi Antioha Epifana, sirijca, koji je ustao na Jeruzalem i uništio ga. U Danielu 11:31 čitamo: "Čete će njegove doći i oskvrnuti svetište - tvrđu, dokinut svagdašnju žrtvu i ondje postaviti grozotu pustoši." Povijest bilježi činjenicu da je Antioh Epifan ustao protiv Jeruzalema 170. g. pr. Krista, i da je tada bilo pobijeno preko stotinu tisuća Židova. On je ukinuo svagdašnju žrtvu u hramu, na žrtveniku prinio svinjsku krv i mesnu juhu, i u svetom mjestu je podigao idol Jupitera kako bi ga Židovi štovali.

 


Bilo kao bilo, naš Gospodin bez sumnje govori o drugoj grozoti pustoši na koju Daniel aludira (Daniel 12:11), i ja vjerujem da će to biti lik Antikrista kojeg će postaviti u hramu. Tijekom razdoblja nevolja hram će biti preuređen i izraelski narod će se vratiti u Palestinu. Očito je da naš Gospodin govori o hramu, a ne o crkvi, jer crkva nema sveto mjesto. Kako bilo da bilo, ne možemo biti sigurni da je to grozota pustoši o kojoj naš Gospodin govori u odjeljku koji je pred nama; ovo je samo naše nagađanje.

 

Ja niti ne tražim grozotu pustoši - ne znam bi li je prepoznao kada bih je ugledao na ulici - međutim, ljudi u posljednjim vremenima će je tražiti jer će im to biti dokaz da žive u razdoblju velikih nevolja. Umjesto da tražimo Antikrista i njegove grozote, rečeno nam je da "iščekujemo blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista" (Titu 2:13). ("Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi  zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim" Kološanima 3:1 - 2 - op. prev.).

 

Naš Gospodin rekao je i ovo: "Tko čita, neka razumije", što znači da će ljudi koji će živjeti u tim vremenima razumjeti. S obzirom na to da vi i ja nećemo biti ondje, Gospodin nam nije dao previše detalja.

 

Sada nam je iznesena i druga vremenska riječ. Kada nastupi grozota pustoši, tada -

 

Koji se tada zateknu u Judeji, neka bježe u gore; (Matej 24:16)

 

Od vas i mene se ne očekuje da bježimo u judejske gore. Ja živim u brdovitom kraju, i imam susjeda koji mi je rekao da ako netko baci atomsku bombu na naš kraj da će on pobjeći u stanovitu špilju (možda ću ga i ja slijediti!), međutim, mislim da to nije ispunjenje ovog proročanstva. U stvari, to nema nikakve veze s tim. Ovo se proročanstvo tiče ljudi koji se nalaze u Judeji. Naš je Gospodin njima dao ovo proročanstvo, a ne nama.

 

Tko bude na krovu, neka ne silazi uzeti što iz kuće; (Matej 24:17)

 

Ono što je u Palestini krov, kod nas bi odgovaralo nekakvoj terasi ili verandi. Ponovno naglašavam činjenicu da Gospodin ovdje govori ljudima u Palestini, a ne vama i meni. Ovo upozorenje nije primjenjivo na nas; mi ne provodimo vrijeme na krovovima naših kuća!

 

I tko bude u polju, neka se ne okreće natrag da uzme haljinu!" (Matej 24:18)

 

Ovo se odnosi na ljude koji se bave poljoprivredom. Ako radnik u polju ostavi svoj ogrtač na početku reda rano ujutro kada je još hladno, a pročuje se da se pojavila grozota pustoši, on se ne treba okretati kako bi se vratio po svoj ogrtač, već treba početi bježati.

 

"A jao trudnicama i dojiljama u one dane!" (Matej 24:19)

 

ovo nam otkriva Njegovu veliku skrb i zabrinutost za majke i malenu djecu. U to vrijeme ljudima neće biti preporučljivo imati djecu.

 


Vjeruje se da će na početku razdoblja velikih nevolja doći do velike populacijske eksplozije. Činjenica da zemlja postaje preopterećena ljudima u današnje doba može biti jedan od dokaza da se približava kraj svijeta.

 

"I molite da bijeg vaš ne bude zimi ili subotom (Matej 24:20)

 

Ponovno ističem kako se ovdje radi o ljudima koji svetkuju subotnji dan. To je je još jedan od dokaza da se Krist ovdje obraća izravno židovskome narodu. Ja u crkvu ne odlazim u subotu, već u nedjelju, a to je zbog toga što je moj Gospodin ustao od mrtvih u taj dan.

 

jer tada će biti velika tjeskoba kakve ne bijaše od početka svijeta sve do sada, a neće je ni biti." (Matej 24:21)

 

"Jer tada će biti velika tjeskoba" - u Knjizi Otkrivenja 7:14, doslovni prijevod je: "nevolja velika." Imenica je stavljena ispred pridjeva kako bi se pojačao naglasak. Drugim riječima, ovo razdoblje nevolja je jedinstveno; nije postojalo ništa slično u ljudskoj povijesti, i nikada poslije toga neće biti ništa slično. Zapazite kako je naš Gospodin Onaj koji kraj vremena naziva velikom nevoljom (tjeskobom). (Ako u tome nalazite pogrešku, razgovarajte s Njim o tome, a ne sa mnom.)

 

"Kakve ne bijaše od početka svijeta sve do sada, a neće je ni biti." S obzirom da je to istinito, vjerujte mi, ljudi će znati kada to nastupi! Danas ima ljudi koji nas uvjeravaju kako crkva prolazi kroz razdoblje nevolja, a čini se da oni ne shvaćaju kako će okrutno biti to razdoblje. U stvari, neki ljudi nas uvjeravaju kako se već sada nalazimo u razdoblju velikih nevolja! Stvari znaju izgledati loše u današnje doba, o tome mogu posvjedočiti, međutim, ovo razdoblje možemo usporediti sa mnogim drugim sličnim razdobljima u povijesti. Kada nastupi razdoblje velikih nevolja, neće postojati ništa u povijesti niti u budućnosti s čime bi se to moglo usporediti.

 

"I kad se ne bi skratili dani oni, nitko se ne bi spasio. No poradi izabranih skratit će se dani oni." (Matej 24:22)

 

U Knjizi Otkrivenja čitamo kako će za vrijeme razdoblja nevolja jedna trećina populacije zemlje biti uništena. Jednom drugom prilikom četvrtina svjetske populacije bit će uništena. ovo je uistinu jedinstveno. Prema usporedbi koju nalazimo u Knjizi Otkrivenja 6, riđan, konj rata, vranac, konj gladi i zatim sivac, konj smrti, jahat će tijekom tog razdoblja, a populacija zemlje bit će desetkovana. Ranije u povijesti ovo je izgledalo kao pretjerivanje. Čak su i neki dobri komentatori ove riječi smatrali hiperbolom. Međutim, danas kada nekoliko naroda na svijetu ima nuklearno naoružanje, koje je sposobno u nekoliko trenutaka uništiti cjelokupnu svjetsku populaciju , ove riječi nam više ne izgledaju kao pretjerivanje.

 

Bilo kako bilo, u ovom stihu nalazimo i utjehu - "no poradi izabranih skratit će se dani oni." Bog neće dopustiti čovječanstvu da počini samoubojstvo. To je razlog zbog kojeg će ovo razdoblje tako kratko potrajati.