dr. J. Vernon McGee

Dr. J. Vernon McGee proveo je 37 godina u pastorskom radu, počevši 1933. godine. Temelj tih godina bilo je stalno proučavanje Biblije. Nakon što je bio pastor crkava u Georgiji, Tennesseeju i Texasu, dr. McGee se sa svojom obitelji preselio u Californiju.

1949. godine započeo je svoju pastoralnu službu u Crkvi otvorenih vrata, nedenominacijskoj crkvi u Los Angelesu. Preko dvadeset godina propovijedao je Bibliju tisućama koji su dolazili iz raznih crkava tog područja svakog utorka navečer.

Gospodin je upotrijebio tih dvadesetak godina tjednog proučavanja Biblije u Crkvi otvorenih vrata kako bi usredotočio i pročistio naučavanje dr. McGeeja u njegovoj tridesetsedmogodišnjoj pastorskoj karijeri. To je postala osnova za ono što će postati programom »Kroz Sveto pismo«.

Kako je započela radio služba Kroz Sveto pismo?

Tijekom godina McGeejeva pastorstva mnogi su poželjeli poslušati njegove biblijske poruke, ali nisu svi mogli doći u crkvu kako bi ga čuli. Dr. McGee je dobio ideju da snimi poruke te ih emitira na lokalnoj radio stanici. Ispočetka su se mogle čuti samo u Los Angelesu, no na kraju su i druge radio stanice poželjele emitirati te programe. Tako je rođena služba »Kroz Sveto pismo« ili The Thru the Bible Radio (TTB).

Dr. McGee je iz Crkve otvorenih vrata otišao u mirovinu 1970. godine kako bi se u potpunosti i punovremeno posvetio radio službi koju je započeo kao pastor. Služba je uskoro počela brzo rasti.

Godine 1969. tijekom njegova posjeta misionarskoj radio stanici TWR-a na karipskom otoku Bonaire, dr. McGee je po prvi put shvatio nevjerojatnu silu radija u naučavanju Biblije, i to ne samo u Americi, već po cijelome svijetu.

Link: www.ttb.twr.org


Autor: dr. J. Vernon McGee

POGLAVLJE 8:1-13

 

TEMA:

 

Isus pokazuje kako posjeduje silu za provođenje u život etike upravo iznesene u Propovijedi na gori.

 

UVOD

 

U prethodnom poglavlju vidjeli smo zaključak Propovijedi na gori. I prijatelji i neprijatelji Isusa Krista slažu se oko toga da nikada nisu bili dani viši etički standardi od onih izrečenih u Propovijedi na gori.

 

Sada nam se nameće pitanje: Kako bilo tko od nas može postići visoki standard izražen u toj etici? Da bi odgovorio na ovo pitanje, Matej opisuje niz čuda koja pokazuju kako Onaj koji je postavio ovako visoke etičke standarde, također ima i silu za njihovo provođenje. Naš je Gospodin svima nama vjernicima jasno dao do znanja kako "uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa" (Ivan 15:5). Moja je želja da bismo ovu činjenicu uvijek mogli imati pred očima. Vi i ja, po nama samima, nismo sposobni proizvesti ništa što bi bilo prihvatljivo Bogu. Danas Krist djeluje kroz Svetog Duha, kojeg je poslao u ovaj svijet, da bi kroz nas postigao ono što mi sami nismo sposobni učiniti.

 

Ovo nam razotkriva jednu vrlo važnu činjenicu: Matej nam nije nakanio dati biografiju Gospodina Isusa, a jednako tako nije se trudio niz događaja iz Njegove službe prikazati kronološkim redoslijedom. Umjesto toga, želio nam je prikazati gibanje, kojeg mi nikako ne bismo smjeli propustiti. Kralj je otišao na goru, izrekao svoj manifest, zakon koji će važiti u Kraljevstvu, a sada se spušta s gore, pa ćemo vidjeti dvanaest Njegovih čuda. Ovime nam je pokazano da kada On bude vladao zemljom, imat će moć za provođenje u život zakona Njegovog kraljevstva.

 

Kao što sam već napominjao ranije, Propovijed na gori je vrlo vjerojatno skraćeno izdanje. Kada nastup tisućljetno kraljevstvo, tada ćemo imati njeno puno izdanje, što će značiti da će biti mnogo više stvari koje će trebati ispuniti.

 

U poglavljima osam i devet, Matej nam govori o dvanaest Isusovih čuda. Nije se trudio iznijeti nam sva čudesa koja otkrivaju kolika je Kraljeva moć, već nam je predočio ova u vrlo organiziranom i logičnom slijedu. Dopustite mi da vam skrenem pažnju na slijedećih šest čuda zabilježenih u poglavljima pred nama:

 

1. Iscjeljujući gubavca, naš ga je Gospodin dotakao. Ne zaboravimo da se radi o jednoj od najgorih bolesti koja može snaći jednog čovjeka.

 

2. Iscjeljujući stotnikovog slugu, učinio je to na daljinu - nije imao tjelesnog dodira s njim.

 

3. Iscjeljujući Petrovu punicu, dotakao ju je.

 

4. Istjerujući demone, prebacio se u nadnaravno duhovno okruženje.

 


5. Utišavanje vjetra i mora je u okruženju prirodnog, čime pokazuje svoju vlast nad         prirodnim silama.

 

6. Istjerivanje demona iz dvojice opsjednutih Gadarana je vrlo težak slučaj iz duhovnoga svijeta.

 

Kralj djeluje na svim ovim različitim područjima, a Matej slučajeve ne nabraja kronološkim već logičkim redoslijedom. U Matejevom evanđelju moramo svakako zapaziti sasvim određeno gibanje.

 

Vratimo se ponovno tekstu.

 

Kad je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet. (Matej 8:1)

 

Zapazite da je "za Njim pohrlio silan svijet." Nije Ga slijedila samo nekolicina njih. Nalazio se u Kafarnaumu, gdje mu je bilo sjedište stožera. Uvjeren sam da su se slijedeća čuda desila upravo ondje. Naravno, ovime se nameće pitanje: gdje je bio kada je izrekao Propovijed na gori? Pročitao sam mnoge različite teorije, međutim, nama niti nije važno koje je pravo mjesto. Rečeno nam je da kada se Isus spustio s gore, slijedilo Ga je veliko mnoštvo. Je li Kralj koji je kadar uvesti nove etičke standarde također sposoban u sili djelovati među ljudima? To je vrlo važno pitanje.

 

Kada sam još studirao, imao sam cimera koji je proživio vrlo tešku godinu. Bio je privlačan i popularan, i upao je u pogrešno društvo. Na koncu, opijanje ga je natjeralo da napusti službu. Na promociji, govornik nas je ponio do oblaka govoreći nas što nam je činiti, što je većina govornika na promociji i dužna učiniti. Kasnije se u našoj sobi moj prijatelj bacio na svoj krevet i potišteno rekao: "Nije mi potreban nitko tko će mi reći što mi je činiti. Potreban mi je netko tko će mi reći kako ću to učiniti." To nam je, dragi prijatelji, svima potrebno, zar ne? Sada kada je Kralj predstavio nova etička mjerila, pitanje je ima li moć ista i sprovesti.


 

ISUS ISCJELJUJE GUBAVCA

 

I gle, pristupi neki gubavac, pokloni mu se do zemlje i reče: "Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti." (Matej 8:2)

 

Zapazite da se Isus sa visine spustio u najnižu moguću dubinu. Guba, koja je simbol grijeha u Bibliji, smatrala se neizlječivom. Gubavost je bila bolest koje su se svi gnušali. Kada je gubavac pristupio Isusu nije Ga pitao: "Hoćeš li me očistiti?" ili "Možeš li me očistiti?" Ovaj je gubavac imao vjere. Prepoznao je Isusa kao Gospodina i na temelju toga mu rekao: "Ako hoćeš, možeš me očistiti." Ono što mi tražimo, ne mora nužno uvijek biti i Božja volja, međutim, ako je to Njegova volja, On to može učiniti. Najvažnije je da Božja volja bude na prvom mjestu. Možda je vama to lako, međutim, ja imam stanovitih problema sa stavljanjem Božje volje na prvo mjesto. Ja to izričem ovim riječima: "Bože, hoćeš li to učiniti zato što želim da to učiniš?" Međutim, gubavac je rekao: "Gospodine, ja znam da ti to možeš učiniti, no, hoćeš li?" To jest, je li to u skladu s Tvojom voljom?

 

Ovo se unekoliko razlikuje od molitvi današnjih ljudi koji zahtijevaju da Gospodin učini stanovite stvari. Želim vam reći, dragi prijatelji, dopustite Njemu da On donese odluku. Ionako će stvari biti učinjene na taj način.

 

Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: "Hoću, očisti se!" I odmah se očisti od gube. (Matej 8:3)

 

"Isus pruži ruku i dotakne ga se." Da sam ja dotakao gubavca, što bi se dogodilo. Možda bih se i ja zarazio njegovom bolesti, i vjerojatno ga ne bih ozdravio. Međutim, zapazite što se desilo. Kao prvo, Isus ga je dotakao.

 

Jeste li ikada razmišljali da ovaj čovjek nije imao samo tjelesnu bolest, to jest, gubu, već da je imao i strašni psihološki problem. Ja ne poznajem pozadinu ovoga čovjeka, međutim, zamišljam si kako je jednog dana zapazio čudnu izraslinu na koži. Možda je bio u polju i orao, zapazio izraslinu, otišao kući, pokazao je svojoj ženi i ona je na nju stavila pomast. Slijedećeg jutra je ta izraslina bila jako crvena, međutim, to ga nije previše zabrinjavalo, pa je otišao u polje i ponovno se posvetio oranju. Tako se to nastavilo još kojih tjedan dana, međutim, njegova žena se počela osjećati pomalo nelagodno. Predložila mu je da posjeti svećenika. Čovjek je otišao svećeniku, koji ga je izolirao na četrnaest dana. Na kraju ovog razdoblja, bolest se već dobrano raširila. Svećenik mu je rekao da ima gubu.

 

Čovjek je svećenika pitao može li otići k svojoj ženi i djeci kako bi se od njih pozdravio. Svećenik mu je rekao: "žao mi je, međutim, ne možeš se s njima pozdraviti. Ne smiješ više zagrliti svoju suprugu, a jednako tako ne smiješ više u naručju držati niti svoju djecu. Kada ti se netko približi, moraš vikati: 'Nečist, nečist!'" Iz daljine promatrao je kako mu djeca odrastaju. Oni bi mu ostavljali hranu na određenom mjestu, i kada bi se oni povukli, on bi dolazio po nju. Nije ih se smio doticati. U stvari, nije smio doticati nikoga, i nitko nije smio doticati njega. Tako je jednog dana prišao Isusu i rekao mu: "Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti." I što je Gospodin Isus učinio? Dotakao ga je. Mogu vam reći da je Isusov dodir bila jedna od najljepših stvari koja se dogodila ovome čovjeku. Time ne samo da je bila očišćena njegova guba, već je također bio vraćen u ljudsku obitelj, a također i u Božju obitelj. "I odmah se očisti od gube."

 

Kaže mu Isus: "Pazi, nikomu ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo." (Matej 8:4)

 

U Markovom zapisu nalazimo da je ovaj čovjek bio toliko radostan - a nije mu niti za zamjeriti - da je o čudesnom događaju ispričao svakome koga je susreo. Kao posljedica ovoga, mnoštvo je nahrupilo na Gospodina i On je bio prisiljen povući se na samotno mjesto.

 

 

ISUS ISCJELJUJE SATNIKOVOG SLUGU

 

Isus sada ulazi u Kafarnaum.

 

Kad uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: (Matej 8:5)

 

Uvjeren sam da je satnik čuo za iscjeljenje gubavca. Satnik je bio poganin, zapovjednik nad šezdeset satnija (skupina od stotinu vojnika) u rimskoj legiji. Lukino izvješće govori nam o tome da je ovaj čovjek izgradio sinagogu židovima. Bio sam na ruševinama te stare sinagoge. (Ako još uvijek postoji neko mjesto na kojem je Isus stvarno bio, onda je to svakako ova stara sinagoga.) Poslušajte sada satnikov zahtjev -


"Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama." (Matej 8:6)

 

Ovaj sluga bio je u strašnom i ozbiljnom stanju.

 

Kaže mu: "Ja ću doći izliječiti ga." Odgovori mu satnik: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini." (Matej 8:7 - 9)

 

Satnik je bio na položaju na kojem je jako dobro znao što to znači imati vlast. Nosio je rimsku odoru i mogao je sebi podređenom vojniku reći: "Učini to" i ovaj bi to učinio. Zašto? Zbog moći koju donosi vlast. Pogledao je Isusa i rekao mu: "I ti imaš ovakvu vlast." Priznao je da Isus ima sličnu vlast nad tjelesnim bolestima.

 

Čuvši to, zadivi se i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. (Matej 8:10)

 

Zabilježeno je da se Isus u dva slučaja zadivio. Jedan slučaj bio je kod Izraelove nevjere, a drugi slučaj bio je ovdje kada je vidio vjeru ovog rimskog satnika.

 

A kažem vam: Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom. (Matej 8:11)

 

Zanimljivo je da mnogi moraju dođi s istoka i zapada. U vrijeme kada je Isus izrekao ove riječi, moji preci, a vjerojatno i vaši, nalazili su se na zapadu. Možda su vaši preci bili na istoku. Naš je Gospodin rekao da će ova poruka doći i do njih, kako bi oni mogli vjerovati u Njega i "sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom." Veličanstvene li izjave!

 

Naravno da svaki pojedinac treba izraziti osobnu vjeru u Isusa Krista. Niti jedan pojedinac ne može se pozivati na članstvo u određenoj crkvi ili pripadnost stanovitoj obitelji ili činjenicu da su mu roditelji kršćani kako bi mogao tvrditi da je spašen.

 

I reče Isus satniku: "Idi, neka ti bude kako si vjerovao!" I ozdravi sluga u taj čas. (Matej 8:13)

 

Iako se oboljeli sluga nije nalazio u Isusovoj blizini, satnikova vjera u Isusa Krista dovela je do njegovog ozdravljenja. Isus se dotakao gubavca i ovaj je bio ozdravljen. Sada je iscijelio satnikovog slugu na daljinu.