dr. Charles Stanley

Dr. Charles F. Stanley, osnivač službe »Dodir«, pokazuje gorljivu svijest o ljudskim potrebama time što nudi praktične biblijske istine za svakodnevni život. Oblikujući svoju službu prema Pavlovoj poslanici Efežanima, dr. Stanley vjeruje da:

»... život ne vrijedi ništa ako ga ne koristim za posao koji mi je dodijelio Gospodin Isus – posao naviještanja Dobre vijesti o Božjoj moćnoj dobroti i ljubavi« (Djela 20,24).

Dr. Stanley se prisjeća Božje potpore u teškim okolnostima nakon smrti njegova oca još u danima najranijeg djetinjstva. Kroz savjete i primjer svoje pobožne majke i djeda naučio je vjerovati i slušati Božju riječ. U četrnaestoj godini dr. Stanley je primio jasan poziv u službu propovijedanja, što ga je kasnije vodilo k diplomiranju na sveučilištu Richmond u Richmondu u Virginiji, te na Southwestern Theological Seminary u Fort Worthu u Texasu. Nakon toga je zaslužio magisterij i doktorat na Luther Rice Seminaryju u Atlanti. Uvijek praktičan, dr. Stanley često kaže: »Smatram da vam ne mogu iskreno reći kako vjerovati biblijskim istinama i kako primijeniti te istine da djeluju u vašem životu prije nego što dopustim Bogu da ih sprovodi u mom životu.«

Godine 1972. polusatni program praktičnoga biblijskog poučavanja dr. Stanleya emitiran je na lokalnoj televizijskoj stanici u gradu Atlanti. Već 1978. godine Christian Broadcasting Network je započela prenositi program putem svoga novog pothvata: mreže satelitskog odašiljanja kabelskim sustavom. Gledanost emisije je rasla od 16 000 gledatelja s područja Atlante do gledanosti širom zemlje u samo tjedan dana. Do 1982. godine služba »Dodir« je pravno osnovana i uključena u radio sindikat. Program »Dodir« je ušao na gotovo svako veće tržište u SAD-u tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća dosežući do više od milijun domaćinstava s porukom o Kristovoj dostatnosti za životne zahtjeve.

Poruke dr. Stanleyja dotiču se tema poput roditeljstva, financija, osobnih kriza, osjećaja i odnosa. Poučno učenje za osobni duhovni rast najviše se bavi molitvom, Božjim karakterom, zajedništvom s Duhom Svetim i osobom Isusa Krista. Dr. Stanley čvrsto vjeruje da je Biblija Božja nepogrešiva riječ, uvjerenje koje se snažno odražava u njegovu poučavanju.

Poznate organizacije i izdavačke kuće iskazale su čast dr. Stanleyu. Godine 1988. ušao je u dvoranu slavnih National Religious Broadcaster (NRB) zbog dosljedne vrsnosti njegovih emisija i zbog primjera vodstva na području kršćanske televizije i radija. Religious Heritage of America ga je 1989. godine prozvao pastoralnim radnikom godine što je nagrada kojom se pohvaljuje pastore koji nastoje judeokršćanska načela primijeniti na svakodnevni život SAD-a. Godine 1993. NRB je dodijelio programu »Dodir« nagradu za televizijsku produkciju godine, a 1999. godine nagradu za radijski program godine. 2004. godine izdavačka kuća Thomas Nelson Publishing odala je priznanje dr. Stanleyu za prodaju više od 3,5 milijuna primjeraka njegovih knjiga.

Dr. Stanley je autor više od 45 knjiga uključujući i nekoliko najbolje prodavanih (bestsellera).

Zajednička tema golemog broja pisama slušatelja programa »Dodir« jest koliko je Bog promijenio njihove živote kroz učenje dr. Stanleya. Svaki uspjeh koji je postignut kroz »Dodir« ili dr. Stanleya izravno se pripisuje Božjoj ruci. Dr. Stanley kaže: »Božja riječ i djelo Božje mijenjaju ljudske živote.«

Cilj dr. Charlesa Stanleya najbolje je izražen u misijskoj izjavi programa »Dodir«: pomagati ljudima diljem svijeta da rastu u odnosu s Isusom Kristom i jačati lokalne crkve. Želja dr. Stanleya je dovesti evanđelje što većem broju ljudi, izložiti ga što je jasnije moguće i što je brže moguće – sve na Božju slavu.


Autor: dr. Charles Stanley

Danas želim govoriti o činjenici da je Isus Krist Sin Božji. Reći ćeš: ''Pa kakve veze ima da li je on Božji Sin ili ne?'' Ima jako puno veze. Pismo kaže u Rim.8:29: ''Jer koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina, da ovaj bude prvorođenac među mnogom braćom.'' Bog je predodredio da se ti i ja, po posvećenom djelu Duha Svetoga, možemo stalno, svaki dan, preobražavati u sličnost s Kristom.

Volja je Očeva da ti i ja budemo jednaki slici njegova Sina. Ti i ja moramo otkriti tko je taj Krist i zašto je Bog Otac odlučio da mu ja budem sličan?

O tome želim danas govoriti. I to samo o jednom aspektu Kristova života. O jednom od imena koja su mu dana u Pismu: Isus Krist, Sin Božji.

Želio bih da otvoriš svoju Bibliju u Iv. Evanđelju 20. poglavlju.

U tom poglavlju, u nekoliko posljednjih redaka Ivan nam točno kazuje zašto je napisao svoje evanđelje. Znamo da ga je Duh Sveti vodio u pisanju. Ali ovdje on daje baš specifičan razlog za pisanje evanđelja. Isus je uskrsnuo od mrtvih. Objavio se onima skupljenim oko groba kao i učenicima u gornjoj sobi. Evo što kaže Ivan u 30. i 31. retku:

''30Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. 31A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.''

Prisjeti se da je u Iv.3:16 Isus rekao: ''Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.'' Koga? ''Jedinorođenog Sina''. Postojao je samo jedan. Nikada više nije bilo nikoga kao on, niti će ga biti zato jer je on bezgrešni Sin Božji, djevičanski začet, ne od volje muževlje, već po Duhu Svetom.

Biblija u Mt.3:16-17 kaže: ''16Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. 17I eto glasa s neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!"

Isus je ljubljen od Oca. On ne samo da je sin ljubljeni, već je i Sin u kojem je Očeva sva milina. Dopusti mi da upitam: ''Koliko se vas doista osjeća ljubljenim od Boga? Koliko vas osjeća da je Bogu milo što vas vidi?''

Razlog zbog kojeg želim govoriti o Kristu i o Bogu jest taj da možeš razumijeti tko je on i kakav je. Možda se pitaš kako bi ti mogao biti mio Bogu? Ta, nisi savršen. Nisi Isus. Poslušaj me dobro. Ako postoji jedna stvar koju Otac zna o nama, to je da nismo savršeni. I znaš što, ja sam mu to već prestao govoriti. Običavao sam govoriti: ''Bože ti znaš da ja nisam savršen''. A onda sam pomislio: ''Pa, prestani mu govoriti nešto što je on znao i prije no što sam se rodio.'' Zato nemoj govoriti Bogu da si nesavršen. On to već zna. To je pitanje riješeno. On čak niti ne očekuje da budem savršen. Znaš zašto? Jer zna da ne mogu biti savršen. Ne mogu jer sam još uvijek u tijelu, pa zbog toga ne mogu biti savršen.

Što znači biti mio Ocu? Ako hodaš u Duhu i ako ljubiš Gospodina Isusa Krista, te želiš što je najbolje za tvoj život. No, saplest ćeš se negdje na putu. Posrnut ćeš i past. Moraš ga zamoliti i zahvaliti za njegovo opraštanje i nastaviti dalje. Prijatelju, shvaćaš li da nas Bog vidi kao djecu koja još uče?

Razmišljam o tome kako malo znam u usporedbi s tim tko je Bog. A mnogi od vas su, zbog njegove nježnosti, strpljivosti i milosti, mnogo miliji Ocu nego što to mislite. Znaš li zašto? Zbog toga jer on vidi tvoje srce. On poznaje tvoje srce! On zna da je želja tvoga srca da ga slušaš, da mu usprkos svim tvojim slabostima, kušnjama, nedaćama i teretima još uvijek vjeruješ. To znači da Bog razumije tko si ti i gdje se ti i ja nalazimo u našem kršćanskom životu.

Dakle, o Isusu je rekao u Mt.3:17: '' Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina.'' Razlika je u tome što je Isus bio savršen. Mi nismo, niti ćemo ikada biti savršeni. Hvala Bogu na tome. Ja ne moram biti savršen da bi bio ugodan Ocu. Zato jer nas on vidi kao djecu koja su rođena u ovaj svijet sa starom grešnom prirodom. Primanje Krista i primanje nove prirode ne znači da sam se otresao svih svojih slabosti, jer sam još uvijek u krhkom, ljudskom, tijelu koje će se jednog dana pretvoriti u prah ali će poslije toga biti proslavljeno. On to sve razumije.

Stvarno pitanje je - Kamo stremi moje srce? Koja je moja stvarna želja? U čemu doista uživam? Čemu stremim?  Ne radi se samo o tome što radim, već i gdje su moje srce i duh. Gdje bih bio kad bih imao silu ili snagu znati kako upražnjavati duhovnu snagu u meni?

Bog kaže da je Isus njegov ljubljeni Sun u kojem mu je sva milina. U Kol.1:15 čitamo: ''On (Isus) je savršena slika Boga nevidljivoga, prvorođenac  svakoga stvorenja.'' On je savršena slika svoga Oca. Jako mi se sviđa taj odlomak. Zato jer opisuje kakav je Isus. On ne samo da je jedinorođenac Očev, već je i ljubljeni Sin koji je Ocu ugodan. On je savršena slika Božja.

Okreni 8. poglavlje Iv. Evanđelja za trenutak. U tom osmom poglavlju saduceji i farizeji zadaju Isusu puno muke dok ga optužuju da je opsjednut zlim duhom.

Čitam Iv.8:42.50:

''42Reče im Isus:

"Kad bi Bog bio vaš Otac,

ljubili biste mene

jer sam ja od Boga izišao i došao;

nisam sam od sebe došao,

nego on me posla.

43Zašto moje besjede ne razumijete?

Zato što niste kadri slušati moju riječ.

44Vama je otac đavao

i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga.

On bijaše čovjekoubojica od početka

i ne stajaše u istini

jer nema istine u njemu:

kad govori laž,

od svojega govori

jer je lažac i otac laži.

45A meni, jer istinu govorim,

meni ne vjerujete.

46Tko će mi od vas dokazati grijeh?

Ako istinu govorim,

zašto mi ne vjerujete?

47Tko je od Boga,

riječi Božje sluša;

vi zato ne slušate

jer niste od Boga."

48Odgovoriše mu Židovi: "Ne kažemo li pravo da si ti Samarijanac i da imaš zloduha?" 49Odgovori Isus:

"Ja nemam zloduha,

nego častim svoga Oca,

a vi me obeščašćujete.

50No ja ne tražim svoje slave;

ima tko traži i sudi.''

Kakav je on bio Sin? Častio je svog Oca. Pogledaj Iv.8:28-29:

''28Isus im nato reče:

"Kad uzdignete Sina Čovječjega,

tada ćete upoznati da Ja jesam

i da sam od sebe ne činim ništa,

nego da onako zborim

kako me naučio Otac.

29Onaj koji me posla sa mnom je

i ne ostavi me sama,

jer ja uvijek činim što je njemu milo.''

Jesi li to čuo? Kakav je Sin bio Isus Krist Bogu Ocu? Bio je njegov jedinorođeni Sin; njegov ljubljeni, mili Sin; njegova vjerna slika; koji ga je cijenio, slušao i koji će jednog dana biti ponovo proslavljen.

Otvori Bibliju u Iv.17:1-5. U ovih prvih pet redaka nalazimo Gospodinovu molitvu prije raspeća. Poslušaj:

''To Isus doreče, a onda podiže oči k nebu i progovori:

"Oče, došao je čas:

proslavi Sina svoga

da Sin proslavi tebe

2i da vlašću

koju si mu dao nad svakim tijelom

dade život vječni svima koje si mu dao.

3A ovo je život vječni:

da upoznaju tebe,

jedinoga istinskog Boga,

i koga si poslao - Isusa Krista.

4Ja tebe proslavih na zemlji

dovršivši djelo

koje si mi dao izvršiti.

5A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe

onom slavom koju imadoh kod tebe

prije negoli je svijeta bilo.''

Ako želiš vječni život moraš imati spoznaju Boga Oca i Boga Sina.

Kad je Isus ušao u ovaj svijet, došao je u obličju ljudske bebe. Bio je božanstvo zaodjenuto u tijelo malog djeteta. Što je učinio? Za određeno vrijeme odložio je svoju nebesku slavu. I sada je bio spreman da uskoro bude uzdignut k Ocu, a slijedeće jutro će ga razapeti. Zato govori: 5A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.'' Kakav Sin! Kakav odnos! Isus Krist, Sin Božji.

Većina od nas će se složiti da je on Sin Božji, ali pitanje je - Kakve to ima veze? Poslušaj ovo. Iv.20:31: ''A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.''

Evo o čemu želim da razmisliš na trenutak. Biblija kaže da je Bog Otac priznao da je Isus Sin Božji. Isus je rekao da je on Sin Božji. Njegovi učenici su ga znali kao Sina Božjeg. Njegovi prijatelji poput Marije, Marte i Lazara znaše ga kao Sina Božjeg. Čak su i demoni priznavali da je Sin Božji. Stotnik koji ga je promatrao raspeta na križu je rekao da je doista bio Sin Božji. Đavli su ga znali kao Sina Božjeg. A kršćani su kroz stoljeća priznavali Isusa Krista za Sina Božjeg.

Dakle, Sin Božji jedinorođenac Očev za kojeg Biblija tvrdi da je ljubljen o Oca, jedini koji je savršena Očeva slika sada sjedi s desna Ocu u slavi. To je taj isti Krist, isti Sin koji sada živi u svakom pojedinom vjeniku.

To je isti Sin Božji koji prebiva i u tebi. A ako razumijem da je on Sin Božji onda i razumijem što to znači; Svet, bezgrešan, Ljubljeni Sin Božji koji prebiva i živi u duhu svakog pojedinog vjernika.

Postoje neke stvari koje mi mogu sada prolaziti kroz glavu, no ne smijem dopustiti da preuzmu kontrolu. Postoje neke stvari koje nikada ne smiju prijeći preko mojih usta. One ne odgovaraju onome koji me nastanjuje. Postoje neka djela, neki stavovi i neke navike koje nemaju što tražiti u životu vjenika. Zašto? Zato jer je Bog rekao da onaj koji živi u nama je predodređen prije postanak svijeta. To čitamo u 1Pet.1:20-21: ''20On bijaše doduše predviđen prije postanka svijeta, ali se očitova na kraju vremena radi vas 21koji po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih te mu dade slavu da vjera vaša i nada bude u Bogu.''

To znači da su ova naša tijela veoma važna u Božjim očima. Zašto? Zato jer su naša tijela kuća Sinu Božjem. Želim to ponoviti. Ova naša tijela su veoma važna u Božjim očima. U stvari, ona su sveta. To nema nikakve veze sa našom veličinom, oblikom ili godinama. Biblija u 1Kor.6:19 kaže da je tvoje tijelo hram Duha Svetoga: ''9Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji.'' Po Duhu Svetom i zbog njega u nama prebiva Isus Krist Sin Božji. A zbog toga što se on nastanio u meni to znači da su ova naša tijela sveta u očima Božjim.

Prijatelju, slijedeći puta kad budeš kušan na memoral prisjeti se tko stanuje u tvojem tijelu djeteta Božjeg ili kad budeš kušan na pijanstvo, koje znaš da Biblija zabranjuje, bez obzira da li je to pivo, alkohol ili žestoko piće. Ne moram ti crtati da bi razumio. Svi smo mi dovoljno pametni da znamo. To se ne priliči onome koji se nastanio u meni. Slijedeći puta kad netko ispriča masni vic, ti ne moraš slušati. Jer to se ne priliči onome koji se nastanio u tebi. Slijedeći puta kad netko zatraži od tebe nešto ili htjedne da pođeš nekamo s njim sjeti se tko živi u tebi. Postoje neka mjesta na koja idemo ali bez Isusa. On ne sudjeluje u tome. Jer to ne odgovara onome što on jest.

Razmisli malo. Isus Krist, Sin Božji je odlučio živjeti u nama sve dok nas ne pozove kući da budemo s njim. To znači da si jako poseban u Božjim očima. Živimo u vremenima kada ljudski život znači sve manje i manje, no želim ti reći nešto, prijatelju. Kad ljudi škode drugim ljudima onda napadaju hram Božji i bit će suđeni od onoga koji u njemu živi.

Imamo taj jako bezbrižan i lagodan stav prema Bogu. Puna ga je televizija. Filmovi isto. Želim te podsjetiti da svojim stilom života možda vrijeđaš Sina Božjeg pred kojim ćeš stajati jednog dana. A on kaže u Mt.12:36 da ćemo biti odgovorni za svaku izgovorenu riječ. Ne za neke ili većinu, već za svaku nekorisnu riječ: ''36A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji.''

Pošto je Isus Krist Sin Božji, on je taj koji me mora nadahnjivati na slavljenje i obožavanje, proslavljanje i poslušnost, te velikodušnost, čast i ljubav. On ne samo da to zaslužuje, već ako je moje srce ispravno neće biti svađe zbog toga s Bogom.

Zato ti kažem: Kako netko može sumnjati u davanje za Boga?

Prijatelju, kada dovodiš u sumnju davanje Bogu bilo tvog talenta, službe ili novca, moraš znati da dovodiš pod sumnju samog Boga. Često govorimo: Ne ja Bože!

U čemu je razlika? On je konačna razlika.

Čitamo u 1Iv.5:13: ''Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate vječni život.'' Drugim riječima, razlog što sam ovo napisao jest da vjerujete da je Isus Krist, Sin Božji, te da vjerujući u njega imate život vječni.

Imaš li ti vječni život? Jesi li se ikada pouzdao u Isusa Krista, Sina Božjeg kao tvog Spasitelja? Jesi li ikada stavio svoj život pred njega i rekao: 'Gospode, priznajem ti svoje grijehe. Vjerujem da si ti platio zadužnicu moga grijeha u punini. Primam te kao svog Spasitelja.'

Jesi li ikada to učinio? Jesi li ikada povjerovao Kristu kao Spasitelju?

Jer vidiš, ne govorimo mi tu o nekom čovjeku. Govorimo o Bogu. Slušaj. Neki ljudi će reći – ''Pa stani malo. Ja vjerujem u Boga ali ne u Isusa.''

Žao mi je, ali to neće ići. Neki kažu da mogu vjerovati u Boga bez vjerovanja u Krista. Ne, ne možeš.

'Misliš mi reći da moram vjerovati sve to o Isusu i ako povjerujem u ono što Biblija govori o Bogu onda moram vjerovati i što Biblija kaže o Isusu?'

Ne možeš vjerovati što Biblija kaže o Bogu, a da ne vjeruješ što kaže o Isusu Kristu. Ne možeš razdvojiti ono što se razdvojiti ne može. Isus Krist i Bog su jedno. Ne možeš ih razdvojiti. Ili ćeš uzeti obojicu ili nećeš niti jednoga. U Iv.14:9 čitamo: ''9Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?'' U Iv.10:30 čitamo: ''Ja i Otac jedno smo.'' A u Iv.14:6: ''Isus mu reče - Ja sam put, istina i život, nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.''

Ako je Isus Krist Sin Božji to je jedini način na koji se možeš spasiti. Ako on nije Sin Božji onda ne moraš ništa vjerovati. To bi značilo da je i sve ostalo što je rekao laž. Ali on jest Sin Božji koji je došao na svijet, raširio ruke na križu i umro za tvoje grijehe.

Misliš li da je neki rimski vojnik morao na silu širiti ruke Isusu na križu i čvrsto ih držati dok su mu zabijali čavle kroz dlanove? Ne. Nisu mu trebali silom držati noge dok su ih probadali čavlom. Ne. Nije se izmicao na križu dok su ga proboli kopljem. Došao je umrijeti svojevoljno. Poslušaj me. Da je umro bilo tko drugi osim Sina Božjeg, ti i ja bismo još dan danas bili izgubljeni.

ZAVRŠNA MOLITVA:

Gospodine Isuse, Kako da ti ikada dovoljno zahvalimo? Kako da te ikada dovoljno proslavimo? Kako da te ikada dovoljno blagoslovimo i izgovorimo tvoje ime u zahvalnosti što si nas spasio, umro za nas, otkupio nas, opravdao i pomirio s Ocem? Kako da ikada dovoljno molimo, radimo ili volimo? Ne možemo. Ali ti možemo vjerovati. Možemo vjerovati u tebe svim svojim srcem. Možemo hodati s tobom u prekrasnoj sukladnosti svaki dan i svaki tren.

Hvala ti što nas ljubiš dovoljno da si došao živjeti u nama po prisutnosti Duha Svetog. Hvala ti što si poslao svoga Sina jedinca da umre umjesto mene. Gospodine, to je iznad moga razuma. To da i nas ljubio čak i prije no što smo bili spašeni. Dok si još vidio sav naš neposluh, pobunu, bijes, neprijateljstvo i svu grešnost ti si rekao – Učinit ću ih poput mog Sina. Hvala ti, hvala ti, hvala ti je moja molitva u njegovom imenu.

Amen.