TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Prekrasna si

Nama ženama je izgled vrlo bitan. Što ljudi vide kad nas pogledaju? I još važnije, što mi mislimo kad se pogledamo?

Svako društvo ima vlastitu definiciju ljepote. U realnosti nitko od nas nije dorastao toj definiciji. Nos nam je prevelik, oči su nam premalene, premršave smo, predebele smo, preniske ili previsoke. Nitko od nas ne može dosegnuti ove standarde, mada su mu neki nešto bliže. Što preostaje nama koji izgledamo prosječno?

Jedan pastor je jednom rekao da ne postoje ružne žene, nego samo žene koje još nisu ostvarile svoj potencijal. To mi se jako svidjelo. Zatim je objasnio što svaka žena može učiniti kako bi bila privlačnija i mogla hoditi kroz život s dostojanstvom koje zaslužuje. Većina stvari koje je rekao su bile duhovne naravi. Međutim, isto tako je rekao da se trebamo brinuti i o svojoj vanjštini, a kad učinimo sve što možemo, tad možemo hodati uzdignute glave.

Što sve možemo učiniti?

Počnimo s odjećom. Živimo u predivnom svijetu, u kojem svaka društvena kultura ima svoj stil odijevanja. Možda imate mnogo odjeće, možda je imate malo. Kako god bilo, možete je održavati čistom, urednom i očuvanom. Naše dostojanstvo ne proistječe iz toga koliko nam je odjeća nova ili moderna. Pa ipak, možemo biti ponosne jer smo najbolje iskoristile ono što imamo. Redovito perite gornje i donje rublje, ako treba, i svakog dana. Popravljajte pocijepane šavove i rubove. Kad dugme ili kopča otpadnu, zašijte drugu. Ako ne znate kako se to radi, zamolite nekog tko zna. Još bolje, naučite šivati kako biste mogli popravljati ovakve jednostavne nedostatke.

Zatim je na redu naša kosa. Kosu možemo oblikovati na različite načine, zar ne? Međutim, svakako možemo redovito prati i održavati kosu kako ne bi bila spetljana i kako ne bismo imali uši. Perite kosu barem jedno tjedno vrlo blagim sapunom ili šamponom. Ako možete, kupite i regenerator kako bi vam kosa imala sjaj i lakše se češljala. Povremeno promijenite frizuru, osjećat ćete se ljepše.

Sljedeća je koža. Jako je važno održavati higijenu kože. Svakog dana se umivajte toplom vodom i blagim sapunom ili kremom za čišćenje lica. Tako će vam koža biti sjajna i glatka. Nitko ne voli neugodno mirisati, a to se jedino može spriječiti čistoćom. Svakodnevno perite pazuha i intimna mjesta sapunom i vodom. Tako će vam i odjeća ljepše mirisati. Drage dame, tijekom onih dana u mjesecu je osobito važno paziti na higijenu kako biste izbjegle neugodne mirise. Često mijenjajte uloške, kao i donje rublje ako se uprlja. Ne morate se nužno svakodnevno kupati, to ovisi o tome gdje živite. Osobe koje žive u toplijim klimatskim područjima htjet će se okupati čim ujutro ustanu i netom prije spavanja navečer. Ovisi o dostupnosti vode i praktičnosti. Utvrdite što vam najviše odgovara. I znajte, kad ste čisti, osjećat ćete se mnogo bolje.

Osjećat ćete se mnogo bolje i ako budete lijepo mirisali. Kupite dezodorans ako imate novca za to. Ne samo da ćete dezodoransom eliminirati neugodne mirise ispod pazuha, nego će vam i odjeća ljepše mirisati. Parfemi, mirisna ulja i kreme su isto vrlo korisni. Ima i sapuna s lijepim mirisom. Ako si ih možete priuštiti i ako ih volite koristiti, ne ustručavajte se. Možete staviti mirisni cvijet u kosu ili ga prikvačiti za odjeću. Lijep miris vas može oraspoložiti.

Ne zanemarujte šake i stopala. Redovito režite i čistite nokte. Povremeno namočite noge u toplu vodu te mekanom četkicom ili kamenom ogulite suhu i ispucalu kožu. Ako koristite losion za ruke, možete njime namazati i stopala. Čista i održavana stopala su sretna stopala. Kad su vaša stopala zadovoljna, tad ćete i sami biti zadovoljniji sobom.

Još jedna stvar koja nas može oraspoložiti jest lijep osmijeh. Zato je nužno voditi brigu o zubima. Jasno mi je da nismo svi blagoslovljeni snažnim, zdravim i bijelim zubima. Pa  ipak, trebamo najbolje iskoristiti ono što imamo. Održavajte higijenu ustiju pranjem zubiju nakon svakog objeda, mekanom četkicom s malo sode bikarbone ili pastom za zube. Budete li održavati higijenu zubiju i desnih, vaš dah će mirisati lijepo, a vaš osmijeh će biti lijep i pun samopouzdanja.

Ovo su tek neki od savjeta koji će nam pomoći da bolje osjećamo i budemo zadovoljnije svojim izgledom. Održavamo li higijenu odjeće, kose, kože i zubiju, ljudima će biti ugodnije u našoj blizini. Dakako, izvanjska ljepota nije ono najbitnije. Takva ljepota je ipak tek površinska. Prava ljepota dolazi iznutra. Moja je molitva da, dok budete radile na svojoj izvanjskoj ljepoti, možete otkriti ljepotu i divotu u osobnom poznavanju našeg Gospodina i Stvoritelja.

Ljepota i odijevanje

Jedna od stvari koja najviše zabrinjava većinu žena, ako ne i sve njih, jest fizička ljepota i odijevanje. Neovisno o nacionalnosti ili boji kože, mi žene želimo lijepo izgledati i želimo da nam se kaže da izgledamo lijepo ili da smo lijepe. Međutim, što je ljepota? I tko je lijepa žena?

Žene raznih rasa i nacionalnosti izgledaju različito i svaka je lijepa na svoj način, jer pojam ljepote varira od naroda do naroda. Vrlo je površno održavati međunarodne izbore ljepote sa ženama raznih rasnih i nacionalnih pripadnosti. Svi mi vidimo stvari drugačije. Recimo, u nekim društvima deblje usne nisu smetnja ljepoti, nego čine ženu privlačnijom, dok se u drugim društvima smatra da su tanke usne puno ljepše. Neke tjelesne osobine će izazvati pozitivne komentare neovisno o rasnoj pripadnosti i smatrat će se lijepima u svakom društvu. Zato se ne možemo služiti istim mjerilima u procjenjivanju ljepote žena raznih rasa, čije se fizičke osobine razlikuju. To znači da ne postoji idealno lice niti stas, iako nam izbori ljepote hoće reći da postoji.

Kad žena zađe u srednju dob, i dalje ju se može smatrati lijepom. Ako joj je lice neobično, i dalje može biti lijepa. Nije bitno je li punija, srednje građe ili mršava, ona ipak može biti lijepa. Trebaju li ženi kozmetički proizvodi kako bi bila lijepa? Možemo poboljšati izgled kozmetičkim proizvodima, ali ja vjerujem da je upravo prirodna ljepota ono što naglašava privlačnost mnogih žena. Kažemo da je ljepota u oku promatrača, i zato ako ste lijepi onima koji su vam najvažniji, tada jeste lijepi! Kakvu ulogu u ženinoj ljepoti igra njezina odjeća? U kojoj mjeri nas odjeća čini privlačnima ili izaziva pozitivne komentare? Mora li se žena odijevati u skupocjenu odjeću kako bi bila privlačna? Vjerujem da je odjeća važna za naglašavanje ženine ljepote i da joj može pomoći da se prikaže u atraktivnijem svjetlu. Nije stvar ni u skupocjenosti niti u odjeći, nego u tome kako nosimo tu odjeću. Premda će neke kombinacije boja i stilovi naglasiti ljepotu nekih žena, druge moraju naći kombinacije boja i stilove koji im više odgovaraju, ovisno o tonu kože.

Još važnija od ženine izvanjske ljepote jest njezina unutarnja ljepota. Ima žena koje su vrlo lijepe. Toliko su lijepe da mogu pobijediti na svakom izboru ljepote, jer imaju dobru figuru i atraktivno lice, i k tome se znaju lijepo odjenuti. Međutim, ljepota je površinska, jer te žene su možda karakterno užasne! Možda govore loše stvari ili se služe psovkama. Možda su nepristojne, sebične, ne slažu se ni s kime i ne ispoljavaju bilo kakve životne vrline. Takvim ženama odjeća i fizička ljepota ne pomažu u naglašavanju osobnosti. Njihove izvanjske osobine su tek površinske, a bolest ili bilo kakva nesreća mogu preko noći zauvijek odnijeti izvanjsku ljepotu.

Pogledajmo što Božja riječ govori o ljepoti. U Mudrim izrekama, 31. poglavlju, 30. stihu, čitamo: "Lažna je dražest i isprazna ljepota." Ima žena koje nikad ne bi pobijedile na izboru ljepote, ali koje su ipak iznutra predivne. Božja riječ nam u 1. Petrovoj poslanici, 3. poglavlju, 3. i 4. stihu, govori: "Vaš nakit neka ne bude izvanjski: oblikovanje kose i nošenje zlata ili oblačenje kićenih haljina, nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote krotka i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno."

Biblija u 12. i 20. poglavlju Postanka govori o jednoj lijepoj i inteligentnoj ženi. Abrahamova žena Sara je bila žena velike ljepote, čak i u svojoj starosti.,  Da bi sačuvao živu glavu, Abraham je tražio od Sare da kaže drugima da mu je sestra (12. poglavlje, 11. stih): "I dogodi se, kad se približi ulasku u Egipat, da reče Saraji, ženi svojoj: 'Evo sad, znam da si ti žena lijepa izgleda. A dogodit će se, kad te Egipćani vide, da će reći: 'Ovo mu je žena', pa će mene ubiti, a tebe na životu ostaviti. Nego ti reci da si moja sestra, tako da meni bude dobro zbog tebe pa zbog tebe ostanem na životu'." I faraon i kralj Abimelek htjeli su uzeti Saru za ženu, što su i učinili jer je bila vrlo lijepa. Međutim, u oba navrata Bog je zaštitio Saru i vratio ju k Abrahamu, jer dao im je obećanje da biti otac i majka velikog naroda.

Sara je bila lijepa žena. Međutim, ako znate njezinu priču, tada ćete znati da nije bila savršena. I Sara je činila greške u životu. Pa ipak, u 3. poglavlju 1. Petrove poslanice Sara je navedena kao uzor za sve žene u vremenu koje je nastupilo, jer se razlikovala od drugih žena. Peti stih: "Ta i svete žene... nekoć su se tako kitile – bile su podložne svojim muževima, kao što se Sara pokorila Abrahamu te ga nazivala svojim gospodarom. Njezina ste djeca ako činite dobro..." Po čemu se Sara razlikovala od drugih žena? Ne po fizičkoj ljepoti, nego po svom duhu i stavu. Bila je krotka, smjerna i ispunjena unutarnjom ljepotom.

Ne morate se roditi s lijepim licem, pa čak ni s unutarnjom ljepotom. Istinska ljepota se može razviti. Kako ćete razviti svoju unutarnju ljepotu? Prije svega, tako što ćete pružiti Bogu priliku da vas učini zbilja lijepima. U većini slučajeva ljudi neće niti obraćati pozornost na vaše lice jer ste toliko lijepi iznutra. Da, kao žena i dalje trebate voditi brigu o svojem tijelu. Hranite se pravilno i izbjegavajte hranu od koje će vam izbiti bubuljice po licu ili koja će opteretiti vaše srce. Šetajte kad god je to moguće. Dovoljno se odmarajte i spavajte koliko treba. Kad ste bolesni, otiđite k liječniku i pijte propisane lijekove. Nosite odjeću koja vam odgovara i lijepo se odijevajte. Uređujte kosu i održavajte je čistom i urednom. Održavajte higijenu i namirišite se lijepim parfemom. Pa ipak, još više pozornosti posvetite ponašanju. Razvijajte dobre kvalitete. Budite obzirni, uljudni, ljubazni i nasmiješite se, jer to je ono što krasi osobu. Da, razvijajte trajnu ljepotu koja nije površna, jer tada ćete postati zbilja predivna žena, što Bog i želi od vas!