dr. Charles Stanley

Dr. Charles F. Stanley, osnivač službe »Dodir«, pokazuje gorljivu svijest o ljudskim potrebama time što nudi praktične biblijske istine za svakodnevni život. Oblikujući svoju službu prema Pavlovoj poslanici Efežanima, dr. Stanley vjeruje da:

»... život ne vrijedi ništa ako ga ne koristim za posao koji mi je dodijelio Gospodin Isus – posao naviještanja Dobre vijesti o Božjoj moćnoj dobroti i ljubavi« (Djela 20,24).

Dr. Stanley se prisjeća Božje potpore u teškim okolnostima nakon smrti njegova oca još u danima najranijeg djetinjstva. Kroz savjete i primjer svoje pobožne majke i djeda naučio je vjerovati i slušati Božju riječ. U četrnaestoj godini dr. Stanley je primio jasan poziv u službu propovijedanja, što ga je kasnije vodilo k diplomiranju na sveučilištu Richmond u Richmondu u Virginiji, te na Southwestern Theological Seminary u Fort Worthu u Texasu. Nakon toga je zaslužio magisterij i doktorat na Luther Rice Seminaryju u Atlanti. Uvijek praktičan, dr. Stanley često kaže: »Smatram da vam ne mogu iskreno reći kako vjerovati biblijskim istinama i kako primijeniti te istine da djeluju u vašem životu prije nego što dopustim Bogu da ih sprovodi u mom životu.«

Godine 1972. polusatni program praktičnoga biblijskog poučavanja dr. Stanleya emitiran je na lokalnoj televizijskoj stanici u gradu Atlanti. Već 1978. godine Christian Broadcasting Network je započela prenositi program putem svoga novog pothvata: mreže satelitskog odašiljanja kabelskim sustavom. Gledanost emisije je rasla od 16 000 gledatelja s područja Atlante do gledanosti širom zemlje u samo tjedan dana. Do 1982. godine služba »Dodir« je pravno osnovana i uključena u radio sindikat. Program »Dodir« je ušao na gotovo svako veće tržište u SAD-u tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća dosežući do više od milijun domaćinstava s porukom o Kristovoj dostatnosti za životne zahtjeve.

Poruke dr. Stanleyja dotiču se tema poput roditeljstva, financija, osobnih kriza, osjećaja i odnosa. Poučno učenje za osobni duhovni rast najviše se bavi molitvom, Božjim karakterom, zajedništvom s Duhom Svetim i osobom Isusa Krista. Dr. Stanley čvrsto vjeruje da je Biblija Božja nepogrešiva riječ, uvjerenje koje se snažno odražava u njegovu poučavanju.

Poznate organizacije i izdavačke kuće iskazale su čast dr. Stanleyu. Godine 1988. ušao je u dvoranu slavnih National Religious Broadcaster (NRB) zbog dosljedne vrsnosti njegovih emisija i zbog primjera vodstva na području kršćanske televizije i radija. Religious Heritage of America ga je 1989. godine prozvao pastoralnim radnikom godine što je nagrada kojom se pohvaljuje pastore koji nastoje judeokršćanska načela primijeniti na svakodnevni život SAD-a. Godine 1993. NRB je dodijelio programu »Dodir« nagradu za televizijsku produkciju godine, a 1999. godine nagradu za radijski program godine. 2004. godine izdavačka kuća Thomas Nelson Publishing odala je priznanje dr. Stanleyu za prodaju više od 3,5 milijuna primjeraka njegovih knjiga.

Dr. Stanley je autor više od 45 knjiga uključujući i nekoliko najbolje prodavanih (bestsellera).

Zajednička tema golemog broja pisama slušatelja programa »Dodir« jest koliko je Bog promijenio njihove živote kroz učenje dr. Stanleya. Svaki uspjeh koji je postignut kroz »Dodir« ili dr. Stanleya izravno se pripisuje Božjoj ruci. Dr. Stanley kaže: »Božja riječ i djelo Božje mijenjaju ljudske živote.«

Cilj dr. Charlesa Stanleya najbolje je izražen u misijskoj izjavi programa »Dodir«: pomagati ljudima diljem svijeta da rastu u odnosu s Isusom Kristom i jačati lokalne crkve. Želja dr. Stanleya je dovesti evanđelje što većem broju ljudi, izložiti ga što je jasnije moguće i što je brže moguće – sve na Božju slavu.


Autor: dr. Charles Stanley

Bog govori veoma jasno sa jednostavnim ciljem na umu. Ali gdje je uzrok da ne slušamo? Zašto ne slušamo  i što se događa kada ne slušamo što govori? O tome želim danas govoriti.

Okrenimo zajedno Post.3. poglavlje jer već na samim počecima Biblijskih knjiga nalazimo posljedicu ne slušanja Boga kada nam jasno govori i kada točno znamo što nam govori.

Dakle Biblija kaže ovo u Post.3:1-7:

''Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" 2Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 3Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'" 4Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! 5Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." 6Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede.

Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.''

Bog je progovorio Adamu koji je glava prve obitelji. Bog je sto Adamu rekao veoma kratko, konciznom jasno i razumljivo. On je to onda rekao svojoj ženi koja je sve razumjela na isti način. Dakle, dobro su razumjeli, no nisu poslušali što su čuli.

Zato želim da u današnjoj poruci govorimo o naslovu poruke: 'Zakazivanje u slušanju Boga'. Što se događa kada zakažemo u slušanju Boga?

Želim da to zapišeš. Zapiši osam posljedica koje se događaju kada zakažemo u slušanju onoga što kaže. Mogu ti reći da kad čuješ svih osam shvatiti ćeš da će nas, ako ih se budemo držali, sve zajedno držati podalje od nevolje i glavobolje.

Broj jedan. Kad ne slušamo Boga počinjemo slušati krive glasove. Eva je slušala i čula jako dobro i jasno. Ali nakon što je čula Božju poruku, počela je slušati druge glasove.

Vjerujem da kad ti i ja zakažemo u slušanju Boga i ne podsjećamo se stalno na biblijske principe počinjemo slušati krive glasove. Zbog toga se događa da u jednom trenutku vidimo ljude koji žive pobožnim životima, a u slijedećem trenutku gube interes za Božje stvari. Zašto? Nekako su odlutali jer su prestali slušati što Bog govori i počeli slušati strane glasove. A tamo vani postoji mnoštvo stranih glasova koji se pokušavaju brinuti za tvoju djecu, mladež, odrasle i sve ostale, Milijuni glasova koji bi nas odveli od Boga.

I što se dogodilo? Eva je počela slušati. Slušajući je upala u nevolju poput svakoga tko prestane slušati Boga, a počne slušati đavla. Pogledaj u Post.3:4: ''Nato će zmija ženi: 'Ne, nećete umrijeti!'''

Ono što đavao čini jest da uzme ono što Bog govori i malo to preokrene.

Želim da primijetiš drugu stvar. Drugu posljedicu zakazivanja u slušanju – Lako smo zavedeni.

Đavao je zavodnik. Uvijek nam dolazi sa onim za što zna da će nas privući, a odvojeno je od istine. On ne može reći istinu jer je po naravi lažac.

I tako, kad ti i ja ne provodimo vrijeme u riječi Božjoj i ne obnavljamo svoj um i srce onim što Bog kaže, dogodi se to da uskoro počnemo slušati druge glasove. A đavao nam kaže da trebamo ovo i moramo imati ono ili tako to mora biti, to je baš ono što si tražio itd.

Ovo možeš zapisati: svatko tko je po naravi lažov, govorit će laži. Đavao je otac svih laži. Sve se mogu slijediti do njega. Evo kako ga Isus opisuje u Iv.8:44: ''On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.''

Broj tri je: Ponos. Kad ti i ja ne slušamo onda izražavamo ponos i neovisnost. Istina je da je korijen našeg grijeha, bez obzira kojeg grijeha, u ponosu. Usprkos tome što Bog kaže, mi kažemo da možda postoji bolji put. Ono što time u stvari govorimo jest da znamo bolje od Boga.

Nema šanse da možemo nešto znati bolje od sveznajućeg mudrog Boga. Kad Bog kaže nemoj ili ne smiješ to ne znači da se ne smiješ zabavljati, uživati, radovati se životu. Svaki pojedini 'nemoj' u Bibliji je izraz ljubavi Božje i izraz Božje zaštite svoje djece.

Prijatelju, kad ti i ja slušamo riječ Božju i znamo što kaže, pa ipak odaberemo djelovati neovisno od toga, to znači da smo upali u zamku ponosa i da usprkos sveznajućem Bogu koji nam govori nemoj, ipak odlučujemo to učiniti. To je izražaj ponosa. Ponos je korijen sveg grijeha. On je izričaj pobune u našim srcima. On govori da duboko u nama postoji nešto što hoće biti buntovno.

To je izražaj neovisnosti od volje, zakona i riječi Božje.

Svaki od nas mora priznati da se je ponekad našao u  toj situaciji. Ja jednostavno govorim da kad ti i ja odlučimo griješiti protiv Boga, djelujemo

Neovisno od njegove volje. U tom trenu mislimo da znamo što je najbolje za nas.

Broj četiri. Kada zakažemo u slušanju Boga donosimo odluke koje su privlačne tijelu. Evo što se događa; đavao kroz svoju prijevaru koristi ono što Bog daje, te to izvitoperi. On koristi valjane želje koje nam je dao Bog i samo ih malo izvitoperi, tek toliko da ih izbaci iz ravnoteže. Mi tada, umjesto da ih želimo i uživamo u njima, počinjemo osjećati požudu za njima i počnu nas kontrolirati. Postajemo robovi onome što nam je Bog dao u slobodi.

Vidiš đavao je lažac i zavodnik. Zbog toga počinjemo donositi odluke na temelju privlačnosti tijela umjesto na temelju privlačnosti Duha Svetoga koji živi u nama.

Zbog toga dok kao vjernici hodamo u Duhu ne možemo biti kontrolirani požudama našeg tijela. Duh Sveti nam daje mudrost, usmjerenje i snagu da drži naše živote pod svojom kontrolom.

Broj pet. Opravdavamo svoje greške i često krivimo druge ljude.

Pogledaj u Post.3:7-14: ''7Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.

8Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se - čovjek i njegova žena - pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu.

Razmisli malo o ovome; Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom. Kako je to zvučalo kad su čuli Svetog, svemogućeg, suverenog, pravednog, pravičnog, dobrog, nježnog Boga kako hoda po vrtu? Možeš li si zamisliti kako je to moralo zvučati? Ne? Ne mogu ni ja, ali oni su ga čuli kako dolazi.

9Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu.

Bog nikada ne postavlja pitanje zbog informacije. On postavlja pitanje zbog priznanja i pokajanja, a nikada zbog informacije jer Bog zna sve.

10On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam gol, pa se sakrih."

Ovdje imamo prvo očitovanje straha.

11Nato mu reče: "Tko ti kaza da si gol? Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?"

Ne zbog toga jer nije znao. Poslušaj Adamov odgovor,

12Čovjek odgovori: "Žena koju si stavio uza me - ona mi je dala sa stabla pa sam jeo."

Vidiš kako je Adam odgovorio Bogu. Žena koju si mi dao, ona mi je dala pa sam jeo.

13Jahve, Bog, reče ženi: "Što si to učinila?" "Zmija me prevarila pa sam jela", odgovori žena.

Eva je okrivila zmiju, no odgovornost je negdje morala stati.

14Nato Jahve, Bog, reče zmiji:

Vidiš, zmija, đavao, nije imao više koga okriviti.

Pitam se koliko često umjesto da preuzmemo odgovornost za svoje greške i nedostatke okrivljujemo nekog drugog. Od vremena do vremena čujemo kako netko na šaljiv način kaže da ga je đavao natjerao na nešto. Đavao ne može vjernika natjerati na ništa bez njegova dopuštenja. Mi možemo dopustiti da  nas navede da učinimo nešto što on želi, no odgovornost za svoja djela snosimo sami i ne možemo okriviti nekog drugog ili đavla za to. Kad prestanemo slušati, počnemo se udaljavati od Božje riječi. Padamo u kušnju da se pozabavimo životom bez utjecaja riječi. Kad se ljudi udalje što se dogodi? Upadnu u nevolje za koje onda krive nekog drugog.

Broj šest. Kad zakažemo u slušanju Boga snosimo posljedice. Pogledaj posljedice koje su pogodile Adama i Evu i njihovu obitelj.

Posljedice za ženu, Post.3:16: ''16A ženi reče: "Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati. Žudnja će te mužu tjerati, a on će gospodariti nad tobom.''

Većini žena se ovaj dio ne sviđa. Ne sviđa im se ideja da će žudjeti za svojim mužem. U stvari ovaj odlomak govori da će Bog ženi dati tu nevjerojatnu žudnju i ljubav prema mužu i da će ona htjeti biti dio toga. I još dodaje da će on gospodariti na njom. To je rekao Bog, ne ja. Bog je to rekao.

Sad poslušaj što je rečeno Adamu: ''17A čovjeku reče: "Jer si poslušao glas svoje žene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavši: S njega da nisi jeo! - evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ćeš se od nje hraniti

svega vijeka svog!''

Bog je rekao Adamu da će cijelog života teško raditi jer nije poslušao glasa Božjeg.

Oni su već imali dužnost održavanja Rajskog vrta. No, sada će to morati činiti u znoju lica svog. Sada će to biti težak, iscrpljujući i naporan rad.

Poslušaj ovo: ''evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ćeš se od nje hraniti svega vijeka svog! 18Rađat će ti trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem. 19U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: tâ iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ćeš se i vratiti." 20Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima. 21I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu.''

Da Bog nije nešto poduzeo, bili bi vječno odvojeni od njega, Post.3:3: ''3Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'''

Potom je Bog govorio o dolasku Mesije u Post.3:15: ''15Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.'' Dakle, Bog kaže đavlu da će mu glava biti izranjena, a on će vrebati petu Mesije. Tu govori o Kristu i raspeću, no on će uskrsnuti.

Pogledajmo dalje u Post.3:21: ''21I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu.'' Što se dogodilo? U tom vrtu u mjestu savršenstva Bog je ubio jednu životinju. To znači da se prolila krv. Zatim je uzeo kože i pokrio njihov sram i krivnju. Već u prvoj knjizi Biblije, u prvoj obitelji vidimo ne samo pravednost Božju, već i milost Božju. Vidimo Boga gdje je učinio nešto za Adama i Evu što oni sami za sebe apsolutno ne bi mogli učiniti. Prije svega, oni ne bi znali što i kako učiniti.

Želim ti reći, prijatelju, ako se do sada nisi pouzdao u Isusa Krista kao svog spasitelja bespomoćan si spasiti se baš poput Adama i Eve. Jedini način kako će ti grijesi biti oprošteni jest da dođeš do križa na kojem je Isus umro za tvoje grijehe, a simbol toga imamo ovdje u prolijevanju krvi i oblačenju koža. Pokrivanje naših grijeha je u milosti svemoćnog Boga. Radi se o oproštenju Božjem koje dolazi kroz žrtvu njegova Sina Isusa Krista na križu.

Što je Bog učinio usred svoje pravde, usred osude njihova grijeha, usred posljedica tog grijeha? Otvorio je put za Adama i Evu da im bude oprošteno i da budu očišćeni.

U njihovim umovima nije bilo upitno što su učinili. Znali su da su krivo postupili i da nisu poslušali Boga. Znali su da su sagriješili protiv Boga i osjećali su stid i krivnju zbog toga.

Posljedica njihova grijeha se tu nije zaustavila. Pazi sada! Govorimo o posljedicama ne slušanja Boga. Koje su posljedice? Prije svega, Eva je zakazala u slušanju i pala. Potom je Adam sagriješio i pao. Zatim su oboje osjetili posljedice grijeha jer su istjerani iz raja.

Primijeti što Bog kaže u Post.3:22-24: ''22Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" 23Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. 24Istjera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života.''

Da bi ih spriječio da žive u tom izgubljenom stanju zauvijek, Bog ne samo da im je osigurao kože žrtvovane životinje, već Biblija kaže - zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. Istjera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života.

Odnosno, stabla koje bi ih učinilo besmrtnima i odvojilo ih od njihovog izgubljenog stanja.

Nakon što ih je Bog istjerao iz vrta pomislili bismo da je to dosta. Biblija kaže da su Adam i Eva imali sinove: Abela, Kajina i Šeta. I koje su posljedice ? zakazivanja slušanja Boga? Kajin je ubio svog brata. Tu nalazimo prvo obiteljsko ubojstvo, prvu obiteljsku ljubomoru i prvu obiteljsku svađu. Prijatelju, počevši sa prvom obitelji pa kroz cijelu povijest đavao je imao utjecaj na obitelji na ovaj ili onaj način dok konačno cijela ljudska rasa nije počela patiti zbog posljedice ne slušanja Boga.

Broj sedam. Činimo da drugi oko nas pate. Kada zakažemo u slušanju Boga te mu nismo poslušni, drugi oko nas pate. Upravo smo to opisali kroz Evin primjer kad je dala svom mužu, a on je počeo patiti. Što se potom dogodilo u njihovoj obitelji? Potpuno ista stvar. Grijeh je ušao u obitelj i pojavila se svađa. U Rim.5:12 čitamo: '' Prema tome, kao što po jednom čovjeku uđe grijeh u svijet, a po grijehu smrt, tako smrt prijeđe na sve ljude jer svi sagriješiše.''

Stvar je u svađi, nemiru i krvoproliću kao i svemu što slijedi iz toga. Zašto? Zato jer grijeh nije nešto što ti i ja možemo izolirati. Drugim riječima, ako ti i ja sagriješimo protiv Boga time ćemo sigurno povrijediti nekoga drugoga.

I tako, djelomično zbog ne slušanja, djelomično zbog neposluha prema Bogu, nanosimo boli drugim ljudima.

Broj osam. Zadnja stavka. Veoma jednostavno. Kad zakažemo u slušanju i poslušnosti Bogu propuštamo najbolje od Boga.

Razmisli što su imali. Rajski vrt u svoj svojoj apsolutnoj perfekciji. Bili su dvoje ljudskih bića. U njihovoj nagosti nije bilo stida niti krivnje. Sve je bilo apsolutno savršeno. Bog ima je to omogućio. Pa ipak su odabrali ne slušati i ne poslušati, a time snositi i posljedice. Rezultat je bio strašan za tu prvu obitelj.

Možda se nikada nisi pouzdao u Isusa Krista kao svog Spasitelja i možda misliš što ti Bog želi reći. Evo što; postoji samo jedan način kako da ti bude oprošteno za tvoj grijeh. Isus je rekao u Iv.14:6: ''Ja sam put, istina i život; nitko ne dolazi Ocu osim po meni.'' Postoji samo jedan način pobjeđivanja grijeha u tvom životu i njegovih užasnih posljedica. A taj je primanjem Isusa Krista kao osobnog Spasitelja. Primanje njega kao Spasitelja znači da prihvaćaš njegovu smrt na križu kao plaću za tvoj grijeh. Potom ga, po vjeri, slijediš. To znači da ostaješ u njegovoj riječi. Duh Sveti dolazi i nastanjuje se u tebi i daje ti smjernice i vodstvo za život.

Ti i ja smo blagoslovljeni dok smo poslušni Bogu i slušamo ga. Kada zakažemo u slušanju i poslušnosti moram snositi posljedice.

Danas bih ti jednostavno htio reći ovo; ako želiš izbjeći posljedice neposluha onda, prijatelju, primi Isusa kao svog Spasitelja. Uđi u riječ Božju. Priključi se crkvi ili grupi vjernika koji naučavaju i žive principe zapisane u riječi Božjoj. Slušaj ovaj program svaki tjedan tako da mogneš razumjeti principe Pisma, a Bog će podići zaštitu oko tebe.

Da li to znači da nikada nećeš sagriješiti?  Ne. Da li to znači da ćeš biti savršen? Ne. Da li to znači da nikada nećeš pasti? Ne.

No to znači da će život dobiti novi smisao. Imat ćeš Boga koji te osnažuje i čini sposobnim, koji ti daje spoznaju što znači stalno biti pod oproštenjem Isusa Krista. Želim te ohrabriti da, ako mu do sada nisi vjerovao, ga primiš kao svog Spasitelja.

Što se događa kada ne slušamo što na Bog govori? Zakazat ćemo i snositi posljedice. Prijatelju, to se dogodilo prvoj obitelji, događa se u svim obiteljima. Danas te želim ohrabriti da zapišeš navedene točke i podijeliš ih s drugim ljudima za koje misliš da će im pomoći. Moli za njih, podsjećaj ih da je ovo ono što Bog govori. Tako je učio i prvu obitelj. To mora da je bilo bitno jer je to stavio na sam početak svoje Riječi. Sve u Bibliji od Postanka 3. poglavlja prema naprijed u konačnici vodi natrag prema 3. poglavlju gdje je grijeh ušao u svijet, a čovječanstvo palo.

Zahvaljujemo Bogu što u tom odlomku Pisma postoji obećanje o Mesiji i obećanje oproštenja i spasenja.

ZAVRŠNA MOLITVA:

Oče, ljubimo te i slavimo za tvoju brigu za nas. Hvala ti za ovo predivno poglavlje iz tvoje riječi. Iako je to poglavlje tragedije, to je također poglavlje trijumfa. Ti si obećao Mesiju i dao nam nagovještaj otkupljenja kroz prolivenu krv Kristovu. Ljubimo te i slavimo zbog toga. U Isusovo ime.

Amen.