TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Budi vjerna sebi

Draga moja kćeri,

Sjećaš li se kad si me pitala možeš li ići na zabavu, a bližili su se ispitni rokovi? Odgovorila sam ti da NE možeš, ali si me i DALJE ispitivala. Kad sam inzistirala na tome da ne možeš ići i nisam ti dala izbora, ti si me NEVOLJKO poslušala. Vjerujem da si bila svjesna da ne trebaš ići, ali budući da su SVE tvoje prijateljice išle, mislila si da ćeš nešto propustiti. Nakon toga ti je bilo drago što si me POSLUŠALA. Znala si što trebaš učiniti, a kad sam ti rekla "NE", u dubini duše si znala da imam pravo. TO je privilegij DJETINJSTVA: možeš računati  na to da će te roditelji SPRIJEČITI da ne učiniš nešto LOŠE!

Od SADA ćeš uglavnom SAMA odlučivati o SVEMU. Odrasla si i naučila si razlikovati dobro i zlo, imaš svoj sustav vrijednosti na kojem temeljiš svoje odluke, imaš svoj način rada i znaš ŠTO se smatra prihvatljivim ponašanjem. To je ZATO što se u tvojoj obitelji tako činilo, odnosno to je NAŠE stajalište.

Imaš sve VIŠE prilika iskušati ove vrijednosti. Jesi li i ti prihvatila ove vrijednosti kao SVOJE? Recimo, mi smo te odgojili tako da ne vraćaš zlo za zlo, da ne lažeš i ne varaš. Bit će situacija u kojima ćeš biti u napasti da slažeš, prevariš, osvetiš se ili budeš neljubazna. Kako mi odlučujemo ŠTO ĆEMO UČINITI?

Meni pomaže kad razmišljam o onome što mi me moja MAJKA savjetovala. ONA mi je rado govorila o svojoj majci, o tome kako bi zimi odlazila na ulice i odnosila siromašnima svježe skuhanu toplu hranu. Tvoja prabaka joj je prenijela svoju tradiciju dobrote. OBJE tvoje bake su ODLIČNI primjeri SNAŽNIH žena. NJIHOVA snaga počiva u njihovoj LJUBAZNOSTI i duhu OPRAŠTANJA.

Kad sam bila MLADA, roditelji bi nas PRIJE nego što bismo otišli k prijateljima podsjetili kako se trebamo PONAŠATI. Sjećam se kako mi je otac govorio: "Što god učinila, NEMOJ sramotiti obitelj." Kao majka, shvaćam da je ISTINA da ponašanje djece ODRAŽAVA njihov odgoj. Svojim LOŠIM ponašanjem djeca SRAMOTE roditelje. S druge strane, kad se djeca DOBRO vladaju, roditelji su ponosni na njih.

Zapitala bih se: "Što BOG želi da učinim u ovakvoj situaciji? Hoću li moći očuvati SVOJ dobar odnos s Njim NAKON donošenja neke odluke? Hoće li NJEMU biti milo ono što sam učinila?"

Kako bismo se sačuvali od kušnji, najmudrije je IZBJEGAVATI situacije u kojima nas kušnje mogu snaći. Ako ti prijateljica želi nešto reći, a prije toga napomene: "I nemoj nikome reći", a znaš da NEĆEŠ moći prešutjeti, tada joj radije reci: "Onda mi NEMOJ niti govoriti o tome."

Izbjegavanjem MALIH kušnji postat ćemo vještiji u izbjegavanju VELIKIH kušnji, poput MORALNIH pitanja. Ali ako se NAĐEŠ u situaciji u kojoj te kušnja GLEDA u oči i poziva, ŠTO ćeš učiniti? Ja se držim načela koje glasi: "Ako nisi SIGURNA, reci 'NE'!"  Reći "NE" stvarima za koje smatrate da NISU U REDU može ti biti JEDINO oružje. Moćna je stvar reći "NE" i POBJEĆI od kušnje. Kad jednom kažeš "ne", možeš biti mirna. Tada si to usvojila kao SVOJU vrijednost. Sljedeći put će ti biti LAKŠE!

MEĐUTIM, kao i odlučivanje za dobro, i odlučivanje za loše isto prelazi u naviku. Prvi put ti možda neće sve biti jasno. SLJEDEĆI put će ti biti manje neugodno. Uskoro će onaj tihi glas u tebi utihnuti. Više ti NEĆE smetati. Štoviše, tada ćeš UŽIVATI čineći ono što ne valja. To je ono NAJTUŽNIJE. Kad više NE ZNAŠ razlikovati dobro i zlo, tada si IZGUBILA svoj sustav vrijednosti.

Zašto je korisno ići PRAVIM putem? Bojim se da se to uopće NE ČINI korisnim. ČESTO će upravo lažac pridobiti naklonost, a lopov će se obogatiti. Teško je prihvatiti činjenicu da se, kad ČINIMO DOBRO, može ČINITI kao da smo gubitnici. BUDI VJERNA sebi jer postoji barem JEDNA OSOBA s kojom moraš ŽIVJETI cijeli svoj ŽIVOT, a to si TI sama!

Voli te mama.

Kakvu prtljagu nosite?

Pozdravljam vas, dragi prijatelji,

Prije nekoliko mjeseci otišla sam na dug put na drugi kraj svijeta. Putovala sam više od 23 sata. Kamo god bih pošla, vidjela bih kufere! Vidjela sam jedan stari, pohabani i natrpani kufer koji je bio toliko pun da se činilo da će pući. Vidjela sam i jedan NOV i moderan kufer. Jedan kufer bio je običan i crn. Neki su kuferi bili veliki, a neki su bili vrlo mali. Počela sam se pitati što li je u njima? Zamišljala sam da je onaj moderni kufer pun lijepe odjeće i nakita. U malom kuferu je možda vlasnik držao ono malo svojih stvari uz koje je htio započeti novi život, s novim poslom u stranom zemlji. Možda su u starom kuferu bile stare slike i papiri na kojima se nalaze davna sjećanja. U crnom kuferu možda se nalazila crnina za pogreb dragog rođaka. Obično nam ono što je U KUFERU otkriva KAMO netko ide. Kufer predstavlja putnikovo srce – pustolovine, sjećanja, posao ili možda pogreb.

Kakvu prtljagu nosite u SVOM srcu? Je li vam srce ispunjeno nadom i oduševljenjem, ili je pak puno tuge i boli? Možda vam je srce prazno; možda je vaš "kufer" lišen bilo kakvih osjećaja. Možda ste ogorčeni i gnjevni.

Kao što biramo što ćemo staviti u kufer – odjeću, papire ili darove – tako isto biramo što ćemo staviti u svoje srce. Naše odluke govore KAMO idemo!

Biblija nam ima MNOGO toga za reći o srcu. Razmislimo o onome čime možemo ispuniti svoje srce i o onome što Biblija ima za reći o tome.

Srce ispunjeno lažima i neiskrenošću doživjet će tragediju. U Psalmu 55, u stihu 23 čitamo: "Krvoloci i varalice ni polovicu dana neće doživjeti!"

Srce ispunjeno ljubavlju doživjet će radost i iscjeljenje. U Mudrim izrekama, 17. poglavlju, 22. stihu, čitamo: "Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh SUŠI kosti." Srce puno prihvaćanja bit će mirno. U Poslanici Filipljanima 4. poglavlju, 7. stihu, čitamo: "I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu."

Srce puno boli će pući. U Evanđelju po Ivanu, 14. poglavlju, 1. stihu, piše: "Neka se NE uznemiruje srce vaše."

Srce puno prijezira će oboljeti. U Psalmu 51., u stihu 17. čitamo: "srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti." "Raskajano" znači ponizno i puno kajanja.

Srce ispunjeno Božjom riječju (Biblijom) bit će mudro. U Psalmu 119., 11. stihu, čitamo: " U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe NE sagriješim."

Ono što vodi naš um i postupke povezano je s onim što nam je u srcu. U Evanđelju po Mateju, 6. poglavlju, 21. stihu čitamo: "Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce." Što VI smatrate blagom? Čemu posvećujete svoje vrijeme, riječi i razmišljanja? Bog dobro poznaje naše srce. U 1. knjizi Samuelovoj, u 16. poglavlju, 7. stihu, čitamo: "Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu." NE MOŽETE prevariti Boga. On  POZNAJE tajne vašeg srca.

"Dragi Bože,

podari mojoj prijateljici snagu da ispuni svoje srce istinom i ljubavlju, prihvaćanjem i mirom. Zaštiti je od kušnji ovog svijeta, koje će njezinom srcu donijeti samo tugu i bol. Amen."