TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Dobar čovjek

Kad sam prošlog tjedna gostovao u emisiji Žene pune nade, govorio sam o tome što čovjek traži u dobroj ženi. Ovog tjedna ću dati muški osvrt na to kakve osobine žena treba tražiti u muškarcu za kojeg se želi udati.

Kad pogledam oko sebe, vidim mnogo loših brakova, koji okončavaju rastavom. Stradaju muževi, žene, a osobito djeca, ako ih ima. Znam to, jer sam i sam proživio vrlo bolnu rastavu. Moja prva žena napustila me je, nakon što mi je rekla da više ne želi biti udana za mene. Koliko god sam se trudio nagovoriti je da ostane uz mene, odbijala je i na kraju sam ju pustio. Mnoge žene puštaju svoje muževe. Iako je rastava braka bolno iskustvo i za muževe i za žene, žene nakon rastave često moraju same brinuti o djeci, što nije nimalo lako. Ima parova koji ostaju u braku, ali su vrlo nesretni. Ipak, Bog ne želi da brak bude ispunjen nesrećom.

Ja živim u sretnom braku, što želim i vama. Sretan brak je nešto divno, ispunjavajuće i zabavno, kako za muškarca, tako i za ženu! Želim vam da izaberete muža koji će biti dobar, voljeti vas i brinuti se o vama onako kako to Bog traži od njega. Budući da sam muškarac, znam kako muškarci razmišljaju i što osjećaju. Zato vam želim otkriti kakve osobine trebaju krasiti muškarca koji će vam biti dobar muž.

Kad razmišljate o budućem mužu, uzmite u obzir i njegove vrline i njegove mane. Ne dajte da vas osjećaji toliko zaslijepe da vam promaknu eventualni znaci upozorenja. Nemojte ih olako shvaćati. Porazgovarajte o njima s roditeljima i bliskim prijateljima. Bog želi da brak bude doživotan, a cijeli život je predug da biste žalili zbog toga što ste zanemarili važne znake, koji su vam pokazivali da taj čovjek nije za vas. Objasnit ću.

Ako primijetite da vaš dečko laže drugima, lako je moguće da je jednom lagati i vama. Ako opazite da vaš dečko voli spavati i izbjegavati poslove koji su mu povjereni, najvjerojatnije će ostati lijen i kad se udate za njega. Je li čovjek za kojeg se želite udati odan kakvim porocima, možda cigaretama, narkoticima, kockanju ili pornografiji? Ove loše navike iziskuju mnogo novca, a to je novac koji vam može trebati da prehranite djecu koju ćete roditi tom čovjeku. Ovakve ovisnosti dovode do promjena u ponašanju, pa čak i do fizičkog zlostavljanja. Zato se čuvajte! Ako se ipak odrekne svojih poroka radi vas, pomno pratite njegov napredak da biste vidjeli je li bio iskren. Ne želite se dovesti u situaciju da se vaš muž vrati svojim porocima nakon što se vjenčate. Mnoge žene su to doživjele, i to je tragično.

Međutim, nećemo govoriti samo o manama, nego i o vrlinama! Kad bih mogao odabrati najveću muškarčevu vrlinu, bilo bi to poštenje. Poštena osoba neće kompromitirati svoj moralni standard. Ako se poštena osoba nađe u kušnji da nešto ukrade, neće to učiniti, jer zna da to nije u redu. Kad se pošten čovjek oženi, možda će doći u napast da gleda druge žene, ali će ipak skrenuti pogled, jer ne želi varati svoju ženu. Pošten muškaraca neće lagati ženi o novcu niti o tome gdje provodi vrijeme. Vjerno će se držati obećanja koje joj je dao i voljet će svoju ženu dok ih smrt ne rastavi. Drage dame, teško je naći poštenog čovjeka, ali nemojte se udavati dok ga ne pronađete. Nećete požaliti. Poštedjet ćete sebe mnogo boli i brige o tome je li vam muž vjeran.

Razmislite i o ovome: moguće je pronaći dobrog čovjeka, koji ipak nije pravi čovjek za vas. Među mojim prijateljima bilo je mnogo ženskih osoba u čijem je društvu vrlo ugodno. Privlačne su i pune vrlina. Međutim, njihovi interesi su se jako razlikovali od mojih. Neke druge su posjedovale karakterne osobine koje nisu odgovarale mojem karakteru. Zato sam bio svjestan da bi naš eventualni brak bio vrlo napet. Čekao sam dok nisam pronašao ženu sličnih interesa, slične inteligencije i, što je najbitnije, ispunjene ljubavlju prema Bogu, kojeg i ja volim.

Evo nekoliko misli za žene koje nisu imale izbora pri odabiru bračnog partnera, jer su im brak ugovarali roditelji. Najvažniji savjet, koji mogu dati svakoj ženi, jest: molite se Bogu za svog budućeg muža. To vrijedi za sve žene, bilo da će se udati za koga same žele ili da će im brak biti ugovoren. Svaka mudra žena će, neovisno o običajima koji je okružuju, htjeti da Bog odluči o tome, jer Bog je voli i zna koji muškarac je najbolji za nju. Međutim, ako su vam roditelji žele izabrati čovjeka koji vam se ne sviđa, svakako im to dajte do znanja. Iznesite im svoje strahove s poštovanjem. Ako, pak, nemate slobodu iznijeti svoje misli jer ćete upasti u nevolje, učinite ono na što vas Biblija poziva: "Pred njim izlijevajte svoje srce; Bog je naše utočište." (Psalam 62., drugi dio 8. stiha)

Ako ste već u braku i mislite da vam je život upropašten jer ste se udali za pogrešnog čovjeka, želim vas ohrabriti. Bog je vrlo vješt u popravljanju naših grešaka. Nijedan naš postupak neće zaprepastiti Boga, jer nas poznaje bolje nego što sami poznajemo sebe. Bog neće reći: "Ma vidi što je sad učinila! Što ću s njom?" Ne, Bog nije takav! Bog zna sve. Bog vidi što proživljavate. On ima moć okrenuti na dobro sve ono što vas sada muči. Štogod se dogodilo, Bog će vas uvijek voljeti. Bog vas iskreno voli i želi vam samo najbolje.

Reći ću vam nešto o sebi. Bilo mi je vrlo teško naći muža. Vrlo, vrlo teško. Više puta sam bila u vezi, ali nije išlo. Iako je raskid bio vrlo bolan, na koncu je dobro što su te veze završile, jer nijedan od mojih bivših momaka ne bi mi bio dobar muž. Tek kad sam se pomolila Bogu i Njemu prepustila odluku, upoznala sam Željka, čovjeka kojega ste maloprije slušali. Željko je zbilja dobar čovjek, koji silno voli Boga. Zato sam se i udala za njega! Vjerujem da ste danas naučili nešto, dragi prijatelji. I ne zaboravite, Bog vas silno voli. Zamolite Njega da vam pronađe muža. Prepustite Bogu odabir bračnog druga, a On će donijeti odluku koja je najbolja za vas. Bog je, ipak, najmudriji Otac na svijetu! Zahvaljujemo se našoj prijateljici iz Mjanmara, koja nas je zamolila da govorimo o ovoj temi. Ako postoji neka tema o kojoj želite doznati više, pišite nam pa ćemo je možda uvrstiti u neko od izdanja emisije Žene pune nade.

Rebeka – 2. dio

Prošli put smo govorili o tome kako je Abraham poslao svog vjernog slugu da pronađe ženu za njegovog sina Izaka. Abraham se potpuno pouzdao u Boga da će On pronaći pravu ženu. Sluga je pokazao povjerenje u Boga svojega gospodara, jer je zamolio Boga da mu dovede pravu ženu. Kad je njezina obitelj čula što je sluga ispričao, povjerovali su da je to jamačno Božja volja. Tako je i mlada, lijepa, marljiva, gostoljubiva i skromna Rebeka imala povjerenja u Boga kad je pošla s potpunim neznancima, kako bi se udala za čovjeka kojeg nikad nije srela. I sam Izak je vjerovao da mu je Bog izabrao ženu.

Željko nam je danas govorio o tome kako se trebamo moliti za pravog čovjeka i vjerovati da će se Bog pobrinuti za naš brak. Je li se i Rebeka molila Bogu da joj pronađe pravog čovjeka? Možda i jest. Tako je i ona postala dionik vrlo bitnog obećanja kojeg je Bog dao Abrahamu, jer Bog je obećao Abrahamu da će postati otac mnogim narodima (Postanak, 17. poglavlje, 5. stih) i da će imati na milijune potomaka. Kako se prošlog tjedna naša priča približavala svojem sretnom kraju, doznali smo da je Rebeka zbilja pronašla pravog čovjeka, jer Izak ju je jako zavolio. I on je pronašao pravu ženu, jer čitamo: "Tako se Izak utješio poslije smrti svoje majke."

Izak je sigurno često slušao o Božjim obećanjima od svog oca, zbog čega sigurno nije shvaćao zašto njegova žena Rebeka ne uspijeva roditi ni nakon gotovo 20 godina braka. U Postanku, 25. poglavlju, 21. stihu, čitamo: "A Izak se molio za ženu svoju, jer ona bijaše nerotkinja. I GOSPOD ga usliša te Rebeka, žena njegova, zače." Rebeka je zatrudnjela, i to s blizancima! Ne znam kako je to nositi blizance, ali vjerujem da je Rebekino iskustvo bilo prilično neobično. U Bibliji čitamo: "No djeca se u njezinoj utrobi sudarahu..."

Kao što mnogi od vas znaju, trudnoća može biti prilično neugodna, ali kad je riječ o dvije bebe u utrobi, i to dvije bebe koje se guraju, sigurno nije lako. Zato je Rebeka učinila pravu stvar. U 25. poglavlju Postanka, u 22. stihu, čitamo da je Rebeka pitala: "Što li će sa mnom biti?" Gospodin joj odgovara u 23. stihu: "Dva su naroda u utrobi tvojoj i dva će se puka od krila tvojega odijeliti; i jedan će narod biti jači od drugoga naroda, i stariji će služiti mlađemu." Kakvo nevjerojatno proročanstvo! Što li je Rebeka mislila o tome?

Priča se nastavlja od 24. stiha: "I navršiše se dani da rodi, kad gle – blizanci joj u utrobi. I izađe prvi – crven, sav rutav kao ogrtač; stoga mu nadjenuše ime Ezav." "Ezav" znači "dlaka". Zamislite kako bi to bilo kad biste svojem djetetu nadjenuli ime "Dlakavi"? "Nakon toga izađe i brat njegov; on se pak rukom svojom držao Ezavu za petu, stoga mu nadjenuše ime Jakov." "Jakov" znači "onaj koji grabi za petu", odnosno "prevarant". Dok su Dlakavi i Prevarant odrastali, čitamo da je Izak zavolio dlakavog Ezava, a Rebeka prevaranta Jakova. To znači da je svatko imao svojeg miljenika! To baš i nije zdrav odnos prema djeci, ali bilo je kako je bilo.

Ezav je postao vješt lovac, dok je Jakov radije ostajao kod kuće. Znamo da je Jakov volio kuhati. Naime, kad se jednom prilikom Ezav vratio kući umoran i gladan, nanjušio je varivo što ga je Jakov kuhao. Zatražio je porciju variva. Prevarant Jakov je prepoznao svoju priliku pa je rekao Ezavu da će mu dati porciju variva u zamjenu za njegovo prvorođenačko pravo. Ezav je bio najstariji te je trebao biti primiti očev blagoslov, međutim bio je toliko gladan da je brzopleto pristao prodati svoj blagoslov i svoje pravo prvorođenca.

Kad je nakon mnogo godina Izak bio već u dubokoj starosti, poželio je blagosloviti svojeg starijeg sina. Rebeka je to čula pa je objasnila Jakovu kako da prevari svoga oca i zavara ga da je zapravo Ezav. Da, znala je da je Bog htio da primi blagoslov. Međutim, ovo je dovelo do velikog razdora i mržnje među braćom. Jakov je na koncu morao pobjeći, jer ga je Ezav kanio ubiti. Rebeka je čak i tada počela kovati planove. Rekla je Izaku u 27. poglavlju, 46. stihu: "Život mi je omrznuo zbog tih kćeri Hetovih. Ako i Jakov uzme za ženu neku od Hetovih kćeri kao što su ove, neku od kćeri ove zemlje, što će mi život!" Zato je Izak pozvao Jakova, blagoslovio ga i poslao ga da se oženi jednom od kćeri svog ujaka Labana. Kad je Jakov stigao k Labanu, susreo je Rahelu, za koju u Bibliji piše: "Rahela bijaše lijepa stasa i lijepa izgleda" (29. poglavlje, 18. stih). Budući da se Jakov zaljubio u Rahelu, rekao je njezinom ocu: "Služit ću ti sedam godina za tvoju mlađu kćer Rahelu." Kad je došlo vrijeme, organizirana je svadba, a kad je pao mrak, Laban je poveo svoju stariju kćer Leu k Jakovu. Kad je došlo jutro, Jakov se razljutio na Labana i upitao ga: "'Što si mi to učinio? Zar nisam kod tebe služio za Rahelu?'... A Laban reče: "Ne ide to tako u našemu mjestu, da se mlađa uda prije prvenice." Laban je sedam godina planirao ovu prijevaru! Jakov je morao odraditi još sedam godina kako bi se mogao oženiti s Rahelom.

Prijevara rađa prijevaru. Širi se i množi. Ne smijemo učiti svoju djeci prijevari, što Rebeka jest učinila. Slažem se sa Željkom: ako tražite muža, neka to bude čovjek kojem ćete moći vjerovati, a ne netko tko će vas prevariti. Možete se upoznati i s njegovom majkom, kako biste vidjeli kakav je čovjek!

Za mene je ova cijela priča sjajna lekcija o pouzdanju u Boga i o tome kako trebamo predati situaciju Bogu, a ne držati je u svojim rukama. Rebeka se trebala sjetiti kako se, kao mlada nevjesta, pouzdala u Boga i kako joj je On pružio sve što joj je trebalo. Ne moramo spletkariti i varati druge. Bog će učiniti sve što je naumio, samo ako Mu prepustimo situaciju. Kao što je Željko već spomenuo, Bog želi ono najbolje za naš brak i obitelj. Zato se trebate moliti Bogu i tražiti Njegovu pomoć u svakoj situaciji.

Pomolimo se i zatražimo Božju pomoć:

Dragi Bože Oče,

hvala Ti što želiš učiniti ono najbolje za nas. Stvorio si nas, voliš nas i stalo ti je do naših odnosa s drugima. Pomozi mi predati svoja poznanstva u Tvoje ruke. Pomozi mi ne preuzimati kormilo, nego ga prepustiti Tebi.

Molimo, u Isusovo ime.