dr. J. Vernon McGee

Dr. J. Vernon McGee proveo je 37 godina u pastorskom radu, počevši 1933. godine. Temelj tih godina bilo je stalno proučavanje Biblije. Nakon što je bio pastor crkava u Georgiji, Tennesseeju i Texasu, dr. McGee se sa svojom obitelji preselio u Californiju.

1949. godine započeo je svoju pastoralnu službu u Crkvi otvorenih vrata, nedenominacijskoj crkvi u Los Angelesu. Preko dvadeset godina propovijedao je Bibliju tisućama koji su dolazili iz raznih crkava tog područja svakog utorka navečer.

Gospodin je upotrijebio tih dvadesetak godina tjednog proučavanja Biblije u Crkvi otvorenih vrata kako bi usredotočio i pročistio naučavanje dr. McGeeja u njegovoj tridesetsedmogodišnjoj pastorskoj karijeri. To je postala osnova za ono što će postati programom »Kroz Sveto pismo«.

Kako je započela radio služba Kroz Sveto pismo?

Tijekom godina McGeejeva pastorstva mnogi su poželjeli poslušati njegove biblijske poruke, ali nisu svi mogli doći u crkvu kako bi ga čuli. Dr. McGee je dobio ideju da snimi poruke te ih emitira na lokalnoj radio stanici. Ispočetka su se mogle čuti samo u Los Angelesu, no na kraju su i druge radio stanice poželjele emitirati te programe. Tako je rođena služba »Kroz Sveto pismo« ili The Thru the Bible Radio (TTB).

Dr. McGee je iz Crkve otvorenih vrata otišao u mirovinu 1970. godine kako bi se u potpunosti i punovremeno posvetio radio službi koju je započeo kao pastor. Služba je uskoro počela brzo rasti.

Godine 1969. tijekom njegova posjeta misionarskoj radio stanici TWR-a na karipskom otoku Bonaire, dr. McGee je po prvi put shvatio nevjerojatnu silu radija u naučavanju Biblije, i to ne samo u Americi, već po cijelome svijetu.

Link: www.ttb.twr.org


Autor: dr. J. Vernon McGee


UVOD


Knjiga Postanka je jedna od dvije važne ključne knjige Biblije. Knjigom kojom počinje Stari zavjet (Knjiga Postanka) i knjiga kojom počinje Novi zavjet (Evanđelje po Mateju) su dvije knjige za koje smatram da su ključ za razumijevanje cijele Biblije.


Prije nego što započnemo s našim poučavanjem, htio bih vam predložiti da Knjigu Postanka pročitate u cijelosti. Bilo bi najbolje kad biste je mogli pročitati odjednom. Znam da vam je to možda teško učiniti, a ako ćemo iskreno, niti meni nije uspjelo pročitati je u komadu. Zbog čestih prekida trebalo mi je nekoliko pokušaja da je pročitam u cijelosti. Bilo kako bilo, ako imate mogućnost pročitati Knjigu Postanka u jednom čitanju, svakako to učinite, i vidjet ćete, bit će vam to od velike koristi za daljnje proučavanje.


Dopustite mi da vam iznesem pogled iz ptičje perspektive na cijelu knjigu – gledište koje pokriva cjelokupnu knjigu. Postoje stanovite stvari koje biste trebali zapaziti jer je Knjiga Postanka, u stvari, povezana sa cjelokupnom Biblijom. Stvar je u tome, što Knjiga Postanka o nekim stvarima govori po prvi puta: o stvaranju, muškarcu, ženi, grijehu, suboti, braku, obitelji, radu, civilizaciji, kulturi, ubojstvu, žrtvi, rasama, jezicima, otkupljenju i gradovima.


Također ćete vidjet da se stanoviti izrazi pojavljuju dosta često. Na primjer ¨ovo je povijest¨ je vrlo važan izraz koji se dosta često upotrebljava zbog toga što Knjiga Postanka govori o obiteljima rane povijesti čovječanstva. Nama je to vrlo važno jer smo i mi članovi ljudske obitelji o čijim se počecima ovdje govori.


Dani su nam opisi vrlo zanimljivih osoba. Netko je tu knjigu nazvao ¨knjigom biografija¨. Tako nalazimo Abrahama, Izaka, Jakova, Josipa, faraona i jedanaest Jakovljevih sinova uz Josipa. Vidjet ćemo kako Bog stalno blagoslivlja Abrahama, Izaka, Jakova i Josipa. Uz njih, i oni koji su s njima povezani – Lot, Abimelek, Potifar, faraonov sluga, i faraon – također primaju Božji blagoslov.


U ovoj knjizi spominje se i savez. Gospodin se često ukazuje patrijarsima, poglavito Abrahamu. Istaknuto je i mjesto žrtvenika. Tu nalazimo i zapise o zavisti unutar obitelji. Tu nalazimo Egipat kao u niti jednoj drugoj knjizi. Spominju se kazne zbog grijeha, a također smo svjedoci načina na koji je Božja Providnost vodila Njegove ljude.


Dok budemo proučavali, moramo stalno imati na umu ono što je Browning napisao prije mnogo godina u jednome eseju: ¨Imajte na umu cjelinu, a zatim promatrajte dijelove. Uživajte u materijalu, polako, kao kad gradite, kao što čelik nastaje iz rude, kao što mlin melje zemlju za ciglu.¨ Drugim riječima, imajte cjelokupnu sliku o knjizi. Svojim studentima stalno govorim kako postoje dva načina proučavanja Biblije; jedan je pomoću teleskopa, a drugi pomoću mikroskopa. Prvo morate steći teleskopski pogled. Nakon toga, proučavajte uz pomoću mikroskopa (sitnozora).

Veliki propovjednik prošlosti, Robinson Engleski, napisao je nešto što bih ja neizbrisivom tintom želio zapisati u srce Božjem narodu današnjice:


Živimo u vremenu knjiga. Izlaze iz tiska u velikom mnoštvu. Stalno čitamo priručnike, tekstualne komentare, članke, duhovno štivo, kritičke knjige, knjige o Bibliji, knjige o Evanđelju i sve su one prožete ravnošću. Međutim, koliko vremena posvećujemo proučavanju samoga Evanđelja? Stalno smo u kušnji da počnemo mislili kako ćemo nešto dobro dobiti mnogo brže čitanjem suvremene izjave istine, koju relativno lagano možemo razumjeti jer nam je predstavljena u obliku ili sa stajališta s kojim smo se poistovjetili svojim obrazovanjem ili kontaktima s društvom. Međutim, dobro koje dobivamo servirano na tanjuru nije najčešće ono koje u naše biće ulazi najdublje i koje postaje naše stalno imanje. Bilo bi dobro kad bismo shvatili kako nešto vrijedno posjedovanja ne možemo dobili bez pobjeđivanja. Velike istine prirode ne nude nam se u obliku kojeg možemo lagano razumjeti. Za blagom milosti moramo težiti svom svojom vještinom i energijom – onakvom koja karakterizira čovjeka koji je u potrazi za biserima.(Robinson: Osobni život svećenstva.)


Jako volim tu tvrdnju jer vjerujem da će Biblija govoriti našim srcima na način na koji to ne može niti jedna druga knjiga. Zato smo u ovome proučavanju uključili i tekst iz Biblije.

PODJELA KNJIGE


Ako biste Knjigu Postanka dijelili na dva dijela, gdje biste stavili liniju razdvajanja? Zapazite kako prvih jedanaest poglavlja čini cjelinu, a počevši sa dvanaestim poglavljem da kraja knjige, nalazimo potpuno drukčiji odjeljak. Dva dijela razlikuju se u nekoliko stvari. Prvi odjeljak proteže se od stvaranja do Abrahama. Drugi dio proteže se od Abrahama do Josipa. Prvi se bavi općim temama kojima se još uvijek bave ljudi koji vole misliti i u današnje vrijeme: stvaranje, čovjekov pad, potop, babilonska kula. Drugi dio bavi se osobama: Abraham, čovjek vjere, Izak, ljubljeni sin, Jakov, izabrani i koreni sin i Josip, patnja i slava.


Iako je to glavna podjela, postoji i druga, još značajnija. Ona se tiče vremena. Prvih jedanaest poglavlja pokriva vremenski raspon od najmanje dvije tisuće godina – u stvari, dvije tisuće i još nešto godina. Mislim da je sasvim u redu reći kako ta poglavlja pokrivaju nekoliko stotina tisuća godina. Vjerujem da prvi dio Knjige Postanka može pokrivati bilo koje razdoblje povijesti koje želite uključiti u bilo koju teoriju, a vrlo lako bi vam i tada bilo premalo vremena. Barem znamo da knjiga pokriva najmanje dvije tisuće godina u prvih jedanaest poglavlja, ali drugi dio, koji se sastoji od trideset i devet poglavlja, pokriva svega tri stotine i pedeset godina. U stvari, od dvanaestog poglavlja Knjige Postanka, kroz cijeli Stari zavjet i Novi zavjet, pokriva se razdoblje od dvije tisuće godina. Stoga, što se tiče vremena, kad dođete do kraja jedanaestog poglavlja Knjige Postanka, došli ste do polovice Biblije.


To bi trebalo vašem umu i srcu govoriti da je Bog imao sasvim određeni naum kad nam je dao taj prvi dio knjige. Mislite li da Bog stavlja naglasak na taj prvi dio Knjige Postanka, ili ipak na ostatak Biblije? Nije li sasvim očito da je naglasak sastavljen na ostatak Biblije. Prvi dio bavi se svemirom i stvaranjem, a drugi dio bavi se čovjekom, narodima i Osobom Gospodina Isusa Krista. Bog je bio više zainteresiran za Abrahama, nego za cijeli stvoreni svemir. Dragi prijatelji, Boga više zanimate vi, i vama pridaje više pozornosti, nego cijelome svemiru.


Dopustite mi da vam to malo ilustriram. Od osamdeset i devet poglavlja u evanđeljima, samo četiri poglavlja bave se s prvih trideset godina života na zemlji našeg Gospodina, dok osamdeset pet poglavlja pokriva zadnje tri godine Njegovog života. Od toga, dvadeset i sedam poglavlja bavi se sa posljednjih osam dana Njegovog života. Gdje Božji Duh, stoga, stavlja naglasak? Siguran sam da se slažete kako je naglasak na posljednjem dijelu, na posljednjih osam dana Isusova života koje


pokriva dvadeset i sedam poglavlja. O čemu ona govore? O smrti, ukopu i uskrsnuću Gospodina Isusa Krista. To je najvažniji dio Evanđelja. Drugim riječima, Bog je dao evanđelja kako biste mogli vjerovati da je Krist umro za naše grijehe i da je uskrsnuo radi našeg opravdanja. To je temeljno.


Želim reći kako su prvih jedanaest poglavlja Knjige Postanka samo uvod u Bibliju i moramo ih promatrati na takav način. To ne znači da ćemo proći preko prvih jedanaest poglavlja. U stvari, u njihovom proučavanju provest ćemo dosta vremena.


Postanak je ¨rasadnik¨ Biblije i tu nalazimo početak, izvor, rođenje svega. Knjiga Postanka je nalik pupoljku predivne ruže koja se otvara u ostatku Biblije. Istina je ovdje u obliku sjemena.


Knjiga Postanka može se najbolje podijeliti prema rodoslovljima, to jest, prema obiteljima:


Postanak 1-2,6 Povijest neba i zemlje

Postanak 2,7-6,8 Povijest Adamova

Postanak 6,9-9,29 Povijest Noina

Postanak 10,1-11,9 Povijest Noinih sinova

Postanak 11,10-26 Povijest Šemovih sinova

Postanak 11,27-25,11 Terahova povijest

Postanak 25,12-18 Išmaelova povijest

Postanak 25,19-35,29 Izakova povijest

Postanak 36,1-37,1 Ezavova povijest

Postanak 37,2-50,26 Jakovljeva povijest


Sve to izneseno nam je u Knjizi Postanka – to je Knjiga o obiteljima. Postanak je predivna knjiga i pomoći će nam budemo li je promatrali s tog gledišta.