dr. J. Vernon McGee

Dr. J. Vernon McGee proveo je 37 godina u pastorskom radu, počevši 1933. godine. Temelj tih godina bilo je stalno proučavanje Biblije. Nakon što je bio pastor crkava u Georgiji, Tennesseeju i Texasu, dr. McGee se sa svojom obitelji preselio u Californiju.

1949. godine započeo je svoju pastoralnu službu u Crkvi otvorenih vrata, nedenominacijskoj crkvi u Los Angelesu. Preko dvadeset godina propovijedao je Bibliju tisućama koji su dolazili iz raznih crkava tog područja svakog utorka navečer.

Gospodin je upotrijebio tih dvadesetak godina tjednog proučavanja Biblije u Crkvi otvorenih vrata kako bi usredotočio i pročistio naučavanje dr. McGeeja u njegovoj tridesetsedmogodišnjoj pastorskoj karijeri. To je postala osnova za ono što će postati programom »Kroz Sveto pismo«.

Kako je započela radio služba Kroz Sveto pismo?

Tijekom godina McGeejeva pastorstva mnogi su poželjeli poslušati njegove biblijske poruke, ali nisu svi mogli doći u crkvu kako bi ga čuli. Dr. McGee je dobio ideju da snimi poruke te ih emitira na lokalnoj radio stanici. Ispočetka su se mogle čuti samo u Los Angelesu, no na kraju su i druge radio stanice poželjele emitirati te programe. Tako je rođena služba »Kroz Sveto pismo« ili The Thru the Bible Radio (TTB).

Dr. McGee je iz Crkve otvorenih vrata otišao u mirovinu 1970. godine kako bi se u potpunosti i punovremeno posvetio radio službi koju je započeo kao pastor. Služba je uskoro počela brzo rasti.

Godine 1969. tijekom njegova posjeta misionarskoj radio stanici TWR-a na karipskom otoku Bonaire, dr. McGee je po prvi put shvatio nevjerojatnu silu radija u naučavanju Biblije, i to ne samo u Americi, već po cijelome svijetu.

Link: www.ttb.twr.org


Autor: dr. J. Vernon McGee

POGLAVLJE 30


TEMA: Rođenje Jakovljevih sinova; Raheli se rađa Josip; Jakov se sprema napustiti Labana

Kad uđemo u ovo poglavlje, vidjet ćemo da Bog djeluje unatoč Jakovljevom grijehu. Bog ne djeluje zbog toga, već unatoč tome. Tema ovog poglavlja je Jakovljeva obitelj i rođenje njegovih sinova. Jakov želi napustiti Labana, i sklapa s njim mudar sporazum.


ROĐENJE JAKOVLJEVIH SINOVA


Vidjevši Rahela da Jakovu ne rađa djece, postade zavidna svojoj sestri pa reče Jakovu: "Daj mi djecu! Inače ću svisnuti!" (Postanak 30,1)


Vidite, u ono je vrijeme žena bila osramoćena ako nije imala potomstva, a što je imala više djece, to je njen položaj bio bolji.


Jakov se razljuti na Rahelu i reče. "Zar sam ja namjesto Boga, koji ti je uskratio plod utrobe?" A ona odgovori: "Evo moje sluškinje Bilhe: uđi k njoj, pa neka rodi na mojim koljenima, da tako i ja stečem djecu po njoj." (Postanak 30,2-3)


Vidimo da su Jakov i Rahela ovdje pribjegli praksi koja je bila uobičajena u ono vrijeme. Sjetite se kako su Abraham i Sara učinili to isto. Bog to nije opravdavao tada, pa neće opravdati niti sada. Biblija nam prenosi točan zapis o događajima, međutim, to nikako ne znači da je Bog opravdavao sve što se činilo. U stvari, bilo je u potpunosti jasno kako je ovo osporavao. Koliko je samo bilo trzavica u Abrahamovoj obitelji, na koju sam vam već skrenuo pozornost. Borbe su se nastavile u Izakovoj obitelji, a sada vidimo da već i Jakov ima nevolja - i ne samo to, njegove će se nevolje još i uvećati.


Sljedeći stihovi u ovome poglavlju govore nam o dva sina koje je Jakovu rodila Bilha, Rahelina sluškinja; dva sina koje je rodila Zilpa, Leina sluškinja; a spominju se i još dva sina koje je rodila Lea.


Uto se Bog sjeti Rahele: Bog je usliša, i otvori njezinu utrobu. Ona zače i rodi sina te reče: "Ukloni Bog moju sramotu!" Nadjene mu ime Josip, rekavši: "Neka mi Jahve pridoda drugog sina!" (Postanak 30,22-24)


To je bio sin koji će otići u Egipat. Pratit ćemo ga kasnije u Knjizi Postanka jer je bio uistinu izuzetna osoba.


Kasnije će se Raheli roditi Benjamin. Ovo ćemo poglavlje zaključiti navođenjem dvanaest Jakovljevih sinova jer su vrlo važni, od njih potječu dvanaest Izraelovih plemena, a na koncu i izraelski narod.


JAKOV SE SPREMA NAPUSTITI LABANA


Postoje Rahela rodila Josipa, Jakov reče Labanu: "Pusti me da idem u svoj zavičaj! Daj mi moje žene za koje sam te služio, i moju djecu, da mogu otići: ta dobro znaš kako sam te služio." (Postanak 30,25-26)


Poslušajmo odgovor ujaka Labana - on još nije bio gotov s Jakovom, u to možete biti sigurni!


A Laban mu odgovori: "Ne idi, ako si mi prijatelj. Znam da me Jahve blagoslivljao zbog tebe." (Postanak 30,27)


Ovo je vrlo zanimljivo. Možda ćete se sjetiti kako je Abimelek, kralj u Geraru, bio blagoslovljen kad je Izak bio među njima. Sada je ujak Laban otkrio da je Bog s Jakovom i da ga je blagoslovio zbog Jakova, zato je ujak Laban rekao: "Moj dječače, ne žuri se; ne napuštaj me. Bio sam blagoslovljen, i želim ti povećati plaću."


I nadoda: "Odredi plaću koju želiš od mene, i dat ću ti." (Postanak 30,28)


Jakov je do sada već naučio da svaki put kad ujak Laban sklapa dogovor, on je taj koji iz njega profitira. Jakov je naučio dobro tu pouku, pa je zato želio otići.


On mu odgovori: "Ti dobro znaš što je moja služba značila za te i kako je tvome blagu bilo sa mnom. Malenkost što si je imao prije nego sam ja došao, povećala se vrlo mnogo, jer kuda god sam prolazio, Jahve te blagoslivljao na mojim koracima. A sad je vrijeme da poradim i za svoj dom." (Postanak 30,29-30)


Poslušajte samo kako se Jakov tuži. Počeo je pjevati blues! Rekao je: "Sve što sam ja dobio iz službe za tebe su dvije žene i njihove sluškinje, kao i punu kuću dječaka." U stvari, u tom je trenutku imao jedanaest sinova. Pa što će dakle učiniti? Kako će ih hraniti? Zato je rekao: "Bog je blagoslovio tebe i učinio je da ti napreduješ, a ja nemam ništa."


On upita: "Koliko da ti platim?" Jakov odgovori: "Nemoj mi platiti ništa! Ako mi učiniš ovo, opet ću na pašu goniti i čuvati tvoje stado. Daj da prođem danas kroz tvoje stado i od njega izlučim svaku garavu ovcu i svaku šarenu ili napruganu kozu! Neka to bude moja plaća! (Postanak 30,31-32)


Drugim riječima, čistokrvna stoka pripast će Labanu, a stoka lošije kvalitete, ona koja ne dobiva prvu nagradu na izložbi, pripast će Jakovu. Jakov je rekao: "Samo mi daj tu stoku i to će biti moja plaća." Labanu je to zvučalo kao dosta dobar prijedlog.


A ubuduće kad budeš svojim očima provjeravao moju naplatu, moje će poštenje biti svjedok za mene: nađe li se među mojim kozama ijedna koja ne bude šarena ili naprugana, ili među ovcama koja ne bi bila garava, neka bude smatrana kao ukradena!" Laban reče: "Dobro, neka bude kako si kazao." Ali toga dana Laban izluči naprugane i šarene jarce i sve ridaste i šarene koze - svaku koja je na sebi imala bijelo - i sve garave ovce, pa ih preda svojim sinovima. (Postanak 30,33-35)


Ta stoka nije imala mogućnost parenja s ostalom stokom. Jakov bi uzeo ne kvalitetniju stoku, tako da se parila samo prvoklasna stoka i donosila mlade, a ta bi stoka pripadala ujaku Labanu. Ostatak bi pripao Jakovu. Jakov je sklopio vrlo zanimljiv dogovor.


I odande gdje je Jakov pasao ostatak Labanova stada udalji se za koja tri dana hoda. A Jakov uzme zelenih mladica od topola, badema i platana; na njima izreza bijele pruge, otkrivši bjeliku na mladicama. Pruće tako isprugano postavi u korita, u pojila iz kojih se stoka napajala. A kako se stoka parila kad je na vodu dolazila, to su se jarci parili uz pruće, pa su koze kozile prugaste, ridaste i šarene kozliće. (Postanak 30,36-39)


Dano je nekoliko objašnjenja za ovo. Postoje ljudi koji tvrde da ovo nije ništa drugo nego najobičnije praznovjerje. Drugi tvrde da su to bapske priče i da se nipošto ne bi smjelo nalaziti u Bibliji. Po mom mišljenju važno je što se ovaj zapis pojavljuje u Božjoj riječi. Naravno, bio je uključen i genetski čimbenik, međutim, ne bismo smjeli odbaciti ove riječi kao praznovjerje. Stvar je u tome što su i Jakov i Laban vjerovali da isprugano pruće u koritima uzrokuje da stoka rađa prugaste, ridaste i šarene potomke. To je vrlo važan dio priče. Možda ste vi prepametni da u to vjerujete, međutim, njih dvojica su vjerovali. Bez obzira ima li u tome važnosti ili nema, Jakov se koristio trikovima. Bio je pravi majstor za trikove, međutim, naletio je na ujaka koji bolje barata trikovima od njega, pa se Jakov sada potrudio vratiti na scenu.


To je sve što ću reći o tome u ovom trenutku, a vidjet ćemo da nam naredno poglavlje baca mnogo više svjetla na ovaj događaj.


Sada ćemo vidjeti popis dvanaest Jakovljevih sinova od kojih će kasnije poteći dvanaest plemena izraelskoga naroda.


Lei su se rodili: 1. Ruben; 2. Šimun; 3. Levi; 4. Juda; 5. Jisakar; 6. Zebulun; 7. Dina, kćer

Bilhi, Rahelinoj sluškinji, rodili su se: 1. Dan; 2. Naftali

Zilpi, Leinoj sluškinji, rodili su se: 1. Gad; 2. Ašer

Raheli su se rodili: 1. Josip; 2. Benjamin.


Vjerujte mi, Jakov je imao pune ruke posla s tih dvanaest dječaka! Također, nalazimo daje imao i kćer imenom Dina.


Vidjet ćemo u narednom poglavlju daje Bog pozvao Jakova da napusti Haran i da se vrati u zemlju koju je obećao Abrahamu, Izaku i Jakovu. Siguran sam da je Bog mislio na Jakovljevu djecu - nije želio da odrastaju u okruženju Labanova domaćinstva.


POGLAVLJE 31


TEMA: Jakov bježi iz Harana; savez u Mispi


U ovome poglavlju vidjet ćemo da Jakov napušta Labana bez da je ičime dao nagovijestiti svoj odlazak. Čak mu nisu održali niti oproštajnu zabavu. Laban kreće u potjeru za njim i sustiže ga. Na koncu su Laban i Jakov sklopili drugi ugovor, prema kojem više neće varati i povređivati jedan drugoga. Nakon toga razdvojili su se na, izvana gledano, prijateljski način.


Vidjet ćemo da Bog želi Jakova izvesti iz te zemlje. Prepoznaje da utjecaj Labanova domaćinstva nije povoljan za Jakova i njegovu rastuću obitelj. Dječaci će postati glave dvanaest Izraelovih plemena, i Bog je žarko želio izvesti ih iz te zemlje i odvesti u Abrahamovu zemlju, zemlju koju je obećao Abrahamu.


Nalazimo se u odjeljku Božje riječi kojeg je Bog dao da služi našim potrebama. Taj se odjeljak bavi čovjekom koji je u mnogočemu bio vrlo grešan i kojeg se Bog nije želio odreći. Vi i ja možemo se ohrabriti iz Jakovljevog primjera. Bog nas se nikada neće odreći tako dugo dok mu se budemo vraćali. On će nas uvijek primati. Ako je bio voljan primiti čovjeka kakav je bio Jakov i ako prima čovjeka kakav sam ja, onda će svakako primiti i vas, dragi moji prijatelji.


Sjetit ćete se kako je Jakov tužno prošao sa dvadeset godina služenja ujaku Labanu. Ujak Laban uistinu ga je dobro obrazovao na sveučilištu žuljeva i čvoruga, pa se jadni Jakov već počeo pomalo povlačiti zbog silnog pritiska kojem je bio izložen. Međutim, zbog novog dogovora kojeg je sklopio s Labanom u svezi uzgoja stoke, Jakov je počeo dobivati više od ujaka Labana. Ujaku Labanu to se nije dopadalo, a jednako tako nije se dopadalo niti njegovim sinovima.


Uto Jakov dozna kako Labanovi sinovi govore: "Sve dobro našega oca uze Jakov; i od onoga što bi moralo pripasti našem ocu namaknuo je sve ono bogatstvo." A opazi Jakov i na Labanovu licu da se on ne drži prema njemu kao prije. (Postanak 31,1-2)


Jakov sada prima poziv od Boga.


Tada Jahve reče Jakovu: "Vrati se u zemlju svojih otaca, u svoj zavičaj, i ja ću biti s tobom!" Jakov onda pozove Rahelu i Leu u polje, k svome stadu, (Postanak 31,3-4)


Bog je pozvao Jakova da pođe, pa se on počeo pripremati da to i učini. Poziva Rahelu i Leu da se nađu s njim u polju jer se bojao razgovarati o tome kod kuće jer je postojala opasnost da neki od slugu, a možda čak i Laban ili neki do Labanovih sinova načuju razgovor. On ne želi da ga vide kako kuje plan sa Rahelom i Leom.


pa im reče: "Ja vidim na licu vašeg oca da se on ne drži prema meni kao prije; ali Bog oca moga sa mnom je bio. I same znate da sam vašega oca služio koliko sam god mogao; (Postanak 31,5-6)


To je jedna od stvari oko koje se možemo složiti s Jakovom i priznati mu da je tako. Radio je naporno, ali mislim da bismo zbog toga trebali zahvaliti Labanu. Mislim da je Laban dobro naplatio svaku kunu koju je uložio u nekog od svojih radnika.


pa ipak je vaš otac mene varao, deset mi je puta plaću mijenjao. Ali Bog nije dopuštao da mi nanese štetu. (Postanak 31,7)


Zapazite kako je Laban u dvadeset godina deset puta mijenjao Jakovljevu plaću! Jadni Jakov. Međutim, kad je bio u tjeskobi i do kraja isfrustriran, ne znajući kome će se obratiti za pomoć, Bog je intervenirao.


Ako bi on rekao: 'Svaka šarena neka bude tebi za naplatu', onda bi cijelo stado mladilo šarene; ako bi opet rekao: 'Prugasti neka budu tebi za plaću', onda bi cijelo stado mladilo prugaste. Tako je Bog uzimao blago od vašeg oca pa ga je meni davao. Postanak 31,8-9)


Jakov je objasnio Raheli i Lei da je Bog Onaj koji ga je blagoslovio, i to do te mjere da su Laban i njegovi sinovi postali vrlo ljubomorni; u stvari, zamrzili su ga.


Sada im Jakov otkriva stvarni razlog zbog kojeg želi otići -


Još u snu, anđeo Božji mene zovne: 'Jakove!' 'Evo me!' rekoh. A on nastavi: 'Primijeti dobro da su jarci u stadu što se pare prugasti, mjestimično bijeli i šareni. Ja sam, naime, vidio sve što ti je Laban činio. (Postanak 31,11-12)


Vjerojatno ste mislili da u prethodnom poglavlju nisam dao zadovoljavajuće objašnjenje onoga što se događalo prilikom parenja stoke. Čekao sam dok ne dođemo do ovog odjeljka u Bibliji, jer tu Bog govori: "Ja sam to učinio!" Ne trebamo tražiti prirodne uzroke i objašnjenja, iako je, siguran sam, Bog upotrijebio nešto od toga. Međutim, s obzirom da nam Bog nije rekao što je upotrijebio, jednostavno ne znamo. Postoji nekoliko objašnjenja, a vi se možete prikloniti kojem god želite, međutim, meni se dopada upravo ovo: "Vidio sam sve što ti je Laban činio i ja sam te blagoslovio."


Ja sam Bog koji ti se ukazao u Betelu, gdje si uljem pomazao stup i gdje si mi učinio zavjet. Sad ustaj i idi iz ove zemlje; vrati se u svoj zavičaj!'" (Postanak 31,13)


"ja sam Bog koji ti se ukazao u Betelu." Bog se vraća u vrijeme kad se ukazao Jakovu kao mladiću dok je bježao iz roditeljskog doma, one prve noći koju je proveo izvan kuće na otvorenom, u Betelu.


"Sad ustaj i idi iz ove zemlje; vrati se u svoj zavičaj." Bog je želio da Jakov napusti Haran jer je u tom trenutku imao jedanaest sinova koji su odrastali, a već su počeli učiti neke stvari koje nisu smjeli naučiti. Bog je želio Jakova i njegove sinove maknuti s tog idolopokloničkog mjesta, jednako kao što je i Abrahama udaljio iz njegovog idolopokloničkog doma u Uru.


Nato mu Rahela i Lea odgovore: "Zar još imamo baštinskog dijela u svome očinskom domu? Zar nas otac nije smatrao tuđinkama? Ta on je nas prodao, a onda je pojeo novac što ga je za nas dobio! (Postanak 31,15)


One govore da bi kao kćeri svoga oca svakako trebale primiti nekakvu baštinu, i to bi Labana trebalo malo "ohladiti" u njegovom neprijateljstvu. Međutim, dragi moji prijatelji, starom Labanu se jednostavno ne može vjerovati.


Nažalost, postoje mnogi kršćani danas koji načinom na koji upravljaju svojim i tuđim novcem pokazuju da im se nikako ne može vjerovati. Po mom uvjerenju, rukovanje novcem je pravi ispit za neku osobu. Mogao bih vam ispričati neke priče od kojih bi vam se kosa naježila na glavi. Kršćani, i kršćanski vođe, s novcem čine stvari koje se nikako ne bi smjelo činiti.


Sve bogatstvo što je Bog oduzeo našem ocu, zbilja je naše i djece naše. Zato izvrši sve što ti je Bog rekao!" (Postanak 31,16)


Ja se divim tim dvjema ženama. One su rekle Jakovu da može učiniti sve što je naumio i što želi. Stale su uz njega i po svemu sudeći bile su mišljenja da ih je njihov otac uskratio onoga što im je s pravom pripadalo.