dr. sc. Josip MikulićJosip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.

Kako i gdje možete nabaviti knjige dr. sc. Josipa Mikulića "Moj bližnji", "Susret s Isusom", "Živjeti s Isusom", "Uskrsnuti s Isusom" i "Božja ljubav je odgovor"?

Knjige šaljemo pouzećem nakon narudžbe putem elektronske pošte autora:

E-mail: josip.mikulic4@zg.t-com.hrAutor: dr. sc. Josip Mikulić

" Da, Bog je tako ljubio svijet, da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni."(Iv.3:16)

U svakoj godini postoji vrijeme, kada se mnogo govori o danima žetve, ili danu kruha, ili danu zahvalnosti; što ima izvornu povezanost sa zahvalnošću Bogu za plodove prirode, žetvu, svakodnevni kruh i ostale potrebe što ih koristimo za naš život.

U Svetom pismu u Psalmu 95. čitamo :

" Pred lice Božje stupimo sa zahvalnošću, kličimo mu u pjesmama! Jer velik je Jahve, Bog naš, Kralj veliki nad svim bogovima"

Možemo li danas govoriti o zahvalnosti za sve?

Možda u našoj nezahvalnosti Bogu kroz desetljeća, leži i uzrok naše velike nevolje, što nas je zadesila . Kada budemo prepoznali Božju veličinu, kao našeg Stvoritelja, kada budemo uistinu razumjeli   njegove namjere za nas i za naše spasenje, zaboraviti ćemo naše nevolje i biti spremni zahvaliti  Bogu za sve.

Zahvalnost je najbolje darovanje i žrtvovanje što Božji narod može donijeti Bogu. Kroz zahvalnost za jednostavne stvari  otkriti ćemo drukčiji svijet, ako počnemo gledati na život sa zahvalnošću. Kako smo često toliko zaposleni ili trčimo za nečim, a da ne vidimo one jednostavne stvari. Neke su toliko uobičajene da ih ne primjećujemo.

Ali kada ih izgubimo onda nam postaju vrlo bitne. Netko je rekao: " Kada presuši bunar, tek onda vidimo vrijednost vode." Zar nije tako baš u ovo naše vrijeme ratnih nevolja? Toliko smo  toga imali, a da nismo znali cijeniti, a sada bismo bili tako sretni sa čašom vode s našega izvora, ili s toplinom peći u našoj sobi. Mnogi nisu ni sanjali da bi trebali biti Bogu    zahvalni za jedan miran dan bez pucanja ili uzbuna. Mislili smo da to možemo vidjeti samo u filmovima.

Kolika je radost završenog posla u svom polju, radionici ili kancelariji?  Što znači zahvalni smiješak bolesnika koji se oporavlja od svoje bolesti. Darovi života dolaze od Boga. Neki su najvažniji, što izgledaju tako svakodnevni da ih ne primjećujemo. Gutljaj vode, zalogaj riže ili krumpira, sklonište, odjeća, zrak, pažnja ili ljubav prema nama, posao, mirno prospavana noć, sve je to dio Božjega svijeta- našega svijeta.

Umjesto da sanjarimo o stvarima što bismo ih mogli jednom imati, možemo biti sretni i zadovoljni i biti Bogu zahvalni za ono što danas imamo. Prema našim zahtjevima Bog je dobar i sve što je stvorio je dobro. Na žalost čovjek je to u svome grijehu iskvario. Bog nas poziva da  prihvatimo Njegovu ljubav, Njegovo Spasenje kroz Isusa Krista i da imamo zahvalno srce.

Kako da postanem Bogu zahvalan za sve?

Možda ćete kazati: Kako mogu biti Bogu zahvalan u ovakvim uvjetima u kojima živim? Ali pogledajmo primjer Božjeg čovjeka:

Možda će prvi korak kojeg će zakoračiti biti na stratište. Njegov krevet je bio hladan, kameni pod vlažan, tijesna zatvorska sobica. Mučili su ga okovanog i bespomoćnog. Ako bilo koji čovjek ima razloga da se žali, onda je to bio taj čovjek zaboravljen u rimskoj tamnici. Ali, umjesto žalosti i gunđanja, njegova usta odzvanjala su riječima slavljenja Boga i zahvalnošću.

To je bio Apostol Pavao, čovjek koji je znao pravi značaj zahvalnosti, čak i usred velikih nevolja. Što on piše kroz zatvorsko iskustvo:

" Pjevajte Gospodinu u svom srcu i slavite Ga! Zahvaljujte uvijek za sve Bogu, Ocu, u ime našega Gospodina Isusa Krista."

Zahvalnost Bogu; davanje hvale Bogu za sve Njegove blagoslove, to je jedna od najizrazitijih oznaka istinitog vjernika u Isusa Krista. Duh zahvalnosti u srcu i djelovanju čovjeka mijenja sve u njemu i oko njega. Nezahvalno srce unosi u naš život gorčinu, sebičnost i nezadovoljstvo. Iskrena zahvalnost nas podiže, obnavlja i donosi sreću i radost spasenja što dolazi od Krista.

Za što da zahvaljujemo?

Kada se osvrnemo na prošle dane našega života i pogledamo što smo sve primili od Boga, pitamo se: "Jesmo li bili dovoljno zahvalni Bogu za sve? Zahvalimo Bogu za materijalne blagoslove, za plodove polja i vrtova, za  posao i zdravlje za  svakodnevni kruh. Od svuda je dolazio, ali nismo gladovali. Budimo Bogu zahvalni.

Sveto Pismo nas uči:

" Od Tebe je bogatstvo i slava, Ti vladaš nad svim; u Tvojoj je ruci sila i moć, u Tvojoj je vlasti da učiniš velikim i jakim sve. I slavimo Te Bože naš, i hvalimo Tvoje dično ime, od Tebe je sve i iz Tvojih ruku primivši, dali smo Tebi."

Zahvalimo Bogu za ljude koje susrećemo u našem životu, koji su pokazali prijateljski odnos i ljubav prema nama, za našu obitelj, djecu, roditelje. Da li pokazujemo onima oko nas da ih cijenimo i da smo zahvalni Bogu za njih. Apostol piše:

" Neprestano zahvaljujem svome Bogu za vas, na milosti Božjoj koja vam je dana u Kristu Isusu."

Zahvaljujmo Bogu za nevolje što nas dovode bliže Bogu. Apostol nas uči:

" Smatrajte potpunom radošću braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost."

Posebno budimo zahvalni Bogu za njegovo Spasenje u Isusu Kristu:

" Da, Bog je tako ljubio svijet, da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni."(Iv.3:16)

Jesi li primio Isusa Krista u svoje srce, kako bi bilo promijenjeno i spremno na zahvalnost?

Konačno, zahvalimo Bogu za njegovu stalnu prisutnost, ljubav, milost i snagu u  našem životu. Isus nam je na kraju svoje službe na ovoj zemlji dao  Veliku zapovijest:

" Idite po cijelom svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju, tko bude vjerovao i pokrstio se, spasit će se: tko ne bude vjerovao osudit će se." i ostavio  veliko i divno obećanje:

" Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta."