TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Žalost

Prošlo je šest mjeseci otkako me je moja prijateljica Ana nazvala i rekla mi da je njezin muž Josip poginuo u prometnoj nesreći. Vidjeli smo se s njima mjesec dana prije toga, Josip je bio tako pun života, pun svoje nevjerojatne energije. Ana me je nazvala prije nego što je legla u krevet. Rekla mi je: "Zdravo, Ana je... Josip je jutros poginuo u prometnoj nesreći."

Zaprepastila sam se! Nisam znala što bih rekla. Samo sam odgovorila: "Ana, tako mi je žao" i zaplakala. Posjetila sam Anu nekoliko mjeseci kasnije. Nismo imale mnogo vremena za druženje. Nikad mi se nije činilo da imam "prave" riječi za nju. Željela sam joj reći nešto kako bih joj olakšala situaciju... ali nisam imala pravih riječi. Uglavnom sam je slušala i plakala zajedno s njom.

Opet sam je nazvala nakon četiri mjeseca, htjela sam vidjeti kako joj je. Rekla je da su joj to bili najteži trenuci od Josipove smrti. Svi oni koji su stali uz nju i pomogli joj odmah poslije nesreće sada su se vratili svojim životima. Međutim, upravo SAD joj je pomoć najviše trebala. Njezina djeca su sve više doživljavala posljedice gubitka. Bila su u depresiji i izazivala su probleme u školi. Jedno od djece joj još od nesreće nije niti spomenulo oca. Njihov je život bio obilježen s boli i gubitkom. Ana je sama morala nositi njihove terete.

I opet sam je samo slušala. Činilo se kao da joj treba netko tko će prepoznati njezinu bol i saslušati je. Znala je da joj ne mogu nikako pomoći. Njezin život se nepovratno promijenio.

Iz svega toga sam naučila nešto novo. Prvo, zaista ne postoji ništa što biste mogli reći kako biste ublažili bol svojih prijatelja. Ponekad je dovoljno samo da budete tu i da slušate. Drugo, vrijeme kada trebate pružiti najveću potporu nije neposredno poslije smrti. Tada uglavnom ima dovoljno ljudi koji su spremni pomoći. Vašoj prijateljici je pomoć najpotrebnija poslije četiri do šest mjeseci nakon gubitka voljene osobe.

Čitala sam članak u kojem piše da tijekom tih kasnijih mjeseci treba slati cvijeće ili poruke. Treće, pomozite prijateljici da se prisjeti svih lijepih trenutaka koje je provela s ljubljenom osobom. Vrlo je lako postati ogorčen i ljutit kad izgubite osobu koju jako volite.

Vidjela sam da naše "mudre" riječi neće pomoći prijateljima koji su ostali bez muža ili djeteta. Pomoći ćete tako što ćete saslušati. Vaša suosjećajnost će je ohrabriti da se suoči sa sljedećim danom. S vremenom će žalost i bol polako jenjavati. Ali ne zaboravite da vi ne možete odrediti kad njezina bol i osjećaj gubitka trebaju prestati. Pustite je da tuguje, govori i plače. Slušajte je, ponesite njezin teret zajedno s njom i plačite s njom.

Noemi, žena koja nije imala ništa

Dobar dan, dragi prijatelji.

Čini li vam se ikada da život nije pošten? Možda ste vrijedno radili svoj posao, ali ste zbog loše situacije dobili otkaz. Možda su vas od malena učili da štedite za budućnost, za slučaj da vam se dogodi nešto loše pa vam treba više novca nego inače, i sada se pitate je li taj dan došao. Možda ste naviknuli jesti triput dnevno, a sad ste sretni kad uspijete jednom dnevno skuhati malo bijele riže za obitelj. Možda vam je toliko teško da ste čak pomišljali i na samoubojstvo. Ponekad vam se možda čini da je to jedini način da okončate sve svoje probleme. Možda vam se čini da ne možete živjeti još jedan dan gledati kako vam djeca plaču jer su bolesna, a nemate novca za hranu niti lijekove. Osjećate se bespomoćno i beznadno. Što trebate učiniti? Što možete učiniti? Gledate oko sebe i pitate se tko vam može pomoći u vašoj potrebi?

Danas vam želim govoriti o jednoj ženi iz Biblije, ženi po imenu Noemi, koju su snalazile same nevolje.

U 1. poglavlju Knjige o Ruti vidimo da je u Noeminoj domovini zavladala glad. Stoga je Noemi napustila svoj dom i otišla trbuhom za kruhom u stranu zemlju Moab. Nažalost, Noemin muž je umro, ostavivši je s dva sina. Sinovi su se oženili dvjema strankinjama, Moapkama. Jedna se zvala Orpa, a druga Ruta. Dragi prijatelji, kad bi ovo bila bajka, svi bi živjeli dovijeka sretno i zadovoljno. Međutim, ovo nije bajka. Znate li što se zapravo dogodilo? I njezina dva sina su umrla! Možete li zamisliti kako se Noemi osjećala? "Zašto me uvijek snalazi samo zlo?" Doživljavala je nesreću za nesrećom. Čak su se i njezine dvije snahe mogle vratiti svojim moapskim obiteljima. Još su bile mlade. Mogle su opet naći muževe i započeti život iznova. Međutim, Noemi je bila sve starija. Ona nije imala muškarca koji bi se brinuo o njoj i štitio je od zla. Nije joj ostalo ništa. Nije imala obitelji, nije imala doma, bogatstva niti društvenog položaja. Noema je bila jako usamljena, osjećala se praznom. Što će joj takav život?

Noemi je čak rekla: ""Ne zovite me više Noemi nego me zovite Mara; jer me Šadaj gorčinom ispunio! ... Jahve posvjedoči protiv mene i Svemogući me u tugu zavi..."

Dragi prijatelji, kako biste se vi osjećali na njezinom mjestu? Možda i jeste u takvoj situaciji.

Kad se nađete pred problemima i poteškoćama, jeste li svjesni da Bog drži konce u svojim rukama? Je li to zato da bi vas kaznio jer Mu niste ugodni? Ili je to zato da bi vam On pokazao da se Njegov naum odvija onako kako On to i kada hoće?

U Bibliji, u Rimljanima 8,28 čitamo: "Znamo pak da Bog u SVEMU na dobro surađuje s onima koji ga ljube..."

Možda se pitate kako je to moguće? Kako smrt ljubljenih osoba može biti za naše dobro? Kako vam gubitak posla može koristiti? Kako ozbiljna bolest može biti dobra stvar? Pa ipak, u Božjoj riječi čitamo da Bog u SVEMU – u našim problemima i boli – Bog u konačnici surađuje na dobro s nama ako volimo Boga.

Noemi je sigurno bilo teško vidjeti dalje od svoje nesreće. Međutim, Noemi je i dalje voljela Boga i to nam može biti primjer. Noema je mogla s pravom prigovarati i gunđati zbog nesreća koje je doživljavala. Smatrate li da je to istina? Mogla je dopustiti samosažaljenju da je svlada. Mogla je manipulacijom primorati svoje snahe da ostanu s njom i tješe je u njezinoj starosti. Međutim, Noemi to nije učinila.

Umjesto da silom zadržava svoje snahe, Noema im je pružila slobodu da se vrate svojim obiteljima. Noema ih nije željela opterećivati. Njihova sreća i budućnost su joj bili bitniji. Noema ih je blagoslovila i rekla im: "Neka vam Jahve bude milostiv kao što vi bijaste pokojnicima i meni. Neka vam Jahve udijeli da obje nađete mir, svaka u domu svoga muža!"

Kakav divan primjer Noeminog krasnog duha. Štoviše, svjedočanstvo Božjeg života u njoj je bilo tako snažno da je njezina snaha Ruta ostala uz nju i rekla: "Nemoj me tjerati da te ostavim i da odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog."

Ruta, žena koja nije odgojena da bi vjerovala u jedinog istinitog Boga, rekla je da želi da Noemin Bog bude njezin Bog. Noemin dnevni hod s Bogom je sigurno ostavio snažan dojam na Rutu. Kad je Noemi shvatila da je Ruta odlučila poći s njom u njezinu domovinu, prestala ju je razuvjeravati i krenule su na put.

U nastavku Knjige o Ruti doznajemo da se Ruta na kraju udala za jednog Noeminog rođaka s muževljeve strane i da je rodila sina Obeda. Obed je bio predak kralja Davida, od kojeg je potekla zemaljska obitelj Isusa Krista. Kad je Noemi doživljavala nevolje i žalost, je li možda znala da da je uključena u Božji veliki naum za spasenje svijeta?

Životne teškoće su je opterećivale, ali ona se nije predavala. I Bog je sve ono što joj se događalo okretao na dobro. Bog je radio preko žene koja nije imala ništa i učinio ju je blagoslovom.

Dragi prijatelji, kako je s vama? Čini li vam se kao da vas u životu snalazi jedino žalost? Jesu li vas problemi s kojima se suočavate prevladali? Nemojte očajavati. Tražite Božju pomoć i dopustite Mu da zavlada vašim životom. Želim se sada pomoliti za vas.

Dragi Bože Oče,

Ti si podario život svima nama. Hvala Ti za dragocjeni život moje prijateljice. Gospodine, Ti vidiš da se njezin život raspada. Ti razumiješ sve njezine potrebe. Molim Te da joj podariš snagu za svaki novi dan i nadu za sutrašnjicu. U Isusovoj ljubavi i u snazi Njegovog imena, amen.