dr. sc. Josip MikulićJosip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.

Kako i gdje možete nabaviti knjige dr. sc. Josipa Mikulića "Moj bližnji", "Susret s Isusom", "Živjeti s Isusom", "Uskrsnuti s Isusom" i "Božja ljubav je odgovor"?

Knjige šaljemo pouzećem nakon narudžbe putem elektronske pošte autora:

E-mail: josip.mikulic4@zg.t-com.hrAutor: dr. sc. Josip Mikulić

Što je neophodno kada se molimo?

U Evanđelju po Marku nam Božja Riječ govori kako trebamo imati vjeru u Boga kada se molimo:
" Imajte vjeru u Boga! - odgovori im Isus. - Zaista kažem vam, a ko tko rekne ovoj gori: Digni se i baci u more i ne posumnja u srcu svome nego uzvjeruje da će se dogoditi ono što veli, to će mu biti. Zato kažem: što god moleći pitate, vjerujte da ste to već primili, i bit će vam." (Mk.11:22-24)
Vjera ima veliko značenje. Trebamo vjerovati u Boga kada dolazimo k njemu u molitvi. Bez vjere ne možemo Bogu ugoditi. U Poslanici Hebrejima (11:6) nam je rečeno: A bez vjere nemoguće mu je ugoditi, jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traža."
Držim da mnogi ne dobivaju odgovor kada se mole sa strahom, sumnjom i osjećajem, a ne s vjerom. Isus se obraća svojim učenicima govoreći: " Imajte vjeru u Boga." (Mk.11:22)
Isus govori nama da trebamo vjerovati Bogu. Moramo imati povjerenje u Boga. Kao što djeca dolaze svojim roditeljima s jednostavnom vjerom i povjerenjem, nadajući se da će im oni pomoći i odgovoriti na svaku njihovu potrebu, tako i mi, djeca Božja, moramo dolaziti k njemu s vjerom i očekivati da će nas Bog uslišati i odgovoriti nam. Usporedno s tim, roditelji ne daju uvijek djeci to što oni traže.
Drugo je pitanje važno za svaku osobu. Osjećaš li uistinu da si Božje dijete, da možeš slobodno doći Bogu poznajući ga kao svoga Oca? Tada najprije prizovi Isusa i primi ga u svoje srce kao svoga osobnog Spasitelja, tada ćeš u njegovo ime moći dolaziti nebeskom Ocu kao svome Ocu.

Za što da molimo?

Vjerujem  da Bog najbolje zna što je dobro za tebe i mene. Bog ne zadržava niti jedno dobro da ga ne da onima koji ga iskreno slijede. Bog nam može uskratiti ono što tražimo, jer on zna da to nije dobro za nas i da nije na slavu Božju. No, ipak znamo da Bog uvijek odgovara na našu molitvu. On može odgovoriti sa "da" ili sa "ne", ili "čekaj", no uvijek odgovara na naše molitve, suglasno s njegovom voljom. Neki su ljudi nestrpljivi i razočarani ( što je velika nevolja) pa se prestaju moliti ili govore da se ne mogu moliti; oni nemaju sile ni dovoljno vjere da bi se molili. Sva iskušenja, kao razočaranja i tuge, možemo nazvati visokim gorama o kojima Isus govori u vezi s molitvom. Ali pazite: Isus je tim gorama rekao: " Dignite se..."
Svojim je učenicima Isus rekao, kada se budu molili, moraju zapovjediti svojim problemima, neprilikama i opoziciji: " Podignite se i bacite se u more." Ne smijemo sa sumnjom u srcu dolaziti k Bogu da nešto molimo od njega. Ako sumnjamo i nemamo vjere, naša je molitva prazna, jer stih što smo ga upravo čitali govori: ...nego vjerujte da će biti po njegovim riječima."  Isus je rekao: "Sve što tražite u svojoj molitvi, vjerujte da ćete primiti - i bit će vam."
Zar to nije čudno obećanje?

Znamo li Božju volju za naš život, kako da je saznamo?

Ako mi stvarno želimo Božju volju kada se molimo, to nam Bog govori kroz svoju Riječ tako jasno, da možemo doći k njemu kao njegova djeca, s jednostavnom vjerom, vjerujući da će on odgovoriti. Bog želi da spoznamo Božju volju za svaki dio svoga života i njegov odgovor za svaki naš problem. Taj odgovor dobivamo samo kroz vjeru u našim molitvama. Neophodno je vjerovati da Bog može i da će pokazati svoje rješenje kao odgovor na našu prošnju, kada dolazimo k njemu molitvom. Vjera u Boga i njegova volja u našim molitvama apsolutno je neophodna. Ako se molimo s vjerom, uzdajući se u Gospodina sa stvarnim povjerenjem, tada ne trebamo zdvajati. Ali ako se molimo sa strahom i sumnjom, tada zdvajamo jer se ne molimo s vjerom. Vjerujem da nam je Krist stvarno zapovjedio da vjerujemo kada se molimo. Isus je govorio:
"Sve što s vjerom zamolite, dobit ćete." (Mt.21:22) 
Ja sam tako sretan da se možemo moliti Bogu za sve. Ali mi to moramo činiti sa stvarnom vjerom, vjerujući Bogu, jer samo tada dobivamo odgovor. Obećanje glasi: "dobit ćete." Dopustite Gospodinu da potakne naša srca da vjerujemo njemu, njegovoj Riječi, spokojno, imajući povjerenje u njegova obećanja i zahvaljujući na blagoslovima i iskustvima u našem životu.
Isus reče: " Sve je moguće onomu koji vjeruje." (Mk.9:23) Isus je to rekao čovjeku ćiji sin je trebao pomoć. Problem nije u tome da li Bog može pomoći tom sinu, u to nije bilo sumnje. Pitanje je bilo u tome, je li otac vjerovao da Bog može pomoći njegovu sinu. Zato mu je Isus rekao: " Sve je moguće onomu koji vjeruje!"
Možeš li danas vjerovati dragi prijatelju, da Bog čuje i odgovara na molitve?
Isus je rekao da je sve moguće onomu koji vjeruje; ne onomu koji se samo nada ili osjeća, ili se opredjeljuje u svom umu, nego onomu koji vjeruje u Boga.
Kako je čudna pjesma Pavla Reidera "Samo vjeruj", kada kaže:
"Samo vjeruj, samo vjeruj
Bogu je sve moguće, samo vjeruj."

Bog odgovara na molitvu

Bog je rekao (Jeremija 33:3):" Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš."
Zapazite kako je čudno i moćno obećanje u Bibliji koje se odnosi na molitvu.
Bog nam je rekao da ga zazovemo, da ga molimo i on će nam odgovoriti. To je jasno obećanje. Vrlo jasno obećanje da će Bog uslišati naš vapaj. Ako mi učinimo svoj dio Bog će učiniti svoje, kazujući nam velike i nedokučive tajne. Još ljepše od toga - Bog je obećao da ćemo, ako ga zazovemo, primiti to o čemu nismo niti maštali i što nismo niti očekivali.
" Krećemo se, naime, u području vjere, a ne u području gledanja." (II.Kor.5:7)
Bog želi da živimo u vjeri, da se molimo s vjerom i da s vjerom očekujemo odgovor, da primimo od njega velike i nedokučive darove.
Mogu svakoga i osobno uvjeriti koliko mi je Bog poklonio i kako me blagoslovio u mom vlastitom životu iznad svakog očekivanja i kako iznova i iznova mogu vidjeti i doživljavati Božji odgovor na moje molitve.
Najveća je radost na ovome svijetu privoditi duše Kristu. Kada doživljavate kako Bog može promijeniti situaciju i život osobe kada se preda Bogu, kada s vjerom prihvati Božji put i Isus a Krista kao svog osobnog Spasitelja.
Zapamti, dragi prijatelju, Bog je vjeran i drži svoja obećanja, ako dolaziš u vjeri k njemu. Božja Riječ kaže: " A moj će Bog ispuniti u Kristu Isusu svaku vašu potrebu." (Filiplj.4:19)
Ne naše želje, nego naše potrebe.
Znam za sigurno da Bog odgovara na molitve. To sam iskusio i u to ne sumnjam.