TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Neplodnost

Neplodnost, odnosno nemogućnost zatrudnjivanja je problem s kojim se suočavaju mnogi parovi. Mnogo je uzroka za neplodnost. Danas se nećemo baviti tim razlozima. Međutim, poznato mi je kakvu bol i sramotu podnose parovi koji ne mogu imati djece. Obitelj često vrši pritisak na parove da moraju imati djece i možda daje savjete što trebaju učiniti. Možda muž smatra da ste vi krivi za to, zbog čega ćete se osjećati nesretno.

Želim vam objasniti kako možete bolje shvatiti svoje tijelo. Moguće je znati kada je vaše tijelo najspremnije za trudnoću ili rađanje. Imajte na umu da ću se služiti izrazima zbog kojih će vam možda biti neugodno. Nije mi namjera uvrijediti vas. Objasnit ću vam kako možete zatrudnjeti bez korištenja lijekova za plodnost, odnosno lijekova koji žene koriste kako bi mogle zatrudnjeti..

Ako obraćate pozornost na određene promjene u svome tijelu, moći ćete:

1) znati kada ovulirate, odnosno kada ispuštate jajašca,

2) prognozirati najplodnije dane,

3) znati najbolje vrijeme za spolni odnos kako biste mogli začeti.

Dva su načina kako možete otkriti kroz koje promjene vaše tijelo prolazi. Prvo, vodite evidenciju  i bilježite svoju tjelesnu temperaturu svakog dana i drugo, pratite iscjedak koji izlazi iz rodnice. Radi se o prozirnoj tekućini u rodnici koja se razlikuje od krvi.

Najprije ćemo porazgovarati o tome zašto je važno svakog dana mjeriti temperaturu. Dosljedni porast u bazalnom tijelu, odnosno temperatura odmah poslije buđenja će potvrditi ovulaciju. Nakon ovulacije, odnosno ispuštanja jajašaca, hormon po imenu progesteron podiže temperaturu tijela kod buđenja za otprilike dvije desetine (0,2) stupnja Celzija i ostaje povišena sve do sljedećeg menstrualnog ciklusa. Ovaj porast i promjena temperature pomaže nam ustanoviti kada je nastupila ovulacija.

Da biste dobili najtočnije mjerenje temperature, trebat će vam poseban toplomjer: bazalni ili digitalni toplomjer. Takvi toplomjeri očitavaju temperaturu u desetinama stupnjeva. Trebate napraviti tablicu u koju ćete svakog jutra bilježiti rezultat mjerenja.

Počnite mjeriti temperaturu prvog dana menstrualnog ciklusa. Tijekom cijelog mjeseca MORATE svaki dan mjeriti temperaturu u ustima PRIJE nego što ustanete iz kreveta. Nemojte ništa piti niti raditi prije mjerenja temperature. Nastojte je svakog jutra mjeriti u isto vrijeme. Za novi menstrualni ciklus napravite novu tablicu.

Točno upišite očitanje temperature u tablicu. Kad vidite porast od dvije desetine stupnja Celzija koji se zadržava sve do vašeg sljedećeg menstrualnog ciklusa, tada ćete znati da ste ovulirali neposredno prije porasta temperature.

Druga stvar koju možete učiniti kako biste povećali svoje izglede da zatrudnite jeste praćenje promjena u iscjetku. Kao žena, osjetit ćete krvarenje na početku menstrualnog ciklusa. Jeste li otprilike dva tjedna prije mjesečnice osjetili nešto slično u rodnici? Kad se pregledate, ustanovit ćete da nije u pitanju menstrualno krvarenje. Osjetit ćete ljepljivu tekućinu koja će nakon nekoliko dana postati gušća, poput sirovog bjelanjka od jajeta. U pitanju je cervikalni iscjedak iz rodnice. Kad je ovaj iscjedak najgušći, tada ćete znati da je vaše tijelo najplodnije. Iscjedak će biti upravo dovoljno gust da zadrži muškarčevo sjeme i dopremi ga do jajašca. Tada imate najveće izgleda da zatrudnite.

Bile su ovo "Crtice o zdravlju". Ovom prilikom vas ponovno podsjećamo da trebate redovito cijepiti djecu.

Stanka za zahvalnost

Pozdravljam vas, dragi prijatelji,

Ovog tjedna sam imala jako puno posla. Pripremam se jako važan blagdan. Žene u mojoj zemlji danima kuhaju i pripremaju posebnu hranu. Hrana koju pripremamo jest hrana koju su naše obitelji i naši preci pripremali godinama prije nas. U pitanju je jako puno posla. Okuplja se sva rodbina izdaleka i izbliza kao jedna VELIKA obitelj. Toga dana sve staje. Cijeli dan razgovaramo i zajedno jedemo i, što je najvažnije, cijelog dana se prisjećamo svega onoga za što trebamo cijele godine biti zahvalni. Taj se blagdan zove Dan zahvalnosti.

Biti "zahvalan" znači biti zadovoljan, ispunjen, oduševljen i zadužen. ZA ŠTO STE VI ZAHVALNI?

Sigurno se možete sjetiti mnogih stvari. Ja vam odmah mogu reći da sam zahvalna za svoju kćer, svog muža, svoj dom, za dom i za muževljev posao. Kad malo razmislim, zahvalna sam i za svoje oči jer mogu vidjeti, za noge jer mogu hodati, i za svoje ruke kojima se mogu služiti. Sve mi to olakšava život i veseli me. Međutim, što je sa svim onim što nam NE olakšava i život i NE veseli nas? Zahaljujemo li Bogu i za njih? Možda imamo rođake koji nas ne vole. Možda smo boležljivi. Možda nas svakodnevno ljute svi naši zadaci i sve ono što drugi od nas traže. Znam da svi prolazimo kroz takva iskustva! A zahvaljujemo li ikada Bogu za neugodne stvari koje doživljavamo? Ne volimo neugodnosti, zar ne? Međutim, je li to u redu? Trebamo li se tako osjećati?

Što nam Biblija govori o zahvalnosti? U Efežanima 5,20 čitamo: "Svagda i za SVE zahvaljujte Bogu". U Bibliji još čitamo: "U svemu zahvaljujte!" Ne piše: "ponekad zahvaljujte", niti: "zahvaljujte samo onda kad vam sve ide od ruke."

Teško je biti zahvalan za loše stvari koje doživljavamo: za bolest, manjak novca, muža alkoholičara, buntovnog tinejdžera ili neugodnu svekrvu. U Bibliji piše: "U svemu zahvaljujte!"  Kako je to moguće?

Ako vjerujemo da je Bog stvorio sunce, mjesec i zvijezde, tada Mu zasigurno možemo povjeriti i svoj život. U Izaiji 40,22 piše: "On stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca. Kao zastor nebesa je razastro..." Što nam to Biblija poručuje? Poručuje nam da Bog vlada nad svime! U Poslanici Rimljanima 8,28 piše: "Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube." Ljubite li Boga? U tom slučaju će SVE, pa i ono loše, izaći na vaše dobro.

Možda se pitate kako će to Bog učiniti. Ja to ne znam. Ja nisam Bog i ne razmišljam poput Boga. Međutim, znam da vam Bog ne želi zlo, jer vas voli.

Zatim u Bibliji čitamo da su Božje misli više od naših misli. U Mudrim izrekama 3,5 čitamo: "Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor". Možda se pitate KAKO ćete se uzdati u Jahvu. Već sam spomenula: kad me muče bilo kakva pitanja o BILO ČEMU, ja tražim pomoć u Bibliji. Ona je jedini izvor ISTINE kojeg imamo.

Biblija nas uči da, ako se želimo pouzdati u Boga, tada moramo položiti svu svoju NADU i sve svoje snove u Boga. Nemojte držati nadu u STVARIMA koje volite!! Postoji snažna kušnja da se pouzdamo u ono što VIDIMO i OSJEĆAMO i POSJEDUJEMO. Međutim, u Bibliji piše da se ne smijemo pouzdavati niti u novac. U Mudrim izrekama 11,28 piše: "Tko se uzda u bogatstvo, propada, a pravednici (i pravednice!) uspijevaju kao zeleno lišće."

Još jedan način kako se možemo pouzdati u Boga jest STIŠATI SE kako bismo mogli čuti Božji glas. Kralj David je u Bibliji isto napisao: "Ne pouzdavajte se u bližnjega, ne vjerujte u prijatelja". Pouzdati se znači osloniti se na Boga, a ne na ono što nam donosi ugodu.

Bog nas poziva da se POUZDAJEMO u Njega i da budemo zahvalni za sve što nam se događa. Hoćete li se danas pouzdati u Njega? Hoćemo li Mu povjeriti ne samo okolnosti u kojima se nalazimo, već i svoj vlastiti život?

Dragi Bože,

Teško je ovo reći, ali hvala Ti za sve ono što doživljavamo. Znam da ćeš i ono dobro i ono loše okrenuti na naše dobro. Ti si svemogući Bog cijelog svemira. Pomozi danas mojim prijateljima da se mogu pouzdati u TVOJU moć, snagu i mudrost, a ne u svoju vlastitu.  Amen.