TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Njegovanje starijih osoba

Kad se osoba više ne može brinuti o sebi, mora ovisiti o pomoći drugih ljudi. Ako je oslabjela zbog bolesti ili starosti, trebat će joj pomoć oko kuhanja, odijevanja i održavanja osobne higijene. Osobama koje više ne mogu samostalno živjeti je vrlo teško, jer tada i najjednostavnije zadaće postaju vrlo zahtjevne. Ruke oboljele od artritisa su bolne i više ne mogu svezati cipelu niti zakopčati bluzu. Oslabljeni mišići ruku više ne mogu podizati drvo za ogrjev, držati dijete u naručju ili nositi lonac pun vode na štednjak. Noge mogu postati nestabilne i osoba više ne može hodati kako treba.  Uz ovakve, tjelesne, probleme, osoba može postati i zaboravna. Može postati i preosjetljiva. Možda će se sramiti zato što vas mora zamoliti da joj pomognete u obavljanju najjednostavnijih zadataka. Može se rastužiti zbog toga što je preslaba i može tugovati zbog gubitka mladalačke snage i zdravlja. Tužno je kad vidite ovakve reakcije u ljubljenoj osobi, ali sve je to normalno. Dobro je što, kao njezina njegovateljica, možete doprinijeti njezinoj emocionalnoj dobrobiti! Evo nekoliko savjeta kako možete olakšati život ljubljenoj osobi, unatoč njezinom gubitku tjelesnih sposobnosti.

Prvo, održite pozitivan stav. Ljudi često određuju vlastitu vrijednost na temelju toga koliko mogu doprinijeti u obitelji, zajednici i društvu. Kad osoba izgubi sposobnost raditi, bilo kod kuće ili na radnom mjestu, njezino samopoštovanje će trpjeti. Osoba će biti tužna, umorna, iscrpljena, čak i deprimirana. Vrlo je važno da njegovatelj zadrži pozitivan stav kad je u društvu osobe za koju se brine. Ako su i njegovatelj i njegovana osoba natmureni, tada je to vrlo tužno. Međutim, ako je njegovateljica vesela, veći su izgledi da će i njegovana osoba biti veselija! Zato, zadržite osmijeh na licu i neka vesele riječi ispunjavaju vaša usta! Osobe vezane za krevet često se mogu činiti zahtjevnima, zbog toga što stalno nešto traže. Možda vam se čini da nemate nijednog slobodnog trenutka. Kad u takvim trenucima postanete frustrirani, sjetite se da i osoba o kojoj se brinete također osjeća frustriranost. Dajte sve od sebe: nasmiješite se i učinite što vas je osoba zamolila. Osim toga, i Bog vas sluša pa Mu možete uputiti molitvu i zatražiti snagu i strpljenje!

Drugo, stvorite veselo okruženje. Osim veselog stava, važno je da stvorite veselo okruženje za osobu koju njegujete. Osobe ograničenog kretanja su vezane samo uz jednu sobu ili, još gore, moraju uvijek boraviti samo u krevetu. Održavajte sobu u što urednijem i čistijem stanju. Svjetlo je vrlo bitno za zdravlje. Svima nam treba svjetlo kako bismo ostali zdravi i sretni. Ako soba ima prozore, razvucite zastore i pustite svjetlo. Ako soba nema prozore, otvorite vrata. Ako osoba može hodati, makar i uz vašu pomoć, ponudite joj ruke i dajte joj stolac, kako bi mogla malo sjesti na sunce i vidjeti što se događa vani. Može uživati gledajući kretanje oblaka, osjećajući povjetarac ili slušajući pjev ptica. Možete vedrim bojama ukrasiti sobu u kojoj osoba boravi. Ako imate kakvih slika članova obitelji ili nekih dragocjenosti, postavite ih u sobu kako biste ju razveselili. Ako je moguće, pustite umirujuću glazbu. Svatko voli boraviti u ugodnom okruženju.

Treće, dopustite voljenoj osobi da radi što može kako bi bila korisna u kući. Iako su njezine sposobnosti postale ograničene, i dalje može raditi ono za što je sposobna. Evo primjera: ako je osoba vezana uz krevet, ali se i dalje može služiti rukama, možda može slagati rublje ili zašiti dugme na bluzu. Možda može pomoći oko pripreme jela (npr., narezati povrće), iako ne može stajati pokraj štednjaka i kuhati. Svaka osoba je jedinstvena. Bitno je da osoba ostane što samostalnija, bez ugrožavanja njezinog zdravlja. Ako je uzrujana ili uplašena, nemojte ju primoravati na to. Tako ćete samo dovesti do napetosti u kući. Morate biti obzirni. Kod starijih osoba s vremenom dolazi do smanjenja sposobnosti. Starije osobe se često plaše raditi stvari koje su samo nekoliko tjedana ranije mogle raditi bez problema. To može značiti da je došlo do pogoršanja stanja ili da je osoba izgubila neku od svojih sposobnosti. Kao njezina njegovateljica, nastojte ohrabriti osobu i budite strpljivi.

I na kraju, ne zaboravite da osoba koju njegujete treba vaše poštovanje. Iako se više ne može brinuti o sebi, i dalje treba nekog da je voli i sluša. Sjednite i razgovarajte s njom. Ako želi razgovarati, neka vam govori o vašem djetinjstvu ili neka vam otpjeva svoju najdražu pjesmu. Ako ne može govoriti, ipak možete sjediti kraj nje i govoriti joj, čak i ako vam ne može odgovoriti. Počešljajte ju, pogladite ju po ruci i nježno joj izmasirajte leđa. Čak i bez riječi možete poručiti osobi da je posebna i da ju volite, zar ne?

Nadamo se da smo vam dali nekoliko ideja kako se možete brinuti za dragu osobu. Jako je važno brinuti o njezinim tjelesnim potrebama, ali i njezino emocionalno i duhovno stanje je također vrlo bitno. Nadamo se da će vam ove ideje biti odskočna daska i da ćete i sami smisliti kreativne ideje kako pomoći voljenoj osobi da ostane sretna i zdrava!

Pastir i janje

Je li vam teško razumjeti pojedine ilustracije koje se nalaze u Bibliji? Znam kako vam je. Uzmimo za primjer ilustraciju o dobrom Pastiru ili o Jaganjcu. Ondje gdje ja živim ima mnogo ovaca i jaganjaca, ali mi se brinemo o njima sasvim drugačije nego što to čine stanovnici Palestine. Zato mi nije bilo lako shvatiti što su biblijski pisci htjeli reći putem ovih ilustracija.

Kod nas se ovce čuvaju u polju, a noću ne odlaze u tor, nego ostaju na otvorenom. Otraga ih vodi seljak ili pastir, koji može ići pješice ili voziti motor.  Pastirski psi se odazivaju na zvižduk svoga gospodara i usmjeravaju stado na lijevo ili na desno, držeći ga na okupu.

Evo kako je u Izraelu

Ovakav prizor se uvelike razlikuje od onoga što sam vidjela u Palestini. Bio je vedar zimski dan. Pogledala sam na brdo i ugledala pastira koji vodi ovce. Pastir je hodao ispred ovaca i tako ih je vodio na ispašu. Ovce poznaju glas svog pastira i slijede ga.

Nakon što sam vidjela taj prizor u Palestini, počela sam shvaćati što znače Isusove riječi: "Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i moji poznaju mene" (Evanđelje po Ivanu, 10. poglavlje, 14. stih). Isus je poput pastira, a mi smo poput ovaca kojima treba pastir da se brine o njima, pa čak i da položi svoj život za njih. Isus je rekao da će to učiniti zato što toliko voli svoje ovce. To me podsjeća na Isusove riječi u Evanđelju po Ivanu, 3. poglavlju, 16, stihu, gdje stoji: "Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni."

Možda u mjestu u kojem vi živite ni nema ovaca. Možda živite u gradu pa ne možete u potpunosti razumjeti smisao biblijske ilustracije o ovcama i pastiru. Preporučujem vam da proučite kulturu Palestine i otkrijete koji je bio značaj ovaca.

Čak i danas u Palestini ima nomadskih plemena koja se neprestano sele i nose šator sa sobom, tražeći mjesto za ispašu svojih ovaca. Zovemo ih beduinima.  Beduinski način života je vrlo sličan životu u vrijeme Abrahama iz Starog zavjeta. Tada je gotovo svaka obitelj imala ovce. Jedan član obitelji bio je zadužen za čuvanje ovaca preko dana, kao i za njihovo vođenje u sklonište, u kojem će provesti noć. Praćkom i palicom bi rastjerivao divlje životinje. Gubitak ovce značio je smanjenje prihoda u obitelji, što je bilo vrlo ozbiljno.

Ključna uloga pastira

Pastir je u biblijskim vremenima imao važnu ulogu u životu Izraela. Ilustracija koju nalazimo u Psalmu 23. bila je vrlo jasna tadašnjim čitateljima: "Gospod je pastir moj..." Izraelski narod je gledao na Boga kao na svoga pastira, koji ih vodi, štiti i brine se o njima. Psalam 23. im je donosio veliku utjehu i ohrabrenje, kao što to čini i danas. Bog se ne mijenja. On je i dalje veliki pastir svoga naroda.

Pitanje je kako postati pripadnik Božjeg naroda? Kako postati Božje dijete?  Stih koji sam vam pročitala iz Evanđelja po Ivanu (3. poglavlje, 16. stih) govori da je to moguće: "Jer Bog tako uzljubi svijet" - dakle, sve nas – "te dade Sina svoga jedinorođenoga" – odnosno, Isusa – "da svaki koji vjeruje u njega" – i opet smo to mi, koji smo povjerovali da je Isus umro za nas na križu kako bi nam se oprostili grijesi – "ne propadne, nego ima život vječni". Ako vjerujem u Isusa i potpuno se pouzdam u Njega, imat ću vječni život, a On će mi dati snagu kako bih svakog dana mogla živjeti za Njega.

Ovo je predivna istina, koju sam i sama doživjela. Ovaj dobri Pastir je i moj Pastir, koji me vodi, štiti i brine se o meni.

Još jedna biblijska ilustracija koju je teško razumjeti jest ilustracija Isusa kao Jaganjca Božjeg. Ivan Krstitelj je, ugledavši Isusa kako mu prilazi, uzviknuo (Evanđelje po Ivanu, 1. poglavlje, 29. stih): "Evo Jaganjca Božjega koji oduzima grijehe svijeta." Jasno, Ivan govori o Isusu, ali što to znači "Jaganjac Božji"?

Jaganjac i žrtva

Da bismo bolje razumjeli što je Ivan htio reći, moramo pogledati u Stari zavjet i vidjeti što ondje nalazimo o "jaganjcu". Jaganjci su najčešće bili prinošeni na žrtvu. Bog je objasnio ljudima kako Mu mogu pristupati; Onome koji je toliko ljubio svet da Mu ljudi, koji su manjkavi, ne smiju pristupiti nikako drugačije osim uz prinošenje žrtava i prinosa.

U pitanju je prekrasna ilustracija, a jedan od primjera za nju jest pashalna žrtva. Pasha je bila noć kad je Božji anđeo-zatornik prošao Egiptom i uništio sve prvorođence u domovima koji nisu bili pokriveni krvlju jaganjca. Čak su i prvorođene životinje stradale. Bila je to presuda zbog faraonovih grijeha.

Međutim, iako će Božji sud doći, Bog je osigurao izlaz svima koji vjeruju u Njega. Trebali su uzeti savršeno janje bez ikakvih mana i othraniti ga do četrnaestog dana pashalnog mjeseca, kad ga je obitelj morala zaklati u sumrak. Dovratci i nadvratnici svake kuće su se trebali poškropiti krvlju janjeta, a ukućani su morali ostati unutra, odjeveni kao da su spremni za put.

Trebali su ispeći janje i pojesti ga. Bila je to Božja Pasha, što znači "prolazak". Krv je bila znak da su ljudi u kući zaštićeni od Božjeg suda. Bili su izvan opasnosti. Janje je dalo život umjesto njih. Zato Novi zavjet govori o Isusu kao o pashalnom Jaganjcu. Isus je umro na križu na Golgoti. Njegova krv je prolivena za oproštenje naših grijeha, kako bismo se mogli očistiti i pokriti Njegovom krvlju.

Ako živite u gradu pa ne viđate pastire i ovce, tada će vam ova objašnjenja pomoći da shvatite o čemu to Biblija govori. Mogu zamisliti naše slušatelje u velikim gradovima kako slušaju ova objašnjenja, a potom duboko udišu i pomišljaju: "Sada razumijem o čemu se radi. Veličanstveno, zar ne? I ne samo da razumijem, nego i vjerujem u to. Vjerujem da je Gospodin Isus umro za mene!" Razumijete li to i vi? Vjerujete li u to? Moja je molitva da povjerujete.

Možda će netko reći: "Ima nešto što me još uvijek zbunjuje. Kako me krv može učiniti bjeljim od snijega?" Kako ćemo to objasniti?

U pitanju je ilustracija oproštenja: s jedne strane je grimizna boja grijeha, a s druge Božje oproštenje, kad postajemo bijeli kao snijeg.

Starac je oprao svoje ruke zamazane krvlju

Jednom sam čula za starca koji je živio na farmi, gdje su klali ovce zbog mesa.  Tijekom klanja, farmerove ruke bi se umrljale krvlju. Kad bi ih oprao, bile su savršeno čiste. Sva prljavština bila bi uklonjena. To je ta ilustracija: krv Božjeg Sina Isusa Krista čisti nas tako da smo bjelji od snijega; potpuno smo očišćeni i sad smo Božja djeca, koja možemo pristupiti svetome Bogu kao brižnom nebeskom Ocu.

Biblijske ilustracije su vrlo bogate, ali ponekad moramo zadrijeti malo dublje ne bismo li otkrili njihovo puno značenje. Dragi prijatelji, pozivam vas da to činite: postavljajte pitanja i čitajte, kako biste razumjeli povijest biblijskih ilustracija i shvatili kako se one odnose na vas.

Zahvalimo Bogu što nam Njegova knjiga, Biblija, ovako progovara. Pomolit ćemo se.

"Oče, hvala Ti za Tvoju riječ, Bibliju. Hvala ti za ilustracije, koje nam otkrivaju toliko toga, neovisno o tome u kakvom kulturnom okruženju smo odrasli. Pomozi nam u istraživanju istinskog smisla ovih ilustracija i praktičnom življenju u skladu s njima. Amen."