TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Novčići s neba

Kad sam bila mala, piše nam naša prijateljica Megi, sjećam se da je moja mama pjevala dok je radila. Pjevala je pjesme koje su joj bile drage od mladosti. Bile su to pjesme lijepih melodija i ritmičnih tekstova. Jedna od pjesama zvala se "Novčići s neba". Riječi su išle ovako: "Kad god kiši, to padaju novčići s neba! Ne znaš li da je svaki oblak pun novčića s neba?" I danas se nasmiješim kad se sjetim tih riječi. Ponekad poželim da mi kiša zbilja ubaci koji novčić u ruke. Nekako mi uvijek ponestane novca za hranu i potrepštine i prije kraja mjeseca. Zato moram svakog mjeseca pažljivo planirati kućni proračun. Muči li i vas isti problem? Danas ću vam dati nekoliko ideja pomoću kojih ćete se moći snaći, čak i kad ste u financijskoj krizi.

Moja obitelj je mala. Moj muž i ja smo misionari i živimo na Karibima. Naša najmlađa kćer je još uvijek s nama. Većina plaće svakog mjeseca odlazi na kupovinu hrane i na plaćanje režija. Ponekad se dogodi da uzmanjka novca za hranu. Događa li se to i vama? Shvatila sam da je bolje kad se veća kupnja obavi početkom mjeseca. Zato planiram kakvo meso ću kuhati pa najprije kupujem to. Zatim razmišljam što se sve može poslužiti uz meso. Planiranje obroka iziskuje vrijeme, zar ne? Uglavnom triput tjedno odlazim u dućan kupiti svježe voće i povrće, kao i sir i salamu za sendviče.

Ako imate vrt, možete saditi povrće. Tako biste mogli uštedjeti. Povrće vam čak može poslužiti kao roba za razmjenu kad trebate nabaviti nešto, a nekome drugome treba povrće. Pečete li domaći kruh ili kolače? Možda ih možete prodavati ili ih davati u zamjenu za drugu robu?

Jeste li razmišljali o tome da možete upotrijebiti svoje talente i vještine za dobrobit drugih? Jeste li vješti u šivanju? Možete šivati odjeću članovima obitelji i prijateljima. Ako znate šivati, možete popravljati odjeću ljudima. Možda možete šivanjem zaraditi dodatni prihod? Imala sam prijateljicu koja je bila vrlo nadarena za šivanje. Izrađivala je zastore, koje je prodavala prijateljicama, a i nekim obrtima. Moja druga prijateljica je vrlo nadarena za izradu čestitki. Ona ukrašava čestitke i prodaje ih. Razmislite koje sve vještine posjedujete, jer možda pomoću njih možete zaraditi koju dodatnu kunu.

Ako imate djecu, možete ih motivirati da zarade nešto novca za stvari koje si  žele priuštiti. Moje kćeri vole kupovati kozmetiku za njegu kose i noktiju. Smatramo da je važno da znaju kako i one mogu zaraditi nešto malo novca. Obje zarađuju džeparac tako što čuvaju djecu naših prijatelja. Najstarija kćer je zaradila nešto novca prodajom novina. Naše kćeri su naučile kako štedjeti za sitnice koje žele kupiti. A i meni je lakše!

Ponekad se plašim, jer na kraju mjeseca nam ostaje jako malo novca. Pa ipak, ponekad se čini kao da su nam pali "novčići s neba". Zadivljena sam kad vidim kako nas Bog zna iznenaditi kad nam treba pomoć. Jednom sam primila čestitku od prijateljice, koja mi je napisala kako misli na našu obitelj i kako joj je Bog stavio na srce želju da nam pošalje nešto novca. Njezina brižnost nam je pomogla prebroditi vrlo težak mjesec. Znam da Bog neprestano proviđa za potrebe moje obitelji. Obećao je da nikad neće napustiti svoju djecu. Dragi prijatelji, nadam se da ćete i vi dizati pogled ka nebu i tražiti da vas Bog obaspe blagoslovima koje vam je pripremio. Možda i vi naiđete na "novčiće s neba" kad se najmanje nadate i kad vam najviše trebaju. Neka vas Bog blagoslovi. Nastavite se pouzdati u Njega!

Otvori nam oči, Bože

Dobar dan, dragi prijatelji. Jako mi je drago što se mogu družiti s vama. Danas želim govoriti o tome kako možemo voditi računa o svome tijelu. Govorit ću o tome kako duhovno zdravlje može pomoći vašem tijelu, vašem umu i vašim osjećanjima. Za početak vam želim ispričati jednu priču iz Biblije, koja je Božja riječ za sve narode.

Druga knjiga o kraljevima, 6. poglavlje:

Prije mnogo godina živio je čovjek po imenu Elizej. Elizej je bio Božji prorok. To znači da je Elizej razgovarao s Bogom. Bog je davao Elizeju poruke koje je on trebao prenijeti izraelskom narodu i izraelskom kralju.

Bio je tu i sirijski kralj, koji je ratovao s Izraelom. Sirijski kralj je neprestano pokušavao osvojiti Izrael, ali bez uspjeha.

Nije uspijevao u tome zbog Božjeg proroka Elizeja. Bog je otkrivao Elizeju sve naume sirijskog kralja, nakon čega je Elizej upozoravao izraelskog kralja.

Tako je izraelski kralj uvijek znao što je sirijski kralj naumio!

Sirijski kralj se silno razgnjevio. Mislio je da ima izdajnika u svojim redovima, koji potajno otkriva njegove planove izraelskom kralju. Međutim, jedan od kraljevih zapovjednika je rekao (2. knjiga o kraljevima, 6. poglavlje, 12. stih): "Ne, moj gospodaru kralju; nego Elizej, prorok koji je u Izraelu, kazuje kralju izraelskom riječi što si ih govorio u spavaonici svojoj." Na to se sirijski kralj još više razgnjevio. Nije mu bilo drago što netko drugi zna za njegove tajne naume, a svakako mu nije bilo drago što netko zna o čemu se govori u njegovoj spavaonici. Sad je znao: ako želi osvojiti Izrael, najprije mora zarobiti Elizeja!

Sirijski kralj je poslao veliku vojsku da okruži i zarobi Božjeg proroka Elizeja. Vojska je pošla u potragu i otkrila gdje Elizej spava. Okružili su njegov šator i tijekom noći su se skrivali pod okriljem tame. Ujutro je Elizejev sluga izišao iz šatora. Iznenada je razrogačio oči od straha, jer je ugledao neprijatelje koji su okružili grad. Zavapio je k Elizeju: "Što da činimo?" Elizej je izišao i pogledao vojsku. Nije se nimalo plašio, nego je odgovorio sluzi: "Ne boj se, jer više je onih koji su s nama nego onih koji su s njima" (2. knjiga o kraljevima, 6. poglavlje, 16. stih).

Elizej je znao da je Bog uz njih. Imao je toliko vjere u Boga da se uopće nije plašio. Ipak, Elizej je ugledao strah u očima svoga sluge pa se pomolio (2. knjiga o kraljevima, 6. poglavlje, 17. stih): "'GOSPODE, molim te, otvori mu oči da vidi.' I GOSPOD otvori oči momku te je vidio. I gle, gora bijaše puna konja i ognjenih kola sve uokolo Elizeja." Sluga je sada vidio Božju vojsku koja ih je štitila.

Možda se pitate zašto sam vam ispričala ovu priču. U ovoj priči se krije vrlo bitna pouka za nas. Priča nam otkriva da postoje stvari koje ne vidimo, čak i ako imamo savršeni vid! Ako nemamo problema s vidom, tada možemo vidjeti sve što nas okružuje: zemlju, ljude, životinje, zvijezde i sunce. Ipak, to nije sve. Bog uvijek vrijedno radi, ali to obično ne vidimo! U ovoj biblijskoj priči vidimo da je Elizej znao da se njegov sluga više neće plašiti kad mu se oči otvore i kad vidi što je Bog učinio. Elizejev sluga je samo trebao vidjeti da nisu sami i da je Bog cijelo vrijeme bio uz njih.

Nije zdravo često biti ljutit ili preplašen. Strah i gnjev nas mogu navesti da vičemo ili da ozlijedimo druge. Strah i gnjev nam mogu omesti probavu. Možemo dobiti bolne čireve na želucu. Osjećaj spokojstva donosi iscjeljenje našem tijelu. Mir nam omogućuje da se osjećamo smireno i opušteno. To je dobro za naše srce. Dobro je i za naš želudac. Bolje ćemo probavljati hranu. Kad se osjećamo smireno, ljubazniji smo prema drugima.

Elizej se osjećao smireno čak i kad je bio okružen neprijateljima. Zašto? Zato što je Elizej znao da je Bog s njim. Znao je da nije sam. A ni vi niste sami.

Bog upravo sada radi u vašem životu. Hoće li vam ta spoznaja pomoći da se osjećate mirnije?

U Bibliji susrećemo još jednog proroka, koji je jednom želio susresti Boga u moćnom vjetru, potresu i ognju. Međutim, Bog nije bio u svemu tome, nego Ga je prorok susreo u nježnom šapatu. Prorok se morao stišati kako bi čuo Boga u tihom šapatu. I ovaj prorok je spoznao da uopće nije sam, nego da je Bog uvijek s njim. Ponekad i mi, poput ovog proroka, tražimo Boga kako bi On činio silna djela za nas. Pa ipak, Bog često čini razne sitnice za nas, koje niti ne primjećujemo!

Bog i danas radi u vašem životu. Mogli bismo reći da nas Bog svakodnevno obdaruje raznim sitnim darovima, koje ne prepoznajemo. Možda će vam Bog danas darovati kruh i voće. Možda će vam darovati blagu riječ iz usta vašeg muža, majke ili čak susjede. Možda će vam Bog podariti posjet prijatelja ili će to možda biti neko lijepo sjećanje na nešto lijepo i ugodno što ste doživjeli prije nekog vremena. Kad se sjetite toga, bit će vam toplo oko srca.

Otvorimo oči kako bismo svakog dana mogli vidjeti Božje darove. Uživajmo u njima. I ne zaboravimo zahvaliti Bogu što možemo vidjeti sve ono što čini za nas.

Pomolimo se:

Nebeski Oče, svemogući Bože, hvala Ti za priču o Elizeju. Hvala Ti što si nam na primjeru Elizejevog života pokazao da si prisutan i djelatan u našim životima. Gospodine, mnogima od nas nedostaje osjećaj spokojnosti. Znamo biti uplašeni i ljutiti. Treba nam duševni mir. Gospodine, molimo Te da nam oprostiš grijehe. Oprosti nam sve ono što nismo smjeli učiniti. Otvori nam oči, Gospodine, kako bismo vidjeli što činiš u našem životu. Pomozi nam vidjeti, a kad ne vidimo kako radiš u nama, pomozi nam da Ti ipak možemo vjerovati. Molimo u Isusovom velikom i divnom imenu, amen.