TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Komunikacija između svekrve i snahe

Svekrva i snaha. Na što pomišljate kad čujete ove riječi? Zamišljate li dvoje neprijatelja i protivnika, ili dvoje prijatelja?

Ja sam i snaha i svekrva. Snaha sam već 31 godine. Svekrva sam 6. Stoga mogu govoriti s oba stajališta. Ja volim svoju svekrvu i svoju snahu. U dobrim odnosima sam s obje. Međutim, bilo je i poteškoća. Neke moje prijateljice nisu imale toliko sreće. U ovim odnosima sam naučila mnogo toga.

Udala sam se vrlo mlada. Nisam imala iskustvo, znanje niti mudrost kakvu je imala moja svekrva.  MNOGO sam odrasla tijekom posljednjih 31 godinu. Iskustva koja sam doživjela kao snaha pomogla su mi da postanem bolja svekrva. Nastojim ne plesti se u život moga sina i njegove obitelji. Oni ne žele čuti moje mišljenje o baš svemu. Ponekad ono najkorisnije što mogu učiniti jest šutjeti. Bilo je trenutaka kad mi nije bilo drago ako bi moja svekrva nešto rekla. Sad znam da je govorila iz ljubavi i zabrinutosti, ali kad sam bila mlada nije mi se uvijek tako činilo.

Imate li teškoća u odnosu prema svekrvi? Isplati li se doživotno patiti? Mudro birajte bitke. Hoće li za pet godina biti važno tko je bio u pravu, a tko u krivu?

Snahe i svekrve obično pripadaju različitim generacijama. Često rade stvari na drugačiji način. Moja snaha ne održava kuću na jednak način kao što to ja činim. Kad se sjetim sebe u njezinim godinama, ni meni tada nije bilo bitno koliko mi je kuća uredna. Kako sam starija, postalo mi je bitnije da mi je kuća uređena. Stoga se moram prisjećati na to kad sam sa snahom. Isprva je naš odnos bio vrlo krhak. Sada napreduje i lijepo se razvija. Sad se osjećam kao kod kuće. Snaha se više ne osjeća napadnuto kad operem posuđe umjesto nje. Zna da to činim iz ljubavi, jer joj pružam svoj "dar službe".

U članku koji sam nedavno pročitala jedna svekrva je rekla o svojoj snahi: "Sada ću je voljeti jer je žena mojeg sina. Jednog dana ću je voljeti radi nje same, kao što će i ona voljeti mene. A u međuvremenu ćemo se slagati." Mudar je to savjet. Možda se isprva nećemo potpuno slagati sa svojim svekrvama, ali radi naše međusobne ljubavi trebamo odlučiti da ćemo se slagati.

Kao svekrvi, bilo bi mi lako natjecati se za vrijeme i ljubav sinovljeve obitelji. Međutim, ja jednostavno znam da me oni vole. Rado boravim s njima i slušam kako im je lijepo s mojom snahom.

Naučila sam obuzdavati jezik. Kritiziranje uništava. Ohrabrenje izgrađuje. Jedna stara izreka u mojoj zemlji: "Medom ćete uloviti više muha nego octom." Ugodan stav je uvijek bolji od ogorčenja.

Sukobi su normalan dio bliskih odnosa, čak i dobrih odnosa. Ako imate problema sa svekrvom ili snahom, nemojte govoriti drugima o njezinim manama. Tako ćete se još samo još više razljutiti. Nećete postati ugledniji, nego će ljudi izgubiti poštovanje prema vama.

Ako se ne budete služili oštrim riječima, nećete morati tražiti oproštenje. S druge strane, riječi ispunjene ljubavlju, iskrenošću i ljubaznošću uvijek su dobro došle.

Moja svekrva, moja prijateljica

Kad sam je upoznala prije 33 godine, bila je lijepa gospođa u ranim pedesetima: visoka, elegantna i uvijek nasmiješena. Bila je hrabra žena, odlučna i vjerna, učinkovita kao majka i kao kućanica. Ja sam imala blizu 20 godina i jako sam se razlikovala od nje. Pripadala sam drugoj generaciji. Ja sam druge etničke pripadnosti, iz drugačije tradicije i običaja. Međutim, dvije stvari su nam bile zajedničke. Voljele smo istoga Boga i voljele smo istoga čovjeka – Edmunda, njezinog sina i mojeg budućeg muža. Za manje od 11 mjeseci od našeg prvog susreta, postala sam njezina snaha.

Kad danas razmišljam o tome, najprije vam želim ispričati iskustva koja sam stekla kao snaha. Zatim vam želim govoriti o svojim sadašnjim iskustvima koja imam kao svekrva.

Najprije ćemo razgovarati o odnosu između svekrve i snahe. U Bibliji nalazimo predivnu priču o svekrvi i snahi. To je priča o Noemi i Ruti. U priči čitamo kako je Noemi držala Rutinu bebu, a Noemini prijatelji su došli slaviti Boga i blagoslivljati je zbog njezinog unuka. Zatim su joj rekli da ga je rodila Ruta, "snaha tvoja koja te ljubi i koja ti vrijedi više od sedam sinova." Kakvo lijepo svjedočanstvo o ljubavi između svekrve i snahe! Vrijedi više od sedam sinova!

Sjećam se kako sam nakon čitanja biblijske priče o Noemi i Ruti donijela odluku da i ja želim biti bolja od sedam sinova svojoj svekrvi. Na kraju krajeva, ona je odgojila sina koji je postao moj divni muž. Zaslužila je to.

Kad pogledam oko sebe, vidim da su odnosi između svekrvi i snaha vrlo često daleko od onoga što bi mogli biti. O zategnutim odnosima, zavisti, nepoštovanju pa čak i mržnji napisane su neugodne priče. U mnogim obiteljima se vodi suptilni rat. S jedne strane, svekrva ne prihvaća način na koji snaha kuha, kako odgaja djecu ili čak kako se odijeva.

S druge strane, snaha ismijava, ne poštuje i ignorira svoju svekrvu. Između snahe i svekrve stalno vlada natjecanje. Majka ne može pustiti svoga sina, a snaha smatra da joj muž nije dovoljno odan. Je li to potrebno?

Sjećam se kako sam u ranim danima svojeg braka govorila o mogućim tenzijama između moje svekrve i mene. Tada sam joj govorila da će je njezin sin uvijek voljeti. Edmundova ljubav prema njoj razlikovala se od njegove ljubavi prema meni. To nam je tada pomoglo. Moj muž i dan-danas jako voli svoju majku. Isto tako, ljubav između muža i mene nije se umanjila zbog toga. Tako i danas, nakon 33 godine braka, i dalje najviše od svega volimo biti zajedno i biti jedno drugome na raspolaganju. Znate, ljubav između majke i sina i ljubav između muža i žene razlikuju se, ali se isto tako divno upotpunjuju.

Sad kad sam i sama postala svekrva, proživljavam isto što je proživljavala moja svekrva. Moja djeca me i dalje vole kao majku, ali ja sam najsretnija kad vole svoje bračne partnere i obitelji. To znači da ću se uzdržavati od miješanja u njihove obiteljske stvari, ali i da ću biti na raspolaganju i pomagati koliko god mogu, kad se to od mene zatraži. Netko je lijepo rekao: "U majčinom srcu uvijek ima mjesta za još jednoga." Ja predano volim svu svoju djecu. Kako ćemo na najbolji način pokazati i izraziti svoju ljubav, bilo kao snahe ili kao sverkve? Hoćemo li porazgovarati o tome?

Uvidjela sam da je Biblija, Božja riječ, izvor mudrosti. U njoj ćemo naći odgovore na sve životne nevolje. Poslušajmo što je prorok Izaija napisao u 7. stihu 52. poglavlja: "Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, nosi sreću, i spasenje naviješta govoreć Sionu: 'Bog tvoj kraljuje!' "

Možda se pitate kakve to veze ima s vama i s vašim odnosom prema svekrvi, odnosno snahi? Pogledajmo pobliže o čemu se radi. Poslušajmo još jednom što piše u Bibliji: "Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, nosi sreću, i spasenje naviješta govoreć Sionu: 'Bog tvoj kraljuje!' "

Kad ste u društvu sa svekrvom, odnosno snahom, jesu li vaši razgovori kvalitetni? Govorite li o Radosnoj vijesti mira i o drugim dobrim stvarima? Govorite li o Bogu i o Njegovoj vladavini u vašem životu? Ili se možda bavite svim onim što vam se čini lošim? Mnogo je lakše prijeći u defanzivu i reći: "Ja sam takva kakva sam i NEĆU se mijenjati. Uostalom, to se tebe ne tiče!", ili: "Činit ćeš što ti kažem ili neće biti dobro!"

Međusobno prihvaćanje nam može jako teško pasti. Moramo shvatiti da su metode odgoja djece i kulinarske tehnike daleko manje bitne od međusobnog pokazivanja ljubavi. Međutim, ako nemamo ljubavi, ne možemo je niti dati. Istinska ljubav je Božji dar. Kada ponizno priznamo svoje greške i zamolimo Boga da nam oprosti i promijeni nas, On počinje pokazivati svoju ljubav preko nas. Jeste li spremni? Ponovit ću sve ovo u vidu četiri načela.

PRVO: Ne prihvaćajte u svoje srce ljubomoru, zavist niti natjecanje za sinovljevu ljubav (ako ste svekrva) odnosno za muževljevu ljubav (ako ste snaha). Shvatite i prihvatite razliku između sinovljeve ljubavi prema majci i muževljeve ljubavi prema ženi.

DRUGO: Mi majke moramo pružiti slobodu svojoj djeci. Primili smo djecu na kratkotrajnu posudbu. Kad se sin oženi, moramo se povući i dopustiti njemu i njegovoj ženi da zajedno sazrijevaju u ljubavi i izgrađuju svoju vlastitu obitelj.

TREĆE: Moramo prihvatiti međusobne različitosti. To što je nešto različito ne znači da je i pogrešno. Nije važno samo ono što ja mislim i kako ja radim. Možemo se međusobno poštovati unatoč različitostima.

ČETVRTO: Zamolite Boga da vam oprosti vašu sebičnost i manjak ljubavi. Kad On zavlada u vašem srcu, moći ćete svojim riječima donositi mir, mudrost i ljubav u vaš međusobni odnos. Iz vlastitog iskustva vam mogu reći da je divno kad svekrva i snaha postanu prave prijateljice!

Dragi Bože,

pomozi nam da svojim riječima donosimo ljubav i mir jedni drugima. Pomozi mojim prijateljima u traženju Božjeg dara iskrene ljubavi prema svekrvi, odnosno snahi. Pomozi nam prihvaćati međusobne razlike i poštovati jedni druge. Oprosti nam kad smo sebični i kad nam manjka ljubavi. Molimo Te, u Isusovo ime, amen.