dr. sc. Josip MikulićJosip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.

Kako i gdje možete nabaviti knjige dr. sc. Josipa Mikulića "Moj bližnji", "Susret s Isusom", "Živjeti s Isusom", "Uskrsnuti s Isusom" i "Božja ljubav je odgovor"?

Knjige šaljemo pouzećem nakon narudžbe putem elektronske pošte autora:

E-mail: josip.mikulic4@zg.t-com.hrAutor: dr. sc. Josip Mikulić

„Neki čovjek imao dva sina. Mlađi od njih reče ocu: 'Oče, daj mi dio baštine koji mi pripada!' Otac im podjeli imanje. Poslije nekoliko dana mlađi sin skupi sve svoje te krene u daleku zemlju i ondje rasu sve svoje imanje provodeći život razvratno. Kad potroši sve, nasta ljuta glad u onoj zemlji, te on poče oskudijevati. Tada ode u najam nekom čovjeku u onoj zemlji, a taj ga posla na polje da čuva svinje. Uzalud je čeznuo da bar jednom napuni trbuh ljuskama od mahuna što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Tada dođe k sebi i reče: 'Koliko najamnika u mog oca obiluje kruhom, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći ću ocu svome pa mu reći: Oče, sagriješih Bogu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom. Primi me kao jednog od svojih najamnika.' Diže se i krenu svom ocu.

Dok je još bio daleko, opazi ga njegov otac, i sažali mu se i poleti, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin mu reče: 'Oče, sagriješih Bogu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom...!' Tada otac reče svojim slugama: Brzo, donesite haljinu, onu najbolju, i obucite ga! Stavite mu na ruku prsten a na noge sandale! Dovedite ugojeno tele te ga zakoljite da jedemo i da se veselimo, jer mi ovaj sin bijaše mrtav i oživje, bijaše izgubljen i nađe se.' I počnu se veseliti." (Lk.15:11-24)

Poznajete li vi, dragi prijatelju, tog izgubljenog sina? I vi i ja smo izgubljeni bez Boga, bez našega nebeskog Oca i Spasitelja Isusa Krist. Svi smo izgubljeni. Božja Riječ kaže: „ Ni jednoga nema pravedna; ni jednoga nema razumna, i ni jednoga koji traži Boga. Svi su zastranili, zajedno se pokvarili. Nema ni jednoga jedinoga koji čini dobro." (Rimlj.3:10-12)

Ovdje je čovjek sličan svakome od nas. On je izabrao svijet i ono što on nudi.

- Otac je u ljubavi s njim govorio i opominjao, ali svu očevu dobrotu on nije uzimao ozbiljno.

- On je mislio da će mu to donijeti zadovoljstvo i dobro. Nije želio da mu netko bude skrbnik, želio je sam upravljati sa sobom i onim što je mislio da njemu pripada i ako je sve bilo očevo.

-  Tako je on uzeo sve što je mogao i išao dalje u daleku zemlju.

-  Za muškarce, žene, dječake ili djevojke koji traže ovaj svijet... to će vas skupo koštati .

-  To je bila čista pogreška. Njegov otac je to znao, ali  se nije htio sukobiti sa sinom. Bog je dao slobodnu volju ali ne želi da je povrijedi.

I on se nađe u nevolji

Kakve je nevolje grijeh učinio pojedincima, obiteljima, čitavom svijetu? Zapravo je ondje, gdje zaboravljate Boga uvijek nevolja. Najveća nevolja grešnika je, život bez nade i utjehe, daleko od Spasitelja i sigurnosti. Živio je u velikoj obmani i zanosu dok je imao novca i mislio da će mu donijeti radost i sreću.

Taj mladić je platio veliku cijenu za svoje zadovoljstvo.

-  Koštalo ga je njegova doma i obitelji.

-  Koštalo ga je svih njegovih pravih prijatelja.

-  Koštalo ga je njegovog ponosa.

-  Koštalo ga je svega materijalnog posjeda ( kakav je to paradoks).

-  Koštalo ga je sve njegove baštine.

-  Koštalo ga je svih njegovih važnih planova za njegov život.

Da to je bilo vrlo skupo. On je mislio da on čini dobro, on je mislio da je sve to u redu, ali on je bio slijep za stvarnost o tome što će to što čini značiti za njegov život.

Njegovo vrijeme užitaka je bilo vrlo kratko. Istina bilo mu je veselo dok je trajalo, ali problem je bio u tome što nije trajalo.

On je stalno pokušavao da si sam pomogne... išao je sve do svinjca.   Stalno je mislio da će se podići. Jeo je sa svinjama, ali ipak nije ostao u svinjcu i nije postao svinja. Okolnosti života su ga natjerale da se sjeti očeve ljubavi i brige, i došao je k sebi.

- Mi mislimo da novac rješava probleme ... ne novac ih čini još gorim. Ljudi sa mnogo novca su vrlo oholi, a mnogi su najsebičniji. Ne treba vam ništa drugo nego da pogledate TV, da vidite stil života bogataša i tih „famoznih" ljudi. Mnogi umiru ranije, mnogi su opterećeni drogom, AIDS-om i drugim ovisnostima. Najveći broj samoubojstava ili naručenih ubojstava je među tim bogatima.-  Ovaj mladić je činio sve što je mogao, imao mnogo toga što njegovi vršnjaci nemaju, ali je ipak bio gladan i prazan u duši!!

-  Da li ste ikada bili stvarno gladni???  On je bio izgladnjen do smrti.

Duhovno, svijet je izgladnio za zadovoljstvom, za mirom i za ispunjenošću života. Ipak, mnogi idu putem koji ih vodi na smetište i svinjac. Mnogi ne mogu vidjeti tako daleko... ali Božja Riječ vidi i najavljuje njihov kraj.

Ipak, Bog želi da kaže svakom čovjeku i svagdje o Njegovoj ljubavi i milosti.

IZGUBLJENI SIN – SJETIO SE DOMA

Sigurno mu je nedostajao. Sigurno je bio posramljen.

- Ali taj osjećaj nedostatka doma... učinio je stvarnost čistom.

- On nije više bio pod iluzijom da će mu svijet dati mir i zadovoljstvo.

- Njegove misli su počele biti čišće od zabluda koje mu je Sotona nametnuo.

- On je shvatio kako je dragocjen dom i boravak u očinskom domu.

Sa svojim sada čistim razmišljanjem - on je ustao iz svinjca - pošao je domu svome ocu.

ZAKLJUČAK

-  Što je njegov otac učinio?  Grdio ga? Ukorio ga?

-  Ne. On je s raširenim rukama trčao prema njemu, zagrlio ga i poljubio. Kako je sretan bio otac!!!

-  Sin je priznao ... Oče kazao je "Ja sam sagriješio prema nebu i prema tebi. Nisam vrijedan da se nazovem tvojim sinom".

-  Što je bila očeva slijedeća reakcija? Uzeo je najbolju haljinu i obukao ga, stavio mu je na ruku prsten  a na noge sandale, zaklao ugojeno tele i rekao, da jedemo i veselimo se.

- " Jer mi ovaj sin bijaše izgubljen i nađe se." ( Lk.15:22-24).

Bog uvijek vidi kad netko čezne za očinskim domom i spreman je da se vrati. Prede Božjim očima je i tako sve otkriveno. Nebeski Otac ne gubi nikada svoju djecu iz vida, i ako nekada bježe od Njega. Otac, dan i noć prati, hoćemo li se jednom već vratiti u Očev dom. I kad se izgubljeni sin vratio, priznao svoje grijehe i kazao:" Ja nisam dostojan nazvati se tvojim sinom", otac mu je upao u riječ i poljupcem skratio njegovo poniženje. Sin ne smije biti nadničar, nego dijete svoga Oca.

Da, to je bio dan pun radosti, kada se raširila vijest, da se izgubljeni sin vratio svome ocu.

„A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime." (Iv.1:12)

Kako je s tobom, dragi prijatelju. Jesi li se vratio Ocu? Jesi li primio Isusa Krista vjerom za svoga osobnog Spasitelja i vratio se nebeskom Ocu koji te ljubi?

Danas je vrijeme milosti. Danas je dan spasenja.

„Da, Bog je tako ljubio svijet, da je dao svoga jedinorođenog Sina, da ni jedan koji u nj vjeruje ne pogine, već da ima život vječni."(Iv.3:16)