dr. sc. Josip MikulićJosip Mikulić, dr. sc., dobro je poznat kao publicist kršćanske literature i evangelizator (autor je knjiga »Moj bližnji«, »Susret s Isusom«, »Živjeti s Isusom«, »Uskrsnuti s Isusom«). Preveo je i organizirao tisak većeg broja knjiga poznatih kršćanskih autora kao što su: T. Epp: »Tijelo i duh u sukobu«, T. Epp: »Test života«, T. Epp: »Ljubav je odgovor« – ta je knjiga podijeljena u 100 000 primjeraka i pet izdanja prognanicima za vrijeme rata u Hrvatskoj; Oswald Smith: »Spasenje Božje«, Peter Deyneka: »Mnogo molitve mnogo sile«.

Josip Mikulić je bio potpredsjednik Saveza baptista Jugoslavije, sekretar Saveza baptista Hrvatske, starješina Baptističke crkve Zagreb i dr.

Kako i gdje možete nabaviti knjige dr. sc. Josipa Mikulića "Moj bližnji", "Susret s Isusom", "Živjeti s Isusom", "Uskrsnuti s Isusom" i "Božja ljubav je odgovor"?

Knjige šaljemo pouzećem nakon narudžbe putem elektronske pošte autora:

E-mail: josip.mikulic4@zg.t-com.hrAutor: dr. sc. Josip Mikulić

“ Od vremena Ivana Krstitelja do sada navala je na kraljevstvo nebesko, i siloviti ga prisvajaju.” (Mat.11:12)

Prisvajanje je nešto kao ulazak u Rimski koloseum u borbu s lavovima, gladiajtorima ili silama pakla. To je duhovna aktivnost koja često zahtjeva silovitost da se osvoji područje koje je na ilegalni način prisvojio Sotona.
Apostol Pavao kaže:
“ Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnika ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima.” (Ef. 6:12).
Rvanje je kontaktni sport, vi se nalazite licem u lice s vašim protivnikom, koji vas želi baciti na koljena  i pobijediti. Duhovna borba, također, znači kontakt, to je duhovni okršaj s sotonskim duhom. Ta borba uključuje vezanje, izbacivanje, pružanje otpora, istjerivanje sila zla i tame, i postavljanje Kristove zaštite na novom osvojenom teritoriju.
Osvajanje obećane zemlje od strane Jošue i Izraelaca su očiti primjer za to. Bilo im je kazano, da koji god dio obećane zemlje osvoje, biti će njihova. Drugim riječima, oni su morali provoditi nasilje, agresivnu akciju, trebali su pregaziti protivnika i zauzeti zemlju.
U Novom Zavjetu to osvajanje je uspoređeno s molitvom. Najprije preuzimamo to duhovno područje molitvom ( u duhovnoj realnosti), a zatim to prisvajamo u prirodnoj realnosti.
To ne znači da mi silovito navaljujemo na Božje prijestolje, nego to znači da mi silno molimo da se maknu mračne sile između neba i zemlje. Zašto?
Zato što je Bog već rekao DA za Svoju volju, ali mi imamo jednoga neprijatelja koji neprestano govori NE. Zato prisvajanju prethodi posjedovanje. Isus je osvojio Golgotu u vrtu gdje se vodila smrtna borba u molitvi: “ Oče! Ako hoćeš. otkloni ovaj kalež od mene! Ali neka ne bude moja, nego tvoja volja!” (Lk. 22:42). Isusovo raspeće, smrt i uskrsnuće bili su odvojeni od Njegove molitvene pobjede. Pobjeda se odigrala ranije na molitvi u vrtu. Tamo je bilo sve izboreno.
Očekujete li više pobjede u vašem životu?  Onda izborite bitku na vašim koljenima. Uzmite vaše vlasništvo na molitvi a zatim idite u poslušnosti prema odgovoru na molitvu.
Dragi prijatelju, zar mislite da ćete bez borbe biti pobjednici. Pobjeda upravo pretpostavlja borbu. Pogledajmo što kaže Isus u Božjoj riječi:

“ Od vremena Ivan Krstitelja  do sada navala je na kraljevstvo nebesko, i siloviti ga prisvajaju.” (Mt. 11:12).

Zauzimanje kraljevstva nebeskog silom je ostvareno kada je izraelski narod osvojio obećanu zemlju Kanaan. Bog je rekao Jušui, da će sve na što stupi njihova noga, sve  što osvoje biti njihovo.
Sva ona zemlja koju im je Bog obećao, bila je njihova, ali oni su je morali prisvojiti, morali su ući u nju, pobijediti one koji su se nalazili na obećanoj zemlji i bespravno je posjedovali, izboriti se za obećanu zemlju. Jednom, kada su stupili svojom nogom na tu zemlju, kada su srušili protivnika i pobijedili ga, tek tada su mogli uživati blagodati obećane zemlje.
I danas mi trebamo baštiniti obećanu zemlju, našu baštinu u Isusu Kristu. Apostol Pavao piše:
“ Neka bude hvaljen Bog, Otac Gospodina našega Isusa Krista – on koji nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom na nebesima u Kristu.” (Ef.1:3).
Apostol Petar piše:
“ Njegova božanska snaga obdarila nas je svime što je potrebno za život i pobožnost, pravom spoznajom onoga koji nas je pozvao vlastitom slavom i moći.” II.Petr.1:3).
Apostol Pavao napominje:
“ Uistinu, sva obećanja Božja imaju u njemu svoj  ‘da’; zato i mi po njemu velimo svoj ‘Amen’ na slavu Bogu.” (II.Kor.1: 20).
Kao da sada stojimo pokraj rijeke Jordan s obećanjima o obećanoj zemlji pred nama, i Bog nam govori:
“ Svako mjesto na koje stupi vaša noga dajem vam, kao što obećah Mojsiju.” (Jošua 1:3).
Kako mi ulazimo u obećanu zemlju i kako pobjeđujemo? Molitvom! Ne samo da ćemo mi moliti i tražiti, nego ćemo nekada morati tako dugo kucati dok se vrata ne otvore.
Đavo stoji vani kao što kaže apostol Petar:
“ Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere! “ (I.Petr.5:8).
Što mi trebamo tada činiti?
“ Oduprite mu se čvrsti u vjeri, znajući da vaša braća po svijetu podnose iste patnje.” (I.Petr.5:9).
“ Ubuduće budite jaki u Gospodinu i njegovoj silnoj moći! Obucite se u bojnu opremu Božju da se mognete suprostaviti đavolskim napadima! Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnika ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima. Zato uzmite i na se stavite bojnu opremu Božju da se mognete oduprijeti u zli dan i, kad sve nadvladate, održati se!
Dakle stojte čvrsto! Opašite svoje bokove istinom, obucite oklop -  pravednost, obujte noge spremnošću za Radosnu vijest – mir! U svemu uzmite veliki štit – vjeru; njime ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga! Prihvatite kacigu – ono čim se spašava – i mač Duha, to jest riječ Božju, sa svakovrsnom prošnjom i molitvom.” (Ef. 6:10-18).

Kao Kaleb mi možemo kazati:
“ Krenimo ne oklijevajući i zauzmimo je, jer je možemo nadvladati!” (Brojevi 13:30).
Mi možemo zauzeti našu obećanu zemlju jer je Isus rekao: “ siloviti prisvajaju .” (Mat.11:12).
Silom molitve uz Božju energiju.
Često naša borba ide u krivom smjeru i trošimo energiju u međusobnoj borbi i svađama. Radi toga nismo pobjednici, ne osvajamo obećano i ne uživamo u korištenju osvojenoga.

Sila molitve

“ Odakle borbe i odakle svađe među vama? Zar ne odavde: od vaših požuda što se bore u vašim udovima? Želite, i nemate? Tada ubijate. Strastveno žudite, i ne možete postići? Tada se borite i ratujete. Nemate jer ne molite. Molite, ali ne dobivate, jer molite s grešnom nakanom: da to potrošite u svojim požudama.” (Jak.4:1-3).

Traženje je temelj za molitvu, a to je privilegija svakog Božjeg djeteta. U jednom razgovoru, uputama, Isus zapovijeda svojim učenicima 7 puta da traže u molitvi.
“ Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se.” (Mat.7:7-8).
A apostol Jakov govori: “Nemate jer ne molite!”
Bog govori u 2. Psalmu 8.
“ Zatraži samo, i dat ću ti puke u baštinu, i u posjed krajeve zemaljske.”
Naše spasenje je uvjetovano Isusovom molitvom Ocu za mene i za vas. Mi smo dio Njegovog naroda za kojeg se Isus molio Ocu dok je bio na zemlji. Tako je važna molitva za svaku Božju intervenciju nad čovječanstvom kroz povijest radi nečije molitve.
Lot je bio spašen od uništenja radi molitve Abrahama. Učenici su primili Svetoga Duha kada su molili. Vi i ja smo bili spašeni jer se netko molio za nas. Čak i za ono što je Bog obećao, mi trebamo moliti i primit ćemo.
Svijet, vaše tijelo, i đavo će vam naći stotinu razloga da ne molite, ali Bog kaže: “molite i dat će vam se!”
Dođite k Ocu s novim motivom, da je razlog što Bog želi da se molite, u tome da bi vam dao, da bi dijelio s vama Njegova slavna bogatstva.
Kada je Isus trpio za naše grijehe na križu, On nije ni tada nije odbio pokajničku molitvu razbojnika za oproštenje. Isus je odmah odgovorio. A zašto?  Razlog zašto je Isus umro je u tome da osigura sve ono što nam je potrebno, da kada molimo, slobodno dođemo k njemu i primimo.
Isus danas govori i tebi, dragi prijatelju:
“ Dakle: pristupajmo s pouzdanjem k prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć!” (Hebr.4:16).