TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Faze u životu žene – pubertet

Prva veća prekretnica u životu djevojčice jest pubertet, piše nam Vera. Negdje u dobi između dobi od 11 i 15 godina ulaze u novu životnu fazu. Nova faza se odlikuje tjelesnim promjenama i razvojem: grudi počinju rasti, pojavljuju se stidne dlačice i počinju menstruacije. To su fizički znaci promjene se odvija na mnogo dubljoj razini. Iznenada - i vrlo dramatično! - dijete se suočava s činjenicom da više nije dijete. Možemo reći da je napravila zaokret na svom putu, i sada postaje žena. To je kritično razdoblje u životu djevojčice. Reakcije ljudi koji ju okružuju na promjene koje joj se događaju može utjecati na njezin stav prema sebi samoj kao ženi.

Kako njezina majka reagira? Mudra majka će unaprijed pripremiti svoju kćer za ove promjene. Kako se pubertet bude približavao, negdje između 9 i 11 godina, majka će povesti kćer na stranu i objasniti kakve će joj se promjene početi događati. Na jednostavan način će joj objasniti što te promjene znače i kako se njezino tijelo priprema za divnu sposobnost koju je Bog podario ženama. To je sposobnost rađanja djece. Mnogo toga ovisi o tome kako će joj majka sve to objasniti. Majka se ne bi trebala sramiti, nego za početak pružati jednostavna objašnjenja. Majčin stav prvenstveno treba pomoći kćeri da se osjeća opušteno, smireno i staloženo, te da počne s radošću gledati na to da će postati žena. To je vrlo, vrlo važno.

Nažalost, iskustvo mnogih djevojčica nije ovakvo. One nemaju nikog tko bi im mogao objasniti što im nije jasno. Neće biti spremne kad promjene zahvate njihovo tijelo. Neke djevojčice pri prvoj menstruaciji čak doživljavaju napadaje panike, jer misle da ih je napala neka strašna bolest. Toliko su preplašene da pokušavaju zataškati što se dogodilo, zbog čega još više pate i osjećaju se osramoćeno. Kakva šteta! Druge djevojčice primaju pogrešne informacije o promjenama koje će doživjeti. Može se dogoditi da im prijateljica iz škole, ili čak starija sestra ili rođakinja opiše ove promjene na takav način da im postane neugodno i zastrašujuće pa su na koncu nesretne i zaplašene zbog svega što im se događa.

U ekstremnim slučajevima (kojih je mnogo više nego što mislimo) majke će se čak naljutiti zbog toga što njihove kćeri postaju žene. Umjesto da pruže kćerima koristan savjet i ohrabre ih, one stvaraju neugodnu situaciju i maltene okrivljuju kćer za ono što joj se događa. Neke majke zastrašuju svoje kćeri lažima o tome kako će, sad kad se osjećaju zrelo, postati neposlušne, kako će zastraniti i početi se loše vladati. Tako se ne smije postupati s djevojčicama u ovom osjetljivom razdoblju njihovog života. Zašto neke majke tako postupaju? Često je razlog u tome što su majke prestrašene pri samoj pomisli da bi njihova kćer mogla zatrudnjeti i roditi neželjeno dijete. To svakako jest rizik, osobito ako živimo u društvu gdje su tinejdžeri spolno aktivni. Međutim, zastrašivanje neće nikome donijeti ništa dobro. Štoviše, kad reagiramo na temelju straha, samo možemo pogoršati stvar. Postoji bolji način.

Majke, potrudite se postati prijateljice svojim kćerima. Mlada tinejdžerica će čeznuti za nekim s kime može razgovarati i kome se može povjeriti; za nekim tko će odgovoriti na njezina pitanja i umiriti njezine strahove; tko će razumjeti kako joj je i tko će ju poduprijeti, utješiti i ohrabriti. Čak i ako, kao njezina majka, ne znate odgovore na sva pitanja koja vam kćer postavi, i čak ako vam je neugodno govoriti o određenim temama, nemojte se uzrujati, zatvoriti i otjerati kćer od sebe. Obraćajte joj se blago i staloženo. Pružite joj suosjećanje i razumijevanje. Otkrijte gdje možete nabaviti knjige u kojima ćete pronaći odgovore na pitanja vaše kćeri. Možda vam učitelj ili školski pedagog mogu pomoći. Predložite kćeri da i ona pročita iste knjige kako biste mogli razgovarati o njima.

Povrh svega, pomozite svojoj kćeri da odluči što želi postići u životu. Majke, nemojte samo govoriti, a da pritom ne slušate. Dopustite kćeri da vam kaže o čemu razmišlja i što želi raditi u životu. Ako ju budete slušali, ona će biti mnogo spremnija slušati vas. Iznenadit ćete se kad shvatite koliko je vaša kćer razumna i zrela. Ona vjerojatno i sama zna koje su prednosti i mane trudnoće u tinejdžerskoj dobi. Vi ju možete naučiti kako se ophoditi prema muškarcima, kako ne bi postala spolno aktivna prije stupanja u brak. Kao što vidimo, odnos prema majci je vrlo važan za djevojčicu.

Ne smijemo zaboraviti ni na značaj njezinog odnosa s ocem. Kanadski dječji psiholog dr. Adrias Griffith u svojoj knjizi "Četiri magične godine" piše: "Negdje između treće i šeste godine djevojčica proživljava vrlo važnu fazu razvoja, tijekom koje želi ostvariti blizak odnos s ocem. To će joj pomoći da se jednog dana razvije u pravu ženu. Ako djevojčica odrasta bez oca, dio njezine ženstvenosti će izostati. U ovom ranom životnom razdoblju djevojčica treba fizičku bliskost s ocem: htjet će oca za sebe i tražit će njegovu ljubav i društvo. Otac će biti njezina prva veza sa svijetom muškaraca. Ako djevojčica sretno prođe kroz ovu fazu, između šeste i jedanaeste godine stupit će u sljedeću fazu, kada će joj biti najvažnije družiti se s prijateljicama. Međutim, emocionalna snaga koja se izgradila iz njezinog odnosa s ocem bit će temelj za prijateljstva s dječacima tijekom adolescencije." Dr. Griffith dalje ističe na koje načine odsustvo oca ili drugog muškog uzora u ranim godinama života pogađa razvoj djevojčica. Može se dogoditi da djevojčica odraste u strahu od muškaraca, ili pak da neprestano žele biti u njihovom društvu. Zbog toga se neće moći usredotočiti na školu. Kad takva djevojčica odraste i skrasi se s partnerom, neće biti u stanju pružiti mu zrelu ljubav. Nešto će nedostajati u procesu njezinog stasavanja u ženu, jer tijekom formativne dobi nije imala očevu ljubav i društvo. Odsutnost oca će isto tako utjecati na njezin odnos s majkom. Dr. Griffith smatra da će djevojčice koje odrastu bez oca biti manje disciplinirane i da će se u adolescentskoj dobi češće sukobljavati s majkom. Ako otac vaše kćeri ne živi s vama, možda joj netko drugi može biti muški uzor. Djevojčice koje su odrasle uz oba roditelja smatraju kako imaju nadzor nad svojim životom, a ne da se život kontrolira njih. Ovakve informacije nam pomažu razumjeti zašto je Bog svakom od nas podario oca i majku, i koliko je važno da oba roditelja budu prisutna tijekom rane dobi u životu djevojčica.

Sazrijevanje u Kristu

Danas smo od Vere čuli sjajnu lekciju o odrastanju, o tom posebnom razdoblju života kad se tijelo djevojčice mijenja u tijelo žene. Dobro se sjećam kad sam i sama stasavala u ženu. Dok su se moje prijateljice radovale što će odrasti, ja sam se tome opirala! Bilo mi je grozno što moram nositi pravo žensko rublje. Bilo mi je tako neudobno! Kad sam dobila prvu menstruaciju, zaplakala sam! Moje tijelo se mijenjalo, sviđalo se to meni ili ne, i nisam to mogla nikako promijeniti. I dječaci proživljavaju svoje promjene.

Neke promjene u životu su dobrodošle, dok druge nisu. Jedno je ipak sigurno: promjene će svakako doći! Odrastanje je prirodni dio života. Da mi se, kao djevojčici nadomak puberteta, ostvarila želja da prestanem rasti, bilo bi to vrlo loše!

Prošlog tjedna smo govorili što to znači nanovo se roditi. Kad je Isus rekao da se moramo nanovo roditi, nije htio reći da ponovno moramo proživjeti proces fizičkog rođenja. Govorio je o duhovnom rođenju: o tome kako ćemo primiti novi život kad povjerujemo u Isusa i zamolimo Ga da nam oprosti grijehe.

Kao što i inače u životu rastemo i mijenjamo se, tako je normalno i dobro da rastemo i razvijamo se u duhovnom životu. Međutim, kako ćemo duhovno rasti? Duhovni rast ipak nije nešto opipljivo, ili možda jest?

Kad se osoba nanovo rodi, ona prima novi život jer je vjerom prihvatila Krista kao Spasitelja. Shvaća da je grešnik i da joj treba Božja pomoć kako bi se promijenila. Bog nam je to omogućio: poslao je svog Sina Isusa na svijet da podnese kaznu za naše grijehe. Isus je bio Bog u tijelu, a kao savršeni čovjek, mogao je dati svoj život u zamjenu za one koji su zgriješili. Dragi prijatelji, svi smo mi sagriješili.  Štoviše, mi smo grešni po naravi!

Međutim, kad vjerom priznamo Krista za Spasitelja, započinjemo živjeti iznova! Kad postanemo Božje kćeri i sinovi, On nas obdaruje mnogim darovima. Jedan od tih darova je Njegova Riječ: Biblija. Kad čitamo Bibliju, zapravo čitamo Božji priručnik o tome kako ispravno živjeti, ne samo za naše vlastito dobro, nego kako bismo ugodili Bogu koji nas je stvorio i spasio.

Evo jednog primjera. U Bibliji čitamo: "Ne laži." Svi smo mi barem jednom u životu izgovorili laž. To je grijeh. Međutim, ako smo postali kršćani, tada pripadamo Bogu. Počinjemo shvaćati da je laž nešto loše, iako će nam možda u danom trenutku ići na ruku. Učimo vjerovati da Bog drži sve u svojim rukama i da će nam pomoći onda kad odlučimo govoriti istinu. Bogu je milo kad činimo što je ispravno, jer tako ćemo se kloniti nevolja. Kršćanin će vrlo brzo izgubiti želju za laganjem. Laganje će mu postati odbojno. To je znak duhovnog rasta.

Kad se nanovo rodimo, u nama dolazi do još jedne promjene. Naime, stupamo u novi i vrlo osoban odnos s našim Bogom i Stvoriteljem. A kako ćemo doznati više o nekoj novoj prijateljici, ako ne u razgovoru? Tako je i s Bogom! U Njegovoj riječi, Bibliji, doznajemo kakav je Bog. Uz to, možemo i razgovarati s Njime. Bog nam je rekao: "Približite se k meni i ja ću se približiti k vama". Međutim, kako se možemo približiti Bogu? U molitvi, dragi prijatelji. Molitva je razgovor s Bogom. Možda se pitate: "Ali, kako ću razgovarati s Bogom?" Biblija će nam pružiti korisne savjete!

Ondje čitamo: "Radujte se u Gospodinu svagda! Opet ću reći: radujte se!" Za početak možemo reći Bogu koliko nam je drago što nas je oslobodio grijeha! Bog nam još govori: "Svu svoju brigu bacite na nj, jer on se brine za vas." Govorite li Bogu o svojim problemima? I ne zaboravimo zahvaliti Bogu za sve što nam je dao: za obitelj, ptice i cvijeće, hranu – bilo što! U nekim situacijama sam zahvaljivala Bogu i za neke stvari koje su se činile lošima, jer Biblija nas uči: "Znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro, onima koji su njegovoj odluci pozvani." (Poslanica Rimljanima, 8. poglavlje, 28. stih)

Kako možemo ustanoviti rastemo li duhovno? Iako ne postoje izravni načini mjerenja duhovnog rasta, evo jednog mog opažanja. Kako ćemo znati je li se stablo razvilo? Ako je voćka potpuno razvijena, ne samo da su njezine grane pune lišća, nego će na njima biti i ploda. I kršćani donose plod, dragi prijatelji, ali zrelost ovog ploda vidi se u stavu osobe! Biblija nam govori da će osoba koja donosi plod ispoljavati ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrotu, vjernost, blagost i umjerenost (Poslanica Galaćanima, 5. poglavlje, 22. stih). Ukratko, žena koja duhovno raste postupno će biti sve sličnija svom Stvoritelju Isusu Kristu! Možete doznati još više o Bogu čitajući Bibliju, a svakako i slušajući emisiju Žene pune nade!

Evo i jednog razmišljanja za kraj. Jeste li analizirali svoj duhovni rast? Jeste li u posljednje vrijeme postali strpljiviji i ljubazniji? Jeste li uspjeli zauzdati jezik kad ste bili u napasti kritizirati nekoga? To znači da rastete! Jeste li u posljednje vrijeme razdražljivi i lako se uzrujate? To vjerojatno znači da trebate zatražiti Božju pomoć za rast. I ne dajte se obeshrabriti. Svi kršćani imaju razdoblja rasta i stagnacije. Važno je ustrajati i zamoliti Boga za pomoć. Hoćemo to sada učiniti?

Dragi Gospodine, hvala Ti što si nas u Isusu Kristu spasio od grijeha. Želimo da ljubav, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i uzdržljivost krase naš život. Pomozi nam razumjeti Tvoju riječ, kako bismo postali plodonosni kršćani. U ime našeg Spasitelja Isusa Krista, amen.