TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Rješavanje konflikata

Učinila sam nešto što je naživciralo moju sestru. Ona me je zauzvrat ogrebala svojim dugim noktim. Ljutita, podigla sam ruku gore u namjeri da je pošteno ošamarim. U tom trenutku mi se moj otac tiho prikrao i uhvatio me za ruku. Jako sam se naljutila. Sad nisam mogla izravnati račune sa sestrom. Je li naš konflikt bio riješen? Ne. Zaustavljen je, ali ne i riješen.

Mnogo je razloga zbog kojih dolazi do konflikata. Konflikti su normalna stvar u bliskim odnosima, npr., u obitelji i među prijateljima.

Danas imam vremena za nekoliko brzih ideja. Nadam se da će vam ova razmišljanja pomoći u smišljanju rješenja za vaše vlastite konflikte.

Svatko od nas drugačije pristupa rješavanju konflikata. Različiti smo. Dolazimo iz različitih sredina. Imamo različita životna iskustva.

Moramo li se u svemu slagati? Ne moramo. Možemo riješiti da ćemo prihvatiti jedni druge unatoč našim različitostima. To je jedan način rješavanja konflikata. I mi možemo odlučiti da se ne moramo nužno slagati u svemu.

Komunikacija je vrlo važna. Ona može ublažiti konflikt. Komunikacija treba biti otvorena i bez optuživanja. Nemojte svaljivati svu krivnju za konflikt na svog sugovornika. Tako će osoba moći iskreno izraziti svoje osjećaje, svoje razloge, ono što ih boli i svoja očekivanja.

Prije nego što pokušam riješiti konflikt s nekim, najprije moram promotriti sebe. Treba li u meni doći do promjene prije nego što porazgovaram s onom drugom osobom? Trebam li se ispričati? Jesam li smislila moguća rješenja? Jesam li spremna oprostiti osobi čak i ako ona ne zatraži oproštenje?

Ne rješavajte konflikte kad ste ljutiti ili uzrujani. Prošetajte na sat vremena.

Kad želite riješiti konflikt s nekim, jako je bitno odabrati pravi trenutak. Nemojte pokušavati rješavati konflikt kad je bilo tko od vas umoran ili gladan, jer to može utjecati na vaše osjećaje i razmišljanje.

Pažljivo saslušajte sugovornika. Ponovite ono što vam osoba kaže kako biste jasnije shvatili što vam hoće reći.

Rješavajte samo sadašnjost. Samo sadašnji, aktualni konflikt. Nemojte se osvrtati na probleme iz prošlosti.

Konflikt koji smo moja i sestra i ja imali kad smo bile tinejdžerice nije se tada razriješio. Uzrok konflikta bila je nezrelost. Kad smo odrasle, konflikt je nestao i sada smo najbolje prijateljice.

Ovi savjeti vam mogu pomoći u svim konfliktima, bilo da je riječ o bračnom drugu, prijateljima ili djeci. Dobro je sjetiti se da je naš odnos prema ljudima uglavnom daleko bolji od onoga što je izazvalo konflikt.

Jeste li spremne za bitku?

Pozdravljam vas, dragi prijatelji.

Nedavno sam se ozbiljno sporječkala s jednom skupinom žena. ZNALA sam da sam ja u pravu, a da one griješe. Spremila sam se za boj, da tako kažemo, i krenula u rat. Na glavu sam stavila svoju "kacigu tvrdoglavosti" i nisam uzmicala. Odjenula sam "oklop neslaganja" i prepirala se iz petnih žila. Opasala sam se "remenom neugodnosti" i povrijedila osobe koje smatram prijateljima. Sagnula sam se i obula "cipele nezadovoljstva" i počela se žaliti. Uzela sam "štit gneva" i vikala tako glasno da su svi mogli čuti što mislim. Vojevala sam veliki i silan boj. Jesam li pobijedila? Ne, nisam pobijedila.

Vojevala sam pogrešnu bitku i služila sam se pogrešnim oružjem. Koje sam oružje uzela za bitku? Oružje grijeha. Koje je to oružje grijeha? Tvrdoglavost, rascjepljivanje, gnjev, neugodno ponašanje i nezadovoljstvo. Vodila sam rat u vlastitoj snazi i uopće nisam uspjela pridobiti srca žena s kojima sam se svađala.

Što nam Biblija govori o odlasku u boj? U Efežanima 6 lijepo piše: "jačajte se u Gospodinu" (a ne u sebi). "Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima."

Ja ZNAM da ste se vi sigurno nekad posvađali ili sporječkali s nekim! To nam se SVIMA događa, zar ne? Kada odlazimo u boj, mi se prvo zaštićujemo nanoseći rane drugima svojim postupcima i riječima. Nalazimo se u boju, a cilj je POBJEDA. Međutim, protiv koga se borimo? Borimo se protiv drugi ljudi, možda protiv muža, svekrve, prijatelja, susjeda ili možda čak sestre iz crkve. Sotona će se služiti ljudima kako bi nas naljutio i naveo nas da se okrutno ophodimo prema drugima.

Borila sam se protiv žena, dok je stvarni neprijatelj bio Sotona. Sotona je izvor sveg zla. On je otac laži, gnjeva, prijezira, zavisti i tame. Jeste li znali da ima ljudi koji štuju Sotonu? On je neprijatelj naših duša i on je taj koji nas navodi da uzmemo pogrešnu opremu za boj. Ja sam se svađala oko bezvrijednih pravila, dok je stvarni razlog za svađu bilo ZLO. Izgubila sam boj, jer ne samo da sam izabrala pogrešnog neprijatelja, već se nisam niti pravilno pripremila pomoću Božje opreme.

Biblija nam ne govori samo protiv KOGA se trebamo boriti, već i KAKO se trebamo boriti. Bog je otac svega što je dobro. Bog nas u Efežanima 6 poziva da se zauzmemo za ono što je dobro. Bog nam dalje govori: "Držite se dakle! Opašite bedra ISTINOM, obucite oklop PRAVEDNOSTI, potpašite noge spremnošću za evanđelje MIRA! U svemu imajte uza se štit VJERE. Što nam Biblija govori? Prije nego što se upustimo u bitku s bilo kime, moramo prvo provjeriti jesu li naše riječi i postupci, kao i naša uvjerenja, istinita. Borite li se za nešto što govori u prilog istini koju poznajemo iz Biblije? Ako je tako, opašite se njome. Zatim trebamo obući oklop svetosti, nedužnosti i pouzdanosti. Zatim je na redu obuća mira, koje će nam pomoći da hodimo mirno, tiho i blago. Zatim na glavu trebamo staviti kacigu obnove tako što ćemo biti spremni obnoviti, izbaviti i iscijeliti ljude koje smo povrijedili. U srcu nosite mač Duha, dakle Bibliju. Biblija je ISTINA. U pitanju su riječi samoga Boga. Ako se upustite u boj dok vas Biblija vodi u svemu što činite i govorite, vaša bitka će biti uspješna. U Psalmu 119,11 čitamo: " "U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim."

I na kraju, uzmite štit VJERE. U što vi vjerujete? Vjerujete li u "sebe" ili možda u svoje "pravo" da se obranite? Ako je tako, bit ćete neuspješni. U Bibliji čitamo da se štit vjere mora sastojati od dvije stvari: od uvjerenja da Bog drži sve konce u rukama, i od nadanja, ali NE u ono što VIDIMO, već u biblijske istine koje poznajemo. Na kraju Poslanice Efežanima nalaže nam se da se molimo u svakoj prilici i da neumorno i hrabro bdijemo.

Kad se sljedeći put nađete u kušnji da se posvađate sa svojim mužem, svekrvom, prijateljicom, susjedom ili čak sestrom iz crkve, zastanite i upitajte se: jesam li spremna za bitku?

Dragi Gospodine,

Jako je lako posvađati se s drugima. Mi se trebamo boriti protiv Sotone. Pomozi mojim prijateljicama da se pripreme za boj; pokaži im istinu iz svoje Riječi, pokaži im pravednost, mir, spasenje i vjeru.