TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

Faze u životu žene - Od rođenja do puberteta

Vera nam piše, Sveto pismo često napominje da se stvari događaju u vrijeme koje je za njih određeno. Tako je Bog organizirao ovaj svijet što ga je stvorio i tako je ljudski život uređen. U ovoj seriji izlaganja ćemo se baviti različitim razdobljima u životu žene. U svakom izlaganju žene ćemo razmišljati o tome koliko dobro razumijemo životno razdoblje u kojem se nalazimo; što je Stvoritelj naumio s nama u toj fazi i kako možemo potpuno prihvatiti svoju svrhu i uživati u aktivnostima, izazovima i prilikama koje nam se sada pružaju.

Krenut ćemo s razmatranjem prvog razdoblja: od rođenja do puberteta. To je razdoblje kad otkrivamo što to znači biti žensko, a ne muško; djevojčica, a ne dječak. To je jedna od prvih stvari koje će djevojčica otkriti o sebi, ali tek treba naučiti što zapravo znači. Najvažniji način na koji će otkrivati svoju ženskost jest putem odnosa prema majci. Zato je važno da majke i kćeri ostvare dobar odnos u tim ranim fazama.  Djevojčice se poistovjećuju s majkom. Drugim riječima, djevojčica prepoznaje da ona i majka spadaju u istu kategoriju - da su istog roda – što dovodi do stvaranja posebne veze među njima. Zbog toga će djevojčica graditi svoj karakter na temelju majke. Htjet će činiti ono što majka čini. Majka će joj biti glavni uzor, pod uvjetom da živi u stabilnom, stalnom i sretnom odnosu s majkom. Bez takvog uzora djevojčica bi tijekom odrastanja mogla biti zbunjena glede svoje uloge kao žene.

Dakako, ponekad će baka, maćeha ili druga članica obitelji zauzeti majčino mjesto kao uzor. Jedna starija žena koja je odgojila tri kćeri rekla mi je da joj je najdraže bilo kad su djevojčice bile u dobi između 7 i 10 godina. Tad su bile vrlo društvene i spremne pomoći.

To je ono što možete očekivati u ovoj fazi, jer to je vrijeme kad je djevojčica u fazi praktičnog učenja. Ona je poput majčine pripravnice, koja otkriva što to znači biti žena. Djevojčici je potrebno ovo razdoblje, a ako su uvjeti dobri, ona će u tome uživati i mnogo će naučiti. Ako je majka kod kuće, kćer će je željno pratiti kamo god pođe i tražit će da joj se dopusti brisati prašinu, mesti, prati i kuhati. Ako je majka zaposlena, kad jednom prilikom dođe kući vjerojatno će zateći kćer s natapiranom kosom, naušnicama, ružem, odjevenu u maminu bluzu i cipele, kako sva ponosna izjavljuje da je spremna poći na posao. Međutim, nije to sve što čini ženu. Potrebno je usvojiti ispravne stavove i vrijednosti.

Nevjerojatno je koliko toga dijete može naučiti od odraslih s kojima živi. Dijete sluša njihove primjedbe i opaske. Pamti ih i ponavlja, ali ne samo to, nego zna prepoznati osjećanja i motive koji se kriju iza onoga što odrasli čine i govore. Upravo na razini osjećanja, motiva i stavova dijete doznaje najviše i trajno. To ne znači da će kćer postati identična kopija svoje majke. Kćer dobre i radišne majke ne mora nužno biti poput nje. Svako dijete ima vlastitu osobnost i temperament. Zato će dijete na svoj način reagirati na podražaje iz okoline. Pa ipak, možemo biti sigurni da će odrasla osoba koja brine za dijete ipak ostaviti trajni pečat na njemu. Najvažnije je zapamtiti da se djevojčice poistovjećuju s majkom. Djevojčica je svjesna da i ona i majka spadaju u kategoriju koja se naziva "žensko". Zato se ugleda na majku, ne bi li otkrila što to znači biti žena. Sve što se dogodi u životu majke ostavlja dubok trag na kćeri. Ima situacija gdje djevojčica odrasta u domu gdje otac zlostavlja majku, dominira nad majkom i ne dopušta joj živjeti slobodno. Neprestano ju kritizira kao manje vrijednu. Tada će djevojčica odrasti s čvrstom željom da ona nikad ne prođe tako. Odbacivat će primjer ženstvenosti koji vidi u svojoj majci, a možda će kad odraste postati vrlo samostalna i uspješna poslovna žena. Međutim, posljedica lošeg iskustva njezine majke može u njoj izazvati loš stav prema muškarcima, jer muškarac je nanosio patnje njezinoj majci. Takvoj ženi će trebati pomoć kako bi usvojila pozitivniji i uravnoteženiji stav prema muškarcima.

Evo jednog drugačijeg primjera. Jedna žena koju poznajem ima vrlo pozitivno iskustvo sa svojom majkom. Ova kćer se u svemu ugledala na majku, čak je izabrala i istu karijeru. Međutim, između odrasle kćeri i njezine majke postojala je bitna razlika. Kćer je bila aktivna u javnom životu onako kako to majka nije mogla biti. Kćer se sjeća kako se njezina majka često žalila kako nema hrabrosti niti stava za javno nastupanje. Međutim, smatrala je da je mogla imati potrebnu hrabrost, samo da joj je netko ranije tijekom života pružio pravu priliku. Zato je jasna poruka koju je ova kćer primila od svoje majke: dobro je biti aktivan u javnom životu. Tako je, iako to majka nije primjerom pokazala, to ohrabrilo ovu mladu ženu da u vlastitom životu ostvari ono što njezina majka nije imala prilike učiniti.

Vaš utjecaj na kćer vrlo je snažan u ovoj fazi života.

Novi život

Kad sam bila djevojčica, vodila sam brigu o pilićima. Ne sjećam se toga previše, osim što sam zapamtila da me pijevac kljucnuo! Ipak, sjećam se kako sam gledala dok se pilići izliježu. Jeste li ikad vidjeli kako se pile izliježe iz jajeta? Jedinstven prizor, zar ne? Vrlo je uzbudljivo promatrati to. Najprije se ljuska počinje pomicati, zatim malo napukne jer ga pile kljuca iznutra. Ljuska polako puca sve više i iz nje se promalja maleno pile!

Mnoga novorođena bića imaju mnogo toga zajedničkog. Postoje sličnosti između novorođenog mačeta, teleta i bebe. Majka donosi svoje dijete na svijet uz mnogo muke i boli. Novorođenče dolazi na svijet zatvorenih očiju. Iako je puno života, noge su mu nesigurne. Bebe se rađaju svakog dana. A znate li da postoji i duhovno rođenje, koje je jako važno? Reći ću vam nešto više o tome.

U Bibliji postoji priča o jednom obrazovanom čovjeku po imenu Nikodem. Bio je vjeran i pobožan. Posvetio je život izučavanju Božje riječi i službi Bogu. Štoviše, bio je vođa i učitelj. Nikodem se vrlo zainteresirao za Isusa jer čuo je za Njegova čuda i učenja, koja su se razlikovala od svega što je dotad naučio.

Nisu svi voljeli Isusa, iako je Isus činio mnogo dobra. Neki od Nikodemovih kolega nisu voljeli Isusa jer su smatrali da će izazivati nevolje i ugroziti njihovu vlast nad ljudima. Možda je Nikodem zato htio izbjeći probleme s kolegama pa se iskrao po mraku kako bi potražio Isusa. Znamo da je Nikodem bio uvjeren da Isus nije običan čovjek. Kad se sastao s Isusom, Nikodem je rekao: "Znamo da si ti učitelj, od Boga došao, jer nitko ne može činiti te znake koje ti činiš ako Bog nije s njim."

Isusov odgovor ga je, vjerujem, zaprepastio! Isus nije rekao: "Nikodeme, bravo! Tako si pametan da si shvatio da me Bog poslao. Točno je, učitelj sam i drago mi je što si zapazio sva moja čuda!" Ne! Isus je znao da Nikodemu nije dovoljno znati da je On veliki učitelj poslan od Boga. Isus se odmah pozabavio Nikodemovom potrebom i rekao mu je: "Zaista, zaista, kažem ti, ako se tko ne rodi nanovo, ne može vidjeti kraljevstva Božjega."

Zamislimo da smo mogli čuti ovaj razgovor između Isusa i Nikodema. Pokušajmo zamisliti kako bi to bilo kad bi netko pokušao učiniti ono što je Isus rekao: vratiti dijete u majčinu utrobu. Nemoguće, zar ne? Jednako je nemoguće i kao vratiti jaje u kokoš, ili ubrano voće natrag na stablo! Nikodem, koji je bio inteligentan čovjek, zbunio se. Zato je upitao Isusa ono što svi želimo znati: "Kako se čovjek može roditi kad je star? Može li drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?"

Isus na to poučava Nikodema: "Što je rođeno od tijela, tijelo je; i što je rođeno od Duha, duh je." Sad nam je jasnije što to Isus hoće reći! Isus govori o duhovnom rođenju, nakon kojeg osoba može vidjeti Božje kraljevstvo i uživati u njemu!

Jeste li vi doživjeli duhovno rođenje? Jasno, tjelesno rođenje ste doživjeli, u protivnom me danas ne biste mogli slušati. Ali zanima me jeste li doživjeli svoje drugo – duhovno – rođenje? Možda mi ne znate odgovoriti. Možda ćete reći da već imate duhovni život, jer se molite i redovito obavljate vjerske obrede.

Dragi prijatelji, ništa od toga vam neće pružiti to posebno drugo rođenje o kojem Isus govori. Dapače, svi naši napori za vršenjem dobra i ugađanjem Bogu neće nas uvesti u Božje kraljevstvo. To je stoga što smo po prirodi iskvareni. Nitko nas nije morao učiti kako se laže, krade ili čine druge loše stvari. To nam dolazi prirodno, je li tako?

Međutim, ima izlaza iz naše situacije. Želim vam objaviti radosnu vijest: Bog je poslao Isusa na svijet kako bi izbavio ljude od njihovih grijeha i spasio ih od vječne kazne. To vrijedi za mene, za vas i za našeg prijatelja Nikodema. Isus nam objašnjava kako ćemo se nanovo roditi: "Tko god vjeruje u mene neće propasti, nego će imati vječni život!"

Osjećate li ovu potrebu? Je li vam dosadilo živjeti život u vlastitoj snazi, bez ikakvog smisla? Naporno je, zar ne? Pa, dragi prijatelji, Bog vam je pripremio izlaz. Možete imati vječni život i sigurnost da ćete zauvijek živjeti u prisutnosti dobrog Boga koji vas voli. Ja sam se pouzdala u Njega. Hoćete li i vi to učiniti? Pomolimo se:

Gospodine, hvala Ti što je Nikodem došao k Isusu i postavio Mu teška pitanja. I mi imamo istu potrebu: trebamo se nanovo roditi. Dodijalo nam je živjeti samo za sebe. Treba nam novi život kojeg nam nudiš. Bože, iskreno Ti priznajemo da ne možemo promijeniti sami sebe, ali Ti to možeš! Pouzdajemo se u Isusa, koji je umro za naše grijehe, i želimo primiti ovaj besplatni novi život od Tebe! Hvala Ti za ovaj divan dar novog duhovnog života, koji nikad neće prestati. Amen.