TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Autor: TWR-ove žene pune nade

"Je li ovaj čovjek potencijalni zlostavljač?"

Prije neki dan sam u novinama pročitala nešto strašno. Dok sam čitala članak, krv mi se sledila u žilama. Djevojka u ranim dvadesetima je više godina izlazila sa svojim dečkom. Činilo se da je sve u redu, a onda su je jednog dana pronašli mrtvu. Kad je policija završila istragu, njezin dečko je uhićen pod optužbom za ubojstvo. Zapitala sam se: kako je čovjek, koji je navodno volio ovu mladu damu, mogao učiniti tako nešto? A ipak, to se sve češće događa. I nije riječ samo o mladima koji se zabavljaju, nego i o bračnim parovima, kao i o roditeljima i djeci. To se naziva nasiljem u obitelji.

Iako postoje razni oblici nasilja u obitelji, danas ćemo se baviti samo jednim od njih. Ovaj dio emisije namijenjen je neudanim ženama svih dobi, koje se žele udati. Reći ću vam neke stvari koje će vam pomoći da utvrdite postoji li mogućnost da će čovjek za kojeg ste zainteresirani postati zlostavljač.

Nitko ne stupa u vezi sa željom da doživi mentalno ili fizičko zlostavljanje. Žene žele pronaći ispunjenje u vezi. Međutim, već u ranim fazama veze moguće je prepoznati simptome koji ukazuju na razvoj ponašanja. Recimo, djevojka o kojoj smo čitali u onom novinskom članku vjerojatno je mogla naslutiti da njezin dečko može postati nasilan. Da je obratila pozornost na te znakove, možda bi još uvijek bila živa. Molim vas, nemojte me pogrešno shvatiti. Nikako ne želim reći da je djevojka zaslužila da ju dečko ubije. Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan. Ono što hoću reći jest da žena treba razumno pristupati odabiru muškarca koji će joj biti životni partner. Njezina sreća, pa i njezin život, može ovisiti o tome. Poslušajte kojih pet oblika ponašanja predstavljaju simptome zlostavljačkog ponašanja.

Prvi oblik lošeg ponašanja zove se dominantnost. Dominantnost je kad osoba – muška ili ženska – nastoji kontrolirati drugu svojim arogantnim i drskim ponašanjem. Ekstremna dominantnost je poput robovlasničkog odnosa, gdje jedna osoba posjeduje drugu. Takvo ponašanje nije milo Bogu i vrlo je opasno za osobu koja je pod kontrolom. Osobi koja je pod dominacijom prijeti opasnosti da izgubi slobodu samostalnog odlučivanja i izražavanja. Vrlo brzo, njezinu osobnost će progutati osoba koja dominira nad njome. To je vrlo tužno.

To ne znači da žena ne može napredovati pod dobrim vodstvom. Evo jednog primjera. Bog je kralj cijelog svemira. U tom smislu, možemo reći da Bog vlada nad svime. Međutim, Bog nas voli i raduje se našoj individualnosti, jer stvorio nas je kao samostalne pojedince. Iako nam je u Bibliji pružio smjernice za život, Bog nam je isto tako dao slobodnu volju te nas, s ljubavlju, poučava kako da živimo u skladu s Njegovom voljom. Tako i muževi trebaju voditi svoje žene: s ljubavlju, odnoseći se prema njima kao prema vlastitom tijelu. Tako piše u Bibliji. Kad se muž i žena vole i poštuju, njihov brak je blagoslovljen.

Drugi oblik ponašanja zove se ponižavanje. To je odnos u kojem se jedna osoba odnosi prema drugoj s prijezirom. Osoba se odnosi prema drugoj s nepoštovanjem i uvredljivo, a često je ovakvo ponašanje popraćeno prostotama. Zbog toga se napadnuta osoba osjeća bezvrijedno i kao da joj život nema smisla. Može se osjećati kao da uopće nije ljudsko biće, nedostojno i Boga i ljudi. Dragi prijatelji, ima i muževa i žena koji to čine svojem bračnom partneru, a to je vrlo bolno. Čuvajte se ponižavanja. Znajte da vas Bog voli toliko, da je platio cijenu vaših grijeha tako što je poslao svog Sina Isusa da umre na križu. Da, Bog nam je pokazao koliko smo dragocjeni.

Sljedeći znak zlostavljanja na koji trebate obratiti pozornost jest zastrašivanje. Što je zastrašivanje? Evo primjera. Zamislimo da imate prijateljicu Veroniku. Veronika vam je rekla kako jako voli provoditi vrijeme sa svojim dečkom Franjom, međutim, Franjo se zna naljutiti na nju, zbog čega razbija stvari i baca ih naokolo. To zastrašuje Veroniku. Osim toga, Franjo joj često prijeti da će ju udariti ako ga ne bude slušala. To se zove zastrašivanje. Zastrašivanje je kad netko prijetnjama i zaplašivanjem primorava drugu osobu na određeno ponašanje.

Izoliranje je još jedan oblik zlostavljanja. Kad jedna izolira drugu osobu, tada ju pokušava zadržati samo za sebe. To se može dogoditi i među prijateljima, ne samo u romantičnim vezama. Imate li možda prijatelja ili člana obitelji koji su ljubomorni kad provodite vrijeme s nekim drugim? Kad vas osoba gnjavi zbog toga, ona vas pokušava izolirati, jer želi da se družite samo s njom. To nije u redu. U stabilnom prijateljstvu ili vezi osobe ne pokušavaju zadržati drugu osobu samo za sebe, nego znaju da ima dovoljno vremena za provođenje i s voljenom osobom i s drugim ljudima. Bog nam pruža divan primjer toga što znači dijeliti. Bog jako voli kad provodimo vrijeme s Njim i razgovaramo s Njime, ali nas isto tako u svojoj riječi poziva da pomažemo ljudima i družimo se s njima.

I na kraju, osoba koja pokušava manipulirati vama je zapravo zlostavljač. Osoba koja manipulira nastoji kontrolirati postupke drugih ljudi zarad vlastite koristi. Manipulacija uglavnom obuhvaća kontroliranje druge osobe prijevarnim riječima i pažljivo isplaniranim situacijama. Zlostavljana osoba više ne živi u odnosu koji se gradi na istini i slobodi, nego mora ispunjavati zahtjeve manipulatora ili snositi posljedice. Evo jednog uobičajenog primjera manipulacije. Vaša prijateljica Rada želi razgovarati s vama svome o izlasku s Ivanom. Rada je presretna, jer joj je Ivan rekao da je voli, ali je to popratio riječima: "Ako i ti voliš mene, spavat ćeš sa mnom." Radi je drago što ju Ivan voli, ali je u isti mah zbunjena, jer zna da je vođenje ljubavi prije braka nešto loše, ali ne želi izgubiti dečka. Ivan se lijepo ophodi prema njoj i kupuje joj lijepe darove, ali voli li Ivan Radu?

Dragi prijatelji, istinska ljubav je bezuvjetna. Kako znam da je tako? U Bibliji piše da ljubav "sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi" (1. poslanica Korinćanima, 13. poglavlje, 7. stih). Zatim, znam da je tako jer me moj muž voli i nikad me nije primoravao na seks. Nije ni morao! Ja sam mu se drage volje predala, ali tek nakon što smo se vjenčali.

Nadam se da vam je današnja lekcija pomogla. Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma u čovjeku koji bi trebao postati vaš muž, savjetujem vam da dobro razmislite o tome hoćete li nastaviti s tom vezom. Molite se Bogu. Nemojte strahovati od toga da nećete pronaći drugog muškarca. Bog čuva posebnog čovjeka za vas. Nemojte prihvaćati nekoga tko vas neće voljeti onako kako Bog to želi. Vi ste vrlo dragocjeni pred Bogom i dragocjeni ste nama. Zato i ne želimo da stradate. Pouzdajte se u Boga i On će vas voditi.

"Dobro birajte, dragi prijatelji"

. Želim govoriti o dvije priče iz Biblije, koje nas podsjećaju koliko je važno razmišljati o odlukama koje donosimo.

Prva na redu je priča o izgubljenom sinu. Sin, o kojem je riječ, odlučio je napustiti roditeljski dom kao vrlo mlad čovjek. Međutim, najprije je tražio svoj dio nasljedstva od oca. Nasljedstvo je nešto vrijedno, što pripada roditeljima, a nakon njihove će smrti pripasti djeci. Tako je i ovaj sin trebao primiti svoje nasljedstvo tek nakon očeve smrti, ali je odlučio postupiti kao da je otac već umro.

Otac daje sinu nasljedstvo i sin odlazi u daleku zemlju, u kojoj nesmotreno troši svoj novac na vino, žene i poroke. Nakon nekog vremena sin ostaje bez novca, siromašan, gladan i očajan.

Budući da je ostao novca ni hrane, sin odlučuje vratiti se kući, gdje će imati barem hranu i prenoćište. Ovaj put je donio dobru odluku, jer odlučio je vratiti se onamo, gdje može doći do obnove obiteljskih odnosa.

Kako se momak približavao domu, otac ga je ugledao, iako je bio još daleko. Otac je ostavio sve što je radio i potrčao je ka svome sinu. Prihvatio je svoga sina raširenih ruku. Zagrlio ga je i sve mu oprostio. Sad može doći do obnove njihovog odnosa. Uvijek je dobro obnavljati narušene odnose.

Otac iz ove biblijske priče predstavlja Boga, a sin predstavlja nas. Bog je Otac, i On voli svoju djecu. Bog je Otac, koji dopušta svojoj djeci da pobjegnu ako ona to požele. Mi smo poput sina. Mi smo oni koji bježe i okreću leđa Bogu. Trčimo za zadovoljstvima, umjesto da tragamo za Bogom. Otac čeka; Bog čeka da odlučimo vratiti Mu se. (stanka)

Druga po redu je priča o bogatašu koji je imao sve najbolje. Imao je bogatstvo. Imao je veliku kuću. Bio je ugledan. Odijevao se u skupu odjeću. Imao je mnogo hrane i pića.

Tu je bio i jedan gladni prosjak pun čireva, koji je svakog dana čekao ispred bogataševe kuće, nadajući se i proseći ne bi li dobio malo hrane i dobrote. I svakog je dana ovaj bogataš ignorirao prosjaka koji je sjedio pred njegovim vratima. Bogataš je svaki put odlučio zanemariti tog gladnog čovjeka; odlučio je zanemariti tog čovjeka, kojem je trebalo tek malo dobrote.

Bogataš je donosio vrlo loše odluke. Bogataš iz ove biblijske priče je na kraju umro i otišao u vječne muke. Nikad mu više neće biti bolje. Njegove patnje se nikad neće ublažiti, jer nikad nije pomogao gladnom prosjaku, koji je sjedio pred njegovim vratima.

Na koncu i napaćeni prosjak umire, ali za razliku od bogataša, anđeli odnose siromaha u vječnost ispunjenu mirom i radošću.

Odluke koje donosimo vrlo su bitne.

Koje odluke ste danas donijeli? Koje odluke ste jučer donijeli?

Evo nekoliko prijedloga, koji će vam pomoći pri donošenju mudrih odluka:

• Kad vas netko uvrijedi, donesite odluku da ćete mu oprostiti.

• Kad vas netko jako, jako razljuti, donesite odluku da ćete govoriti s blagošću ili da ćete prešutjeti.

• Ako netko ogovara druge pred vama, neka se ogovaranje zaustavi s vama. Donesite odluku da nećete nikome prenositi te priče.

• Kad ste u prilici da slažete ili prevarite nekoga, odlučite se za iskrenost.

• Kad ste u prilici da učinite nešto loše, donesite odluku da ćete učiniti ono što je dobro.

• Kad vas dijete razljuti i želite pući od bijesa, donesite odluku da ćete zadržati ruke iza leđa i odlučite zamoliti Boga da vam podari više strpljenja.

• Kad vidite nekoga kome treba pomoć, donesite odluku da ćete mu pružiti pomoć.

• Kad vidite nekoga tko je uzrujan, donesite odluku da ćete ponuditi koju ljubaznu riječ.

• Ako još niste priznali Krista za Gospodina i Spasitelja, odnosno ako želite upoznati Krista, donesite odluku i učinite to sada.

Evo molitve koja će vam pomoći da se obratite Bogu i prihvatite Njegovog Sina Isusa Krista kao Gospodara svojeg života:

"Bože, evo me. Ne znam činim li na ispravan način. Znam da je važno da odlučim prihvatiti Te. Isuse, u Bibliji piše da si Ti Božji Sin i da si umro na križu zbog mojih grijeha. Iako tvrdim da vjerujem u to, i dalje me muči nevjera. Gospodine, pomozi mi vjerovati. Oprosti mi moje grijehe. Oprosti mi za sve one loše odluke koje sam u životu donijela. Pomozi mi da mogu donositi bolje odluke. Pomozi mi upoznati Te kao Gospodina. U Isusovo ime, amen."