TWR-ove žene pune nade

"TWR-ove žene pune nade" je jedna od službi Trans World Radija. Cilj projekta je iskazati suosjećanje, pružiti ohrabrenje i podariti nadu ženama koje pate po cijelom svijetu, a to činimo putem molitve, podizanja svijesti i radijskim emisijama. Svrha Projekta Hannah je: podići svijest i razumijevanje za muke žena po cijelom svijetu moliti se za žene koje trpe emotivno, tjelesno ili duhovno emitirati poruku o evanđelju Isusa Krista ženama po cijelom svijetu i poticati ih da: - dožive Božju ljubav, slobodu i snagu za suočavanje sa svakodnevnim životnim izazovima - prigrle sudbinu koju im je Bog podario i slavno nasljeđe u Kristu Isusu, bez obzira na svoje kulturno, društveno i ekonomsko stanje - svojoj djeci predaju nasljeđe vjere, mudrosti i pobožnoga karaktera.


Što možete očekivati tijekom trudnoće

Ako ste tek otkrili da ste po prvi put trudni, možete očekivati mnoge promjene u svome tijelu.

Tijekom prvih mjeseci trudnoće normalno je da ćete se osjećati premoreno i da ćete noću češće morati odlaziti na zahod. Povremeno ćete osjećati mučninu. U pitanju je jutarnja mučnina, koju ćete najčešće osjećati ujutro. Vaše tijelo mučninom i povraćanjem štiti vaše dijete od štetnih tvari. Možete pojesti manji obrok svakih dva do tri sata. Krekeri, dvopek, proteinska pločica ili šetnja na svježem zraku također vam može pomoći. Često pijte manje količine vode. Ako se mučnina i povraćanje javljaju toliko često da uopće ne uspijevate zadržati tekućinu, posjetite liječnika.

Kako možete doznati kad vam je termin za rođenje?

Početak trudnoće računa se od početka posljednje menstruacije, a traje otprilike 280 dana, odnosno 40 tjedana od prvog dana krvarenja tijekom posljednje mjesečnice. Dijete se može roditi koji tjedan prije ili poslije ovog termina. Termin je procjena, ne mora biti precizan datum.

Trudnoća se sastoji od tri tromjesečja, a svako traje oko 13 tjedana.

Što možemo očekivati tijekom prvog tromjesečja?

U ovom razdoblju se razvijaju tijelo i organi vašeg djeteta. Srce počinje kucati već tijekom prvog mjeseca života. U Bibliji, u 139. Psalmu čitamo kako je David razgovarao s Bogom: "Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u utrobi majke moje. Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna. Kosti moje od tebe ne bijahu skrivene dok sam stvaran u tajnosti, otkan u dubini zemlje. Zametak moj već gledahu oči tvoje." Bog poznaje i voli vaše dijete od samog začeća. Dakako, sad kad nosite ovaj maleni život u sebi, trebate paziti na svoje zdravlje i opće tjelesno stanje. Hranite se kvalitetno, vježbajte umjereno i mnogo spavajte.

Kakvim vježbama se trebamo baviti tijekom trudnoće?

Žustre šetnje će vam činiti dobro. Plivanje i vožnja sobnog bicikla su također odlične vježbe. Međutim, iscrpljujuće vježbe mogu podići vašu tjelesnu temperaturu na razinu koja je nezdrava za vaše dijete. Za bebu je važno da vaša temperatura uvijek bude normalna. Vruće kupke i saune se ne preporučuju.

Uz to, ima stvari koje nikako ne biste smjeli činiti:

Nemojte piti alkoholna pića niti uzimati narkotike, jer tako možete izazvati ozbiljna oštećenja na tijelu i mozgu vašeg djeteta, koje se razvija. Treba izbjegavati čak i neke uobičajene lijekove. Posavjetujte se s liječnikom, kako biste znali koje lijekove smijete koristiti. Aspirin trebate potpuno izbjegavati. Pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama može dovesti do toga da se vaše dijete rodi s premalom tjelesnom težinom, odnosno da se rodi prerano i da, nakon rođenja, ne bude zdravo.

Osjetit ćete promjene na grudima.

Vaše grudi će postati osjetljive i bolne, i to je normalno. Grudi se tako pripremaju kako bi mogle hraniti vaše dijete. Područje koje okružuje bradavicu povećat će se i potamnjeti. Tijekom drugog tromjesečja grudi mogu početi izlučivati rijetku, žućkastu tekućinu, koja se zove "kolostrum".

Trebamo li uzimati vitamine tijekom trudnoće?

Da, vitamini su vrlo bitni. Štoviše, utvrđeno je da folna kiselina, koja spada u B vitamine, sprječava određene urođene nedostatke. Mnogo je hrane koja sadrži folnu kiselinu: banane, crni grah, brokule, razni agrumi i žumanjak. Razno povrće, leća, jagode, pšenične klice i jogurt također imaju visok postotak folne kiseline. Jedemo li raznoliku hranu, osobito svježe voće i povrće, unijet ćemo u tijelo sve druge vitamine i minerale, koji su potrebni vašoj bebi.

Ako tijekom ovog razdoblja dođe do krvarenja, morate otići liječniku.

Liječnik će vas vjerojatno posavjetovati da se odmarate te da izbjegavate vježbanje i spolne odnose dok krvarenje ne prestane.

Moguće je da ćemo dobiti na kilaži, ali koliko povećanje tjelesne težine je u redu?

Ako ste normalne tjelesne težine, u prosjeku ćete tijekom trudnoće dobiti 10 do 15 kilograma. Dijete se ne preporučuju tijekom trajanja trudnoće. Neke žene će izgubiti na težini tijekom prvog tromjesečja zbog toga što nemaju teka.

Koliko beba raste?

Beba će, u početnim stadijima, rasti vrlo brzo. Beba se nalazi u vrećastom omotaču ispunjenom tekućinom, koji je poput mekanog jastuka i koji je povezan s vrpcom, preko koje se beba hrani. Negdje u 12. tjednu trudnoće vaša beba će već imati oči, srce koje kuca, ručice, nožice i prstiće na njima. Kad biste mogli pogledati unutra, mogli biste vidjeti je li u pitanju dječak ili djevojčica.

Vjerojatno ćete doživljavati nagle promjene raspoloženja ili ćete se rasplakati i za najmanju sitnicu.

To je potpuno normalno. Ima žena koje sanjare i ne uspijevaju se koncentrirati. Ako vas bilo što zabrinjava, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Liječnik će vam dati odgovore na pitanja koja imate i pomoći će vam da se ne plašite.

Kako će izgledati treće tromjesečje?

Za većinu trudnica drugo je tromjesečje mnogo ugodnije. Mučnine će vas manje mučiti i bit ćete manje premoreni, tako da ćete trebati manje sna. Malo ćete se ugojiti u kukovima, na nogama i bokovima. Opazit ćete jednu tamniju crtu koja se proteže po abdomenu. Kod nekih žena pojavljuju se smeđe fleke na licu i vratu. To je normalna pojava, a izazvana je dodatnim hormonima. Tijekom petog mjeseca, odnosno između 16. i 20. tjedna moći ćete osjetiti kako se dijete pomiče: vidjet ćete lagano micanje i podrhtavanje trbuha.

Što još možemo doživjeti?

Neke žene mogu osjećati bolove i nelagodu u donjem dijelu abdomena, kao i grčeve u nogama. Često rastezanje butina vam može pomoći. Ako vas grčevi u nogama muče noću, ispravite nogu i polako sagibajte stopalo prstima prema gore, u smjeru vašeg nosa, sve dok grčevi ne prestanu.

Tijekom trudnoće se preporučuje spavati na boku, a ne na leđima. Kad spavate na boku, beba neće pritiskati živce i krvne žile koje se nalaze blizu vaše kičme.

Kad sjedite, poduprite noge kako ne bi otekle. Ako vam noge, ruke i lice otiču, odmah otiđite k liječniku.

Što će se događati tijekom trećeg tromjesečja?

Tijekom trećeg tromjesečja vaša beba će rasti vrlo brzo, a vaš trbuh će se drastično povećati. Beba će se sve više micati. Osjetit ćete njezino rastezanje, šutanje, guranje pa čak i štucanje. Znat ćete kad je beba budna, a kad spava.

Vaša maternica je veliki mišić, tako da ćete osjetiti kako se miče i priprema se za porod. Nakratko će se zategnuti, a potom će se opustiti. To još nisu trudovi i uglavnom ne boli, ali što se datum bude više približavao, te "vježbe" će postati intenzivnije.

Mnoge trudnice koje su u devetom mjesecu jedva čekaju da se dijete rodi, kako bi ga mogle držati u naručju. Često ćete odlaziti na zahod, jer vam beba pritišće mjehur. Uglavnom ćete se osjećati toplo, zbog čega je važno da pijete dovoljno tekuće. Neke žene će biti osjetljive i razdražljive, dok će se druge osjećati sjajno te će, ispunjene energijom, dovršavati projekte koje su započele u svojim pripremama za porod.

Pripremanje za dolazak bebe

Naša draga prijateljica Gordana koja je već baka s bogatim iskustvom nam piše: Dakle, trudni ste! Sigurno ste presretni zbog te radosne vijesti. Kakav je to blagoslov, znati da nosite dragocjeno dijete u svojoj utrobi. Ako mnogo godina niste mogli roditi i žarko ste se molili da možete roditi dijete, vjerojatno ste preplavljeni oduševljenjem i iščekivanjem. S druge strane, možda se i pomalo plašite tog velikog događaja, jer se pitate jeste li sposobni brinuti se o bebi. Majčinstvo je nešto prirodno, nešto što je Bog usadio u nas. Ne morate se plašiti. Vjerojatno ste promatrali kako ptica oblaže svoje gnijezdo mekanim perjem, koje skida s vlastitih prsa. Ona to čini zato što želi da njezinim ptićima bude udobno i učinit će sve kako bi to postigla, do te mjere da će žrtvovati sebe. Čim ste otkrili da ste trudni, sigurno ste počeli razmišljati o tome kako ćete lijepo urediti sobu u kojoj će vaše dijete spavati. Ako možete priuštiti svojem djetetu lijep dječji krevet ukrašen plavom, ili ružičastom, ili zelenom, ili žutom bojom, blagoslovljeni ste. S druge strane, ako ste siromašni i ne možete si to priuštiti, možda ste zabrinuti kako ćete, u svojoj neimaštini, hraniti još jedna gladna usta u vašem skromnom domu. Možda se pitate kako ćete podnijeti takav dodatni trošak i razmišljate što poduzeti.

Možda ste zatrudnjeli nakon spolnog odnosa bez zaštite s muškarcem koji vas je iskoristio kako bi udovoljio samome sebi, i koga nije bilo briga za vas niti za posljedice njegovog čina. Možda se zbog toga ne radujete djetetu koje nosite, kao ni dodatnom teretu koji ćete morati trpjeti. Prije mnogo godina moj muž i ja smo bili vrlo siromašni, a već smo imali dvoje male djece. Starije dijete je imalo dvije godine, mlađe samo dva mjeseca, a na liječničkom pregledu smo doznali da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati još jedno dijete. Bili smo zabrinuti zbog dodatnih troškova koje će još jedno dijete donijeti, ali smo se pouzdali u Boga, a on nam je podario mir te smo se mogli radovati djetetovom rođenju.

U Bibliji nalazimo priču o ženi koja je trebala roditi. Priča se nalazi u Evanđelju po Luki, 1. poglavlje, stihovi 5-17. Žena se zvala Elizabeta. Elizabeta i njezin muž Zaharija bili su pravedni i pobožni ljudi. Živjeli su u skladu s Božjim zapovijedima i propisima. Međutim, nisu imali djece, jer Elizabeta je bila neplodna, a već su bili u godinama i izgubili su nadu da će ikada biti blagoslovljeni djetetom. Ipak, njihov Bog je Bog koji ne gleda kao što čovjek gleda, nego gleda na srce. Bog nije izabrao ljude od svjetovnog utjecaja da ih uključi ih u događaje vezane uz Spasiteljevo rođenje. Ne, izabrao je siromašne, skromne, obične ljude, bogobojazne ljude. Zar postoje bolje roditeljske kvalifikacije od onih, koje je Bog vidio u srcima Elizabete i Zaharije?

Izvješće o rođenju Ivana Krstitelja uglavnom opisuje Zaharijino iskustvo i njegovo nevjerovanje kad mu je anđeo Gabrijel u Božjem domu objavio da će postati otac. Doznajemo da je anđeo učinio da Zaharija zanijemi, a zatim vidimo Zaharijinu pobjedu vjere kad se Ivan rodio. Međutim, o Elizabeti doznajemo samo da se obradovala kad je Bog konačno uklonio njezinu sramotu i uslišao joj molitvu. Naše spasenje je istinski izvor NAŠE radosti. Tko se pouzda u Gospodina, taj je istinski sretan. Kad Kristova ljubav preplavi naše srce, tada smo RADOSNI! Da bismo spoznali ovu istinsku radost, moramo biti oslobođeni od krivnje za grijeh, od tjeskobnosti i straha od vječnosti. Krist nas može osloboditi. Ova RADOST je izvor naše snage. Kad radost Gospodnja upravlja našim mislima, nema mjesta zabrinutosti.

Majka mora biti puna radosnog strpljenja. To bi trebala biti jedna od njezinih najistaknutijih vrlina. Od trena kad novorođenče zaplače pa tijekom svih faza djetinjstva, majka mora biti strpljiva. Majka ispunjena radosnim strpljenjem molit če se za milost i snagu kad nešto poremeti život njezine obitelji. Mora se radovati i kad ju dječji plač probudi usred noći. Iako je umorna, mora ustati i pobrinuti se za svoje bolesno dijete. Ljubav koju majka osjeća prema djetešcu pomoći će joj da bude vesela dok ga drži u naručju. Plač će uskoro prestati i dijete će zaspati, jer zna da ga mama voli. Ne samo da majka mora biti strpljiva, nego i RADOSNA! Štoviše, majke su poput majke ptice, koja je obložila gnijezdo vlastitim perjem, koje je iščupala sa svojih prsiju. Dala je sebe u veselom iščekivanju tog radosnog događaja.

Elizabeta je vjerno, ponizno i poslušno odgajala svog sina. Bila je toliko mudra, da joj je anđeo Gabriel poslao njezinu rođakinju Mariju, kako bi ju Elizabeta ohrabrila u vjeri dok Marija sama čeka rođenje Isusa Krista! Elizabeta je, zbog svoje vjernosti Bogu, uspjela sprovesti naum kojeg je nebeski Otac imao za nju i njezinog sina Ivana, kako bi se pripremio put za Božjeg Sina Isusa - dijete mlade Marije. Iako vama anđeo nije objavio svrhu života vašeg djetešca, Bog svakako ima plan za vaše dijete, kao što ga je i imao za Ivana Krstitelja. Bog ima plan i za vaš život, i zato se trebate radosno pouzdati u Boga u svemu čime vas je blagoslovio. Pomolimo se zajedno:

"Dragi nebeski Oče, hvala Ti što si nam pokazao da je jedna od najvažnijih priprema za majčinstvo priprema za pravedan i neporočan život, kako bismo mogle biti uzori svojoj djeci. Budući da to ne mogu sama učiniti, pozivam Te da se nastaniš u mom srcu. Osnaži me prisutnošću svog Svetog Duha. Molimo Te u Isusovo ime, amen."